Pilavoğlu Han Ankara Kalesi etrafında bulunan hanlardan bir tanesidir. Konumu bakımından birçok gezilecek yere yürüme mesafesiyle 1-2 dakika uzaklıkta olan bu hanı tarihi hanlara merakı olanların mutlaka ziyaret etmesi gerekmektedir.
Pilavoğlu Han Tarihçesi ve Mimarisi
Pilavoğlu Han çevresindeki diğer hanlar gibi açıldığı 17.yüzyılda Ankara'da ticaretin önemli noktalarından bir tanesiydi. Fakat Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında cezaevi olarak kullanılmıştır. Bu cezaevlerinde çocuklar ve kadınlar kalmaktaydı. Sonrasında evsiz kişilerin konakladığı Pilavoğlu Han 20.yüzyılın sonlarından itibaren ticari amaçla kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde de bu han içerisinde kafelerin, el işi sanatların yapıldığı atölyelerin, hediyelik eşya dükkanlarının ve ofislerin bulunduğu bir han görevini görmektedir.
Ahşap hatılı, kiremit çatılı yapısıyla dönemin klasik Osmanlı mimarilerinden bir tanesiydi. Fakat hem kullanım alanının sürekli değişmesi aynı zamanda da bazı restore çalışmalarından dolayı günümüzde ilk yapısına göre oldukça farklıdır. Buna rağmen tarihi havası hala korunmaya devam edilmektedir.
Pilavoğlu Han Ziyareti
Bu hanı ziyaret ettiğiniz vakit içerisinde birçok atölye görme şansını bulacaksınız. Bu atölyelerin hepsinde birbirinden şık el iş sanatlarını inceleyebilirsiniz. Han çevresinde bulunan diğer hanlar kadar büyük olmasa da içerisinde kafeler mevcut. Hanın bahçesine oturup Ankara Kalesi gezisinin yorgunluğunu güzel bir çay, kahve veya saleple atabilirsiniz.
Bu handa da tıpkı Ankara Kalesi'nde bulunan diğer yerler gibi hediyelik eşya dükkanları yer almakta. Bu hediyelik eşya dükkanlarından sevdiklerinize hediyeler alabilir, kendinize bu gezinin hatırası olarak eşyalar alabilirsiniz. Küçük bir han olduğu için gezmeniz yaklaşık olarak yarım saatinizi alacaktır. Fakat buranın bahçesinde oturmak da insanı şehrin göbeğinde geçmişe götürüyor diyebiliriz.
Pilavoğlu Han Çevresinde Gezilecek Yerler
Rahmi M.Koç Müzesi
Zaten han direkt Rahmi M.Koç Müzesi karşısındadır ve yürüme mesafesi dahi yoktur. Buraya kadar gelmişken Rahmi M.Koç Müzesi ve çevresindeki diğer müzelere uğramamak olmaz. Vehbi Koç'un ilk çalıştığı dükkandan 1906 yapımı eczaneye, klasik araçlardan aklınıza gelebilecek tüm koleksiyonlara hepsi Rahmi M.Koç Müzesi'nde yer almaktadır. Yaşı olgun kişilerin çocukluklarına inecekleri, gençlerin geçmişi daha iyi anlayacağı bu müzede aynı zamanda çocukların da ilgisini çekecek alanlar yer almaktadır.
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Kültür Merkezi
İsminden de anlaşılacağı üzere bu müze sanat üzerine yoğunlaşmış ve oldukça yeni bir müzedir. Zaten Rahmi M.Koç Müzesi'nin hemen yanında yer aldığı için Pilavoğlu Han'dan 1-2 dakika yürüyerek bu müzeye ulaşabilirsiniz. Genellikle geçmiş uygarlıkların sanatsal faaliyetlerini gözler önüne seren bu müzeyi ziyaret etmek isteyebilirsiniz.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Bu müze de Erimtan'ın yanında yer almaktadır. Böylesine önemli üç müzenin yan yana olması büyük bir şans. Anadolu medeniyetleri geçmişi tarih öncesine dayanır. Yani tarih öncesinden yakın tarihe kadar Anadolu'da yaşamış olan medeniyetlerle alakalı birçok şeyi bulup bilgi sahibi olabileceğiniz harika bir müze.
Pirinç Han
Pilavoğlu Han'dan yalnızca 130 metre uzakta yer alan Pirinç Han ile Pilavoğlu Han'ın faaliyet dönemleri birbirine çok yakındır. Fakat Pirinç Han'ın Pilavoğlu Han'a göre biraz daha geniş bir arazide yer aldığını söyleyebiliriz. Bu sebeple daha kapsamlı bir han ziyaretinde bulunmak istiyorsanız burayı ziyaret etmelisiniz.
Samanpazarı Saraçlar Çarşısı
Bir dönem Ankara'da düğün, nişan, sünnet alışverişi diyince akla gelen ilk yer burasıydı. Bu çarşı da Pilavoğlu Han'dan yalnızca 400 metre uzaklıkta. Günümüzde hala etkin bir şekilde faaliyet gösteren çarşıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bize göre burası Ankara'nın Kapalıçarşı’sı.
Pilavoğlu Han Ulaşımı
- Samanpazarı’ndan yürüme mesafesinde olan Pilavoğlu Han Ulus merkez, Dikimevi metrosu, Sıhhiye merkez gibi yerlerden de taksiyle 5 dakikada gidebileceğiniz bir yer.
- Tam önünden geçen bir toplu taşıma aracı maalesef yok.
- Özel araçla gidiyorsanız kale girişinin yan bölümünde belediyeye ait otoparkı kullanabilirsiniz.
Harita ve Konum Bilgisi
Kale, Koyunpazarı Sk. No:72, 06250 Altındağ/Ankara