Türk mutfağının oldukça zengin olduğunu iddia etmek yanlış olmaz. Türk mutfağı, Orta Asya’dan günümüzün modern gastronomi uygulamalarına dek uzanan bir süreçte oldukça gelişmiş ve zenginleşmiştir. Dünyanın neresinden ve hangi kültüründen bir kişi seçilirse seçilsin, damak tadına uygun birden fazla lezzeti bulmak mümkündür.

Kısrak sütünden edinilen bir Orta Asya içeceği olan kımız, Türk mutfağının en eski ve orijinal ürünlerinden birisidir. Bugün hâlen hem Anadolu’da hem de Orta Asya’da severek tüketilen ve turistik bir ürün olarak sunulan özgün bir örnektir. Bu ve benzer daha birçok kökü yüzlerce yıl önceye uzanan ürünleri mutfak kültürümüzde bulmak kolaydır. Gel gelelim son yıllarda denenen ve menülerde yerini alan yepyeni gıda ürünleri de rahatlıkla bulunabilir. Türk mutfağının bu denli zengin olmasının ana nedeni, yüzlerce yıllık birikimin nesilden nesile aktarılabilme başarısıdır. Örneğin Selçuklu yemeklerini bir yana koyduğumuzda Osmanlı yemeklerini ayrı bir yere koymamız gerekir. Bunun dışında Balkanlar’dan Kafkaslar’a, Anadolu’dan Ortadoğu’ya dek geniş bir coğrafyada egemenlik sağlanmış olması ve yüzlerce yıl devam eden nüfus hareketlilikleri (göçler ve mübadeleler) ürünlerin ortaklaşmasını, değişimini ve dolaşımını sağlamıştır. Lokma, mantı, dolma, kebap ve çok daha fazlası bunlara birer örnek olarak sunulabilir...

Şimdi gelelim başlıkta yazan ürünümüze: Pastırmalı humus... Pastırma, Hunlar’a dek uzanan eski bir Türk yiyeceğidir. Humus ise Lübnan ile birlikte Suriye ve Türkiye’nin Akdeniz’e kıyı bölgelerinde yoğun şekilde rağbet edilen ve evlerde bile yapılan bir mezedir. Hatta Türkiye’de pek bilinmese de, Kıbrıs Türk mutfağında çorbası bile bulunmaktadır.

Gastronomi meraklıları için önermek istediğimiz ürün, gerek Türk gerekse Ortadoğu mutfağının leziz bir bütünleşmesi olarak yorumlanabilir. İki son ürün (yani pastırma ve humus) tek noktada anca bu denli güzel birleştirilebilir. Güveçte sunulan ve ara sıcak ya da meze olarak tercih edilen ürünü evde hazırlamak gayet kolay. Bir gün önceden ıslatılan nohutların ertesi gün humus olarak hazırlanmasını takiben hazır alınan yeterli miktardaki pastırmayla fırında ısıtılması sonucu ürün hazır hale getirilebilir. Bazı tariflerde pastırmanın yanında aroma vermesi için farklı ek ürünler de önerilmektedir. Bizim önerimiz ise sadece kırmızı toz biberli tereyağını kızdırıp servis esnasında (tıpkı İskender döner gibi) dökmenizdir. Ayrıca pastırmanın malum yüksek fiyatından ötürü kuşbaşı et veya sucukla da güzel olabileceği ihtimalini paylaşmak isteriz.

İzmir İnciraltı’nda bulunan Baba Kebap’ta gerçekten başarılı bir şekilde hazırlanıp misafirlerin beğenisine sunulan pastırmalı humus, birçok işletmenin menüsünde bulunabiliyor. Baba Kebap, birçok açıdan başarılı bir işletme ve zaten yoğunluğundan da bu durum anlaşılabiliyor. İşletmenin ana yemekleri hakkında ayrıntıya girmek yerine, yolunuz düştüğünde yemeğinizin yanına bir de pastırmalı humus sipariş etmenizi önermekle yetiniyoruz.

Pastırmalı Humus