Sabancı Camii Türkiye’de ve Orta Doğu’da bulunan en büyük camilerden biridir. Adana’nın Reşatbey Semtinde bulunmaktadır. 1998 yılında hizmete girmiştir ve 32 metre çapında bulunan bir ana kubbesi bulunmaktadır. Mimari harikalarından biri kabul edilen bu camii için sizlere, ufak bir bilgilendirme rehberi yazdık.
Adana Sabancı Camii Tarihçesi
1998 yılında Necip Dinç tarafından yapılan camii 20.000 kişilik olarak yapılmıştır. Açık alan dahilinde 28.000 kişi kapasiteli bir camidir. Klasik Osmanlı mimarisinden esinlenerek, cami inşa edilmiştir. Genel olarak Sultan Ahmet Camii ve Selimiye Camii özelliklerine sahiptir.
Sabancı Camii mimarisinde 5 kubbe ve 6 minare bulunmaktadır. Cami içerisinde bulunan bütün hat eserleri Hüseyin Kutlu’ya aittir. Cami çinileri, klasik tarzda yapılmıştır ve içerisinde bolca hattat detaylar bulunmaktadır. Caminin inşaatı 13 Aralık 1988’de başlamıştır ve yarısı Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılarak, Diyanet Vakfı’na verilmiştir, geri kalan %50’lik kısımsa Sabancı Ailesi tarafından yapılmıştır, böylelikle ismi Sabancı Camii olmuştur.
Adana Sabancı Camii Mimari Özellikleri
Adana Sabancı Camii Odaları
Adana Sabancı Camii içerisinde 4 ders odası, 10 itikaf odası, imam ve müezzin odaları bulunmaktadır. Bununla beraber cami içerisinde şadırvan ve sohbet odaları da mevcuttur. Bu odalar içerisinde bulunan bütün hat eserleri Hattat Hüseyin Kutlu tarafından yapılmıştır. Cami çinilerinin tasarımı ise özelliklere odaların amacına göre hazırlanmıştır.
Adana Sabancı Camii İçerisinde Bulunan Hat ve Çini Eserleri
Adana Sabancı Camii klasik Osmanlı Mimarisi ile dizayn edilmiştir. Cami içerisinde ve dışında bir çok hat ve çini eserleri bulunmaktadır. Kıble cephesinde yer alan panolar, dünyada ki en büyük cami panolarıdır.
Cami içerisinde bütün çini ve nakış tasarımları M. Semih İrteş tarafından yapılmıştır. Caminin Mihrap, minber, kürsü ve taş kapı kısımları da Osmanlı mimarisine göre yapılmıştır ve bu eserler Nihat Kartal Usta tarafından tasarlanmıştır.
Adana Sabancı Camii Yakınındaki Gezi Alanları
Seyhan Nehri
Adana Sabancı Camii yanında olan Seyhan Nehri, Akdeniz’e dökülen en ünlü ırmaklardan biridir. Adana Seyhan Nehri, Çukurova’nın batı bölgesinde bulunmaktadır ve yanında hidrolik santral bulunmaktadır. Nehir etrafında kişiler piknik yapabilir, kafelere uğrayabilir veya mangal partilerine katılabilirler. Aynı zamanda bu nehir etrafında kişiler fotoğraf çekilme etkinliklerine de katılabilirler.
Adana Merkez Parkı
Adana Merkez Parkı, Sabancı Cami’nin hemen dibinde bulunmaktadır. Toplamda 33 hektarlık bir alana sahip olan bu bölüm Seyhan Nehrinin iki yakasında da yer almaktadır. Adana’da gezilmesi gereken yerlerden biridir. Sabancı Cami’nin güneyinde yer alan Adana Merkez Parkı, 2004 yılında kullanıma açılmıştır ve Türkiye’de bulunan en büyük parktır.
Adana Sabancı Camii Ulaşım Bilgisi
- Uçakla ulaşım yapacak olan kişiler, havaalanından çıktan sonra araçlarla beraber 10 dakikada ulaşımlarını sağlayabilirler.
- Araçla Sabancı Cami’ye gidecek olan kişiler eski E-5 üzerinden ulaşımlarını sağlayabilirler.
- Metro ile Sabancı Cami’ye gidecek olan kişiler 1 numaralı metro ile ulaşımlarını sağlayabilirler.
- Toplu taşıma ile Sabancı Cami’ye gidecek olan kişiler 133 ve 116 numaralı otobüslere binerek ulaşımlarını sağlayabilirler.
Harita ve Konum Bilgisi
Sanal Tur