Tarih boyunca birçok medeniyetin sahip olmak istediği istanbul, Hristiyanların ve İslamiyetin en önemli şehirlerinden birisi olarak gösteriliyor. Osmanlı ve Bizansın başkentliğini yapmış olan İstanbul, bugün Avrupa'nın en kalabalık şehri olarak gösteriliyor. 39 ilçeye sahip olan İstanbul'un 2020 itibari ile 15,52 milyon nüfusu bulunuyor. Şehrin ortasında yer alan boğaz İstanbul'u Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası olacak şekilde 2'ye ayırmıştır. İstanbul'un tarih kokan yerlerini okumadan önce Turkish Airlines tarafından hazırlanan kısa istanbul filmine göz atmanızı istiyoruz;
İstanbul'a günübirlik ya da uzun süreli olacak şekilde gelmiş olabilirsiniz. Gündüzleri tarih kokan bu kenti gezebilir akşamları eğlence hayatına dahil olabilirsiniz. İstanbul'da her yaş grubuna, her kültüre, her insana yönelik eğlence aktiviteleri bulabilmek mümkündür. Bu yazımız içerisinde internet dünyasının bugüne kadar görmüş olduğu en ayrıntılı İstanbul Gezilecek Yerler rehberini size sunmaya çalışacağız.
Topkapı Sarayı
İstanbul Gezilecek Yerler listemizin ilk başında Topkapı Sarayı yer alıyor. Fatih Sultan Mehmet, 1453 yılında İstanbul’u fethettikten sonra Osmanlı’ya yakışır bir saray inşa ettirmek istedi. 1460 yılında yapımına başlanan sarayın inşası ancak 1478 yılında bitti. Saray, aktif olarak kullanıldığı dönemde 700,000 metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyordu. Ancak bu alanın günümüzde çok ama çok azaldığını görüyoruz.
1924 yılında müze olarak ilan edilen Topkapı Sarayı içerisinde 4 adet avlu bulunuyor. Topkapı ziyaretiniz sırasında I. Avluya girdiğinizde sarayın Kubbealtı bölümünü, II. Avluya girdiğinizde ise Babüsseda gibi oldukça dikkat çekici bölümlere ulaşacaksınız. II. Avlu içerisinde aynı zamanda Kutsal Emanetler Dairesi ve Has Oda gibi oldukça önemli bölümler de bulunmaktadır. Topkapı Sarayı içerisinde 300,000’den fazla arşiv, Osmanlı döneminden kalma birçok araç, gereç ve silah müze bölümünde halka sunulmaktadır.
Topkapı Sarayı ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
- Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
- Giriş Ücreti: 72 TL (Koğuşlar bölümü 42 TL, Aya İrini Müzesi 36 TL)
Eminönü
Eminönü, İstanbul’un en gözde yerlerinden birisi olup her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Konum olarak Haliç’in Batı bölgesinde yer alan Eminönü, 2008 yılında Fatih’e bağlı bir ilçe olmuştur. Eminönü denildiğinde akla ilk olarak ekonomik alışveriş gelmektedir. Tüm Türkiye’ye elektronik eşya, giyim ve bijuteri buradan dağıtılmaktadır. Aynı zamanda kuyumculuğunda merkezi olarak gösteriliyor.
Eminönü denildiğinde miss gibi kokan balık ekmekler geliyor gözümüzün önüne. Tarihi Eminönü Balıkçısı ve birçok balıkçı tesisi burada İstanbul'a ilk kez gelen kişilere balık ikram etmektedir. Hediyelik eşya alımının yanı sıra Eminönü’nde bulunan otel ve diğer konaklama merkezlerinde uygun gecelik konaklamalar yapabilirsiniz.
Ayasofya Müzesi
İstanbul Gezilecek Yerler Listesi oluştururken Ayasofya Müzesini ilk sıralara yazmanızı istiyoruz. Bizans İmparatoru I. Justinyen’in talimatları ile 532 yılında yapımına başlanan Ayasofya Kilisesi, 5 yılda tamamlanarak ibadete açılmıştır. Yapıldığı dönemde dünyanın en büyük kilisesi olan Ayasofya İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in emri ile camiye dönüştürülmüştür.
Bugün tüm ihtişamı ile bizleri kendine aşık eden Ayasofya, aslında aynı yere inşa edilmiş üçüncü yapıdır. İsyanlar, yangınlar, depremler ile 2 kez tamamen yıkılan kilise, son olarak yeniden yapılmıştır. Mimar Sinan, yaptığı çalışmalar ile Ayasofya’nın kaya gibi sağlam olmasını sağlamıştır. Ayasofya'nın bahçesinde birçok padişahın türbesi de bulunmaktadır. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile ibadete kapatılmasına karar verilen Ayasofya, koruma altına alınarak müzeye dönüştürülmüştür.
Ayasofya Müzesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
- Adres: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
- Giriş Ücreti: 100 TL
Sultanahmet Cami
Tarihin İstanbul’a armağan etmiş olduğu en büyük güzelliklerden birisi de Sultanahmet Cami’dir. Sultan I. Ahmet’in emri ile yapımına 1609 yılında başlanan cami ancak 1616 yılında tamamlanabilmiştir. Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesinin ardından İstanbul’un ana camisi unvanı Sultanahmet Camine verilmiştir. Yapıyı inşa eden kişi Mimar Sinan değildir. Ancak, birçok bölümünde Mimar Sinan’a ait izler görebilmek mümkündür.
Sultanahmet Caminin hem sosyal hem de kültürel birçok özelliğe sahip olduğunu görüyoruz. Camiyi ziyaret ettiğinizde içerisinde Türk Hamamı, Kapalı Çarşı, Hastahane, Aşevi, Kervansaray, Okul ve Sultan I. Ahmet’in türbesi bulunuyor. İstanbul’u ziyaret ettiğinizde ilk olarak uğramanızı istediğimiz yerlerden birisi de Sultanahmet Cami olacaktır.
Süleymaniye Camii
Osmanlı mimarisinin en önemli, en görkemli camilerinden birisi de Süleymaniye Camidir. Mimar Sinan bu camiye kendisinin kalfalık eseri olduğunu belirtmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yapımına 1551 yılında başlanan Süleymaniye Caminin inşası ancak 6 yılda bitebilmiştir. 500 yıl boyunca birçok deprem, birçok doğa olayı atlatmış olmasına karşın yapının en ufak hasar almadığını görüyoruz.
Süleymaniye Cami için “Kıyamete Kadar Yıkılmayacak Camii” de denilmektedir. Mimar Sinan, bu caminin projesi üzerine çalışırken tüm ayrıntılarını en özel bölümüne kadar işlemiştir. Süleymaniye’ye çıkan kişiler daha önce karşılaşmadıkları bir İstanbul manzarası ile de karşılaşabilir. Caminin iç mimarisine daha özel dikkat edildiğini, kullanılan malzemelerin günümüze kadar geldiğini söyleyebiliriz. Süleymaniye Camisini ziyaret ettiğinizde bahçede bulunan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan türbelerini de ziyaret edebilirsiniz.
Yeni Cami
İstanbul halkının Valide Sultan Cami olarak da bildiği Yeni Cami, isminin aksine 500 yıllık bir geçmişe sahiptir. İstanbul’un en eski camilerinden olan Yeni Caminin yapımı sırasında 8 Osmanlı Padişahının taht değişikliği olmuştur. Cami, Osmanlı Sultanlarının aileleri tarafından gönderilen altınlarla inşa edilmiştir. Boğazın kıyısında yer alan cami, Osmanlı’nın simgelerinden birisi haline gelmiştir.
15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanı
16,200 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen 15 Temmuz Şehitler Hatıra Ormanı, 2017 yılında yaşanan darbe teşebbüsü sırasında yaşamlarını veda eden aziz şehitler anısına oluşturulmuştur. O gece hiç düşünmeden kendilerini mermilerin önüne siper eden aziz kahraman Türk vatandaşlarının unutulmaması, hatıraların yaşatılması için 2017 yılında yapımına başlanan bu hatıra ormanı, 2018 yılında tamamlanmıştır.
- Adres: Garipçe, Sariyer/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 18:00
- Giriş Ücreti: Giriş Ücretsizdir.
Yerebatan Sarnıcı
Ayasofya kadar geçmişi çok eskilere dayanan Yerebatan Sarnıcı, I. Justinianus tarafından 532 yılında yaptırılmıştır. İlk olarak yapım amacı su deposu olan bu sarnıç tek seferde 100,000 tona kadar su depolayabilme özelliğine sahiptir. 9,800 metrekarelik bir alana sahip olan Yerebatan Sarnıcında 52 basamaklı bir merdiveni ve beraber 336 adet mermer sütunu bulunmaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan Yerebatan Sarnıcı, etkileyici mimari özelliği ile İstanbul’un en gözde ziyaret mekanlarından birisidir.
- Adres: Alemdar, Yerebatan Caddesi 1/3, 34110 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-17.30
- Giriş Ücreti: 15 TL
Dolmabahçe Sarayı
Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Boğazının en gözde, en özel yapılarından birisidir. 1839 yılında başlayan inşa çalışmaları 22 yıl gibi oldukça uzun bir sürede tamamlanmıştır. 110,000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, 1865 yılında saray olarak kullanılmaya başlanmıştır.
İstanbul Gezilecek Yerler listenizin en gözde yapılarından birisi olan Dolmabahçe Sarayı, üç farklı bölümden oluşmaktadır. Mabeyn-i Hümayun (Selamlık), Harem-i Hümayun, Muayede Salonu (Tören) şeklinde 3 bölümden oluşan sarayda devletin tüm yönetim işleri yürütülmekteydi. İstanbul’a kadar gelmişken Osmanlı’nın en güzel eserlerinden birisi olan Dolmabahçe’yi görmeden asla geri dönmemenizi öneriyoruz.
Dolmabahçe Sarayı ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
- Adres: Vişnezade, Dolmabahçe Caddesi, 34357 Beşiktaş/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
- Giriş Ücreti: 90 TL
Galata Kulesi
İstanbul’un şehir simgelerinden birisi olan Galata Kulesi, 1500 yıldır İstanbul’a kol ve kanat geriyor. Kule ilk olarak ahşap biçiminde inşa edilmiştir. Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından inşa ettirilen kule II. Mahmut dönemine kadar ahşap biçiminde olmaya devam etmiştir.
70 metre yüksekliğe sahip Galata Kulesi’nin bugün ki görünümü 1867 yılında II. Mahmut emri ile kazanmıştır. Büyük bir bakım ve onarımdan geçen kule tarih boyunca birçok farklı amaç ile kullanılmıştır. Günümüzde müze şeklinde olan kule muhteşem bir boğaz ve İstanbul manzarasına sahiptir.
Galata Kulesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
- Adres: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-20.30
- Giriş Ücreti: 15 TL
Galata Köprüsü
Eminönü ile Karaköy’ü birbirine bağlayan Galata Köprüsü, İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerleri arasında gösteriliyor. Köprünün geçmişinin oldukça eskiye dayandığını ve ilk olarak ahşap olarak inşa edildiğini görüyoruz. I. Abdülmecid’in annesi Valide Sultan, Eminönü ile Karaköy’ü birbirine tahta köprü ile bağlayan bir yapı inşa ettirmişti.
19. Yüzyılda Galata Köprüsü üzerine bir restorasyon çalışmaları başladı. Bu çalışmalar sırasında oldukça büyük bir yangın çıkmış ve köprünün büyük oranda hasar gördüğü belirtilmiştir. Yangın sonrasında komple yaya ve araç trafiğine kapatılan köprü 1992 yılına kadar kapalı tutuldu. Bugün ki görünümüne 1992 yılında kavuşan Galata Köprüsü, boğaz manzarası için en ideal yerlerden birisidir.
Galata Köprüsü genellikle balık tutmak ya da balık yemek isteyen kişiler tarafından ziyaret ediliyor. Köprünün alt bölümünün bütünü ile restoran olduğunu göreceksiniz. 30’dan fazla balık restoranının aldığı köprüde Türkiye’nin en lezzetli balıkları pişirilmektedir.
İstanbul Arkeoloji Müzesi
Türkiye’nin müzecilik alanındaki en büyük yapı taşlarından birisi de İstanbul Arkeoloji Müzesidir. Arkeoloji müzesinin kuruluşu Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar dayandığı belirtilmektedir. Müzeyi ziyaret ettiğinizde 3 kıta üzerinde kurulmuş tüm devletlere dair bilgiler verildiğini göreceksiniz. Müze içerisinde toplamda 1 milyondan fazla eserin yer aldığını görüyoruz.
Osmanlı’nın en büyük miraslarından birisi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi 3 ana bölümden oluşmaktadır. Arkeoloji, Çinili Köşk ve Eski Şark Eserleri bölümlerine sahip olan müzede Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait birçok eser ziyaretçilere sergilenmektedir.
- Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-20.00
- Giriş Ücreti: 50 TL
Kapalı Çarşı
İstanbul'un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi de Kapalı Çarşı’dır. Özellikle yurtdışından ülkemize gelen ziyaretçilerin akın ettiği Kapalı Çarşı 1461 yılında inşa edilmiştir. Günlük 300,000’den fazla kişi çeşitli nedenlerden dolayı Kapalı Çarşı’ya gelmektedir. Kapalı Çarşı’nın dünyada en çok ziyaret edilen yerler arasında ilk sırada olduğu dahi ifade ediliyor.
Kapalı Çarşı içerisinde 4,000’den fazla dükkan ve 25,000’den fazla çalışan bulunmaktadır. Çarşının merkezi olarak gösterilen bölüm Osmanlı Döneminde Cevahir Bedesteni olarak adlandırılıyordu. İçerisinde aklınıza gelebilecek her alanda ürünlerin yer aldığı Kapalı Çarşı aynı zamanda Dünya’nın En Büyük Alışveriş Merkezi olarak da gösteriliyor.
- Adres: Beyazıt, Kalpakçılar Caddesi, No:22, 34126 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
Taksim Meydanı & İstiklal Caddesi
İstanbul, dünyanın başkenti olarak adlandırılan kadim bir kenttir. İstanbul’da yer alan insanların gündelik hayatlarını merak ediyor, ne işlerle uğraştığını görmek istiyorsanız İstiklal Caddesini ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’un en kalabalık, alışverişin en yoğun olduğu yerlerden birisi olan İstiklal, İstanbul’a ilk gelenlerin uğrak noktası olmaktadır.
İstiklal Caddesi içerisinde tarihi birçok yapının yer aldığını göreceksiniz. Galatasaray Lisesi, Elhamra Pasajı, Mısır Apartmanı ve St Antuan Kilisesi İstiklal ’in gözbebeği yapılardır. Taksim Meydanına girdiğinizde tarihi eski tramvayı da görecek, İstanbul’un eskimiş güzelliklere şahit olacaksınız. Gece hayatının da oldukça hareketli geçtiği İstiklal caddesi aynı zamanda İstanbul sokak lezzetlerinin de başkentidir.
Kariye Müzesi
İstanbul’da ziyaret etmenizi istediğimiz müzelerden birisi de Kariye Müzesidir. 1948 yılında müze olarak ilan edilen bu yapı Bizans döneminde kilise ve manastır olarak kullanılmıştır. Fatih’le beraber Osmanlı himayesine giren Kariye Müzesi büyük bir restorasyon çalışmasından sonra camiye dönüştürülmüştür.
Chora olarak da adlandırılan bu tarihi yapı, dışarıdan bakıldığında oldukça esaslı bir duruşa sahip. Müzenin içerisine girdiğinizde birbirinden özenli olarak yerleştirilmiştir freskler ve mozaiklerin sizlere selam verecektir. Kariye Müzesi, Bizans mimari sanatının beki de en güzel, en özel örneklerinden birisidir.
- Adres: Dervişali, Kariye Cami Sokak, No:18, 34087 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
- Giriş Ücreti: 65 TL
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
İstanbul Gezilecek Yerler listenize bir müze daha eklemenizi istiyoruz. 1914 yılında kurulan Türk ve İslam Eserleri Müzesi içerisinde el yazması eşsiz Kuran-ı Kerimler, antik halılar ve minyatürler gibi birçok eserler sergilenmektedir. İstanbul’un en gözde müzelerinden birisi olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Fatih yarımadasında ziyaret etmenizi istediğimiz yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Türk - İslam Eserleri müzesinde kullanılan sergileme tekniği bu müzenin dünya çapında bir müze olduğunu gösteriyor. Müzeyi ziyaret ettiğinizde 661 yılından günümüze kadar özenle toplanmış 40,000 eserin sergilendiğini görebilirsiniz. İbrahim Paşa Sarayı içerisinde yer alan müzede başta Abbasi dönemi olmak üzere Memluk, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait izler görebilmek mümkündür. Müzenin bulunduğu yapı Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri azamı olan Damat İbrahim Paşaya ait olduğu belirtiliyor.
- Adres: Binbirdirek, Atmeydanı Caddesi, No:44, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
- Giriş Ücreti: 50 TL
Kız Kulesi
İstanbul şehir sembollerinden birisi de Kız Kulesi’dir. Rivayetlere göre 2,500 yıl öncesinde yapılan Kız Kulesi hakkında birçok hikaye, efsane anlatılmaktadır. Hatta bazı kaynaklara göre Kız Kulesinin 5. yüzyılda Yunanlılar tarafından yapıldığı da belirtiliyor. Tarih boyunca radyo istasyonu, deniz feneri, karantina hastanesi ve vergi toplama merkezi olarak kullanılmış olan Kız Kulesi, günümüzde restoran olarak işletiliyor.
360 derece İstanbul Boğaz manzarasına sahip olan Kız Kulesi içerisinde aynı zamanda bir müze de bulunuyor. Kız Kulesine giriş ve çıkışlar sahildeki ufak tekneler aracılığıyla yapılıyor. İstanbul Boğazını daha iyi görmek, boğaz geçişini izlemek için Kız Kulesini ziyaret edebilirsiniz.
- Adres: Salacak Mahallesi, Üsküdar / İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 19:00
- Giriş Ücreti: 30 TL
Mısır Çarşısı
Kapalı Çarşı ziyaretinizden sonra sizleri Mısır Çarşısında da görmek isteriz. İstanbul’un otantik alışveriş merkezlerinden birisi olan Mısır Çarşısı 1661 yılında Sultan IV. Mehmed’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılmıştır. Ancak Mısır Çarşısının kökenine baktığımızda buranın Bizans Dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz.
Mısır Çarşısı ilk kurulduğunda içerisinde sadece aktarlar ve pamukçular satış yapıyordu. Ancak zamanla artan dükkanların da sayısı ile beraber baharat, tekstil, şekerleme ve esansa kadar birçok alanda satışlar yapıldığını söyleyebiliriz. Farklı bir alışveriş stiliniz varsa aklınıza gelen her ürünü Mısır Çarşısından temiz edebilirsiniz.
Rumeli Hisarı
Fatih Sultan Mehmet’in fetih hazırlıkları sırasında yaptırdığı Rumeli Hisarı, Boğazın kontrolünün sağlamakla görevlendirilmişti. 1452 yılında yapımına başlanan Rumeli Hisarı 4 ay gibi oldukça kısa bir sürede tamamlanmıştır. Anadolu Hisarının tam da karşısına inşa edilen Rumeli Hisarı, boğaz üzerinden gelebilecek her türlü yardım ve saldırıyı önleyebilecek bir güçteydi.
800 işçi, 300 ustanın görev aldığı Rumeli Hisarının 60,000 metrekare alan üzerine inşa edildiğini görüyoruz. Günümüzde 3 kulesi de hala ayakta olan Rumeli Hisarının oldukça uzun süredir kültürel organizasyonlara ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz.
- Adres: Yahya Kemal Caddesi, 34470 Sarıyer/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-19.00
- Giriş Ücreti: 10 TL
Rumeli Feneri
65 metre yüksekliğe sahip olan Rumeli Feneri, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Hafta sonu İstanbul seyahatiniz sırasında uğramanızı önerdiğimiz bu fener, gemilerin İstanbul Boğazından Karadeniz’e geçişlerini kolaylaştırmak amacı ile inşa edilmiştir.
Sultanahmet Meydanı
İstanbul tarihi yarımadasında sizleri bambaşka bir yere davet ediyoruz. İstanbul'un kalbi olarak gösterilen Sultanahmet Meydanı, İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır. Bizans döneminde Sultanahmet Meydanının bulunduğu yerde devasa büyüklükte bir hipodrom bulunuyordu. Büyük Saray’ın birçok bölümü de bu meydana kadar uzandığı belirtiliyor. Tarihi ve görkemli yapılardan günümüze kadar sadece Dikilitaş ve Yılanlı Sütun kalmıştır. Sultanahmet Meydanı’nı görmeden asla İstanbul’dan çıkmamanızı öneriyoruz.
Eyüp Sultan Cami ve Türbesi
Her yıl her yaş grubundan binlerce insan Eyüp Sultan Camisine gelerek Eyüp Sultan Hazretlerinin türbesini ziyaret ediyor. İstanbul’un fethi sırasında kabri bulunan Eyüp Sultan Hazretlerinin türbesine 1458 yılında başlanmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in emri ile başlayan türbenin yapımı oldukça kısa sürede tamamlanmıştır. Hem cami hem de türbe depremler nedeni ile oldukça büyük hasarlar görmüştür. III. Selim, padişahlık döneminde Eyüp Sultan Camii ve Türbesini baştan sonra yeniden tamir ettirmiştir.
Eyüp Sultan Cami, Osmanlı döneminde padişahların kılıç kuşandıkları bir yerdi. Yapıyı ziyaret ettiğinizde dünyanın en kaliteli çinilerinin burada kullanıldığını göreceksiniz. Eyüp Sultan Hazretlerinin türbesini ziyaret ettiğinizde Hz. Muhammed döneminden kalma bir sancağında sergilendiğini görebilirsiniz.
- Adres: Merkez Mahallesi, Cami Kebir Sokak, No:1, 34050 Eyüp/İstanbul
Göztepe 60. Yıl Parkı
İstanbul Kadıköy’de yer alan Göztepe 60. Yıl Parkı, 2013 yılında tematik bir proje haline getirilmiştir. Parkı ziyaret ettiğinizde içerisinde rengarenk balıkların yaşadığı devasa akvaryumların yer aldığını, gül ve lale bahçelerin bulunduğunu, çocuklar için oyun alanların yer aldığını, doğal gölete sahip bir bölge olduğunu göreceksiniz. Her yaş grubundan insanların geldiği bu park, Anadolu yakasının en gözde yapıları haline gelmeyi başarmış durumda.
Şile Deniz Feneri
Sultan Abdülaziz tarafından 1858 yılında yaptırılan Şile Deniz Feneri, Kırım harbi sırasında İstanbul Boğazından çıkacak olan gemilere yol göstermesi için yerleştirilmiştir. Oldukça yüksek bir bölgede, kayalıklar üzerine inşa edilen Şile Deniz Feneri’nin 60 metre yüksekliğe sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin en büyük deniz fenerlerinden birisi olan bu yapının sadece taş kule bölümü 19 metredir.
Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi
Sarıyer bölgesinde çok az kişinin bildiği Feneryolu Kuş Gözlem Kulesini İstanbul Gezi Rehberi listenize dahil etmenizi öneriyoruz. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2015 tarihinde inşa edilen yapı, aynı yıl kapılarını ziyarete açmıştır. Oldukça güzel bir manzaraya sahip olan Feneryolu Kuş Gözlem Kulesinin aynı zamanda 300 metre kadar bir orman yürüyüş parkuru da bulunmaktadır.
- Adres: Sarıyer Rumeli Feneri Yolu, Sarıyer / İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 08:00 – 20:00
- Giriş Ücreti: Girişler Ücretsizdir.
Saklı Göl
İstanbul’un Şile bölgesinde yer alan Saklı Göl, İstanbul’daki en güzel doğa güzelliklerinden birisidir. Bildiğiniz üzere İstanbul kabalık, gürültülü ve stres dolu bir bölgedir. Ara ara bu kalabalık ve gürültülü şehirden uzaklaşmak, ruhunuzu dinlendirmek isterseniz sizleri Saklı Göl’e davet edebiliriz. Karadeniz bitki örtüsüne sahip olan Saklı Göl, bol miktardaki yeşilliği ve huzurlu ortamı sayesinde sizi yorgunluğunuzdan arındırabilir. Göl etrafında yer alan kendin pişir kendin ye restoranları ile güzel bir piknik deneyimi de yaşayabilirsiniz.
Fatih Cami
Mimar Sinaüddin Yusuf Bin Abdullah tarafından yapımına 1462 yılında başlanan Fatih Cami 7 yıl gibi bir sürede tamamlanarak 1469 yılında ibadete açılmıştır. Fatih Cami tamamlandığında içerisinde 16 adet medrese ve kütüphane bulunuyordu. Yapıldığı dönemin en önemli dini merkezlerinden birisi olan Fatih Cami, İstanbul’un en önemli ziyaret merkezlerinden birisi haline gelmiştir.
Fatih Camiyi ziyaret ettiğinizde bahçesinde Fatih Sultan Mehmet ve eşinin türbesinin bulunduğunu göreceksiniz. Tarih boyunca birçok kez deprem atlatan cami, yıkılma durumlarından kurtularak her defasında ayakta kalmayı başarmıştır. Hatta buranın şöyle bir özelliğinden bahsedelim, 1932 yılında ezanın Türkçe okunmasına karar verildiğinde ilk Türkçe ezanın Fatih Camiinde okunmasına karar verilmiştir.
Ortaköy Cami (Büyük Mecidiye Cami)
İstanbul halkının Büyük Mecidiye Cami olarak da bildiği Ortaköy Cami 1853 yılında inşa edilmiştir. İstanbul Boğazının tam da ucuna yer alan cami, Boğaz’ın güzelliğine güzellik katmaktadır. Caminin yapılış emrini Sultan Abdülmecid vermiştir.
Taş işçiliğinin en güzel örneklerinden birisi olan Ortaköy Cami, Neo-Barok mimari stilinin en güzel örneklerinden birisidir. Ortaköy Camii içerisine girdiğinizde padişahlar tarafından hazırlanmış Çeharyar-ı Güzin” levhasını görebilirsiniz.
İstanbul Modern Sanat Müzesi
İstanbul’un, Türkiye’nin modern sanat konusundaki ilk müzesi İstanbul Modern Sanat Müzesidir. Oya Eczacıbaşı önderliğinde 2004 yılında kurulan müze ilk olarak bir depo gibi alanda yer alıyordu. Yeni yerine geçmesi ile beraber daha modern bir hal alan müze İstanbul halkının yeni gözdesi haline gelmiş durumda.
İstanbul Gezilecek Yerler listenizde yer almasını istediğim bu müze 20 yüzyıldan başlayarak sanat alanında ülkemizde meydana gelen değişimleri gösteriyor. Müze içerisinde heykel, video çalışmalar ve resim galerileri başta olmak üzere birçok eser sunuluyor.
- Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Caddesi, No:99, 34430 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
- Giriş Ücreti: 37 TL
Miniatürk
Miniatürk 2003 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan İstanbul’un en güzel müzelerinden birisidir. İçerisinde Osmanlı ve Anadolu coğrafyasında popüler olan 134 adet mimari eserin 25 kat küçültülmüş hali bulunmaktadır.
60,000 metrekare üzerine kurulmuş olan Miniatürk içerisinde Ayasofya, Dolmabahçe Sarayı gibi birçok eserin minyatür versiyonları bulunmaktadır. Eser sayısı her geçen gün artan müzenin son zamanlarda büyük rağbet gördüğünü söyleyebiliriz.
Miniatürk ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
- Adres: Örnektepe Mahallesi, İmrahor Caddesi, No:7/1 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
- Giriş Ücreti: 10 TL
Rahmi M. Koç Müzesi
İstanbul seyahatiniz sırasında bilim, kültür ve sanat etkinliklerine doyacaksınız! Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür vakfı tarafından 1994 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi, endüstriyel sanayi ve müzeciliğin gelişime dair birçok eseri bünyesinde barındırıyor. Tüm dünyadan gelen eserler 27,000 metrekarelik bu alan içerisinde özel olarak saklanmakta. Müzenin hem açık hava sergileme alanı hem de kapalı alan sergileme alanları bulunuyor. Müze içerisinde gerçekten çok özel parçaların saklandığını göreceksiniz.
Rahmi M. Koç Müzesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
- Adres: Piri Paşa, Hasköy Caddesi, No:5 D:No:5, 34445 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.30-19.00
- Giriş Ücreti: 21 TL
Emirgan Korusu
İstanbul’un bambaşka bir yüzü ile sizleri tanıştırmak istiyoruz. İçerisinde 120’den fazla ağaç ve bitki türünün yer aldığı Emirgan Korusu toplamda 472,000 metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. Her yıl Nisan ayında düzenlenen lale festivalleri ile rengarenk ortamların oluşturulduğu koru, sizlere güzel bir görsel şölen sunacaktır. Hatta Koru içerisinde IBB’ye ait 3 adet sosyal tesis olarak faaliyet gösteren köşk de bulunmaktadır. Bu köşklerde sabahları kahvaltı yapma imkanına da sahip olabilirsiniz.
Emirgan Korusu ile ilgili biraz daha ayrıntı vermek istiyoruz. 472,000 metrekarelik bir araziye sahip olan bu yerin ismi IV. Murat döneminden geliyor. Emirgan Korusu Bizans Döneminde “Kyparates” olarak anılan bu bölge IV. Murat’ın İran seferi dönüşünde yanında getirdiği “Emirgune” oğlu Tahmasb Kulu Han dan geldiği rivayet edilmektedir.
- Adres: Reşitpaşa, Emirgan Sokak Sarıyer/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 07:00 – 22:00
- Otopark Ücreti: 10 TL
Belgrad Ormanı
Çatalca Yarımadası içerisinde yer alan Belgrad Ormanı, İstanbul'un en geniş ormanıdır. Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul halkının su ihtiyacı Belgrad’da bulunan su kaynaklarından karşılanmakta idi. Ancak günümüzde maalesef bu kaynaklardan eser kalmamıştır.
1956 yılında İstanbul Orman Müdürlüğü denetimine giren Belgrad Ormanı, hafta sonu kaçamağı için en ideal yerlerden birisidir. İçerisinde birçok yürüyüş parkurunun bulunduğu Belgrad Ormanında 10’dan fazla mesire yeri, kafe ve restoranlar, çocuk oyun bölümleri ve spor sahaları bulunmaktadır. Aynı zamanda kamp atabileceğiniz yerlerinde olması, burada kısa süreli tatil de yapabileceğinizi göstermektedir.
- Adres: Bahçeköy Merkez, 34473 Sarıyer/İstanbul
- Giriş Ücreti: Yaya Girişi Ücretsiz, Otomobil İçin Giriş 10 TL
Büyük Çamlıca Tepesi
Bir dönemler İstanbul’dan uzaklaşmak, baş başa kalmak isteyen aşıkların uğrak yeri Büyük Çamlıca Tepesiydi. 265 metre yüksekliğe sahip olan Çamlıca tepesinin çok güzel bir manzarası bulunmaktadır.
Büyük Çamlıca Tepesi aynı zamanda kuşların göç yolu üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle kuşları gözlemek isteyen kişilerin de sıklıkla buraya geldiğini görüyoruz. Eylül ile Ekim ayı arasında geldiğinizde kuşlarla dolu bir İstanbul manzarası sizi bekleyecektir.
Pierre Loti Tepesi
1850 ile 1923 yılları arasında yaşamış olan Fransız Şair Pierre Loti tam bir İstanbul ve Türkiye aşığıydı. Pierre Loti tepesinin bulunduğu bölgede yaşamış olan şairin bir kahvehanesi dahi bulunuyordu. Şiirlerinde İstanbul sevgisinden sıklıkla bahsetmesi, ölünce isminin bu bölgeye verilmesini sağlamıştır.
Oldukça güzel bir Haliç manzarasına sahip olan Pierre Loti tepesinde İstanbul’u doyasıya izleyebilirsiniz. Tepeye doğru çıktığınızda birbirinden farklı birçok yiyecek ve içecek dükkânını göreceksiniz. Buraya kadar gelmişken Haliç manzarasına karşı çay içmeden dönmeyiniz.
Atatürk Arboretumu
Atatürk Arboretumu hakkında bilgi vermeden önce sizlere Arboretum kavramı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Arboretum; bilimsel çalışmalar ve çeşitli gözlemler için oluşturulmuş ağaç topluluğudur. Belgrad Ormanları içerisinde yer alan Atatürk Arboretumu’nda 1940 yılından bu yana ağaç koleksiyonluğu yapılmaktadır. 296 hektarlık alan üzerine kurulu olan bölge, İstanbul'un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir.
İstanbul’da hafta sonu ne yapacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Sessiz, sakin ve huzurlu bir yapıya sahip olan Atatürk Arboretumu oldukça kabalık bir ortama sahiptir.
- Adres: İstanbul Üniversitesi, Kemer, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 08.30-17.00
- Giriş Ücreti: 20 TL
Gülhane Parkı
Topkapı Sarayının bir bölümü olan Gülhane Parkı, geçmişte has bahçe olarak adlandırılıyordu. Padişah eşleri, kızları ve diğer saray halkı günün büyük bir bölümünü burada gezinti ile geçiriyordu. Topkapı Sarayının küçülmesi ile beraber burası dış bölüme ayrıldı. 1912 yılında halk ziyaretine açılan 163 dönümlük bu alan, Roma döneminden kalma eserlere de sahiptir. Gülhane Parkını ziyaret ettiğinizde içerisinde Roma döneminden kalma Gotlar Sütunlarını görebilirsiniz.
Mustafa Kemal Atatürk, Latin harflere geçileceğinin duyurusunu burada vermiştir. Gülhane Parkı içerisinde yer alan Has Ahırlar bölümünde Latin harflerinin duyurusu günümüzde daha da ölümsüz hale getirilmiştir. 2008 yılında buraya İstanbul İslam Bilim ve Teknolojiler müzesi oluşturulmuştur.
Panorama 1453 Tarih Müzesi
Panorama 1453 Tarih Müzesi, 2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. 2009 yılında ziyarete açılan müze, dünyanın ilk tam panoramik müzesidir. Müze tamamı ile İstanbul fethini anlatmak üzere kurulmuştur. İstanbul’un fethinin hangi aşamalardan meydana geldiği, yaşanılan sıkıntıları panoramik bir şekilde görebilirsiniz.
Panorama 1453 Tarih Müzesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
- Adres: Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34015 Zeytinburnu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 08.00-17.00
- Giriş Ücreti: 10 TL
Anadolu Hisarı
İstanbul Gezilecek Yerler listemizin öyle hemen biteceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İstanbul Boğazı'nın oldukça dar bir bölümüne inşa ettirilen bu yapının geçmişi oldukça eskidir. Hisar, 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından verilen emir ile inşa edilmiştir. Göksu Deresinin döküldüğü yerde yer alan Anadolu Hisarı toplamda 7,000 metrekarelik bir alan kaplamaktadır. Anadolu Hisarının yapılış amacı; İstanbul fethi sonrasında da İstanbul’a gelecek saldırıları engellemektir.
Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi Sarayı, 1865 yılında dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Sarayın yapılma amacı yapının yazlık ev olarak kullanılması ve devlet adamlarını ağırlamak içindir. Sarayın dış mimarisi oldukça sade olarak planlanmıştır. İçerisine girdiğinizde ise ahşap oymacılığının en üst noktası ile beraber altın nakkaşlığının en ayrıntılı süslemelerini görmekteyiz.
- Adres: Abdullahağa Caddesi, 34676 Üsküdar/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
- Giriş Ücreti: 40 TL
Çırağan Sarayı
Barok mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Çırağan Sarayı, III. Ahmet tarafından 1867 yılında inşa ettirilmiştir. Yapının tüm bölümünü maalesef olarak gezemiyorsunuz. Günümüzde sarayın bir kısmı otel olarak işletilmektedir. Çırağan Sarayı içerisinde her yıl çeşitli etkinliklerin, düğünlerin, nişan ve organizasyonların yapıldığını görebilirsiniz.
Yedikule Hisarı (Yedikule Zindanları)
İstanbul’daki en eski açık hava müzesinin Yedikule Hisarı olduğunu biliyor muydunuz? Bizans döneminde İmparator Theodositus emri ile inşa ettirilen Yedikule Zindanları tarih boyunca birçok farklı amaç için kullanılmıştır. Yapının hapishaneye dönüştürülmesi ise Osmanlı dönemlerine dayanmaktadır. Yedikule Zindanları, birçok Osmanlı devlet adamının hapis yattığı oldukça önemli yapılardan birisidir.
- Adres: Yedikule Meydanı Sokak, No:9, 34107 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 08.30-18.00
- Giriş Ücreti: 10 TL
Galata Mevlevihanesi Müzesi
İstanbul’un ilk Mevlevihane'si olan bu yapı 1491 yılında İskender Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 1925’de alınan Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması kararına kadar faaliyetlerine devam eden Mevlevihane, 1925 yılında maalesef faaliyetlerine son vermiştir. 1956 yılında Mevlevihane'nin müze olarak kullanılması istenmiştir. Gerekli izin ve belgelerin alınması ile beraber yapının müze olarak tadilat görmesi istenilmiştir. Mevlevihane’nin günümüzdeki görünümü ise 2010 yılında yapılan bakım ve onarım işlemleri ile sağlanmıştır.
- Adres: Şahkulu, Galip Dede Cd. No:15, 34420 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 19:00
- Giriş Ücreti: 14 TL
İstanbul Deniz Müzesi
Denizciliğe karşı bir merakınız varsa sizleri İstanbul Deniz Müzesine davet ediyoruz. Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa tarafından 1897 yılında inşa ettirilen müze içerisinde Osmanlı Denizciliği ile ilgili birçok gelişmeye tanık olabilirsiniz. Hatta İstanbul Deniz Müzesi ziyaret ettiğinizde müzenin son bölümde Mustafa Kemal Atatürk bölümü göreceksiniz. Burada Ata’ya ait kişisel eşyalar başta olmak üzere Osmanlı Bahriyeli askerler tarafından giyilen kıyafetler, el yazması sancaklara kadar birçok eserin sergilendiğini göreceksiniz.
- Adres: Beşiktaş Caddesi, No:6 D:1, 34353 Beşiktaş/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
- Giriş Ücreti: 12 TL
İstanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi (Vialand)
İstanbul’da eğlence yaşamak isteyen kişilerin uğrak noktalarından birisi de Vialand’dır. Gürsoy Group tarafından 650 milyon dolarlık bir yatırım sonucunda açılan Vialand, ziyaretçi kabulüne 2013 yılında başlamıştır. Türkiye’nin en büyük tema parkı olma özelliğe sahip olan Vialand toplamda 600,000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. İçerisinde adrenalin severler, çocuklu ailelere özel üniteler başta olmak üzere 25’den fazla ünite sizleri bekliyor.
- Adres: Şht. Metin Kaya Sokak, No: 11/1, 34065 Eyüp/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.30-21.30
- Giriş Ücreti: 99,99 TL
Jurassic Land
Türkiye’nin ilk ve tek dinozor parkı olan Jurassic Land, Avrupa’nın da en büyük dinozor parkı olma özelliği taşımaktadır. 10,000 metrekare alan üzerine inşa edilmiş olan bu park içerisinde dinozorlar ile ilgili birçok bilgiye sahip olabilirsiniz. Genellikle İstanbul halkı hafta sonu aileleri ile vakit geçirmek istedikleri zaman ilk olarak bu parkı ziyaret etmektedir. Park içerisinde gerçek dinozor fosillerinin de bulunduğunu göreceksiniz.
- Adres: Kocatepe, Şehir Parkı Caddesı No:12, 34045 Bayrampaşa/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00 – 22:00
- Giriş Ücreti: 50 TL (2019)
Legoland
Sadece çocuklu ailelerin ziyareti için tasarlanmış olan Legoland, İstanbul’un en özel mekanlarından birisidir. Eğer çocuğunuz yoksa, yanınızda çocuk bulunmuyorsa maalesef bu eğlence merkezine giriş yapamazsınız. Legoland, Lego temasına sahip eğlence merkezlerinden sadece bir tanesidir. Bu konuda Avrupa’nın en büyük işletmelerinden birisi olan Legoland, 2015 yılında Forum İstanbul içerisine bir şube açmıştır.
- Adres: Photo of Paşa, Forum Istanbul, No: 3 Kocatepe Mah. , 34045 İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00 – 22:00
- Giriş Ücreti: 55 TL
Moipark Eğlence Parkı
İstanbul'da çocuğunuz ile vakit geçirebileceğiniz seçenek sayısının oldukça fazla olduğunu göreceksiniz. Avrupa’nın en büyük kapalı eğlence merkezi olan Moipark, İstanbul Gezilecek Yerler listenizde kesinlikle yer almalıdır. 2 katlı olan Moipark Eğlence Parkı toplamda 12,000 metrekarelik bir alana sahiptir. Birinci kat 10 yaş ve üzeri çocuklar için dizayn edilmiştir. 4 ile 10 yaş arasındaki çocuklar, güzel bir gün geçirmek için parkın 2. katına çıkmaları gerekmektedir.
- Adres: Mahmutbey, Süleyman Demirel Blv, 34490 İkitelli Osb/Başakşehir/İstanbul
- Ziyaret Saateri: 10:00 – 22:00
- Giriş Ücreti: Giriş Ücretsizdir.
Snowpark
Torium AVM içerisinde yer alan Snowpark, Türkiye’nin kapalı alandaki kar temalı ilk eğlence merkezi olma özelliğine sahiptir. Yılın 12 ayı hizmet veren bu parkta doyasıya kayak yapabilir, karlarla dolu bir ortamda güzel ve eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Burada sadece kayak yapıldığını düşünmeyin, burada sayısız kar temalı oyun ve etkinlikler de yürütülmektedir. Eğer vaktiniz varsa ve bir gününüzü buraya ayırabilirseniz gerçekten pişman olmayacağınızı göreceksiniz.
- Adres: Saadetdere 68. Sok. Torium AVM No:50, 34510 Esenyurt/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00 – 22:00
- Giriş Ücreti: 75 TL
İstanbul Dolphinarium
Sizleri İstanbul’da çok özel bir yere götürüyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 açılan İstanbul Dolphinarium oldukça özel bir atmosfere sahiptir. İçerisinde 7 adet havuz bulunan bu eğlence merkezinde çok özel gösteriler düzenlenmektedir. 950 kişilik normal,65 kişilik VİP izleyici kapasitesi bulunan İstanbul Dolphinarium’da yunus gösterileri, beyaz balina dansları ve deniz ayılarının gösterilerine yakından tanık olabilirsiniz.
- Adres: Silahtarağa, Silahtarağa Cd. No: 2 D:4, 34050 Eyüpsultan/İstanbul
- Giriş Ücreti: 100 TL
Silivrikapı Buz Pisti
Buz pistinde eğlence dolu anlar yaşamak ister misiniz? Sivrikapı Buz Pisti, profesyonel kişilerle paten ile kayma şansını misafirlerine sunuyor. Aynı zamanda 200 izleyici kapasitesine sahip buz pistini ve 900 kişilik izleme kapasitesine sahip olan profesyonel buz pistinde etkinlikleri canlı canlı izleme fırsatına da sahip olabilirsiniz.
Anadolu Kavağı
Boğaz turu düzenleyen teknelere katılım gösterdiğinizde sizleri ilk götürecekleri yerlerden birisi de Anadolu Kavağı olacaktır. Hem İstanbul Boğazını hem de Karadeniz’i tepeden gören bu kale, stratejik olarak her zaman önemsenmiştir. Tarihte Ceneviz Kalesi olarak da bilinen bu yapı, Bizans’ın 14. Yüzyılda yapmış olduğu tek kale olarak da kayıtlara geçmiştir.
Anadolu Kavağına çıktığınızda muhteşem bir İstanbul manzarası sizleri karşılayacaktır. Tüm boğazı görebilir, buradan ayrılmak dahi istemeyebilirsiniz. Bölgede bulunan işletmelere oturabilir, arkadaşlarınızla boğaza karşı güzel bir çay içme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Pera Müzesi
2005 yılında ziyarete açılan Pera Müzesi faaliyetlerini İnan Kuraç ve Suna Kıraç Vakıfları bünyesinde yürütüyor. Müze içerisine girdiğinizde vakfın birbirinden özel 3 parça eserin sizleri karşıladığını göreceksiniz. Uluslararası bir müze olmak için dünya çapındaki birçok müze ile başarılı ilişkiler yürüten Pera Müzesi, yakın zamanlarda oldukça önemli eserleri bünyesine katarak sergilemeye başlayacak.
- Adres: Meşrutiyet Caddesi, No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-19.00
- Giriş Ücreti: 25 TL
Sakıp Sabancı Müzesi
-
Sakıp Sabancı Müzesi
Bahçesinde yer alan at heykelinden dolayı birçok kişi burayı Atlı Köşk olarak biliyor. Mısır’da yer alan Hidiv ailesinin bir mensubu olan Prens Mehmet Ali Hasan, 1925 yılında İstanbul’da iken bu köşkü mimar Edoardo De Nari’ye yaptırarak kısa bir süre burada konaklamıştır. Dönemin en güzel mimari örneklerinden birisi olan bu yapıyı Sakıp Sabancı ailesi ile beraber oturmak için almıştı. Ancak köşk 1998 yılında Sabancı Üniversitesine bağışlanmıştır.
Sakıp Sabancı Müzesi Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu bölümünde İslamiye Sanatının 14. Yüzyıl ile 20. Yüzyıl arasındaki en iyi örnekleri yer alıyor. El yazması Kuran-ı Kerimler, Murabba ve Kıtalar, Hilyeler, Levhalar ve orijinal tuğralı ferman ve beratlar bulunuyor. Müze içerisinde çok özel parçalar çok özel koruma ve saklama koşullarında muhafaza ediliyor.
Sakıp Sabancı Müzesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz.
Adres: Sakıp Sabancı Caddesi, No:42, 34467 Sarıyer/İstanbul
Ziyaret Saatleri: 12.00-20.00
Giriş Ücreti: 40 TL
Yıldız Parkı
Gün boyu belki de birçok müze gezdiniz. Üzerinizdeki tatlı yorgunluğu atabileceğiniz en güzel yerlerden birisi de Yıldız Parkı’dır. Yıldız Korusu olarak da adlandırılan bu park, 17 yüzyıldan Kazancıoğlu ailesine ait özel bir mülktü. Park dönemin padişahı IV. Murat’ın oldukça hoşuna gitmişti. Kazancıoğlu ailesi ile görüşen IV. Murat, parkı kızına hediye etmek için almıştır.
Yıldız Parkı toplamda 46 hektarlık bir alan kaplamaktadır. İçerisinde birçok yürüyüş yolu, süs havuzları, çocuk oyun alanları, kır kahvesi, Çadır Köşkü ve Malta Köşkü yer alıyor. Boğaz manzarasına sahip olan bu parkta haftanın 7 günü hem kahvaltı hem de akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Ulus Parkı
Boğaz manzarasına sahip olan parklardan bir diğeri de Ulus Parkı’dır. İstanbul’un tüm gürültüsü ve stresinden uzaklaşabileceğiniz bu park sizlere çok güzel bir manzara sunmaktadır. 20 bin metrekarelik bir alana sahip olan Ulus Parkında çeşitli spor parkları, süs havuzları ve çocuk parkları yer almaktadır. İçerisinde bulunan işletmelerde boğaz manzarasında güzel bir kahvaltı yapma fırsatına sahip olabilirsiniz.
Masumiyet Müzesi
2012 yılında ziyarete açılan Masumiyet Müzesi, özgün içeriği ile son zamanlarda birçok ziyaretçinin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Müzenin bulunduğu yapı 19. Yüzyıldan kalma olup ismi Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi isimli romanından gelmektedir. Orhan Pamuk’un aynı isimdeki romanındaki baş kahramanı Kemal gibi çeşitli eşyalar toplanarak bu müze oluşturulmuştur.
- Adres: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, No:2, 34425 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
- Giriş Ücreti: 30 TL
İstanbul Oyuncak Müzesi
Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olan İstanbul Oyuncak Müzesi, 2005 yılında Sunay Akın önderliğinde kurulmuştur. Hafta sonu çocuklarınız ile beraber gelebileceğiniz bu müze sizi çocukluğunuza götürebilir. Müze içerisinde 18. Yüzyıldan günümüze kadar oyuncak alanında meydana gelen tüm oyuncak türleri çok özel bir şekilde sergilenmektedir. Müze içerisinde gerçekten çok ama çok özel parçalar ile karşılaşacaksınız.
- Adres: Göztepe Mahallesi, Ömerpaşa Caddesi, Doktor Zeki Zeren Sokak No:17, 34730 Kadıköy/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.30-18.00
- Giriş Ücreti: 18 TL
Haydarpaşa Tren Garı
İstanbul’un şehir simgelerinden birisi de Haydarpaşa Tren Garıdır. Almanlar tarafından 1906 yılında inşa edilmeye başlanan gar 1908 yılında kullanıma açılmıştır. Barok sanatının en güzel örneklerinden birisi olan bu yapı İstanbul ile Ankara demir yolunun başlangıç noktasıdır.
Haydarpaşa Tren Garı, tarih boyunca deprem, yangın gibi olaylardan ötürü birçok bölümünü maalesef kaybetmiştir. Ancak dış bölümündeki görünümünü ve ihtişamını asla kaybetmediğini görüyoruz. Haydarpaşa tren garının daha fazla yıpranmaması için yolculuğa kapatılmasına karar veren Ulaştırma Bakanlığı, buranın müze olarak muhafaza edilmesine karar vermiştir.
İstanbul Akvaryum
Aqua Florya Alışveriş Merkezi içerisinde yer alan İstanbul Akvaryum, Türkiye’nin bu alandaki en büyük akvaryumudur. Yapımına 2003 yılında başlanan proje 8 yıl gibi bir sürede tamamlanmıştır. İstanbul Akvaryum içerisine girdiğinizde birbirinden farkı temalara sahip 18 adet özel akvaryum bölümünü göreceksiniz. Bu akvaryum içerisinde Pasifik’ten başlayarak Karadeniz’e kadar her türlü su canlısının yaşam izlerini görebilmek mümkündür.
İstanbul Akvaryumu içerisinde 20,000’den fazla deniz canlısı yaşıyor. Akvaryumu ziyaret ettiğinizde devasa büyüklükteki köpekbalıklarını görebilir, kırmızı karınlı piranalar eşliğinde gezinize devam edebilirsiniz. Aynı zamanda Rus mersinlerin doğal ortamlardaki yaşayışlarını da görebilirsiniz.
- Adres: Yeşilköy Halkalı Caddesi, No:93, 34153 Bakırköy/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-20.00
- Giriş Ücreti: 109 TL
Kidzmondo
İstanbul’da çocuklara yönelik birçok etkinlik ve aktivite merkezinin bulunduğunu görebilirsiniz. Bunlar içerisinde yer alan Kidzmondo’da aklınıza gelebilecek her türlü araç ve eşya %70’ boyutlarına kadar küçültülmüştür. Çocuklar için oluşturulmuş olan bu mini şehirde tüm ayrıntıların en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü görebilirsiniz.
- Adres: Trump Alışveriş Merkezi, Mecidiyeköy Yolu Caddesi No:12 B3 Floor, 34387 Şişli/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00 – 20:00
- Giriş Ücreti: 85 TL
KidZania
KidZania, 2009 yılında kurulmuş bir şirkettir. 14 ülkede ve 17 şehirde eş zamanlı olarak eğlence merkezi açan bu şirketin hedef kitlesi tamamen çocuklardır. Meksika'da kurulan bu şirketin amacı; dünya üzerindeki birçok mesleki dalını eğlendirerek ve eğiterek öğretmeye çalışmaktadır.
8,000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş olan KidZania, başta pilotluk olmak üzere itfaiye, aşçılık, ajanlık gibi her çocuğun hayalinde yeter alan meslekleri deneyimlemelerini sağlıyor.
- Adres: Acıbadem, Çeçen Sokağı No:25A, 34660 Üsküdar/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00 – 16:00
- Giriş Ücreti: 120 TL
Mihrimah Sultan Camii
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan adına yaptırılan bu cami, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Mimar Sinan imzası taşıyan bu cami, oldukça sade olmasına karşın bir o kadar da zarif bir tasarıma sahiptir.
Yapımına 1546 yılında başlanan caminin tamamlanması yaklaşık 2 yıl sürmüştür. İçerisinde medrese, imaret, mektep, türbe, han gibi bölümlerin hala günümüze kadar ulaştığı bu caminin türbe kısmında Mihrimah Sultan’ın oğulları, Kaptan-ı Derya Sinan Paşa ve Sadrazam İbrahim Ethem türbeleri bulunuyor.
Otağtepe Parkı (Fatih Korusu)
İstanbul’un en güzel boğaz manzarası Otağtepe Parkından izlenmektedir. Fatih Korusu olarak da bilinen bu parkın tarihte oldukça büyük bir önemi bulunuyor. İstanbul’u fethetmek üzere yola çıkan Fatih Sultan Mehmet, savaş öncesi hazırlıkları buraya kurdukları otağdan yönetmiştir.
Fatih Korusu, TEMA Vehbi Koç Vakfına bağışlanmıştır. Vakıf tarafından bakımları tamamlanan park yakın bir zamanda yeniden ziyarete açılmıştır. İçerisinde 20,000’e yakın bitki ve ağaç türü olması, buranın değerini gözler önüne sermektedir.
Nakkaştepe Millet Bahçesi
Yakın bir zamanda ziyarete açılan Nakkaştepe Millet Bahçesi, İstanbul Gezilecek Yerler listeniz içerisinde yer alabilir. Boğaz manzarasına sahip olan bu park içerisinde 250’den fazla piknik masası bulunuyor. Hafta sonu güzel vakit geçirmek isteyen kişilerin uğrak noktalarından birisi de burasıdır.
Yıldız Sarayı
II. Selim, annesi adına inşa ettirdiği Yıldız Sarayı, Osmanlı Mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Mihrişah Sultan adına yaptırılan bu saray daha sonrasında Osmanlı’nın yönetildiği saraylardan birisi olmuştur. Özellikle Sultan II. Abdülhamit Han, Çırağan Sarayından ziyade Yıldız Sarayı’nın daha güvenli olduğunu belirterek burada yaşamayı tercih etmiştir.
Yıldız Sarayı 19. Yüzyılda meydana gelen tüm siyasi olaylara şahit olmuştur. Osmanlı tarihine damga vuran bu saray birçok ülkenin imparatorunu ağırlamış, birçok kararın imzalandığı yer olmuştur. Günümüzde 3 müze alanına sahip olan Yıldız Sarayı, İstanbul’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.
- Adres: Gayrettepe Barbaros Bulvarı, Hamam Sokak, 34349 Beşiktaş/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
- Giriş Ücreti: 40 TL
Bakırköy Botanik Parkı
7’den 70’e herkesin keyif alarak vakit geçirebileceği Bakırköy Botanik Parkını da listenize eklemenizi istiyoruz. Bu botanik park içerisinde Türkiye’nin en yüksek oyun kuleleri yer alıyor. İçerisinde gezintiye çıktığınızda birbirinden farklı 11 temaya sahip bahçenin sizi karşıladığını göreceksiniz.
Bakırköy Botanik Bahçe içerisinde göçmen kuşlar için özel bir bölümün dahi olduğunu göreceksiniz. Çocuklar için tasarlanmış oyun parklarında çocuklarını hoş vakit geçirirken sizler de yeşil alanlar üzerinde piknik yapabilme fırsatına sahip olabilirsiniz.
- Adres: İncirli Kavşağı, D-100 Yan Yolu, 34146 Bakırköy/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 07.00-23.00
Hz. Yuşa Tepesi ve Türbesi
İstanbul’un ilk yerleşim yeri olarak kullanıldığı günlerden bu yana bu tepenin kutsal olduğu düşünülmektedir. İlk başlarda burada Zeus Tapınağının bulunduğu dahi düşünülmektedir. Bizans döneminde buraya bir kilise inşa edilmiş ancak çok fazla kullanılmamıştır.
Hz. Yuşa’nın çok uzun biri olduğu söylenmektedir. Türbesini ziyaret ettiğinizde mezarının tam olarak 17 metre uzunluğunda olduğunu göreceksiniz. Mezarın bu kadar uzun olması Hz. Yuşa’nın bu kadar uzun olmasından dolayı değildir. Mezarlıkta kabrin tam olarak nerede olduğu bilinmemesinden dolayı bu kadar uzun bir mezar inşa edilmiştir.
Hz. Yuşa türbesi, tarih boyunca İstanbul ve ülkeyi yöneten tüm imparatorlardan saygı görmüştür. Günümüzde İstanbul’un en çok ziyaret edilen türbelerinden birisi olan Hz. Yuşa Türbesi, Ramazan Ayı'nın sembollerinden birisi haline gelmiştir.
Küçük Ayasofya Camii
Ayasofya Cami gibi burası da İmparator I. Justinşanus tarafından 527 yılında inşa ettirilmiştir. Oldukça estetik bir görünüme sahip olan Küçük Ayasofya Camiyi kesinlikle gezi listenize eklemenizi öneririm. Yapı oldukça uzun bir süre Bachos Kilisesi ve Aya Sergios Kilisesi olarak anılmıştır. II. Bayezit yapının camiye dönüştürülmesini isteyip içerisine bir de medrese yaptırmıştır.
Küçüksü Kasrı
Dış bölümünde yer alan kabartmaları görmek için dahi burayı ziyaret edebilirsiniz. Sultan Abdülmecid’in emri ile inşa edilen bu yapının içi de muazzamdır. İtalyan mermerleri ile yapılmış olan Küçüksü Kasrı, İstanbul’un eşsiz güzelliklerinden sadece bir tanesidir.
- Adres: Küçüksu Caddesi, 34815 Beykoz/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
- Giriş Ücreti: 20 TL
Valide Sultan Cami
II. Mahmut’un eşi Pertevniyal Valide Sultan, 1869 yılında bu caminin yapılmasına karar vermiştir. Cami, Neo-Gotik mimari tarzına sahip olmasından dolayı oldukça güzel bir mimariye sahiptir. Valide Sultan Caminin avlu bölümü, Osmanlı’nın en güzel taş oyma sanatı örneklerinden birisidir.
St Antuan Kilisesi
-
St Antuan Kilisesi
İstiklal Caddesinin büyüsüne kapılmışken karşınıza bir anda St. Antuan Kilisesinin çıktığını göreceksiniz. 1696 yılında inşa edilen bu kilisenin isim kökeni 13. Yüzyıla kadar dayanıyor. Yapının bugün ki mimarisi 1906 yılında inşaatına başlanarak ancak 6 yılda tamamlanabilmiş.
Aya İrini Kilisesi
Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda inşa ettirilen Aya İrini Kilisesi, Topkapı Sarayı’nın hemen birinci avlusu içerisinde yer alıyor. Aya İrini Kilisesini ziyaret ettiğinizde yapının tüm zarafetini hala koruduğunu göreceksiniz. Fatih Sultan Mehmet, fetih sonrasında buranın camiye dönüştürülmemesini istemiş. Bu nedenle yapı içerisindeki tüm güzellikler günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Aya İrini Kilisesi bir dönem müze ve silah deposu olarak da kullanılmıştır.
- Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
- Giriş Ücreti: 20 TL
Taşhan
İstanbul halkı tarafından Kuruçeşme Han’ı olarak da adlandırılan bu yapı atların barınması amacı ile 1763 yılında inşa edilmiştir. III. Mustafa döneminde inşa edilen yapı daha sonrasında kereste deposu olarak da kullanılmıştır. Taşhan daha sonra yapım tarihi belli olmayan büyük bir restore çalışması ile bugün ki halini almıştır.
Taşhan’ı aslında birçoğunuz film ve dizilerden de tanıyor. İstanbul konulu olan film ve dizilerde burayı kullanmayan yapım neredeyse yoktur. Örneğin Ezel dizisinde Ramiz Dayı’nın ofis olarak kullandığı yer Taşhan’dır. Taşhan içerisinde bulunan işletmelerden harika bir kahvaltı da yeme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Hidiv Kasrı
-
Hidiv Kasrı
Mısır’ın son Hidiv Prensi olan Abbas Hilmi Paşa, 1907 yılında İstanbul’da bir Kasr inşa ettirmek ister. İtalyan mimar Delfo Seminati tarafından yapılan Hidiv Kasrı, dönemin en iyi mimari özelliklerine sahiptir. İstanbul’a geldiğinizde harika bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz.
Hidiv Kasrı 1,000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Bulunduğu bölgenin çok iyi bir şekilde seçildiğini görebilirsiniz. İstanbul’un en eşsiz güzelliklerinden birisi olarak kabul edilen Hidiv Kasrı, günümüzde daha çok düğün ve nişan gibi etkinlikler için tercih ediliyor.
- Adres: Çubuklu Korusu, Çubuklu Yolu, No:32 Beykoz / İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-22.30
Rüstem Paşa Cami
İstanbul’da Mimar Sinan tarafından yapılmış onlarca hatta yüzlerce eser bulunuyor. Bunlar içerisinde yer alan Rüstem Paşa Cami, usta Sinan’ın maharetini güzel bir şekilde ön plana çıkarmış durumda. Mimar Sinan, Selimiye Camini yapmadan önce bu yapıya başlamış ve Selimiye’ye hazırlık olması için burayı yapmayı kabul etmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olan Rüstem Paşa Mihrimah Sultan ile evliydi. Aynı zamanda Sadrazam olan Rüstem Paşa, yaşadığı dönemin en zengin insanlarındandır. Dış bölümünün oldukça sade olmasını isteyen Rüstem Paşa, caminin daha çok iç bölümüne önem vermiştir. Çiniler ile donatılmış olan Rüstem Paşa Cami, mimarisi ile gerçekten kendisini ön plana çıkarıyor.
Hürrem Sultan Hamamı
Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından yaptırılmış olan bu hamam, bugüne kadar birçok kişi tarafından tamir ettirilmiş, günümüze kadar ulaşması sağlanmıştır. Hamamın inşasına 1556 yılında başlanmış olup 1 yıl gibi oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlanmıştır. 2008 yılına kadar kamuya ait bir hamamken 2008 yılı sonrasında özel bir hamam olarak etkinliklerine devam ediyor. Ortalama olarak 80 Euro bir ücret ödeyerek masaj ve hamam hizmeti alabilirsiniz.
- Adres: Ayasofya Meydanı No:2, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 08.00-22.00
Cağaloğlu Hamamı
Hürrem Sultan Hamamı kadar önemli, ondan daha eski bir geçmişe sahip olan Cağaloğlu Hamamı, İstanbul Gezi Rehberiniz içerisinde kesinlikle yer almalıdır. Yerebatan Sarnıcı'na doğru giderken göreceğiniz bu hamamın hala aktif olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul'daki en büyük çifte hamamı olarak bilinmesinin yanı sıra Barok mimarisinin en güzel örneklerinden de birisidir. Hamam, III. Mustafa’nın hamam inşa edilmesini yasaklamadan önce inşa edilmiş son hamam olma özelliğine de sahip olduğu görülüyor.
- Adres: Prof. Kazım İsmail Gürkan Cd. No:24, 34110, 34110 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-22.00
Çemberlitaş Hamamı
II. Selim’in eşi Nurbanu Sultan tarafından inşa ettirilen Çemberlitaş Hamamı hemen Köprülü Mehmed Paşa cami karşısında yer almaktadır. Aktif olarak kullanılmaya devam edilen hamam için bazı kaynaklarda eserin Mimar Sinan tarafından yapıldığı da belirtiliyor.
- Adres: Vezirhan Cd. No:8, 34440 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 06.00-00.00
Kılıç Ali Hamamı
Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden birisi de Kılıç Ali Hamamı’dır. Hamam, Osmanlı’nın denizcilik faaliyetleri yürüttüğü Tophane semtinde yer almaktadır. Hamamı yaptıran kişi ise Osmanlı’nın en güçlü deniz adamlarından birisi olan Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa’dır. Hamam hala aktif olarak kullanılmakta olup hizmet vermeye devam etmektedir.
Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı ya da bir diğer adı ile Merasim Köşkü Sultan Abdülmecit döneminde Nigos Balyan tarafından inşa edilmiştir. Nişantaşı ile Beşiktaş arasında bulunan Ihlamur Kasrı Osmanlı’nın yıkılış dönemindeki mimariyi gözler önüne seriyor. Osmanlı yıkılsa bile mimarisinin sonsuza kadar süreceğini gösteren bu yapı son zamanlarda gezginler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
- Adres: Teşvikiye Mahallesi, Av. Süreyya Ağaoğlu Sk. No 80, 34365 Şişli/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
- Giriş Ücreti: 20 TL
Madame Tussauds Müzesi
İstiklal Caddesinde uğramanızı istediğimiz yerlerden bir diğeri de Madame Tussauds Müzesidir. Türkiye’de eşinin çok az olduğu bu müzede hem Türkiye’nin hem de dünyanın önde gelen birçok sanatçı ve ünlü ismin balmumu heykelleri bulunmaktadır. Müze içerisinde 5 farklı tematik alan içerisinde sergilenen eserler ile kendinizi bambaşka bir alemde hissedebilirsiniz.
- Adres: Grand Pera, İstiklal Cd. No: 56/58, 34440 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-20.00
- Giriş Ücreti: 94 TL
Çinili Köşk Müzesi
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1472 yılında inşa ettirilen bu köşkü gezi listenize kesinlikle eklemenizi öneririz. Sarayburnu’nda yer alan Çinili Köşk Müzesi ilk başlarda Topkapı Sarayı Surları içerisinde yer alıyordu. Topkapı Sarayının küçülmesi ile beraber köşk halkın daha rahat ulaşabileceği bir yere geldi . Çinli Köşk, Osmanlı sivil mimarisinin günümüze kadar ulaşmayı başarmış en güzel örneklerinden birisidir.
- Adres: Cankurtaran Mah. Osman Hamdibey Yokuşu Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 16:45
- Giriş Ücreti: 50 TL
Mihrabat Korusu
İstanbul’un kalabalık, stres ve ses dolu yüzünden uzaklaşmak sizlere iyi gelecektir. Anadolu yakasında uğrayabileceğiniz en güzel yerlerden birisi de Miribat Korusudur. Ortaköy Sahilinin hemen karşı yakasında yer alan Miribat Korusunun tam 3 kilometre yürüyüş parkuru bulunmaktadır.
Boğaz manzarası eşliğinde güzel bir yürüyüş yapabileceğiniz bu yer ruhunuzu kısa süreli de olsa dinlendirecektir. Aynı zamanda Koru içerisinde bulunan işletmelerden kahvaltı ve akşam yemeği de yiyebilirsiniz.
- Adres: Kanlıca Mahallesi, Mihrabat cad, Mihrabat Korusu No:50, 34810 Beykoz/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 08.00-00.00
Bahçeşehir Gölet Parkı
İstanbul’un en büyük suni göleti Bahçeşehir Gölet Parkı içerisinde yer almaktadır. 300,000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan gölet içerisinde akla gelebilecek her şey yer almaktadır. Park içerisinde birçok restoran, özel kulüpler, oyun alanları ve konser alanları bulunuyor. Üstelik parka giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
1995 yılında ziyarete açılan Nazahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Ali Nihat Gökbıyık tarafından inşa ettirilmiştir. Eşi adına yaptırılan bu hatıra parkı 2002 yılına kadar amacı dışında farklı amaçlar dahilinde kullanılmıştır. Ancak 2003 yılında botanik bahçenin yeniden düzenlenmesine karar verilmiş, düzenlemeden sonra halk ziyaretine açılması onayı alınmıştır.
Nuruosmaniye Cami
Osmanlı’nın Batılaşma hareketinin ilk örneklerinden birisi de Nuruosmaniye Camisidir. Bütünü ile Barok mimarisine sahip olan bu cami, şehirde bulunan binlerce camiden oldukça kolay bir şekilde ayrılabiliyor.
Nuruosmaniye Cami aynı zamanda Sultan medreseleri içerisinde de son sırada yer almaktadır. Cami içerisinde 5,000’den fazla el yazması ve basma eserin yer aldığı bir İslami kütüphane bulunmaktadır.
Sea Life Akvaryum
Çocuklu ailelerin İstanbul’da ziyaret edebileceği en iyi yerlerden birisi de Sea Life Akvaryumdur. Eğer daha önce bu denli devasa bir akvaryum görmediyseniz burayı gezmek sizlere çok iyi gelecektir. Akvaryumu gezmeye başladığınızda devasa büyüklükteki köpekbalıklarını görecek, vatoz balıkları eşliğinde gezinizi sürdüreceksiniz. Akvaryum içerisinde 15,000’den fazla su canlısı yaşıyor.
- Adres: Paşa Cd 5/5, 34045 Bayrampaşa/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-19.00
- Giriş Ücreti: 69 TL
Fethiye Müzesi
İstanbul’un tarihi mekan bakımından oldukça zengin olduğunu görüyoruz. Gezerek bitiremeyeceğiniz bu güzellikler için seyahat sürenizi birkaç gün uzatmak durumunda kalabilirsiniz. Fethiye Müzesi, Bizans Döneminde Pammakaritos Manastırı olarak hizmet vermiştir. Daha sonrasında bu yapı II. Murad döneminde camiye dönüştürülerek ibadete açılmıştır.
Günümüzde Fethiye Müzesi olarak hizmet veren yapının mozaik detaylarının kusursuz bir şekilde tasarlandığını görüyoruz. İnşa edilişinin üstünden yüzlerce yıl geçse bile yapı hala ihtişamını korumaya devam ediyor.
- Adres: Draman Caddesi, 34087 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
- Giriş Ücreti: 10 TL
İstanbul Havacılık Müzesi
İstanbul Havacılık Müzesi, 1971 ile 1978 tarihleri arasında İzmir’de faaliyet gösteren uçaklardan oluşturulmuştur. 1985 yılında ziyarete açılan müzeye zaman içerisinde Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmış ancak daha sonradan emekliye ayrılmış uçaklar eklenmiştir. Müzeyi gezdikten sonra eğer izin alabilirseniz içeride yer alan özel kütüphaneye de göz atabilirsiniz.
- Adres: Yeşilköy Mahallesi, Eski Havaalanı Caddesi, 34149 Bakırköy/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
- Giriş Ücreti: 12 TL
Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Türbesi
Üsküdar’da yer alan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Türbesi, yılın her dönemi binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. II. Osman döneminde yaşamış olan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, yaşadığı dönemin en saygın alimlerinden birisi idi.
Hırka-i Şerif Camii
Hırka-i Şeri Cami 1851 yılında Sultan Abdülmecit tarafından inşa edilmiştir. İçerisinde birçok kutsal emanetin yer aldığı bu cami Ramazan Ayı ve resmi bayramlarda çok fazla ziyaret edilmektedir. Cami içerisindeki en değerli eser, Hz. Muhammed’in Veysel Karani hazretlerine vermiş olduğu hırkadır.
- Adres: Fevzi Paşa Caddesi, 34091 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
Barış Manço Müzesi
Türk Müzik Endüstrisinin en büyük isimlerinden birisi de Barış Manço’dur. 1980’li yıllara damga vuran Barış Manço, müziğinin yanı sıra televizyon programları sayesinde de insanların kalbinde yer almıştır. Barış Manço’nun yaşadığı ev 2010 yılında ailesinin de kararı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Barış Manço’yu daha yakından tanımak istiyorsanız Kadıköy’de bulunan Barış Manço müzesini ziyaret edebilirsiniz. Müze içerisinde internette dahi yer almayan özel bilgilere ulaşabilir, Barış Manço’nun hayatına dokunma fırsatına sahip olabilirsiniz.
- Adres: Yusuf Kamil Paşa Sk. 5/5, 34710 Kadıköy/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
- Giriş Ücreti: 10 TL
Çemberlitaş Sütunu
Çemberlitaş Sütunu 330 yılında I. Konstantin’in onuruna dikilmiş bir eserdir. İstanbul’da Bizans döneminden günümüze kadar ulaşmayı başaran eserler içerisinde ilk sırada Çemberlitaş Sütunu yer alıyor.
Çemberlitaş Sütunu aslında Roma’da yer alan Apollon Tapınağında yer alıyordu. Buradan sökülerek İstanbul'a getirilen sütunun aslı 57 metre olarak ifade ediliyor. Daha sonra sütun üzerine imparatorun heykeli yerleştirilerek onun ölümsüz olması istenmiştir. Zamanla meydana gelen aşınmalardan ötürü bugün ki halin meydana geldiğini görüyoruz.
Beyazıt Camii
Osmanlı mimarisinin erken dönem eserlerinden birisi de Beyazıt Camidir. Tarih boyunca birçok olay ve doğal saldırılara maruz kalmasına karşın orijinalliğini korumayı başaran Beyazıt Camiyi ziyaret listenize kesinlikle ekleyiniz. Caminin mimarı hakkında elimizde tam olarak bilgi bulunmuyor. Ancak; Mimar Sinan cami üzerine sonradan bazı çalışmalarda bulunmuştur.
Büyük Çamlıca Camii
2019 yılında ibadete açılan Büyük Çamlıca Cami İstanbul’un en büyük camisi olarak gösteriliyor. İçerisinde sanat galerisi, müze, kütüphane gibi birçok bölümler bulunan caminin devasa bir külliyesi bulunuyor.
Bozdoğan Su Kemeri
Bozdoğan Su Kemeri, yüzyıllar boyunca İstanbul’un su ihtiyacını karşılamıştır. Tahminlere göre 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bu tarihi yapı günümüze kadar birçok kez bakım ve onarımdan geçmiştir. Bozdoğan Su Kemerleri hala ayakta iken kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Balat Sokakları & Tarihi Yapıları
İstanbul Gezilecek Yerler listelerinin olmazsa olmazlarından birisi de Balat Sokakları ve Tarihi Yapılarıdır. Buraya gelmeden önce kesinlikle profesyonel bir fotoğraf makinesi edinmenizi isteriz. Buram buram tarih kokan o dar sokaklardan aşağıya doğru inerken karşınıza Rum Ortodoks Patrikhanesi, Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Gül Cami ve Renkli Kapılar gibi kült yerler karşınıza çıkacaktır. Tarihi yapılar içerisinde buralara da uğramadan asla geri dönmeyin.
Kuzguncuk Sokakları
İstanbul’un tarih kokan sokaklarından birisi de Kuzguncuk Sokaklarıdır. Birçok film ve dizi sertine de ev sahipliği yapan bu sokakta nostaljik birçok pastane, antika dükkanları, tasarım dükkanları, hediyelik eşya dükkanı olduğunu göreceksiniz. Özellikle Türk dizi tarihinin en başarılı projelerinden birisi olan Ekmek Teknesinin çekildiği dükkanı ziyaret edebilirsiniz. Kuzguncuk Sokaklarında da oldukça eşsiz fotoğraflar çekebilme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Arasta Çarşısı
Sultanahmet Caminin hemen arka tarafına doğru gittiğinizde karşınıza Arasta Çarşısının çıktığını göreceksiniz. Bu çarşı içerisinde 70’den fazla dükkan yer alıyor. İçerisine girdiğinizde hediyelik eşya almak için sıralanmış birçok dükkan olduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda Arasta Mozaik Müzesini de ziyaret ederek bu çarşının ne denli önemli olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Ahrida Sinagogu
Balat’a kadar gelmişken uğramadan dönmenizi istemediğim bir yer daha bulunuyor. Yapımı 15. Yüzyıla dayanan Ahrida Sinagogu, bölgedeki en büyük ibadethanelerden birisidir. Pazar günü en azından bir 20 dakikanızı buraya ayırmalı ve sinagogu iyi bir şekilde incelemelisiniz.
Aydos Ormanı
İstanbul’un etrafı bir dönemler ormanlarla kaplıydı. Şu an için İstanbul’un akciğerleri olarak gösterilen Aydos Ormanları, açık hava etkinlikleri ile adeta İstanbul’un farklı bir yüzünü misafirlerine gösteriyor. Osmanlı Döneminde devlet adamları ve padişahlar buraya avlanmak için gelirdi. Ormanın tam ortasına geldiğinizde bir gölün sizi karşıladığını göreceksiniz. Bu gölün etrafında birçok işletme sizlere yeme ve içme hizmeti vermek üzere beklemektedir. Son yıllarda gezginler kamp yapmak için de yine bu bölgeyi tercih etmekte.
Şerefiye Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı sizi etkilemiş olabilir. Ancak İstanbul’un güzellikleri bunlarla sınırlı değildir. 5. yüzyılda inşa edilmiş olan Şerefiye Sarnıcı, bir dönemler İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak üzerine görevlendirilmişti. Bozdoğan Su Kemeri ile bağlantılı olabilen bu sarnıç, zaman içerisinde etkisini maalesef yitirmeye başlamıştır.
- Adres: Piyer Loti Cd. No:25, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
Fethi Paşa Korusu
Belli bir dönem kimsenin yüzüne dahi bakmak istemediği Fethi Paşa Korusu yıkılma tehlikesi dahi geçirmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar ile eski ihtişamlı görünümünü kazanan bu koru, Paşalimanı içerisinde denize nazır bir bölgede yer alıyor.
Fethi Paşa Korusunu ziyarete geldiğinizde sizleri çok güzel bir Ortaköy Sahili ve Sarayburnu manzarası karşılayacaktır. Mimarisi ile gezginleri kendisine aşık eden Fethi Paşa Korusu, tüm ihtişam ve gösterişini sağlam temellere sahip olan konaktan alıyor.
Kadıköy Çarşı
Kadıköy, İstanbul ruhunu iliklerinize kadar hissedebileceğiniz en iyi lokasyonlardan birisidir. Rengarenk sokaklara sahip olan bu çarşıda hayat hiçbir şekilde bitmiyor. Bu çarşıya girmeniz ile beraber gurme sokak lezzetlerin tadına bakabilir, birbirinden güzel dükkanlardan hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Eğer derbi günleri bu çarşıya girerseniz her bir noktasından futbol sesleri geldiğini göreceksiniz.
Kanlıca
Beykoz denilince akla ilk gelen yerlerden birisi de Kanlıca’dır. Oldukça sakin bir semt olan Kanlıca’nın Arnavut kaldırımları ile meşhur olduğunu görüyoruz. Osmanlı’nın en güzel sivil mimari örneklerinin yer aldığı Kanlıca’da her sokağın, her caddenin ayrı bir güzelliğe sahip olduğuna canlı şahit olacaksınız.
Hafta sonu olunca İstanbul yerel halkının da bu bölgeye geldiğini göreceksiniz. Kanlıca’nın yoğurdunun meşhur olduğunu, buraya kadar gelmişken yoğurt yemeden asla geri dönmemenizi öneririz.
Sadberk Hanım Müzesi
Türkiye’de bu alanda oluşturulmuş ilk ve tek müze olma özelliği taşıyan Sadberk Hanım Müzesi, 1980 yılında ziyarete açılmıştır. Azaryan Yalısı içerisinde yer alan bu müzede sergilenen tüm eşyalar Vehbi Koç’un eşine ait kişisel eşyalardır. Müze içerisine girdiğinizde eşsiz koleksiyonlar, geleneksel kıyafetler, porselen tabak ve işlemelerin gözler önüne serildiğini görüyoruz.
- Adres: Piyasa Cd. No: 25 D:29, 34453 Sarıyer/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00
- Giriş Ücreti: 15 TL
Florya Atatürk Deniz Köşkü
YiyeGeze olarak sizlere internette bulabileceğiniz en iyi, en detaylı İstanbul Gezilecek Yerler listesi hazırlama çalıştık. Bu listenin tamamını gezemezsiniz ancak aralarından kendinize çok güzel bir liste oluşturabilirsiniz. Denizden 70 metre kadar uzaklıkta, kazıkların üzerine inşa edilen Florya Atatürk Deniz Köşkü, Şenklikköy’de gezebileceğiniz en iyi yerler arasında yer alıyor.
Deniz Köşkü olarak kullanılan bu yapı 1935 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa ettirilmiştir. Atatürk’ün de çok sık olarak ziyaret ettiği Florya Atatürk Deniz Köşkü, sahip olduğu manevi değerden dolayı listemiz içerisinde yer alıyor.
- Adres: Çekmece İstanbul Cd. No:23, 34153 Bakırköy/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
- Giriş Ücreti: 20 TL
Aynalıkavak Kasrı
Aynalıkavak Kasrı I. Selim döneminde, 1613 yılında inşa edilmiş bir yapıdır. Yapıldığı dönemde Tersane Bahçesi olarak adlandırılan bu yapıya yıllar boyunca birçok eklemenin yapıldığı görülüyor. Kısmi olarak yazlık saraya dönüştürülen bu yapı III. Ahmet döneminde daha aktif olarak kullanılmıştır.
- Adres: Aynalı Kavak Caddesi, 34445 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
- Giriş Ücreti: 20 TL
Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
2000 yılında ziyarete açılan Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi sadece cuma, cumartesi ve pazar günleri ziyaretçi kabul etmektedir. İçerisinde onlarca klasik otomobilin yer aldığı bu müzede kaybolup gidebilirsiniz. Otomobil sektörüne damga vurmuş birçok modelin burada sergilendiğini göreceksiniz. Sadece 3 gün açık kalan bu müzeyi gezerken zamanın nasıl geçtiğini fark edemeyebilirsiniz.
- Adres: Nuri Paşa Cd. No:107, 34457 Sarıyer/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 11.00-18.00
- Giriş Ücreti: 10 TL
Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi
Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi; Osmanlı dönemine ait bazı askeri eserlerin ve etnografik ürünlerin sergilendiği yeni nesil müzecilik oluşumudur. Nejat Çuhadaroğlu’nun ilk etapta koleksiyon amacı ile başlattığı bu sergi gelen yoğun ilgi sonrasında müzeciliğe kadar gitmiştir.
- Adres: Hürriyet, Dr. Cemil Bengü Cd. No:21, 34403 Kâğıthane/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00 – 18:00
- Giriş Ücreti: 50 TL
TURVAK Sinema ve Televizyon Müzesi
Türkiye’nin ilk ve tek sinema ve televizyon müzesi olan TÜRVAK Sinema ve Televizyon Müzesi, İlker İnanoğlu önderliğinde kurulmuştur. Luiemere Kardeşler 1885 yılında ilk kez Paris'te film yayınını yaparlar. Bu süreçten sonra sinema Türkiye'ye giriş yapmış, ilk çekimler 1886 yılında kayda alınmaya başlanmıştır. Türkiye’de ilk sinema yabancı filmlerin yayınlanması ile başlamıştır. Bu müze içerisinde Türk sinema ve televizyon dünyasına ait birçok gelişme sergilenmektedir.
- Adres: Tomtom, Yeni Çarşı Cd. No:24, 34433 Beyoğlu/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00 – 18:00
- Giriş Ücreti: 10 TL
Pelit Çikolata Müzesi
Gastronomiye ilginiz ve alakanız varsa İstanbul’da bulunan Pelit Çikolata Müzesi tam da sizlere göre! Lezzetli bir yolculuğa çıkacağınız bu müzede çikolatanın nasıl sanata dönüştüğünü göreceksiniz. Gezi sırasında çikolatanın nasıl yapıldığını öğrenecek, çikolatadan yapılmış heykel ve maketleri inceleme fırsatınız da olacak. Aynı zamanda müzenin çıkışında yer alan marketlerden taze yapılmış çikolatalar da satın alabilirsiniz.
- Adres: Koza Mahallesi 1678 Sk. No:19 Sanayi Mahallesi Evren Sanayi Sitesi Akbatı A.V.M. Arkası, 34538 Esenyurt/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00
- Giriş Ücreti: 50 TL
Yoros Kalesi
Tarihi mekanlar ile ilgilenen birçok gezginin İstanbul’daki son duraklarından birisi de Yoros Kalesidir. Yapımı Bizans Dönemine kadar dayanan Kale’de bir zamanlar Cenevizliler yaşamış. Daha sonradan terk edilen kale oldukça uzun bir süre hiç kullanılmamış. Beykoz’da bulunan Yoros Kalesi’nin enfes bir İstanbul manzarası olmasından dolayı son yıllarda gezginlerin yeni gözdesi haline gelmeye başladığını söyleyebiliriz.
Alman Çeşmesi
Sultanahmet Meydanı’nı gezerken tam ortalarda bir yerlerde büyük bir çeşme yer aldığını göreceksiniz. Bu çeşme Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından II. Abdülhamid’e hediye edilmiş oldukça güzel bir çeşmedir.
Çeşmenin yapımı 1901 yılında Almanya’da gerçekleşip trenle İstanbul’a getirilmiştir. Her bir noktasında ayrı bir mimari güzellik olması, bu çeşmenin ilgi odağı haline gelmesine katkı sağlamıştır.
Harbiye Askeri Müzesi
Tarihe karşı ilginiz varsa şimdi sizleri çok gizli bir yere götürmek istiyoruz. İçerisinde 5,000’den fazla eser ve koleksiyonun yer aldığı Harbiye Askeri Müzesi, Türk ordu sistemi hakkında bizlere oldukça detaylı bilgiler veriyor. Müzenin ismi bir zamanlar Mustafa Kemal Atatürk’ün de eğitim görmüş olduğu Harp Okulundan geldiği belirtiliyor.
Harbiye Askeri Müzesi içerisinde her gün mehter takımının ücretsiz bir şekilde konser verdiğini göreceksiniz. Çıkacağınız bu tarih yolculuğunun etkili olabilmesi için az da olsa mehter sesine ihtiyacınız olacak :)
- Adres: Vali Konağı Cd. No:2, 34367 Şişli/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09.00-16.30
İtfaiye Müzesi
İtfaiye Müdürlüğü 1928 yılında İtfaiye teşkilatında kullanılmış malzemelerin sergilenmesi için bir müzeye ihtiyaçları olduğunu belirtmiş. 1931 yılında dikkate alınan bu proje onaylanıyor ve müzenin inşaatına başlanıyor. 1932 yılında biten müze aynı yıl ziyarete açılarak itfaiye teşkilatının kullanmış olduğu malzemeler İstanbul halkı ile paylaşılmaya başlanmış.
Müze belirli aralıklarla uzun süre kapalı kalmış. Bu kapalı süreler gerek tadilat gerekse müzeye eklenen yeni eşyaların taşınma sürecinden dolayı olmuş. 1992 yılında yeniden ziyarete açılan müzede itfaiye teşkilatının en eski dönemden başlayarak günümüze kadar kullanmış oldukları araç ve gereçleri görebilirsiniz.
- Adres: Yıldız, Çitlembik Yokuşu, Horoz Sk. No:1, 34349 Beşiktaş/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 16:00
- Giriş Ücreti: Ücretsiz.
İstanbul’da hafta sonu günü birlik tatil yapabileceğiniz en güzel yerlerden birisi de Aqua Club Dolphin’dir. 2001 yılında açılan işletme İstanbul’un en uzun, en eğlenceli su kaydıraklarına sahip. Birbirinden eğlenceli havuzların yer aldığı eğlenceli su parkında güneşlenmek isteyen kişiler için de özel alanlar oluşturulmuş durumda. Yaz aylarının gelmesi ile beraber İstanbul’un bir kısmı serinleme ve güneşlenmek için buraya akın ediyor.
- Adres: Su Oyunları Merkezi, Esenkent Mahallesi, Onur Güvener Cad, Bahçeşehir Girişi, 34517 Esenyurt/İstanbul
- Giriş Ücreti: 70 TL (Pazar Günü: 80 TL)
Aqua Marine
Büyükçekmece Su Oyunları Eğlence Merkezi olarak da bilinen Aqua Marine, İstanbul’un en büyük Aqua parklarından birisidir. Devasa kaydırakların yer aldığı bu merkez içerisinde devasa havuzların yer aldığını göreceksiniz. Hafta sonu İstanbul’da kalmış ama ne yapacağınızı bilmiyorsanız buraya gelerek kendinize bir ödül verebilirsiniz. Birçok eğlenceli aktivitenin de yer aldığı Aqua Marine aile dostu, güvenilir bir merkez olarak biliniyor. Aynı anda 3,000 kişiyi ağırlayabilen Aqua Marine İstanbul'un en gözde eğlence merkezlerinden birisidir.
- Adres: Fatih, Komando Sk. No:4, 34500 Büyükçekmece/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 20:00
- Giriş Ücreti: 75 TL
Marina Aquapark Waterland
İstanbul’da Aqua eğlence merkezlerinin sayısı oldukça fazla! Yaz ayının gelmesi ile beraber İstanbul’un dört bir yanından insanlar buraya eğlenmeye geliyor. Su kaydırakları ile dolu olan bu su eğlence parkında büyük havuzlarda yaz ayının sıcağını üzerinizden atabilirsiniz. Aile dostu alan Marina Aquapark Waterland’da güneşlenmek için dahi birçok seçenek bulunuyor.
- Adres: Cami, İstanbul TR, Balıkçılar Sk. no:20/1, 34940 Tuzla
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 20:00
- Giriş Ücreti: 60 TL
Çiçek Pasajı
-
Çiçek Pasajı
Gelelim akşam eğlencelerinde nereye gideceğine. İstanbul’da gerçek eğlence yaşamak istiyorsanız rotanızı Çiçek Pasajına çevirmenizi istiyoruz. Her akşam keyifli saatlerin yaşandığı bu pasajda farklı bir eğlence kültürü ile karşılaşacaksınız. Bu pasajın yerinde önce Naum Tiyatrosu yer alıyordu. 1875 yılında meydana gelen yangın ile yerle bir olan tiyatro alanı yerine bu pasaj inşa edilmiştir. Tarihi bir mekan olan Çiçek Pasajında 10 adet kadar restoran bulunmaktadır.
Ortaköy Sahili
İstanbul’un en hareketli bölgelerinden birisi de Ortaköy Sahili’dir. İstanbul’a kadar gelmişken, Ortaköy’e kadar inmişken burada vakit geçirmeden asla dönmeyin. Boğaz manzarasına sahip olan Ortaköy Sahilinde oldukça uzun bir yürüyüş parkurunun bulunduğunu göreceksiniz. İstanbul’da boğaz manzarası eşliğinde kahve içebileceğiniz çok nadir yer bulunmakta. Bunlardan birisi de Ortaköy Sahili olup tarihi dokusu ile ön plana çıkmaktadır.
Bebek Sahili
İstanbul Boğazının dünyada eşi, benzeri bulunmuyor. Boğazın güzelliğini ve zarafetini izleyebileceğiniz en güzel yerlerden birisi de Bebek Sahilidir. Ortaköy Sahili daha çok mütevazi hayat yaşayan kesimin oturduğu yer. Ancak; Bebek’e girdiğimizde lüks yaşama dair izleri yavaş yavaş görmeye başlayacaksınız. Sabah erken saatlerinde Bebek Sahilinde gelerek Boğaz kıyısında güzel bir yürüyüş yaparak güne enerji dolu bir şekilde başlayabilirsiniz.
Caddebostan Sahili
İstanbul’un en hareketli sahillerinden birisi de Caddebostan Sahilidir. Özellikle İstanbul gençleri arkadaşları ile vakit geçirmek için sıklıkla buraya gelmektedir. Hoş sohbetlere eşlik eden Cadde Bostan Sahilinin aynı zamanda güzel bir deniz manzarası da bulunmaktadır.
Caddebostan Sahili aynı zamanda sabah sporu yapabileceğiniz en iyi noktalardan birisidir. Burada birçok kişi sabah erken saatlerde bisikletini alarak denize karşı sporunu yapmaya çalışmakta. Sahile indiğinizde gençlerin patenle kaydığını, akşama doğru ise gün batımında sahilin tıklım tıklım olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.
Bağdat Caddesi
Kızıltoprak’tan başlayıp Cevizli’ye kadar giden yol Bağdat Caddesi olarak adlandırılıyor. İstanbul halkının sosyalleşmek, arkadaşları ile vakit geçirdiği yerler arasında ilk sırada yer alan Bağdat Caddesi, İstanbul Gezilecek Yerler listenizde üst sıralarda yer almalı.
Bağdat Caddesinin tarihte de oldukça önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Hem Bizans hem de Osmanlı döneminde bu cadde İstanbul ile Anadolu’yu birbirine bağlıyormuş. Günümüzde ise mağazaları, kafeler ve eğlence merkezleri ile tam gün geçirmelik bir bölge olduğunu görüyoruz.
Japon Bahçesi
-
Japon Bahçesi
Türkiye ile Japonya tarih boyunca hep dost olmuş iki kardeş ülkedir. Hatta 2003 yılı Japonya’da Türk yılı dahi ilan edilmiştir. Bunun yanı sıra İstanbul ile Shimonoseki şehirleri kardeş şehir oldukları duyuruldu. Baltalimanı’nda bulunan Japon Bahçesi, Japon kültüründe yer alan bitki ve ağaçlar ile donatılmış oldukça özel bir bahçedir. Japonya Bahçesine girdiğinizde köprü, gölet ve şelale tasarımlarının oldukça değişik olduğunu göreceksiniz. Bunun nedeni tasarımların tamamen Japonlara özgü olmasından dolayıdır.
Japon Bahçesinin aynı zamanda çok güzel, net bir boğaz manzarası bulunuyor. Aynı zamanda bahçe içerisinde İstanbul’un kardeş şehri Shimonoseki şehrinin boğazı da yer alıyor. Bahçenin giriş kapısı yine Japon kültürüne ait izler ile yapılmıştır.
- Adres: Emirgan Mahallesi, Çayır Caddesi, PK. 34398, Baltalimanı Sarıyer/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 19:30
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
Mimar Sinan Kent Ormanı
2,500 kişilik amfi tiyatro alanı ve sayısız piknik alanı ile İstanbul’un en saklı cennetlerinden birisi de Mimar Sinan Kent Ormanı’dır. 800 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan Mimar Sinan Kent Ormanı’nın aynı zamanda 17 metre uzunluğunda bir seyir terası da bulunmaktadır. Bu terastan ormanın muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Yılın çeşitli dönemlerinde düzenlenen etkinlikler ile burada sosyal bir ortam oluşturulduğunu görüyoruz.
- Adres: Cebeci, 34270 Pirinççi/Sultangazi/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 19:00
- Giriş Ücreti: Yaya girişi ücretsizdir. Tüm gün otopark ücreti ise 10 TL’dir.
Polonezköy
İstanbul halkının hafta sonu kaçamağı yaptığı yerlerden birisi de Polonezköy’dür. Doğal güzellikler içerisinde yer alan Polonezköy’ün huzur dolu bir ortamı bulunmaktadır. Sahile biraz uzak olsa da gastronomi lezzetleri ve doğasından dolayı burayı listenize eklemenizi öneririz.
Kınalıada
Kınalıada, Bizans hatta Osmanlı döneminde sürgün yeri olarak kullanılan bir bölgeydi. Bu zamana kadar doğal yapısını bozmayan Kınalıada adeta İstanbul’un minyatür bir kopyası gibidir. Tertemiz plajları ve tertemiz piknik alanlarından ötürü İstanbul halkının bir kısmı hafta sonunu burada geçirmektedir.
Büyükada
Büyükada, İstanbul’un sizlere bir başka yüzü gibi gelebilir. Mimari açıdan eşsiz güzelliklere sahip olan Büyükada aynı zamanda çok kaliteli balık restoranlarına sahiptir. Gerek hafta sonu kaçamakları gerekse uzun süreli tatiller için Büyükada’yı gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Unutmadan, Büyükada’nın dondurması da oldukça meşhurdur, yemeden dönmeyiniz.
Burgazada
Tarih boyunca oldukça önemli bir üs olan Burgazada, birçok devletin göz bebeği olmuştur. Oldukça güzel bir manzaraya sahip olan bu adanın plajları denize girmek için oldukça ideal. Günü birlik için Burgazada’ya gelebilir, güzel bir tatil yapabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Aya Yani Kilisesine de uğrayabilirsiniz.
Heybeliada
İstanbul Gezilecek Yerler listemizin maalesef ki sonuna gelmiş bulunuyoruz. Biraz uzun olmuş olabilir, farkındayız 😊 Bu listeyi oluşturmak bizler için gerçekten keyif verici idi. Son olarak sizleri Heybeliada’ya davet etmek istiyoruz. Daha çok günü birlik seyahatler için tercih edilen Heybeliada aynı zamanda Deniz Lisesi’nin de ev sahibi. Ancak birçok kişi Heybeliada’da bulunan gece hayatından dolayı buraya geliyor.
İstanbul’da Ulaşım Nasıl Yapılır?
İstanbul geziniz sırasında ulaşım konusunda herhangi bir sorun yaşamazsınız. Şehrin bir ucundan diğer ucuna toplu taşıma bulunmaktadır. Şehir içerisinde kara ve deniz yolu ulaşımın tamamı İETT tarafından yürütülmektedir. İstanbul Kart sayesinde tüm ulaşım araçlarına binebiliyor, harici bir taşıta asla gereksinim duymuyorsunuz. İstanbul Kart ile binebileceğiniz toplu taşıma araçları;
- Metro
- İETT Metrobüs, Otobüs
- İDO
- Tramvay
- Teleferik
İstanbul Kart ile yukarıda yer alan tüm toplu taşımalardan faydalanabilirsiniz. 2020 itibari ile toplu taşıma kullanım ücretleri ise şu şekildedir;
- Tam Bilet: 3,50 TL
- Öğrenci: 1,75 TL
- Tam Mavi Kart (Aylık Akbil, Sınırsız): 275 TL
- Tam Öğrenci Kart: 50 TL
İstanbul’da Ne Yenir?
TripAdvisor verilerine göre İstanbul’da 9,200’den fazla restoran, 22,000’den fazla kafe bulunuyor. İstanbul seyahatiniz sırasında karnınız her an aç olacaktır. Yoğun geçecek olan bu tempoda bazen yemek yemeyi bile unutacaksınız. Ancak biz sizler için bu konuyu da düşündük ve İstanbul’un en iyi restoranları hakkında yazılar hazırladık. Aşağıda yer alan restoranların üzerine tıklayarak restoranlar ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. Unutmadan, istiklal caddesi girişinde İstanbul sokak lezzetlerinin her birini görebilir, bu lezzetlerin keyfine varabilirsiniz. Restoranlar ile ilgili ayrıntılar;
- 1924 İstanbul
- Three Partners Cafe & Restaurant
- Bilisli
- Seasons Restaurant
- Lale Sultan Restaurant
- Ziya Şark Sofrası
- Vamos Estambul Cafe & Restaurant
- Mandabatmaz
- Baruthane Pilavcısı
- Hatay Medeniyetler Sofrası
- Deraliye Restaurant
- Lotiz lounge & Hookah
- İstanbul Anatolian Cuisine
- Kucukoglu Barbecue Restaurant
- La Romantica Turkish Kitchen
İstanbul’da Alışveriş Yapılacak Yerler
İstanbul’un her semtinde en az 1 adet AVM yer aldığını, toplam AVM sayısının 150’ye yaklaştığını belirterek konuya giriş yapıyorum 😊 İstanbul’un her noktasında satın alınabilecek bir güzellik bulabilirsiniz. Ancak bu şehre özgü bir alışveriş yapmak istiyorsanız rotanızı Eminönü, Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısına doğru yöneltmeniz gerekiyor. Özellikle Eminönü İstanbul’un alışveriş mekanıdır. Aklınıza gelebilecek her ürünü burada piyasa fiyatlarının aşağısında bulabilirsiniz. Kendi şehrinizde bulunan birçok işletme ürün tedarik işlemlerini Eminönü’nde, tam da sizin gittiğiniz dükkanlardan yaptığını da not olarak eklemek istiyorum 😊
İstanbul Kaç Günde Gezilir?
İstanbul Gezilecek Yerler listesinin ne kadar kalabalık ne kadar yoğun olduğunu görüyorsunuz. Bizim bile bu yazıyı hazırlarken 3 günümüzün gittiğini düşünürsek gezi için 10 gün kadar bir vakit ayırmanızın yeterli olduğunu düşünüyoruz 😊 Tabi bu sürenin artması ya da azalmasına etki eden bazı faktörler var; Seyahatleri toplu taşıma ile yaparsanız bu süreyi biraz daha kısaltabilirsiniz. Taksi ya da kişisel aracınız ile gün boyu trafikte sürünme ihtimaliniz olduğunu kesinlikle unutmayın.
İstanbul’da Denize Girilecek Yerler
İstanbul halkı genelde tatil için Akdeniz ve Ege kıyılarını tercih eder. Oysa; İstanbul’da yazın, denizin ve kumsallarının tadına doyabileceğiniz oldukça fazla seçenek bulunuyor. Oldukça temiz plajlarda ister denize girebilir ister güneşlenebilir isterseniz de yürüyüşler yapabilirsiniz. Güzel bir deniz keyfi yaşamak istiyorsanız tercihinizi Prens Adaları veya Kilyos Sahilinden yana kullanabilirsiniz. Bunun yanında diğer sahillerden de kısaca bahsedecek olursak;
- Burç Plajı: Boğaziçi Üniversitesine ait olan Burç Plajında DJ Performansları eşliğinde keyifli saatler yaşayabilirsiniz. İçerisinde kafe, bar gibi seçenekler bulunmasından dolayı tercih edebileceğiniz bu plajın girişi hafta içi 30TL, hafta sonu 60 TL’dir.
- Baykuş Plajı: Kilyos’ta yer alan baykuş Plajı aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin kampüs alanıdır. Aile ile beraber gidip gönül rahatlığı ile denize girebileceğiniz sayılı yerlerden birisi. Plajda yer alan şezlonglar ücretlidir. Eğer yanınızda çadır varsa çadır kurup dilediğiniz gibi burada kalabilirsiniz. Çadırlı bir şekilde burada kalmanın gecelik ücreti 10 ile 20 TL arasındadır. Plaja girişler öğrenci 10 TL, yetişkinler için ise 20 TL’dir.
- Menekşe Plajı: İşletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan Menekşe Plajı Avrupa Yakasında, Bakırköy’de yer almaktadır. Belediye’ye ait bir yer olmasından dolayı plaja giriş tamamen ücretsizdir. Ancak şezlong, duş ve giyinme kabinlerini kullanmak ücrete tabiidir.
- Güneş Plajı: Florya’da yer alan Güneş Plajı yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir. Plaj ve şezlong kullanım ücreti öğrenci için 9 TL ilen yetişkinler için 19 TL’dir.
- Caddebostan Plajları: Anadolu yakasında yaşayan İstanbul halkı için burası bir nimet olarak görülmektedir. Birbirine bitişik 3 plajın yer aldığı bu sahilde akla gelebilecek her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz işletmeler bulunuyor. Plaj 1’e girmek için İstanbul Kart sahibi olmanız gerekiyor. Ancak diğerleri tamamen ücretsiz bir şekilde hizmet veriyor.
İstanbul ile ilgili bizim anlatacaklarımız bu kadardı. Listede eksik ya da hatalı bir bölüm olması durumunda bizlere aşağıdaki yorum bölümü üzerinden ulaşabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar, keyifli gezmeler!