Hacı Ayvaz Cami Hamamönü'nde bulunan eski camilerden bir tanesidir. Tarihi bir camide ibadet etmek isteyenler için Ankara'nın en eski camilerinden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.
Hacı Ayvaz Cami Tarihçesi
Geçmişi tam net olarak bilinmese de Hacı Ayvaz Cami'nin 1423 yılında yapıldığı söylenmektedir. Camiyi yaptıran kişinin de Hacı İlvaz Paşa olduğu söylenmektedir. Şu şekilde rivayet edilir ki 1402 yılında dönemin padişahı olan 1.Mehmed Hacı İlvaz Paşa'yı Yeşil Cami'yi yapması için Ankara'dan Bursa'ya davet etmiştir. Yani tarihi Yeşil Cami'yle Hacı Ayvaz Cami'nin mimarları aynı kişidir.
Kitabesi bulunmadığı için caminin tarihçesi de tam net olarak bilinmemektedir. Caminin sağ duvarındaki pano üzerindeki tezyinat ile Yeşil Cami'nin portalindeki motifler büyük benzerlik göstermektedir.
1963 yılında mahallede kurulan bir dernekle onarılan cami günümüzde de ibadete açıktır ve Hamamönü'nü ziyarete gelen herkesin mutlaka görmesi gereken bir yapıdır. Muhammed Emin ve Kaymakam Ahmed Selim ile Ankara Müftüsü Bademlizâde Abdullah Efendi’nin mezarları da camide yer almaktadır.
Hacı Ayvaz Cami Genel Mimarisi
Genel görüntüsü itibariyle eski Ankara evlerini andıran cami 15.yüzyıldaki diğer camilerde olduğu gibi ahşap ağırlıklı bir yapıdır. Restore çalışmaları Hacı Ayvaz Cami'de yoğun bir şekilde yapılmıştır. Bu sebeple caminin iç kısmı biraz da olsa o eski tarihi dokusundan farklı durmaktadır. Buna rağmen minber, mihrap gibi yapılar özüne pek dokunulmamıştır ve cami genel olarak ahşap yapıdadır.
Tavan kısımlarıyla el işlemeleri de dönemin diğer camilerinde olduğu gibi tamamen el yapımı ve oldukça gösterişli. Bitki ve çiçek motifleri, geometrik motifler süslemelerde tercih edilmiş. Kapasite olarak da oldukça küçük bir cami olduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık 100-150 kişilik bir cemaate ev sahipliği yapabilecek şekilde tasarlanmış.
Hacı Ayvaz Cami Çevresinde Gezilebilecek Yerler
Hamamönü
Hamamönü içerisinde yer aldığı için Mehmet Akif Ersoy Evi, Muhsin Yazıcıoğlu mezarı gibi birçok yeri ziyaret etmek mümkündür. Hamamönü eski Ankara kültürünün korunduğu başarılı yerlerden olduğu için içerisinde birçok tarihi müze de yer almaktadır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Nazım Hikmet, Bülent Ecevit ve daha birçok kişinin kalmış olduğu bu cezaevi 1925-2006 yılları arasında faaliyetteydi. 2010 yılında müze olarak kullanılmaya başlayan bu cezaevini ziyaret ederek o dönemdeki insanlar nasıl şartlarda yaşadığını iliklerinize kadar hissedebileceğiniz mutlaka görülmesi gereken bir müze.
Ankara Kalesi
Ankara Kalesi Ankara'da başlı başına bir tarih. Hamamönü de eski Ankara evlerinin kültürünü çok iyi yansıtmış olsa da Ankara Kalesi bu konuda farklı bir noktada. Yılın her vakti turistleri görebileceğiniz kaleyi tam olarak ziyaret edip gezmeniz dahi 2-3 saatinizden fazlasını alacaktır. Buraya kadar gelmişken de kaleye yakın olan Samanpazarı'nı da mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Aynı zamanda kalenin hemen yakınında Rahmi Koç Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi de ziyaretçileri beklemektedir. Bu müzeler de keyifle vakit geçirebileceğiniz müzelerdir. Nostalji seviyorsanız Rahmi Koç Müzesi, milattan önceki Anadolu kültüründen izler görmek istiyorsanız da Anadolu Medeniyetleri Müzesi bu alanlarda en iyi müzelerdendir diyebiliriz.
Hacı Ayvaz Cami Ulaşımı
- Kızılay üzerinden Tacettin Sultan Cami'ye gelmek isteyen kişiler Ankaray'a binerek Kurtuluş durağında ineceklerdir. Buradan yürüme mesafesi 5 dakikadır.
- Sıhhiye üzerinden gelecekler ise Natoyolu, Akdere, Mamak, Dikimevi dolmuşlarından herhangi birisine binmeleri durumunda Hamamönü'nün önünden geçecektir. Buradan da cami yürüme mesafesiyle 2-3 dakikadır.
- AŞTİ’den gelecek ziyaretçiler de Ankaray'a bindikleri vakit Kurtuluş durağında inerek 5 dakika yürüyeceklerdir.
- Mamak tarafından gelecekler de Kurtuluş üzerinden geçen herhangi bir otobüse binmeleri durumunda Kurtuluş durağında inebilirler.
Harita ve Konum Bilgisi