Kocatepe Camii, Başkent’in en büyük camisi konumundadır. 1987 yılında yapılmış olan bu tarihi caminin görkemi, Ankara’da ilgiyle karşılanmaktadır. Oldukça büyük bir alana inşa edilmiştir. Caminin kapasitesi tam olarak 24 bin kişiliktir. Özellikle kandil geceleri ve ramazan aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Kocatepe Camii’nin Tarihi

Diyanet Vakfı tarafından, Türk İslam mimarisinden esinlenerek tasarımı yapılmıştır. Caminin yapımı için bir yarışma düzenlenmiş, bu yarışma neticesinde inşası Mimar Vedat Dolakay’a bırakılmıştır. İnşası sırasında söz konusu mimarın projesi uygun görülmemiş ve daha sonra tasarımı Vedat Dolakay’dan bağımsız olarak yürütülmeye başlanmıştır.

Yeni projede caminin tasarımı için Mimar Sinan’dan etkilenilmiştir. Caminin yapımı oldukça zaman aldı. Bu sebepten ötürü de camiyi Türkiye Diyanet Vakfı devraldı. Bu gelişmenin ardından caminin yapımı hızlanmış oldu. 1987 yılında caminin inşası tamamlandı ve o dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından açılışı gerçekleşti.

Kocatepe Camii’nin Özellikleri

  • Caminin bulunduğu alan 4500 m2’lik bir alandır.
  • Caminin alt katında otopark, konferans salonu, idari bilimler, market, kütüphane gasilhane ve ticarethaneler yer almaktadır.
  • Caminin kubbesi 25 buçuk metre çapında ve yüksekliği ise 48 buçuk metre civarındadır.
  • 4 adet minaresi bulunmaktadır ve her bir minarenin uzunluğu yaklaşık 90 metredir.
  • Ana kubbe çevresinde 4 tane yarım kubbe yer alır ve her bir yarım kubbenin etrafı da 12 yarım kubbe ile çevrelenmiştir.

  • Camide kullanılan halıların üzerindeki desenler Afyon Ulu Camisi’ndeki desenler dikkate alınarak hazırlanmıştır.
  • Caminin mihrabı, mihberi, çinileri, kapıları ve mermerleri özel olarak tasarlanmıştır. Hepsinin işçiliği oldukça titizdir.
  • Caminin iç tezyinatında Osmanlı mimarisinden etkilenilmiştir. Malzeme olarak da altın varak, sarı maden, çini, mermer ve özel olarak hazırlanmış boyalar kullanılmıştır.
  • Bahçesi oldukça geniştir ve yine burada da kubbeler bulunmaktadır.
  • Cami içerisinde yer alan avize ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken hususlardan biridir. Her camide avize yer alır ancak Kocatepe Camisindeki avize tasarımıyla ve ışığıyla diğerlerinden ayrılmaktadır.

Bu avize gerçekten devasa boyuttadır. Ağırlığının 9 buçuk
ton olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu devasa avizenin çevresinde 32 adet küçük
boyutlarda avizeler de yer almaktadır. Camide yer alan her detayın bir anlamı
bulunmaktadır. Büyük olan avize Hz. Muhammed’i simgelerken çevresindeki 32
küçük avize ise İslam’ın 32 farzını temsil etmektedir. Ayrıca bu avizeler
Allah’ın (c.c.) 33 kere zikredilmesini de simgelemektedir.

Kocatepe Camii’nin Çevresinde Gezilecek Yerler

Kurtuluş Savaşı Müzesi: 1920 ile 1924 yılları arasında 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası ve Hukuk Mektebi olarak kullanılmıştır. 1961 yılından itibaren ise “TBMM Müzesi” adıyla kullanılmaya başlanmıştır. Mustafa Kemal’in doğumunun 100. yılını kutlama programlarında ismi “Kurtuluş Savaşı Müzesi” olarak değiştirilmiştir. Yaz döneminde ziyaret saatleri 08.45 ile 19.00 aralığındayken kış döneminde 08.45 ile 17.00 aralığındadır. Haftanın her günü ziyarete açıktır. Kocatepe Camii’ne yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır.

Şinasi Sahnesi: Devlet Tiyatrosu olması sebebiyle; tecrübeli, usta devlet tiyatrosu oyuncularının oyunları sergilenir. Ankara'da merakla beklenen tiyatro oyunlarının ilk sergilendiği yerlerden bir tanesidir. Kocatepe Camii’ne yaklaşık 1,5 kilometre uzaklığındadır.

Milli Egemenlik Parkı: Birbirinden değişik ağaçları bu parkta görebilmeniz muhtemeldir. Sakin havası, huzur veren ortamıyla banklarda oturup dinlenmek ve dostlarla muhabbet etmek için oldukça elverişlidir. Kocatepe Camii’ne yaklaşık 1 kilometre uzaklıktadır.

Kurtuluş Parkı: Başkent’in en büyük parklarından biri olan Kurtuluş Parkı yürüyüş yapmak amacıyla oldukça çok tercih ediliyor. Merkezi konumu itibariyle de her kesimden insanın sık sık vakit geçirdiği yerlerden bir tanesidir. Sıcak yaz aylarında koca koca ağaçların altında kurulmuş olan banklar ve masalarda güzel vakitler geçirilme imkânı bulunuyor. Kocatepe Camii’ne yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Ulaşım

Toplu Taşıma Aracılığıyla;

  • Keçiören İçin: Ovacık Keçiören üzerinden 286 numaralı belediye otobüslerine bininiz. Meşrutiyet Caddesi’nde ininiz. Burada 420 metre kadar yürüdüğünüzde Kocatepe Camii’ne ulaşacaksınız.
  • Kızılay İçin: Kızılay üzerinden Kocatepe Camii’ne ulaşmak oldukça basittir. Kızılay Meydanı’ndan Kocatepe Camii’ne mesafe yaklaşık 1 kilometredir. İster yürüyerek isterseniz de bir dolmuşa binerek rahat bir şekilde camiye ulaşabilirsiniz.
  • Ulus İçin: Ulus Meydanı’ndan Kocatepe Camii’ne belediye otobüsleri sık sık hareket etmektedir.

Özel Araç Aracılığıyla;

  • Atatürk Bulvarını kullanarak Kızılay’a çıktıktan
    sonra Meşrutiyet Caddesi’ne geçmelisiniz.

Giriş Günleri ve Saatleri

  • Camiye girişler ücretsizdir.
  • Ancak cami içerisindeki konferans salonları çoğunlukla biletsiz ziyaretçi kabul etmemektedir. Buradaki etkinlik ve konferanslar için bilet almanız gerekebilir.
  • Günün her saati ve gününde Kocatepe Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.

Harita ve Konum Bilgisi

Kültür, Dr. Mediha Eldem Sk. No:67, 06420 Çankaya/Ankara



Kocatepe Camii | Tarihi, Camii Özellikleri ve Çevresinde Gezilecek Yerler