İstanbul denildiğinde birçoğumuzun aklına Galata Kulesi gelir. Bu muhteşem, aşk dolu şehir ile ilgili yazılan her kitap, her şiir ve her çalışmanın içinde Galata Kulesinden bir parça bulabilmek mümkündür. İstanbul gezilecek yerler listelerinde ilk sırada yer alan Galata Kulesi biraz önce de anlattığım üzere İstanbul’un sembolleri arasında yer almakta. 

İstanbul ve Boğaz manzarasının en net şekilde görülebildiği rotasyonlar arasında yer alan Galata Kulesi aynı zamanda dünyanın en eski kulelerinden birisidir. Bir zamanlar yangın habercisi olarak kullanılan bu yapı tarihte 2 büyük yangın atlatmayı başarmıştır. Aynı zamanda meşhur Hezarfen Ahmet Çelebi yaptığı kanatlarla bu kuleden atlayarak Üsküdar’a süzülmeyi başarmıştır. Galata Kulesi ile ilgili detaylar;

Galata Kulesi Hakkında Bilgiler

Galata Kulesinin 528 yılında ilk olarak ahşaptan inşaa edilme bir deniz feneri olduğunu biliyoruz. Haçlı Seferleri sırasında büyük hasar gören Galata 1438 yılında Cenevizliler tarafından İsa Kulesi olarak yeniden inşaa edilmiştir. 

Galata Kulesi günümüzde 9 kattan oluşmaktadır. Yüksekliği 69,90 metre olup dış çapı 16,45 metredir. Yapılan statik ölçülerde Galata’nın ağırlığı 10,000 ton olarak ölçülmüştür. Kulenin isminin nereden geldigi gibi bilgiler ise tamamen efsanelerden oluşmaktadır.

Galata Kulesi Tarihi

1453 İstanbul fethi ile beraber Galata Kulesi kontrolü Türklerin eline geçmiştir. Hemen hemen her yüz yılda bir tadilat gören Galata, bugüne kadar bu tadilatlar ile ayakta kalmıştır. 1510 yılında İstanbul’da meydan gelen büyük depremde oldukça büyük hasar gören Galata, aynı yıl onarılarak eski haline getirilmiştir. Hristiyan esirlere ev olarak dahi kullanılan Galata, III. Murad döneminde rasathaneye dönüştürülmüştür. Ancak halktan gelen şikayetler nedeni ile rasathanenin kapatılmasına karar verilmiştir.

Evliya Çelebi seyahatnamesine göre Hazarfen Ahmet Çelebi kendisine göre yaptığı kanatlar ile ilk kez buradan uçmuştur. Ancak Hazarfen’in uçuşunu Evliya Çelebi’den başka kayıt altına alan bir kişi daha bulunmamaktadır.

Galata Kulesine Giriş

 

Galata Kulesi toplamda 9 kattan oluşmaktadır. Giriş katında ziyaret bedelini ödedikten sonra sizleri küçük bir müze karşılayacaktır. Burada padişah kostümleri basta olmak üzere birkaç Osmanlı ürünlerini görebilirsiniz. Asansör yardımı ile tüm katları ayrıntılı olarak gezebilirsiniz.

Galata Kulesi Kahvaltı, Öğlen ve Akşam Yemeği 

Galata kulesinin 9. Katı tamamen ziyaretçilere hizmet vermek icin kullanılıyor.  Gündüzleri kahvaltı, cafe olarak hizmet veren bu bölüm akşam 20:00 ile 00:30 arasında restorana dönmektedir. 1997 yılı öncesinde bir çay içmek bile binlerce aTL ücrete tabii idi. Ancak 1997 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletmektedir. Serpme kahvaltı 38 TL iken çorba çeşitleri 13 liradan başlamaktadır. Izgara çeşitleri ise 30 TL’den başlayan fiyatlar ile müşterilere sunuluyor. Fiyat bakımından sıradan bir kafe ve restorandan hiçbir farkı bulunmamaktadır.

Galata Kulesi Terası

Galata Kulesine çıkmak isteyen kişilerin asıl amaçlarından birisi de terastan İstanbul manzarasını görmektir. İstanbul’da bulunan en güzel manzaralardan birisi de bu terasta yer almaktadır. 360 derece seyir imkanı bulunan teras bölümünde rüzgarın bir hayli fazla olduğunu, kışın bu nedenle hazırlıklı olmanızı öneririm.

Galata Kulesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

2020 yılı için Galata Kulesi ziyaret ücreti yetişkinler için 20 TL, öğrenciler icin 10 TL’dir. Müze Kart maalesef bu kule için geçerli değildir. Ziyaret icin herhangi bir gün sınırlaması bulunmuyor. Haftanın 7 günü 09:00 ile 20:30 saatlerinde gelerek Galata’yı gezebilir oradan da İstiklal Caddesine çıkabilirsiniz.

Galata Kulesine Nasıl Gidilir?

Harita

Adres: Bereketzade Mahallesi 
Büyük Hendek Caddesi, No: 2 - 34421 
Galata / Beyoğlu / İstanbul

Telefon: +90 (212) 293 81 80

Galata Kulesi Tanıtımı, Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri