Tiyatro Tempo, 1984 yılında Haluk Yüce (Hayali Yüce Ali) tarafından İstanbul'da kurulmuştur. Tiyatro Tempo'nun ilk kurulduğu zaman çıkış noktası; çocuklar için küçük gruplar halinde kuklaların, maskelerin kullanılarak tiyatro yapma düşüncesidir. Bu tiyatro türünde izleyiciler de aktif olarak oyuna katılıyorlardı. Tiyatro Tempo'da oynanan ilk oyun Haluk Yüce’nin tek kişilik oyunu olan ‘İbiş Adında Bir İbiş’ olmuştur. Bu oyun, Haluk Yüce’nin 1980'li yıllarda Ankara Çağdaş Sahne’de yaptığı deneysel çalışmalardan yola çıkılarak sergilenmişti. Alışılageldik sahne tarzları olan kukla, Karagöz, orta oyunu ve meddahlığı referans almıştı. Aynı zamanda bu oyun, yine çocukların katıldığı bir oyundu. Haluk Yüce 1984 ve 1985 yıllarında "İbiş Adında Bir İbiş" adlı oyununu; İstanbul ve Ankara'daki ilkokullarda, anaokullarında, Cihangir'deki tiyatrolarda sergilemiştir.
Tiyatro Tempo'nun Gelişimi
Haluk Yüce, bir Karagöz ustası olan Tuncay Tanboğa (Hayali Torun Çelebi) ile birlikte, Tuncay Tanboğa'nın yardımcısı olarak yurt dışındaki kukla festivallerine katıldı. Bu gelişme ile birlikte Tiyatro Tempo'nun oyunları kuklalar üzerinde gelişmeye başladı. 1986 yılında bir okuldan gelen tavsiye ile kukla oyunlarına ağırlık verilmeye başlandı. Sergilenen oyunlarda kuklaların konumu daha da gelişip değişmişti. Anlatım biçimlerinde farklılık olduğu çok net bir şekilde görünüyordu.
Kukla oyunları İstanbul'da hazırlanıyordu. Ancak düzenli olarak Ankara'ya da gidiliyordu. Bu senelerde Haluk Yüce'yi bu denli tanınır kılan "Bir Günün Hikayesi", "Üç Öykü Üç İnsan", "Tozlu Kitaplar" ve "Renklerin Oyunu" adlı oyunlar sergilendi.
1990'lı yıllarda Haluk Yüce Amerika'dan döndükten sonra da oyunlarını Ankara ve İstanbul'da sergilemeye devam etti. Oyunlarının tamamını tek başına sergiliyordu. Haluk Yüce 1991 yılında Tiyatro Tempo'yu İstanbul'dan Ankara'ya taşıdı. Aynı zamanda "Bir Beckett Oynamak" adlı oyunu Türkiye'de sergilemek adına çalışmalara başladı. Bu oyun ODTÜ'de 4 kez sergilendi. 1992 yılında ise Tiyatro Tempo adı altında kukla ve maske üretimi için atölyeler kuruldu. Bu dönemde Haluk Yüce'ye TRT'den kukla ve maske teklifleri geliyordu. 1997 senesinde Kavaklıdere'de bir tiyatro binasının sahibi oldu. Burada 2001 yılına dek kaldı. Bu 4 yıl içerisinde repertuvarına pek çok oyun daha ekledi. Bu oyunlardan bazıları; "Prensin Kar Özlemi", "Salkım Söğüt", "Beyaz Kalemin Renkli Dünyası" dır.
2011 yılında Haluk Yüce, Alman Kültür Merkezi'nde Anja Tuckermann ile birlikte "Bavuldaki Hayatlar" adlı yeni bir gençlik – yetişkin oyununa çalışmaya başladı. Bu oyun ile birlikte, Başak Gürer de Tiyatro Tempo’nun kadrosunda yer aldı. Kukla ve oyuncular ile birlikte sahnelenen bu oyunun rejisini Haluk Yüce yapmıştır. Müziklerini ise Nedim Yıldız yazdı ve ‘Üç Anadolu’ grubu da sahneledi.
Tiyatro Tempo'ya Dair Notlar
- Tiyatro boyut olarak çok büyük değildir ancak samimi ve sıcak bir ortamı vardır. Anne babalar, çocuklarıyla birbirinden güzel oyunları izlemek için ilk tercihlerini Tiyatro Tempo'dan yana kullanırlar. Çünkü; Tiyatro Tempo çocuklara yönelik çok keyifli, öğretici oyunlar sergiler.
- Ağırlıkta olarak kuklalı, maskeler oyunlar oynanıyor. Küçük yaş grubundaki izleyiciler için oldukça dikkat çekici, kaliteli oyunlardır.
- Özel bir tiyatro olmasına rağmen öncelikli amaç kâr gütme değildir. Çocukların keyifli, verimli vakit geçirmelerini sağlamak istedikleri tüm tiyatro çalışanlarının, tüm oyuncuların yaklaşımlarından belli oluyor.
- Kendilerine özgü üslup ve tarzları ile birbirinden ilgi çekici etkinlikler düzenlerler.
- Sahne tasarımları oldukça özenlidir. Ortamı temizdir. Gelen seyircilerin neredeyse tamamı nezih, kibar insanlardan oluşmaktadır.
- Koltukların boyutları çocuklara göre tasarlanmıştır. Yetişkinlerin rahat etmesi biraz zor olsa da çok rahatsız edici bir durum yoktur.
Çevrede Gezilebilecek Diğer Yerler
Cermodern
Özel sergiler, müze, fotoğraf galerileri, iş toplantıları, lansman ve film gösterileri gibi tüm aktivitelere ev sahipliği yapan Cermodern yanı sıra tarihi dokusu ile de görenleri kendisine hayran bırakıyor. Tiyatro Tempo’dan yaklaşık 2 km mesafede yer almaktadır.
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
Müze binası, Cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilmiştir. Onlarca yıl birçok farklı amaç için kullanılmıştır. Son olarak 2004 senesinde müze olarak tasarlanmıştır. 2007 yıllında ise resmi olarak hizmete açılmıştır. Müzede halı, kilim, ahşap, maden, çini, deri ve el yazması eserler sergilenmektedir. Tiyatro Tempo’dan yaklaşık 2 km mesafede yer almaktadır.
Cumhuriyet Müzesi
1981’den beri kullanılan ismiyle Cumhuriyet Müzesi’nde, ilk üç cumhurbaşkanı dönemini kapsayan değerli eserler ve kaynaklar sergileniyor. İçerisinde sergilenen eşya ve belgeleri bir yana koyulacak olursa binanın göz alıcı mimarisindeki ayrıntılar müzeyi bu denli değerli kılan bir özelliğidir. Tiyatro Tempo’dan yaklaşık 3 km mesafede yer almaktadır.
Giriş Saati ve Günleri
- Haftanın her günü açıktır, tatil günleri yoktur.
- Çalışma saatleri 10.30 – 17.00 aralığındadır.
Ücret
- Etkinliklere göre ücretler değişkenlik göstermektedir.
- Genel anlamıyla makuldür.
Ulaşım
- Kızılay metro istasyonundan Ankaray metrosuna geçiniz. AŞTİ yönlü metroya bininiz. 2 durak sonra Maltepe durağında ininiz. Tiyatro Tempo buradan 2 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır.
Harita ve Konum Bilgisi