Ankara Ulus'ta bulunan tarihi camilerden birisi olan Mahmud Hallac Cami mescit olarak inşa edilmiştir. Öyle ki caminin minaresi bulunmamaktadır ve tek kubbelidir. Fakat sonraki restore çalışmalarında minber eklenmesiyle birlikte günümüzde cami olarak geçmektedir.
Hallaç Mahmut Camii Tarihçesi
Kitabesi bulunan caminin kitabesinde bazı eksik bilgiler yer almaktadır. Öyle ki kitabesinde caminin ne zaman yapıldığına, adının nereden geldiğine dair net bilgiler bulunmamaktadır. Fakat yapılış tarihi konusunda iki iddia yer almaktadır. Bunlardan biri caminin Ali Oğlu Abdullah tarafından 1545-1546 yılları arasında yapıldığıdır. Diğer bir iddiaya göre cami 15.yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Bu iddianın güçlü olmasındaki en büyük sebep 1530 tarihli bir kitapta Mahmud Hallac Cami'nin de Ankara'daki mescitler arasında yer almasıdır.
1905 ve 1950 yıllarında restore çalışmaları yapılan cami günümüzdeki halini almıştır ve Ulus'un en tarihi mekanlarından bir tanesidir.
Hallaç Mahmut Camii Genel Mimarisi
Tek kubbeli Osmanlı camilerinin en tipik örneklerinden bir tanesi olan Mahmud Hallac Cami sekizgen bir plan üzerine kurulmuştur. Kubbesi kurşun kaplı olan caminin yan cephelerde ikişer tane, kıble duvarında ikişer tane tuğla kemerli ve giriş bölümünde iki küçük pencere yer almaktadır.
Mihrabı da dönemin diğer camilerine benzer bir şekilde tasarlanmıştır. Mihrabın yer aldığı duvarda beşi büyük on iki parça çini yer alırken mihrabın etrafında bir adet kelime-i tevhit yazısı yer almaktadır.
Cami ilk başta mescit olarak ayarlandığı için ibadet vakitlerinde cemaate yetmemeye başlamıştır. Ulus'un da Ankara'nın merkezi bir yerde olması da bu caminin talebi karşılayamamasına yol açmıştır. Bu sebeple dönem dönem genişletme çalışmaları yapılan caminin genel mimarisine fazla zarar verilmemeye de özen gösterilmiştir. Ulus'un şu anda binalarla kaplı olması sebebiyle de günümüzde caminin yalnızca bir cephesi gözükür durumdadır. Fakat tarihi yapısı sebebiyle de cami günün her namaz vaktinde neredeyse dolmaktadır.
Hallaç Mahmut Camii Civarında Bulunun Diğer Yapılar
Suluhan Çarşısı
Camiye yalnızca 200 metre uzaklıkta olan çarşı içerisinde çeşitli takı, tespih, kutu, cam malzeme, hediyelik eşya ve benzeri değişik malzemelerin satıldığı dükkanlar yer almaktadır. Oldukça nostaljik bir şekilde hizmet vermeye devam eden çarşının yapımı da 16.yüzyıllara varmaktadır ve bu özelliğiyle Mahmud Hallac Cami'yle aynı zamanlarda inşa edildiği söylenebilir.
1. TBMM Müzesi - 2. TBMM Müzesi
Cumhuriyetin nasıl ve hangi şartlar altında kurulduğunu iyice anlamak için o tarihi havayı kısa bir süre de olsa hissetmek için 1.TBMM Müzesini, 1924-1960 tarihleri arasındaki genç Türkiye'yi daha iyi anlamak için de 2.TBMM müzesini ziyaret edebilirsiniz. Zaten bu iki müze arasında 100 metre bulunmaktadır.
Ankara Kalesi
Eski Ankara evlerini görmek ve Ankara'ya kuşbakışı bir şekilde bakmak istiyorsanız Ankara Kalesi'ne en az 2 saatinizi ayırmalısınız. Kale içinde yine tarihi çarşılar yer almaktadır. Soğuk kış aylarında en güzel salebin içileceği gerçek Ankara döneri yiyebileceğiniz restoran ve kafeler de kale içerisinde yer almaktadır.
Rahmi M.Koç Müzesi
Koç ailesi tarafından yapılan müzede eski arabalardan evlerimizde geçmişte kullanmış olduğumuz birçok eski eşyalar koleksiyon içerisinde yer almaktadır. Bu ve bundan daha kapsamlı bir nostalji turu için burayı tercih etmelisiniz.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Adından da anlaşıldığı üzere Anadolu toprakları üzerinde milattan önce başta olmak üzere günümüze kadar birçok kültürel ögeyi görebileceğiniz bir yer. Özellikle tarih öncesini merak edenler burayı kesinlikle ziyaret etmeli.
Gençlik Parkı
Ankara'nın en eski parklarından olan ve Ulus'un simgesi olan Gençlik Parkı da camiden yürüme mesafesiyle 5-10 dakika uzaklıktadır. Özellikle havanın güzel olduğu zamanlarda bu parkı mutlaka baştan sona gezmelisiniz.
Hallaç Mahmut Camii Ulaşımı
- Kızılay – Güvenpark üzerinden 456, 481, 530-5 numaralı EGO otobüslerinden birine bininiz. Ulus Meydan’da inip 450 metre kadar yürüdüğünüzde Suluhan Çarşısı’na ulaşacaksınız.
- Özel Araçla gidecek olanlar Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden ilerleyip Kazım Karabekir cd ve İstanbul cd rotalarını izleyiniz. Teğmen Kalmaz cd üzerinden sağa dönüp 450 m kadar ilerledikten sonra çarşıyı sağınızda göreceksiniz.
- Metroyla gelmek isteyenler de Kızılay-Batıkent otobüslerine binerek Ulus durağında inip yaklaşık 5 dakika yürüyerek camiye ulaşabilirler.
Harita ve Konum Bilgisi
Anafartalar, Susam Sk. No:10, 06050 Altındağ/Ankara