İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan Sivas, Türkiye’nin en çok merak edilen şehirlerinden birisidir. Aynı zamanda tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Sivas, Kral Yolu üzerinde de toprağa sahiptir. Tarihi ve doğa güzelliklerine sahip olan bu kentin şifalı birçok suya sahip olduğunu da göreceksiniz. İç Anadolu Bölgesinde tatil yapmak isteyen kişileri Sivas’a davet edebiliriz. Bu yazımız içerisinde Sivas Gezilecek Yerler listesi oluşturarak sizlere güzel bir tur planı oluşturmaya çalışacağız.

Sızır Şelalesi

Türkiye’nin en güzel doğa güzelliklerinin Sivas'ta bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu güzelliklerden bir tanesi olan Sızır Şelalesi, Sivas'ta görebileceğiniz en güzel doğal ortamlardan birisi. Şelale gölgesinde dinlenmek, aileniz ile huzur dolu bir gün geçirmek istiyorsanız burası en uygun yer olduğunu söyleyebiliriz.

Hobbit Evleri

Sivas Belediyesi şehrin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilebilmesi için Hobbit Evleri projesini hayata geçirmiştir. Bildiğiniz üzere dünyanın en çok izlenen filmlerinden birisi de Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serileridir. Bu filmlerde karşımıza çıkan minik sevimli Hobit karakterlerinin çok güzel bir köyleri vardı. Bu köyün birebir benzeri Sivas'ta inşa edilmiştir. İlk etapta 2 adet olarak inşa edilen Hobbit Evlerinin sayısı 100’e kadar çıkmıştır. Sivas’a geldiğinizde uluslararası ziyaretçi değeri olan Hobbit Evleri kesin olarak ziyaret etmenizi öneririz.

Divriği Ulu Camii

Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan Divriği Ulu Cami, Sivas Gezilecek Yerler listeniz içerisinde kesinlikle yer almalıdır. Yapı aslında Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olarak da bilinmektedir. Külliye şeklinde olan caminin türbe ve külliye bölümleri birbirinden ayrıdır. Selçuklu Döneminin en iyi camilerinden birisi olan Divriği Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Devletinin himayesinde bulunan Mengücek Beyliği tarafından inşa edildiğini söyleyebiliriz. Yapının Ulu Cami bölümü Süleyman Şah’ın oğullarından Ahmet Şah tarafından inşa edilmiştir. Darüşşifa bölümü ise Ahmet Şah’ın eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. Divriği Ulu Caminin inşasına 1228 yılında başlanmıştır. 15 yıl süren inşaat 1243 yılında tamamlanmıştır. Divriği’ye kadar geldiğinizde bu muhteşem eseri görmenizi öneririz.

Sivas Eğri Köprü

Sivas’ın en gözde tarihi yapılarından birisi de Sivas Eğri Köprüdür. Köprünün çok özel bir özelliği bulunmaktadır. Köprü üzerinden doğudan batıya doğru gittiğinizde köprünün düz bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Ancak köprünün tam ortasından güneye doğru gittiğinizde köprünün tamamen eğik olduğunu göreceksiniz. Köprü 18 gözlü olup kemerleri sivri yapıdadır.

Zara Tödürge Gölü

Tamamen doğal olaylar ile oluşmuş olan Tödürge Gölü, Sivas’ın Zara ilçesinde yer almaktadır. Gölü görmek isteyen kişiler Zara ile Hafik ilçeleri arasında seyahat etmeleri yeterlidir. Sezonunda gelmeniz durumunda Gölden balık ve kuş avcılığı yapabilirsiniz.

Gürün Gökpınar Gölü

Sivas’ın en güzel tabiat ve doğa güzellikleri bakımından zengin olduğunu dile getirmiştik. Gürün Gökpınar Gölünü ziyaret ettiğinizde göl suyunun turkuaz mavi bir görünüme sahip olduğunu göreceksiniz. Özellikle ilkbahar ayında buraya geldiğinizde açan çiçekler ile beraber

Gök Medrese

Sahabiye Medresesi olarak da bilinen Gök Medrese, Anadolu Selçuklu Devletinden günümüze kadar ulaşan en başarılı eserlerden birisidir. Sivas kent merkezi içerisinde yer alan Gök Medrese’yi kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.

Çifte Minareli Medrese

Sivas’ın en çok ziyaretçi alan yeri Çifte Minareli Medresedir. Sadece Anadolu’nun değil Türkiye’nin enüenlü medreselerinden birisi olan Çifte Minareli Medrese, İlhanlı Devletinin vezirlerinden Sahip Şemseddin Cüveyi tarafından inşa edilmiştir. Medresenin yapımına 1271 yılında başlanmış olup 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Medresenin mimari kitabenin eskimesinden dolayı maalesef bilinmiyor.

Karşıyaka Mesire Alanı

Sivas halkı hafta sonunu genel olarak mesire alanlarında piknik yaparak geçirmektedir. 110 dönümlük çamlık bir araziye sahip olan Karşıyaka Mesire Alanı, hafta sonunu iyi geçirmek için ziyaret edilmesi gereken en iyi yerlerden birisidir. Karşıyaka Mesire Alanı içerisinde oturmak için birçok kamelya bulunduğunu göreceksiniz. Buna ek olarak birçok çocuk oyun alanı, yürüyüş parkurlar, süs havuzları ve yapay şelalesi bulunmaktadır. İçerisinde insanların mesire yaparken ihtiyaç duyabileceği tüm detaylar bulunmaktadır.

Kangal Balıklı Kaplıcaları

Sivas’ın Kangal ilçesinde bulunan Balıklı kaplıcaları, içerisindeki şifalu su ve şifalı balıklardan ötürü her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Balıklı Kaplıcayı tercih eden kişiler buranın başta sedef hastalığı olmak üzere romatizma ve eklem ağrılarına iyi geldiğini belirtmektedirler. Kaplıcanın suları kadar içerisinde bulunan balıkların da iyileşme sürecine büyük oranda etki ettiği görülmektedir.

Eğriçimen Yaylası

Sivas Gezilecek Yerler listenize bir adet de yayla eklemek istiyoruz. Genellikle Sivas’a gelen gezginlerin kamp yapmak için geldikleri Eğriçimen Yaylasında onlarca farklı ağaç türünün bulunduğunu göreceksiniz. Eğer yaz aylarında gelirseniz yaylada mesire yapma imkanına da sahip olabilirsiniz.

Kale Camii

Sivas kent merkezinde yer alan Kale Cami’nin III. Murad’ın vezirlerinden olan ve aynı zamanda Sivas Valisi görevini üstlenen Ali Beyoğlu Medmed Paşa inşa ettirildiğini görüyoruz. 1580 yılında yapımı biten caminin hem mihrabı hem de minberinin özel süslemeli olduğunu görüyoruz. Caminin çok özel mimari özellikler taşıdığını, bu nedenle listenizde kesinlikle yer alması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Sivas Kongre Merkezi

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak da bilinen Sivas Kongre Merkezi, 1892 yılında inşa edilmiştir. İlk başlarda Mülki İdadi merkezi olarak kullanılan bina, Kurtuluş Savaşı öncesinde Mustafa Kemal Atatürk ve temsil heyetinin karargah merkezi olarak kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna etki eden birçok görüşme, birçok tartışma bu kongre binasında yürütülmüştür.

4 Eylül Kongre merkezi olarak geçmişte faaliyet gösteren kongre merkezi 2010 yılında büyük bir tadilata girmiştir. Yeniden ziyarete açılan kongre merkezinin ilk katında Atatürk ve Sivas Kongresine ait birçok belge, fotoğraf bulunmaktadır. Sivas Kongresinin düzenlendiği binada tarihe dair birçok ayrıntı ve belge bulunmaktadır.

Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanı

Sivas halkının piknik için tercih ettiği ilk yer Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanı’dır. Aile ile vakit geçirmek için gerekli olan tüm araç ve gerecin bulunduğu mesire alanı aynı zamanda Türkiye’de atlı polis uygulamasının ilk uygulandığı yerlerden birisidir.

Yemyeşil bir alana sahip olan Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanında masmavi bir gökyüzü altında mangal yapma fırsatına sahip olabilirsiniz. Piknik alanı içerisinde yürüyüş yolları, tarihi noktalar ve doğa güzellikleri bulunmaktadır. Sivas’a geldiğinizde pazar günü buraya uğradığınızda ne kadar kalabalık, ne kadar yoğun olduğunu bir kez daha görebilirsiniz.

Hafik Gölü

Hafik Kasabası içerisinde yer alan Hafik Gölü, çok küçük bir göldür. Bu liste içerisinde yer almasının nedeni bu gölün jips Karstı yapıya sahip olmasından dolayıdır.

Arkeoloji Müzesi

20019 yılında ziyarete açılan Sivas Arkeoloji Müzesini kesinlikle görmenizi öneririz. Müze binasının aslında 19. Üzyılda yapılmış tarihi bir bina olduğunu söyleyebiliriz. Yapıldığı ilk dönemde mektep olarak kullanılan yapı daha sonradan endüstri çalışmalarında da kullanılan bina 2005 yılında büyük bir bakım ve onarım çalışmasından geçmiştir. 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Sivas Arkeoloji Müzesine dönüştürülen binada birçok eser sergilenmektedir.

Aşık Veysel Müzesi

Sivasın yetiştirmiş olduğu sanatçılardan birisi de Aşık Veysel’dir. Tarihin en unutulmaz halk ozanlarından birisi olan Aşık Veysel, 1973 yılında vefat ettiğinde birçok kişi yasa boğmuştur. Aşık Veysel’in vefatından sonra Sivas’da bulunan evi müzeye dönüştürülmüştür. 1982 yılından bu yana ziyaret edilen müzede Aşık Veysel’in kullanmış olduğu eşyalarını, şiirlerini, orijinal bestelerini, fotoğraflarını görebilme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Gürün Şuğul Vadisi

Sivas’daki doğal güzelliklerin ucu bucağı bulunmamaktadır. Son yıllarda turizm değeri kazanan Gürün Şuğul Vadisinde kanyon yollarının uzatılmaya başlandığını görüyoruz. Vadinin iç bölümlerine kadar girebilir, doğayı daha yakından tanıma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Yıldız Dağı

Sivas Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Yıldız Dağı yer almaktadır. 2,552 rakıma sahip olan Yıldız Dağında yürüyüş yapabilir, dağcılık sporlarını deneme fırsatına sahip olabilirsiniz. Yaz aylarında ayrı, kış aylarında ayrı etkinlikler düzenlendiği Yıldız Dağında kayak merkezi de inşa edilerek daha canlı bir ortam oluşması sağlandı.

Sivas Gezilecek Yerler | Sivas’ta Gezilecek 20 Yer!