Tacettin Sultan Camii Hamamönü'nde bulunan manevi değeri en yüksek yerlerden bir tanesidir. Bu alanda 16.yüzyıldan itibaren şeyh Tacettin dergâhı yer almaktadır. Dönemin padişahı sultan Abdülmecit bu dergâha türbe, ev, camii ve çeşme de ekletmiştir. Yani Tacettin Sultan Camii 1901 yılında bizzat dönemin padişahı tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca burada yapılan evde 1920 yılında Ankara'ya gelen milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy yaşamıştır. Bu ev milli şairimize dergâh sahipleri tarafından tahsis edilmiştir. Günümüzde burası da Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi olarak ziyaretçilere açıktır. Ayrıca yanında hemen bir türbe de yer almaktadır. Bu camiye geldiğiniz vakit buraları da ziyaret etmenizi öneririz.

Tacettin Sultan Camii Yapısı

  • Bahçesindeki Osmanlı mezarları oldukça dikkat çekicidir. Tamamen o dönemin yapısına sadıktır. Aynı zamanda bu camiinin bahçesinde Muhsin Yazıcıoğlu'nun mezarı da yer almaktadır. 2009 yılında geçirmiş olduğu helikopter kazası sonucu hayatını kaybeden dönemin Büyük Birlik Partisi başkanı olan Muhsin Yazıcıoğlu'nun mezarı bu camiinin en çok ziyaretçi akınına uğrayan yeridir.

  • Camii 2 katlıdır ve üst tarafında kadınlar için özel namaz alanı bulunmaktadır. Günümüzde de camii faaliyetini sürdürmektedir. Hamamönü’ne gelen birçok kişi ibadetini bu camiide gerçekleştirmektedir. Abdesthanesi de bulunan camii maneviyat duygusunu kişilere çok başarılı bir şekilde yansıtmaktadır.

Tacettin Sultan Camii Yakınında Bulunanlar

  • Zaten bu camii Hamamönü içerisinde yer almaktadır. Sizler de burayı ziyaret ettiğiniz vakit Hamamönü'ndeki tarihi Ankara evlerini gezme şansı yakalayacaksınız. Aynı zamanda Hamamönü'nde birbirinden güzel hediyelik eşya satan dükkân da yer almakta buradan kendinize ve sevdiklerinize birbirinden güzel hediyeler alabilirsiniz.

  • Camii bulunduğu konum gereği Ulus'a doğal olarak da Ankara Kalesi'ne oldukça yakındır. Ankara Kalesi de Hamamönü gibi eski Ankara evlerinin bulunduğu fakat çok daha büyük bir alana ev sahipliği yapan bir yerdir. Ziyaret etmediyseniz mutlaka burayı da ziyaret etmelisiniz. Aynı zamanda Ankara Kalesi yakınlarında Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Rahmi M.Koç Müzesi de yer almaktadır.

  • Ulucanlar Cezaevi de bu taraflara gelen hemen hemen herkesin gezmiş olduğu bir mekandır. 1925-2006 yılları arasında cezaevi olarak kullanılan bu yapı Muhsin Yazıcıoğlu, Deniz Gezmiş, Bülent Ecevit gibi birçok kişinin de hapis yattığı bir yerdir. O günkü hava da korunmuştur ve ziyaret sırasında kişileri oldukça etkilemektedir.

Tacettin Sultan Camii Ulaşım

  • Kızılay üzerinden Tacettin Sultan Camii'ye gelmek isteyen kişiler Ankaray'a binerek Kurtuluş durağında ineceklerdir. Buradan yürüme mesafesi 5 dakikadır.
  • Sıhhıye üzerinden gelecekler ise Natoyolu, Akdere, Mamak, Dikimevi dolmuşlarından herhangi birisine binmeleri durumunda Hamamönü'nün önünden geçecektir. Buradan da camii yürüme mesafesiyle 2-3 dakikadır.
  • Aşti'den gelecek ziyaretçiler de Ankaray'a bindikleri vakit Kurtuluş durağında inerek 5 dakika yürüyeceklerdir.
  • Mamak tarafından gelecekler de Kurtuluş üzerinden geçen herhangi bir otobüse binmeleri durumunda Kurtuluş durağında inebilirler.

Harita ve Konum Bilgisi



Tacettin Sultan Camii ve Dergahı | Yapısı, Yakınında Bulunanlar ve Ulaşım