Sokak lezzetleri, o yörenin mutfak kültürüne ve gastronomi açısından zenginliğine dair ipuçları barındırır. Özellikle bir turizm değeri taşımasa bile, turistik faaliyeti tamamlayıcı bir etkiye de sahiptir. Türkiye’nin sokak yemeklerine genel olarak bakıldığında neredeyse tümünün farklı yörelerden ve hatta ayrı coğrafyalardan geldiği görülecektir. Peki İzmir’e yolu düşen birisi ayak üstü hızlıca (fast food tarzında) neler tadabilir veya neleri sokak yemeği olarak görebilir?..
AVM değil de Kemeraltı veya Karşıyaka çarşılarında dolaşırken elinde dürüm döner yiyen görürseniz şaşırmayın. Zira iş çıkışı, okul arası, alışveriş sırası hızlıca yenilebilecek en doyurucu seçenek döner dürüm olarak karşımıza çıkıyor. Taco gibi düşünülebilir, onun Türk muadili olarak gösterilebilir.
Biraz daha erken saatlerdeyse üç ürün ön plana çıkıyor: Gevrek, boyoz ve kumru. Simit denilen gevrek özellikle sabah kahvaltısında tercih edilebilecek bir aperatif. Akşamüstü saatlerinde bir bardak çayla beraber ara öğün olarak değerlendirilmesi de mümkün. Boyoz ise İzmir mutfağına Osmanlı dönemi Yahudilerinden kalan bir börek. Bu börek hemen her fırında ve seyyarda bulunabilen, tel tel hamuruyla son derece lezzetli bir üründür. Boyoza dair işin püf noktası, mümkün olduğunca erken saatlerde tüketmenizden geçiyor; çünkü öğle saatlerinden sonra taze bir boyoz bulabilme şansınız oldukça düşük. Kumru ise bir diğer kahvaltılık seçenek. İzmir dışında bir tür sıcak sandviçe kumru denilse de, İzmir’de kumru alıyorsanız hamuruna benzer bir ekmekte peynir, domates ve yeşil biber üçlüsünü alacaksınız. Bir tür soğuk sandviç olan kumru da öğle veya sonrasında ara öğün gibi ayran ya da çayla tüketilmesi önerilen lezzetli bir seçenek.
İzmir’de sokak lezzetleri denildiğinde çoğu kişinin aklına gelen bir başka ürün ise kokoreçtir. Kokoreç, diğer illerde yapıldığının aksine son derece sade gelebilir; ama alışanlar için adeta bir vazgeçilmezdir. İzmir’de kokoreç istediğinizde ürünün içine domates ve biber gibi garnitürler eklenmez. Baharattan başka içeri girebilecek bir ürün bulunmaz.
Kokoreçle yarışabilecek bir diğer sokak lezzetiyse midye dolmadır. Günün hemen her saatinde ortalama bir fiyata ve iyi bir tada sahip midyeci bulabilirsiniz. Genel olarak tümünün tadı da fiyatı da benzerlik gösterecektir.
Bir diğer seçenek ise Çeşme tarafına yolu düşenler için damla sakızlı ürünlerdir. Damla sakızlı Türk kahvesini veya kurabiyeleri sokak lezzeti olarak sunamayız; ancak damla sakızlı dondurmanın tadına bir de Çeşme civarında bakmanızı tavsiye ederiz.
Şayet şansınız yaver giderse, bir sokak başında lokma dökülmesine denk gelebilirsiniz. İzmir lokması biraz daha irice olup daha az şerbet çeker ve sadece tarçın ekilip sunulur. Genellikle de ücretsiz dağıtılır. İnsanlar adakları yerine gelince veya sünnet, düğün gibi etkinliklerde lokmacılarla anlaşıp oturdukları yerlerde veya kalabalık olan bölgelerde hayır için lokma döktürür. Ekseri kişi başına 2-4 adet lokma düşer ve hemen ayaküstü bu tatlıyı tüketebilirsiniz. Sıraya girmekten ve lokmanızı almaktan çekinmemenizi öneririz.
Tüm bunların dışında, İzmir harici yerlerde de denk gelebileceğiniz lezzetlere İzmir sokaklarında denk gelebilirsiniz. Kış aylarında kestane ve boza, yaz aylarında haşlama ve közde darı, macun, şerbet gibi seçenekler hem turistik yerlerde hem de nüfusu yoğun bölgelerde denenebilir.