Günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş en eski saraylardan birisi de Topkapı Sarayıdır. Fatih Sultan Mehmet 1453 yılında İstanbul'u fethettikten sonra Osmanlı Hanedanının yaşayabilmesi için bir saray yaptırmak istemiştir. Yapımına 1460 yılında başlanan Topkapı 18 yıl sonra tamamlanabilmiştir.

İstanbul yarımadasının uç kısmında yer alan Saray İstanbul Boğası, Marmara Denizi ve Haliç'in tam orta kısmına inşa edilmiştir. Aktif olarak kullanıldığı dönemde 850,000 metrekare üzerine kurulu idi. İlk etapta Yen Saray olarak adlandırılan bu yapı 2. Mahmud'un yeni ilaveleri ile beraber Topkapı adını almıştır. 400 yıl boyunca devletin idare merkezi olan Topkapı Sarayı 31 padişahın da evi olmuştur.

1924 yılında Bakanlar Kurulunun kararı ile Topkapı'nın müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Zaman içerisinde sarayın büyük bir bölümün tahrip olduğu, günümüze kadar ancak 400,00 metrekarelik alanının ulaştığını göreceksin. Mimari yapısının güzelliği yanı sıra arşivleri ile sarayın dünyaca tanındığını söyleyebilirim. 300,000 metrekarelik arşivi ile Topkapı dünyanın en büyük sarayları arasında yer almaktadır.

Topkapı Sarayı Bölümleri

Topkapı Sarayına giriş Ayasofya tarafında olan Saltanat Kapısından girilmektedir. Saraya giriş yaptığında seni 4 adet avlu karşılayacaktır. Bu avluların isimleri ve ne amaçla kullanıldıkları ise;

I. Avlu Meydanı (Alay): Alay meydanı, tebanın devlet isteklerine karşı başvuru yapmak için toplandığı alandır. Bu avluda odun deposu, Osmanlı Devlet Darphanesi, Fırın, Muafız Alayı ve Bizans döneminden kalma eserler yer almaktadır. Aynı zamanda Aya İrini Kilisesi de bu bölüm içerisinde yer almaktadır.

II. Avlu Meydanı (Divan): Divan meydanı olarak adlandırılan II. Avlu, devlet yönetiminin yapıldığı yapıları içermektedir. Bu avlu tarih boyunca binlerce divan toplantısı, birçok önemli törene şahit olmuştur. Divan meydanından aynı zamanda harem dairesine, zülüflü baltacılar koğuşuna, saray mutfağına ve ek hizmet binalarına giriş yapılmaktadır. II. Avlu içerisinde bayram kutlamaları ve cenaze merasimleri de düzenlenmektedir.

III. Avlu (Enderun): Enderun, Osmanlı döneminde üniversite görevi üstlenmekte idi. Taht odası, arz odası, kutsal emanetler, Enderun hazinesi bu avlu içeresinde yer almaktadır.

Kutsal Emanetler: Yavuz Sultan Selim 16. yüzyılda Mısır'ı fethettikten sonra Mısır'da bulunan kutsal emanetleri İstanbul'a getirmiştir. Topkapı Sarayında bulunan özel bir bölümde Hz. Muhammed'e ait kılıçlar, Hz. Muhammed'i mührü, hırka-i şerif, yayı, ayak izi, yazdığı mektuplar ve sakal-ı şerif bulunmaktadır. El ile yazılan ilk Kur’an’ı Kerim ve Kabe anahtarı da yine bu bölümde yer almaktadır.

IV. Avlu: IV. avlu aslında hep daha sonra yapılan yapıları içermektedir. Bu avluda padişaha ait köşker, sünnet odası, hekim başı kulesi, Mecidiye Köşkü gibi yapılar bulunmaktadır.

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti

Topkapı Sarayı Milli Saray statüsünde olmasından dolayı MüzeKart'ın geçerli olmadığı müzeler arasında yer alıyor. Siviller için giriş ücreti 72 TL olurken harem bölümü için ekstre 42 TL, Aya İni Müzesi için ise 36 TL ödenmesi gerekiyor.

Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri

Topkapı sarayı sadece salı günleri ziyarete kapalıdır. Bunun dışında resmi ve dini bayramlar hariç haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Gişeler yazın ve kışın farklı saatlerde ziyarete kapanmaktadır. Yazın akşam 18:00'a kadar açık olan müze, kışın 16:00'ya kadar açık durmaktadır.

Topkapı Sarayına Nasıl Gidilir?

Metro ve tramvay kullanacak kişiler Fatih ilçesinde bulunan Gülhane istasyonunda inebilirler. Ayasofya müzesinden biraz daha ilerleyince Topkapı'yı görebilirsiniz. Marmaray ile gideceksen Sirkeci durağında inip Cağaloğlu-Vilayet bölümünden çıkıp Fatih valiliği istikametinden Topkapı'ya ulaşabilirler. Şahsi araban ile saraya gideceksen Navigasyon cihazı sana büyük oranda yardımcı olacaktır. Anadolu yakasında isen Kadıköy ya da Üsküdar'dan vapurla Sultanahmet'e oldukça kolay bir şekilde gelebilirsin. Ondan sonrası oldukça kolay olacaktır.



Topkapı Sarayı Tanıtımı: Giriş Ücreti, Nerede, Nasıl Gidilir