Anadolu'nun kalbi olarak gösterilen Kapadokya her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Milyonlarca yıl önce Erciyes yanardağının patlaması sonucu Nevşehir bölgesine düşen lavlar, zamanla başta yağmur ve rüzgarla aşınarak bugün ki peri bacası görünümünün ortaya çıkmasını sağladı. Peri bacaları, kaya evleri, muhteşem doğası, kiliseleri, yer altı şehirleri, sıcak hava balonu ve şarapları ile ünlü olan Kapadokya bölgesini ziyaret etmek istiyorsan doğru yerdesin. 7 yıl kadar orada yaşamış birisi olarak bu yazı içerisinde sana oldukça güzel bir Kapadokya gezilecek yerler listesi oluşturacağım.

Kapadokya'ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya gezi rehberi oluşturacağın zaman her şeyi tüm ayrıntıları ile düşünmelisin. Kendine oluşturacağın plan içerisinde ulaşım başta olmak üzere konaklama ve gezeceğin yerlerin planını gün gün oluşturmalısın. Kapadokya'ya nasıl gidilir sorusuna birçok farklı seçenek üzerinden cevap vereyim; Öncelikle İstanbul ve Antalya'dan tarifeli seferler ile Kapadokya Havalimanına gelebilirsin. Buradan 20 TL servis ücreti ödeyerek otelinize kadar gidebilirsin.

Ankara, Konya, Kayseri, Aksaray, Niğde, Kırşehir'in tam ortasında yer alan Nevşehir'e otobüs yolu ile tüm şehirlerden ulaşabilirsin. Otobüs konusunda hiçbir sıkıntı yoktur. Nevşehir otogardan servis ya da taksi ile oldukça kolay bir şekilde istediğin yere gidebilirsin.

Kendi aracı ile gelecek kişiler, ortalama bir seyahat planı oluşturarak Kapadokya bölgesine rahatlıkla ulaşabilirler. Nevşehir merkezi dikkate almamalı, tüm planınızı Göreme ya da Ürgüp üzerinden yapmaya özen gösterin.

Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya için tatil planlıyorsan en az 3 günlük bir plan ayırman gerektiğini belirtmek isterim. Oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış olan bu bölgede her şeyi hızlıca görebilmen maalesef mümkün değil. Kapadokya bölgesinde her mahallenin, her sokağın kendine has bir dokusu olduğunu göreceksin. 7 yıl içerisinde edindiğim deneyim ve tecrübeleri bu yazımız içerisinde sana ayrıntılı olarak sunmaya çalışacağım. Bu coğrafyaya bir kere gelirsen devamında birkaç defa gelmek isteyeceğini unutma. Evet, merak edilen Kapadokya gezilecek yerler bölümüne geçecek olursak;

Göreme

Anadolu'nun kalbi Kapadokya ise Kapadokya'nın kalbi de Göreme'dir. Peribacası oluşumlarının en fazla, en net görülebileceği yerlerden birisi de Göreme'dir. Bu bölge içerisinde sayısız kilise, manastır ve geçmişe dönük yaşam alanı görebilmek mümkündür. 4 km uzunluğundaki trekking rotası bulunan Göreme, yürüyüş esnasında misafirlerine binlerce yıllık geçmişi bulunan kilise ve manastırları göstermektedir. Bölgede gezebileceğin en popüler kiliselerden bazıları; Ayvalı Kilise, Üç Haçlı Kilise, Sarnıç Kilisesi, Saklı Kilise, Görkündere Kilisesi ve El Nazar Kilisesidir.

Göreme'de yapılabilecek aktiviteler genel olarak vadi gezileri, yürüyüşleri şeklindedir. İster yürüyerek ister bisikletle ister ATV istersen de at ile bölgede gezinti yapabilirsin. Buna ek olarak sıcak hava balonu ile bölgeyi gökyüzünden de gezebilirsin. Bölgenin tarıma elverişli oldukça iyi toprakları bulunmaktadır. Göreme gezisi sırasında sıklıkla üzüm bağları ile karşılaşabilir, dut ve ceviz ağaçları altında yürüyüşünü yapabilirsin. Göreme'den keyif almak istiyorsanız sabah erken saatlerde dolaşmanı öneririm.

Eğer yaz ayında Kapadokya tatiline geldi isen sabah 6 gibi kalkmanı öneririm. Bu saatte kalktığında Kapadokya bölgesinin tamamen balonlar ile donatıldığını göreceksin. Sıcak hava balonlarını izleyerek güzel bir gün başlangıcı yapabilirsin. Daha sonrasında güllü dere vadisi, aşk vadisi, Zemi vadisinde yürüyerek bölgeyi daha yakından tanıyabilirsin. Gün içerisinde yapabileceğin aktivitelerden bir diğeri ise Göreme Açık Hava Müzesini ziyaret etmektir. Bölgenin tarihsel gelişimini görmek adına bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmeni öneririm. Akşama doğru ise Göreme merkezde yer alan aşıklar tepesine çıkarak gün batımını izleyebilirsin.

Uçhisar

Nevşehir merkeze 5 km uzaklıkta olan Uçhisar, Kapadokya bölgesinin en yüksek noktasına kurulmuş bir köyüdür. Sahip olduğu panaroma manzarasıyla Kapadokya bölgesini bütünü ile görebilirsin. Aynı zamanda bölgenin en iyi, en lüks otellerinin de burada olduğunu söyleyebilirim. Uçhisarda neler yapabileceğini merak ediyorsan;

Uçhisar Kalesi

Kapadokya bölgesini bütünü ile görmek istiyorsanız Uçhisar kalesini ziyaret etmen gerekecek. Bu kalenin en üst noktasından başta Göreme olmak üzere Ürgüp, Nevşehir, Göreme vadileri, Kızılçukur, Ortahisar, Mustafapaşa, Çat, Erciyes olmak üzere birçok kritik noktayı görebilirsin. 100 metreden fazla yüksekliği bulunan bu kalenin içerisinde tarihi geçmişi oldukça fazla ev, oda, depo, sığınak, sarnıç ve mahzen bulabilirsin. Her yıl mayıs ayında Başta Uçhisar merkez olmak üzere Uçhisar kalesi etrafında Cappadox festivali düzenlenmektedir. Bu festival ile Kapadokya bölgesini daha yakından tanıyabilirsin.

Güvercinlik Vadisi

Yukarıda Göreme'de 4 km'lik bir yürüyüş parkuru olduğunu dile getirmiştim. Bu parkurun Güvercinlik vadisinden başladığını görebilirsin. 19. yüzyıla kadar bölge halkının en büyük uğraşlarından birisi de güvercin beslemekti. Kilise inşaatları sırasında fresklerin yapımı sırasında kullanılan güvercin yumurtaları bölgeye ismini vermiştir. Günümüzde Güvercinlik vadisi olarak adlandırılan bu bölgede geçmişe dönük kalıntılar bulabilmek mümkün.

Kocabağ Şarapçılık

Kapadokya'nın şarapları ile de meşhur bir bölge olduğunu duymuşsundur. Yüzlerce kilometre uzaktan gelip hediyelik de olsa şarap almadan dönersen seni taşlarlar, demedi deme. Kapadokya'nın en meşhur şarap üreticilerinden birisi de Kocabağ Şarapçılıktır. Uçhisar'da bulunan satış merkezine uğrayarak ürünlerin tadına bakabilir, onlarca çeşit arasından istediğini satın alabilirsin.

Avanos

Kapadokya'da muhakkak uğraman gereken yerlerden birisi de Avanos’tur. İlçeyi ortadan ikiye ayıran Kızılırmak, bölgeye oldukça farklı bir hava oluşturmuştur. Avanos'ta maalesef Göreme kadar bol miktarda peri bacası görebilmen mümkün değildir. Bu bölgenin daha çok halıcılık, çanak ve çömlek yapımı gibi el sanatlarına yöneldiğini görmekteyiz. Aynı zamanda bölgenin en kaliteli şarapları Avanos'ta bulunan mahzenlerde üretilmektedir. Avanos'ta gidebileceğin yerler;

Paşabağ

7 yıl kaldığı Nevşehir'de beni en çok etkileyen yerler arasında Paşabağ ilk sırada yer almaktadır. Avanos ile Göreme arasında yer alan Paşabağ, Zelve ile hemen dip dibe yer almaktadır. Rahipler vadisi olarak da bilinen bu bölgede sırası ile farklı boyutlarda şapkalı beri bacaları yer alıyor. Keşişlerin kendilerini inzivaya çektikleri bu yer günümüzde daha çok kamp severler tarafından tercih ediliyor.

Devrent Vadisi

Avanos'ta gidebileceğin en iyi noktalardan birisi de Devrent Vadisi'dir. Vadi içerisinde yer alan peri bacaları üzerinde hem insan hem de hayvan siluetlerinin kazılı olduğunu görüyoruz. Kapadokya bölgesinde yerleşim kurulmamış olan nadir vadilerden birisi de Devrent vadisidir. Bakir birçok yeri bulunan bu vadi de gönül rahatlığı ile yürüyebilir, kamp yapabilirsin.

Çavuşin Köyü

Kapadokya'da kaldığım sürece arada uğradığım yerlerden birisi de Çavuşin Köyü'dür. Göreme ile Avanos arasında yer alan bu köy bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Hristiyanlığın ilk döneminde bu köy daha çok keşiş ve rahiplerin yerleşimine tahsis edilmişti. 5. yüzyılda inşa edilen Vaftizci Yahya Kilisesi, bu bölgede görülmesi gereken yapılar arasında yer almaktadır. Çavuşin köyü içerisinde 12 adet büyük kilise olduğunu görebilirsin.

Güray Müze

Güray Müze, Dünya üzerindeki ilk ve tek seramik müze olma özelliğini taşıyor. Avanos merkezde yer alan bu müzenin baş döndürücü bir güzelliğe sahip olduğunu daha girişte görebilirsin. Babadan oğula geçen el sanatını oldukça güzel bir şekilde devam ettiren Güray Müze aynı zamanda Dünyada belirli bir ün yakalamış Türk seramik sanatçılarının eserlerini de müzesinde sergiliyor.

Ürgüp

Kapadokya gezilecek yerler listende muhakkak olması gereken yerlerden birisi de Ürgüp’tür. Bizans döneminde dini bir merkez olarak kullanılan Ürgüp, Hristiyanlığın önemli piskoposluk merkezlerinden birisidir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde Konya ve Niğde'ye açılan bir kale olarak kullanılan Ürgüp, artan Müslümanlık ile beraber kadılığın merkezi olmuştur. Çarşısı her daim kalabalık olan bu ilçe de peri bacasına çok fazla rastlayamazsın. Tarihi konakları ve şarabı ile ünlü olan Ürgüp'te daha çok dinlenmeye dayalı bir gezi yapabilirsin.

Ürgüp içerisinde tarihi konak sayısının oldukça fazla olduğunu görebilirsin. Asmalı Konak, Aşk ve Mavi, Yer Gök Aşk gibi popülerin tamamı Ürgüp'te çekilmiştir. Buna benzer her yıl Ürgüp'te birçok film ve dizi çekilmektedir. Ürgüp merkezde 150 yıllık bir konağın restore eden yetkililer daha sonrasında Kapadokya Sanat ve Tarih müzesini açmışlardır. Bu müze içerisinde aynı zamanda Türkiye'nin ilk özel bebek müzesi de bulunmaktadır.

Üç Güzeller

Kapadokya denildiğinde akla gelen ilk şeylerden birisi de Üç Güzeller'dir. Ürgüp'ün hemen girişinde yer alan 3 adet peri bacası bölgenin en popüler oluşumlarından birisidir. Hakkında oldukça fazla efsane olmasından dolayı da meşhur olduğunu söyleyebilirim. Kapadokya Turlarında otobüslerin en uğrak noktalarından birisi de Ürgüp girişindeki Üç Güzellerdir.

Sobesos Antik Kenti

Ürgüp'ün Şahinefendi köyünde yer alan bu antik kent, oldukça eski dönemlere giden bir geçmişe sahip. Antik kentin günümüze kadar ulaşan kalıntılarında tamamen mozaiklerden oluşan devasa bir toplantı salonu olduğunu görüyoruz. Buna ek olarak hamam ve yerleşim yerlerine de ulaşabilmek mümkündür.

Turasan Şarap Evi

Şarapçılık geleneğini sürdüren en başarılı işletmelerden birisi de Turasan'dır. 3 nesildir şarap üretiminde bulunan bu işletme şarap üretimi sırasında kullanılan tüm üzümler kendi bağında yetiştirmektedir. Ürgüp'ün hemen girişinde yer alan devasa boyuttaki şarap evinin üst katında üretilen şarapları tadabilir, zemin katında ise mahzenleri gezerek şarap üretim evresini izleyebilirsin. Anadolu'nun en iyi üzümlerine sahip olan Turasan, kalitesi ile ön plana çıkmakta.

Ortahisar

Ortahisar, Kapadokya'da bulabileceğin yöresel köy yaşam alanları sırasında ilk sırada yer almaktadır. Acayip yoğun turist ağına sahip olsa da bölge halkı doğallığını, geleneklerine bağlı olduğunu görebilirsin. Köy merkezi genel olarak peri bacaları ve kayalara oyulmuş evlerden oluşmakta. Ortahisar'a uğradığında Harim, Tavşanlı, Cambazlı, Sarıca, Balkan Kiliselerini ve Dere Manastırını kesinlikle ziyaret etmelisin. Aynı zamanda Kapadokya bölgesinin ilk ve tek Etnografya Müzesinin de Ortahisar'da olduğunu söyleyebilirim. Bu köy Ürgüp'e hemen 1 km uzaklıkta yer alıyor.

Zelve

Kapadokya gezilecek yerler aramandaki temel amaç peri bacaları ise uğraman gereken ilk yer Zelve olmalı.  Kapadokya'nın tarihini, dokusunu, en doğal halini Zelve'de görebilirsin. Paşabağı'na 1 km, Avanos'a ise 5 km uzaklıkta olan Zelve 9. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar aktif bir yerleşim merkezi olarak kullanılmıştır.

Peri bacası sayısı fazla olsa da Zelve vadisinde birçok kilise ve manastır yer aldığını görebilirsin. Geyikli, Balıklı ve Üzümlü kiliseleri ile beraber Aziz Simon şapeli bölgedeki en önemli kalıntılardan birisidir. Kaya oyukları içerisinde yerleşim yerleri, manastır ve kiliselere dair birçok ayrıntılar hala durabilmekte. Ancak birçoğu bölgenin günümüzdeki yerel halkı tarafından kapatılarak güvercinlik olarak kullanılmıştır.

Mustafapaşa

Ürgüp'e bağlı Mustafapaşa köyü son yıllarda oldukça fazla turist tarafından ziyaret edilmeye başlandı. Nüfus mübadelesine kadar Hristiyan köyü olan Mustafapaşa, bu tarihten itibaren Nevşehir halkı tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde bu köy içerisinde Hristiyanlardan kalma 30'dan fazla kilise, sayısız konak ve ibadethane yer alıyor. Peri bacası yönünden diğer bölgelere nazaran daha az popülasyona sahip olan Mustafapaşa, bitki örtüsü ve yapıları ile dikkatleri üzerine çekiyor. 2 yıllık bir meslek yüksekokuluna sahip olan köy, sık sık festival ve eğlenceler düzenleyerek halkı eğlendiriyor.

İbrahimpaşa

Nevşehir, Osmanlı'ya birçok başarılı devlet adamı kazandırmıştır. Hatta bunlar arasında en ünlüsü Vezir-i Azam Damat İbrahim Paşadır. Nevşehir'in İbrahimpaşa köyünden çıkan Sadrazam, doğduğu köyü unutmamış, köyünün başta köprü olmak üzere hamam, han, cam,

 Medrese gibi ihtiyaçlarını karşılamıştır. Tarihi eserlere karşı ilgin varsa doğası korunmuş bu köyü de ziyaret etmeni öneririm.

Ihlara Vadisi

Kapadokya bölgesinin sadece Nevşehir'le sınırlı olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun. Kayseri, Kırşehir, Aksaray'ın bir bölümü Kapadokya coğrafyası içerisine dahildir. Kapadokya bölgesinde ziyaret edebileceğin bir diğer nokta ise Ihlara Vadisidir. Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde yer alan Ihlara Vadisinde ilk yerleşimin 4. yüzyıla dayandığı belirtiliyor. Kayalar içerisine yapılmış yerleşim yerleri ve kiliselerin günümüze kadar korunarak gelmesi büyük şaşkınlık uyandırıyor. 14 km uzunluğa sahip vadinin her noktasında ayrı bir güzellik yer alıyor. Ihlara Vadisi üzerine yazmış olduğumuz yazıda bu bölge ile ilgili diğer ayrıntılara ulaşabilirsin.

Yeraltı Şehirleri

Kapadokya, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak gösteriliyor. Bölgede yaşayan Hristiyanlar, can ve mallarını korumak, saldırıları bertaraf edebilmek için yerin altında yaşamaya karar verdi. Kapadokya bölgesinde inşa edilen yeraltı şehirleri bugün dahi tüm dünyanın gündemindedir. Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri en çok ziyaret edilen yerler arasında yer almaktadır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir kent merkezine 20 km uzaklıkta olan Kaymaklı Kasabası, sahip olduğu yeraltı şehirleri ile her gün binlerce turist ağırlamaktadır. 8 katlı olarak inşa edilen Kaymaklı yeraltı şehri 5,000 nüfusu ağırlayabiliyordu. Şu an için sadece 4 katının halk ziyaretine açık olduğunu bilmelisiniz. Bu yeraltı şehrinin M.Ö. 3000 yılında Hititliler tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Yeraltı şehirleri Roma ve Bizans döneminde de aktif olarak kullanılmıştır. Müze kartın varsa hafta içi mesai saatlerinde Kaymaklı Yeraltı Şehrini ziyaret edebilirsin.

Mazı Yeraltı Şehri

Kapadokya bölgesinde yüzlerce yeraltı şehri bulunduğu tahmin ediliyor. Bu şehirlerden birisi de Kaymaklı ile Ürgüp arasında bir bölgede yer alıyor. Ürgüp'e 18 km uzaklıkta olan Mazı yeraltı şehri, Bizans ve Roma'dan kalma kral mezarlarına ev sahipliği yapıyor.

Gaziemir Yeraltı Şehri

Nevşehir kent merkezine 55 km uzaklıkta olan Güzelyurt ilçesinde bulunan bu yeraltı şehrinin oldukça önemli bir özelliği bulunmaktadır. Yeraltı şehirleri ya kervansaray ya da yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Bu şehir hem yerleşim yeri hem kervansaray olarak kullanılması ile ön plana çıkmaktadır.

Kapadokya gezilecek yerler listemizin sonuna geldik. Listenin uzunluğuna baktığımızda bölgenin tek günde gezilmeyeceğini görebilirsin. Kapadokya tatilin için en az 3 gününü ayırırsan tadına varacağını söyleyebilirim. 

Kapadokya'daki Aktiviteler Nelerdir?

Kapadokya'da ne tarz aktivitelere katılabileceğini merak ediyorsun. Aslında bunlardan bazılarını sık sık görmen seni bu bölgeye itiyor. Kapadokya'da yapabileceğin aktiviteler oldukça sınırlı olmasına karşın bayağı keyifli olduklarını söyleyebilirim. 

  • Kapadokya'da yapabileceğin ilk aktivite sıcak hava balonuna binmek olacaktır. Yaz aylarında kişi başı ücret 250 Euro'ya kadar çıkan biletler çoğu zaman karaborsaya düşmektedir. Bu nedenle tatil planlamasından hemen sonra bilet almanı öneririm. Ben kışın, Ocak ayında 100 TL'ye binmiştim. Kışın ölü sezonda balonlar düşük fiyat olmaktadır.
  • İkinci seçenek ise ATV turudur. Ortalama olarak 70 TL'ye yapabileceğin ATV turu ile Kapadokya'nın birçok bölgesini gezebilirsin. Göreme'den kalkan turlar, bölge içerisinde gezilebilecek tüm noktaları gezdirip fotoğraf çekmenize olanak sağlamaktadır.
  • Sıcak hava balonu sonrasında belki de en eğlenceli, en aksiyon dolu aktivitelerden birisi de Jeep Safari'dir. Kapadokya bölgesinde araziler genellikle engebeli olmaktadır. Safariye oldukça uygun olan bu bölge son zamanlarda ciddi oranda talep almakta. Kişi başı 200 TL gibi bir fiyata safariye dahil olabilirsin.
  • Kapadokya aynı zamanda güzel atlar ülkesi olarak da bilinmektedir. Bölge içerisinde oldukça fazla yetiştirici bulunduğunu, at ile gezmenin hala aktif olarak sürdürüldüğünü görebilirsin. Özel olarak eğitilmiş atlarla Kapadokya bölgesinde güzel bir geziye çıkabilirsin. 150 TL gibi bir ücret bu gezi için değer de artar.
  • Son olarak ise bisiklet ile bölgeyi gezebilirsin. Göreme merkezde yer alan bisikletçilerden saati 10 liraya bisiklet kiralayabilir, tüm coğrafya ve bölgeyi bisiklet ile gezebilirsin.

Kapadokya'da Konaklama

Kapadokya bölgesinde birbirinden farklı özelliklerde 1,000'in üzerinde konaklama merkezinin olduğunu söyleyebilirim. Geceliği 50 TL'den tut 10,000 TL'ye varan yerler bulabilmek mümkün. Öncelikle konaklamaya ne kadar bütçe ayıracağına karar vermeli daha sonrasında konaklama yeri aranmalıdır.  Her mevsim bütçene uygun yer bulabileceğini belirtmek istiyorum, bu konuda rahat olabilirsin.

Kapadokya'da Ne Yenir?

Kapadokya bölgesine kadar gelmişken yöresel lezzetlerinin tadına da bakmak istersin değil mi? Bölgenin kendisine has tek yemeğinin testi kebabı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Göreme ve Avanos'ta yer alan restoranlarda oldukça lezzetli testi kebabı yiyebilirsin. Buna ek olarak saç tava, güveç, tandır, düğün çorbasının da bu bölge içerisinde oldukça başarılı ve lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

Kapadokya Gece Hayatı

Tatil yapmak istememizdeki en temel neden dinlenmek ve eğlenmektir değil mi? Kapadokya gezisine çıkan kişiler, bu bölgede gece hayatının bulunu bulunmadığını merak ediyor. Kapadokya bölgesinde istenilen her tarza uygun eğlence merkezinin bulunduğunu görebilirsin. Göreme'yi ziyaret ettiğinde birçok yerde bar olduğunu göreceksin. Bununla beraber Uçhisar ve Avanos içerisinde de Gece Klubü bulunmaktadır. Ürgüp'te ise daha çok Türk gecesi, sıra gecesi gibi eğlencelerin düzenlendiği mekanlar görebilirsin.

Kapadokya'ya Ne Zaman Gidilir?

Kapadokya gezi rehberi yazımız içerisinde bu maddeye de değinmek istiyorum. Kapadokya'yı ziyaret etmek için herhangi bir mevsim ya da dönem beklemenize gerek yok. Hem yazın hem de kışın gönül rahatlığı ile gelebilirsin. Özellikle kış aylarında evlenen çiftlerin balayı için bu bölgeyi ziyaret ettiklerini söyleyebilirim. En güzel dönemi ise daha çok Nisan ve Mayıs ayıdır. Yaz ayları çok sıcak olurken kış ayları ise bir o kadar dondurucudur.

Kapadokya Hakkında Uyarılarım

Gezi bölümünü bitirdiğimize göre artık kişisel yorumlarıma geçmek istiyorum;

  • Yaz aylarında yapacağınız Kapadokya tatilinde sıcağa karşı muhakkak önlemini al. Karasal iklimi sonuna kadar yaşayabilir, sıcaktan bunalacak hale gelebilirsin.
  • Ben genel olarak bölgede gezilmesi gerekenleri yazmaya çalıştım. Her yeri görmeye çalışmak seni oldukça fazla yoracaktır. Bitmek bilmeyen güzelliğe sahip bu coğrafyayı tadına vararak gezmeni isterim.
  • Sıcak hava baloluna bineceksen gelmeden şok önce arayıp rezervasyon yaptırmalısın. Aksi halde güncel fiyatları gördüğünde şok olabilirsin.
  • Kapadokya'ya gelmeden 1 hafta önce ATV, Jeep Safari ve At turuna katılacaksan rezervasyonlarını yaptırmanı isterim. Aksi halde fiyatların bir anda yükseldiğini görebilirsin.
  • Araban varsa rotanı daha tatile gelmeden önce planla. Nerelerden gideceğini bilmek sana vakitten büyük oranda tasarruf ettirir. 
  • Yürüyüş yapabileceğin vadi sayısının cidden fazla olduğunu göreceksin. Yürüyüşe çıkmadan önce ufak bir çanta hazırla ve içine su ile yiyecek koymayı unutma.
  • Yerel halkın tam bir Anadolu insanı olduğunu göreceksin. Elinden geldikleri kadar sana yardımcı olacaklar.
  • Eğer imkanın varsa bölgeye hakim bir rehber ile gezmeni öneririm.

Kapadokya Gezilecek Yerler