İstanbul gezilecek yerler yazılarının vazgeçilmez noktalarından birisi de Ayasofya müzesidir. Belki de İstanbul'un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi olan Ayasofya'yı her yıl 2 milyondan fazla kişi ziyaret ediyor. İstanbul'a gitme gibi bir planın varsa seyahat planın içerisine Ayasofya camisini ve müzesini eklemeni istiyorum. Zira Ayasofya’nın 330'lu yıllara dayanan bir geçmişe sahip olduğunu öğrenince büyük şaşkınlığa kapılabilirsin. Benden söylemesi :) 

Oldukça uzun bir süredir tadilat nedeni ile ziyarete kapalı olan Ayasofya müzesi Restorasyon çalışmasının sona ermesi ile beraber yeniden ziyarete açıldı. Ancak hala birkaç bölümüne girmek yasak olduğu ziyaret sırasında sana anlatılacak.

Ayasofya Hakkında Bilgi

Ayasofya camiyi ziyarete gittiğinde bu yapının oldukça eski olduğunu söylerler. Ancak görmüş olduğun yapı aslında gerçek Ayasofya'nın 3. kez yapılmış halidir. İlk Ayasofya Roma İmparatoru Konstantinos tarafından 360 yılında kilise olarak yaptırılmıştır. 404 yılında çıkan bir isyan sonucunda kilise bütünü ile yakılarak ağır tahrip edilmiştir.

İkinci Ayasofya ise 415 yılında II. Theodosios tarafından yeniden inşa ettirilen Ayasofya Kilisesi, 532 yılına kadar İstanbul'un en büyük, en geniş kilisesiydi. 532 yılında çıkan isyan yine Ayasofya'nın yıkılmasına neden olmuştur. İkinci Ayasofya'nın yıkılmasından sonra hemen çalışmalara başlanmış, yıkılan Ayasofya yerine yenisinin inşa edilmesine karar verilmiştir.

5 yıl süren inşaat çalışması sonucunda üçüncü Ayasofya 537 yılında inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 1453 yılında fethedilen İstanbul ile beraber Ayasofya cami haline döndürülmüş, yeniden tadilata alınarak güçlendirilmiştir. Ayasofya'yı gerçek anlamda tadilata sokarak güçlendiren kişi ise Mimar Sinan'dır. Mustafa Kemal Atatürk, Bakanlar Kurulu ile beraber aldığı karar ile Ayasofya'nın 1 Şubat 1935 itibari ile ibadete kapatılmasına ve müze olarak kullanılmasına karar vermiştir.

Ayasofya Müzesinde Görülmesi Gereken Yerler

Yukarıda Ayasofya'nın geçmişi ile ilgili kısa bir bilgi vermeye çalıştım. Ayasofya'yı tarih boyunca hiç rahat bırakmamışlar değil mi? Günümüzde oldukça korunaklı olan Ayasofya'yı dünya gözü ile en azından bir kere görebilme şansın var. Tarih boyunca 916 yıl kilise, 482 yıl cami olarak kullanılan bu yapının her noktasında ayrı bir tarihi güzelliğin olduğunu göreceksin. Ayasofya'ya daha ilk adım attığında ne tarz bir duygu değişimine gireceğini şimdiden görebiliyorum :) Oldukça görkemli bir yapıya sahip olan Ayasofya içerisinde görmeniz gereken noktaları şu şekilde özetleyebilirim;

Ayasofya Kubbesi: Ayasofya'nın kubbesinde Nur Suresinin 35. ayeti yer almaktadır. Sultan Abdulmecit tarafından Hattat Mustafa İzzet' e yaptırılan Kubbe girişte dikkatini çekecek en büyük ayrıntılardan birisidir.

Ayasofya Mozaikler: Ayasofya müzesini gezerken düzinelerce farklı mozaik bulunduğunu göreceksin. Bu mozaiklerin her birinin farklı bir anlama sahip olduğunu, eğer şanslı isen birkaçının anlamını sadece gezi esnasında öğrenebileceğini söyleyebilirim.

Ayasofya Hat Levhaları: Sultan Abdulmecit yine Hattat Mustafa İzzet Efendi'ye oldukça muazzam bir eser yaptırmıştır. Ayasofya müzesine girdiğinde Allah (C.C), Hz. Muhammed, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali ve Hz. Muhammed'in torunlarının isimleri hat yolu ile Ayasofya duvarlarına işlenmiştir.

Bunun dışında Ayasofya müzesi içerisinde ziyaret edebileceğin diğer noktalar ise;

  • Minber
  • Mihrap
  • I. Mahmut Kütüphanesi
  • Dilek Sütunu
  • Hünkar Mahfili
  • Mermer Küpler
  • Şadırvan
  • Padişah Türbeleri

Ayasofya Müzesi Sesli Rehber

Ayasofya gezinde işine yarayabilecek oldukça güzel bir hizmet hakkında da bilgi vereceğim. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bazı müzelerin girişinde sesli rehber sistemi bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde ilgili müzeyi gezerken gezdiğin bölümler hakkındaki bilgileri akıllı telefonun üzerinden alabilirsin. Radyo frekansı ile çalışan bu sistemde ihtiyacın olan tek şey bir telefon ve kulaklık. Anlatımların sadece Türkçe ile sınırlı olmadığını, Türkçe ile beraber 12 farklı dil üzerinden hizmet verildiğini görebilirsin. Yani rehber olmadan da oldukça rahat bir şekilde Ayasofya'yı gezebilirsin.

Ayasofya Müze Mağazası

Ayasofya gezin sırasında ara ara yorulacak, dinlenmek isteyeceksin. Müzenin hemen dış kısmında müze mağazası, müze kafesi ve taş eserlerin bulunduğu bir bölüm olduğunu göreceksin. Müze mağazasından Ayasofya ile ilgili hazırlanmış hediyeler satın alabilirsin. Mağaza içerisinde oldukça yüksek fiyata satılan ürünler göreceksin. Bir zamanlar Ayasofya'ya ait parçalar, kilise görevlileri tarafından kullanılan bardaklar, mozaik resimler en nadide parçalar arasında yer alıyor.

Ayasofya Giriş Ücreti ve Ziyaret Saati

Eğer Müzekartın varsa Ayasofya'nın tüm bölümlerini tamamen ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin. Müzekartın yoksa Ayasofya önünde bulunan gişeden kolaylıkla temin edebilirsin. Ücretlendirme; siviller için 1 yıllık kullanım ücreti 70, öğrenciler için 30 TL olmaktadır. Müzekart olmadan girmek isteyen kişiler için ücretlendirme ise 72 TL'dir. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler için müze ziyareti tamamen ücretsizdir.

Daha önceden Ayasofya Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret ediliyordu. 2019 Nisan ayı ile beraber bu kural değiştirilmiş, Ayasofya'nın haftanın 7 günü aktif olmasına karar verilmiştir. Ziyaret saatleri;

Sezon Ziyaret Saati Gişe Kapanış Saati
1 Nisan - 31 Ekim (Yaz) 09:00 - 19:00 18:00
1 Kasım - 31 Marrt (Kış) 09:00 - 17:00 16:00

Ayasofya'ya Nasıl Gidilir?

Ayasofya İstanbul’un kalbi olarak gösterilenler arasında yer almaktadır. Ayasofya Müzesini ziyaret etmek istiyorsan Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet beldesine gitmen gerekiyor. Bağcılar - Kabataş tramvay hattı ile oldukça kolay bir şekilde müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Anadolu yakasından gelen kişiler Kadıköy ya da Üsküdar'dan vapura binip Eminönüye geçerek biraz önce belirttiğimiz tramvay hattı ile müzeye ulaşabilirler.



Ayasofya Müzesi Tanıtımı: Giriş Ücreti, Nerede, Nasıl Gidilir