Ülkemizin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Ege, tatil için en çok tercih edilen bölgelerin başında gelmektedir. Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olması sebebiyle turizmi oldukça gelişmiştir. Ege kamp alanları bakımından, deniz turizmi bakımından en bol alternatife sahip bölgelerimizden bir tanesidir. Bunların yanı sıra pek çok tarihi yapıya sahiptir. Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
Ege’nin çok sayıda meşhur, dünya listelerine girmeyi başarmış sahilleri mevcuttur. İzmir, Aydın ve Muğla’daki sahiller en bilindik olmalarına rağmen yine de buralarda hiç keşfedilmemiş koylar, sahiller de vardır. İzmir denince akla Çeşme, Aydın denince akla Kuşadası, Muğla denince akla Fethiye, Bodrum, Marmaris gelmektedir. Buralar harika bir yaz tatili için en ideal yerlerdendir. Muhteşem plajlara, incecik kum tanelerine, berrak deniz suyuna ve bol oksijenli bir havaya sahiplerdir. Öyleyse gelin Ege’nin en iyi kamp alanları nereler, en iyi nerede tatil yapılır birlikte bakalım!
Karagöl Tabiat Parkı, İzmir
Karagöl Tabiat Parkı, deniz seviyesinden 850 m yükseklikte yer almaktadır. İzmir’in Menemen ilçesinin Yamanlar Dağı mevkiinde konuşlanmıştır. 35 dekarlık su yüzeyine sahip olan Karagöl, jeolojik hareketler sonucu oluşmuş bir heyelan set gölüdür. Tantanos efsanesiyle adından oldukça söz ettiren Karagöl, ziyaretçilerine her mevsimde eşsiz manzaralar sunmayı başarıyor. Alan karaçam ve kızılçam ağaçlarıyla çevrilmiş bir alandır. Göldeki ördek sesleri, ağaçlardaki çeşit çeşit kuş popülasyonları ile burası tam olarak huzurun adresi konumunda.
Karagöl Tabiat Parkı, çadır kampı için harika bir doğaya sahiptir. 12 ay boyunca buraya istediğiniz zaman gelip kampınızı yapabilirsiniz. Yaz dönemlerinde aşırı yoğun olmasından dolayı buraya yaz aylarında gelmenizi tavsiye etmeyiz. Nisan, mayıs, ağustos, eylül ayları Karagöl’ün kamp için en ideal zamanlarıdır. Aksi taktirde yoğun bir trafikle ya da alana girişte uzun bir kuyrukla karşılaşabilirsiniz. Karagöl Tabiat Parkı’nda kısa ama çok sayıda patika yer alıyor. Bu patikalarda sabah saatlerinde yürüyüş yapmanın keyfi gerçekten çok başka oluyor.
Gölün içerisinde balık sayısı bir hayli fazla gözüküyor ancak maalesef balık tutmak yasak. Ancak akşamüzeri göl yüzeyindeki balıkların zıplayışlarını ve ördeklerin suya batıp çıkmalarını seyredebilirsiniz. Ayrıca göle doğru eğilmiş söğütler manzaranın güzelliğine güzellik katıyor. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız burada çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Gün doğumu ve gün batımları gölün manzarası ayrı güzel görünmektedir. Bu eşsiz manzarayı da kaçırmak istemezsiniz.
Kamp Alanında Neler Var?
- Kamp alanında herhangi bir tesis, otel ya da pansiyon bulunmamaktadır. Çadırınızı getirip kampınızı direkt yapabilirsiniz. Ancak kamp yapabileceğiniz alanlar sınırlı tutulmuştur.
- Yemek yiyebileceğiniz kafe, restoran tarzı bir mekân bulunmamaktadır. Yalnızca çay, kahve içebileceğiniz küçük bir mekân vardır.
- Günübirlik temizlenen lavabo ve tuvaletler mevcuttur.
- Wi-Fi yok ayrıca şebeke de çok zor çekiyor.
- Kamp alanın birkaç yerinde çeşme mevcut.
- Kamp ateşi yakabilirsiniz ancak belirlenmiş bazı yerlerde. Kamp ateşi için yakacak temin edeceğiniz bir yer bulunmamaktadır. Yanınızda odun getirmenizde fayda var.
- Alışveriş yapabileceğiniz küçük bir büfe mevcuttur.
- Çocuklu aileyseniz çocuğunuzun güvenle vakit geçirebileceği oyun alanı mevcuttur.
Giriş Ücretleri
- Şahıs: 10 TL
- İndirimli şahıs: 5 TL
- Bisiklet: 10 TL
- Motosiklet / ATV: 20 TL
- Otomobil: 30 TL
- Minibüs: 90 TL
- Midibüs: 160 TL
- Otobüs: 270 TL
- 1 ünite çadır: 40 TL
- 1 ünite karavan: 40 TL
- Çadır ve karavanların ortak elektrik – su kullanım bedeli: 15 TL.
Kalemlik Orman Kampı, İzmir
İzmir’in Menderes ilçesinin Özdere mevkiinde yer alan Kalemlik Orman Kampı sahil şeridine paralel olarak kurulmuştur. 22 hektarlık bir alana sahiptir ve alan içerisinde çeşit çeşit ağaçlar bulunmaktadır. Burada çadır kampı, karavan kampı yapabilir ya da burayı günübirlik olarak ziyaret edebilirsiniz. Günlük olarak 5.000 kişi ziyaret kapasitesini karşılayabilmekte ve 200 çadır kapasitesine sahiptir. Seferihisar – Davutlar arasındaki 100 kilometrelik alandaki tek ormanlık bölge olması sebebiyle ayrı bir önemi vardır. Ormanlık alan olması nedeniyle güneşin yanıcı etkisi pek hissedilmiyor. Çadırınızı alana kurup muhteşem koyların tadını çıkarabilir, doyasıya yüzebilirsiniz. Hem de güneşte yanmadan.
Bu kamp alanı geniş kitlelere hitap etmektedir. Genellikle ziyaretçi profili ailelerden oluşsa da genç kesimler de gelmektedir. Ancak aşırılığa kaçan tipler bulunmamaktadır. Ailenizle gönül rahatlığıyla gelebilir güzel bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
Kamp Alanında Neler Var?
- Çocuk oyun alanı mevcuttur.
- Çadır kampı ya da karavan kampı için ideal alanlara sahiptir.
- Bungalov evler var, dilerseniz belirli bir ücret karşılığında burada konaklayabilirsiniz.
- Lavabo, tuvalet ve duş imkânı var.
- Soyunma kabinleri mevcuttur.
- Kameriye bulunmaktadır.
- Güvenlik ve otopark hizmetleri vardır.
- Yemek yiyebileceğiniz güzel bir restoran vardır.
- Alışveriş yapabileceğiniz küçük bir büfe mevcuttur.
- Günübirlik ziyaretçiler için piknik üniteleri mevcuttur.
- İçilebilir çeşme suyu vardır.
- Elektrik üniteleri vardır. Çadırınıza elektrik çekebilmek için ara kablo getirmeniz tavsiye edilir.
- Sabah yürüyüşleri yapabileceğiniz güvenli ve güzel patikaları vardır.
- Yiyecek hazırlayabileceğiniz mini bir mutfak vardır.
- Yiyeceklerinizi muhafaza edebileceğiniz ortak kullanıma sunulmuş buzdolabı vardır.
- Denize sıfır bir konumu vardır. Bundan dolayı denize yürümekle vakit kaybedip yorulmayacaksınız.
- Tertemiz mesire alanları vardır. Bu alanlarda mangal yakabilir, yemeklerinizi yiyebilir, sevdiklerinizle hoş vakitler geçirebilirsiniz.
Giriş ve Konaklama Ücretleri
- Şahıs: 15 TL (1 kişi / günlük)
- Motosiklet: 20 TL
- Otomobil ve SUV: 50 TL (mangal dahil)
- Küçük minibüs (16 kişilik): 15 TL (kişi başı)
- Büyük minibüs (25 kişilik): 15 TL (kişi başı)
- 50 ve üzeri toplu girişlerde kişi başı: 15 TL
- Çadır yeri: 55 TL (elektrik – su gideri dahil)
- Çadır ücreti: 95 TL (elektrik – su gideri dahil)
- Bungalov ücreti: 250 TL (mutfaksız, 1+1)
- Prefabrik ev ücreti: 300 TL (mutfaklı, 1+1)
- Küçük karavan: 75 TL (giriş, yer, su, elektrik dahil)
- Büyük karavan: 115 TL (giriş, yer, su, elektrik dahil)
Akyaka Orman Kampı, Muğla
Ege’nin en güzel kamp yerlerinden birisi de Akyaka’dır. Akyaka’da mavinin ve yeşilin her tonuna tanıklık edebilirsiniz. Bu kamp alanı daha çok çevre illerden ziyaretçi almaktadır. Bu kamp alanı Muğla şehir merkezine 36 km, Marmaris’e 30 km, Dalaman Havalimanı’na 65 km, Fethiye’ye ve Milas – Bodrum Havalimanı’na yaklaşık 100 km uzaklıkta yer almaktadır. Görüldüğü gibi birçok tatil merkezinin tam ortasında kalmış ve bu sebeple de kamp severlerin uğrak adresi olmayı başarmıştır.
Kamp alanına ulaşıp giriş kapısından girdikten sonra boş bir alanla karşılaşacaksınız. Bu alana aracınızı park edip daha sonra yaya bir şekilde devam etmelisiniz. Görevlilerin olduğu kulübeye yönelip konaklamak istediğinizi söyledikten sonra konaklama alternatifleri hakkında bilgi sahibi alınız. Konaklama seçenekleri bakımından oldukça ideal bir kamp alanıdır. Çadırda, taş evde, bungalov evde konaklayabilirsiniz. Hatta karavanınızla da konaklama imkanına sahipsiniz. Eğer çadır kampı yapacaksanız kendinize güzel bir yer seçiniz. İster orman içerisinde isterseniz de denize yakın bir yere çadırınızı kurduktan sonra görevliler size bir kart verecektir. Bu kartta çadır numaranız yazacak ve kartı çadırınıza asmanız istenecektir. Bu uygulama ile kaçak çadır konaklamalarının önüne geçilmek amaçlanmış.
Bu kamp alanına geldiğiniz zaman canınız asla sıkılmayacaktır çünkü yapılacak pek çok aktivite vardır. Akyaka plajı, orman kampına oldukça yakın bir mesafede yer almaktadır. 5-10 dakika kadar yürüyerek deniz keyfi yapabilirsiniz. Sığ bir denizi olduğundan çocuklar için de son derece uygundur. Orman kampı çevresinde kitesurfing alanı mevcuttur. Bu alanda kitesurfing eğitimi alabilir ve eğlenceli saatler geçirebilirsiniz. Azmak nehrinde kano ile gezi yapabilir, tekne turuna katılabilir, bisiklet sürebilirsiniz. Ayrıca sabah saatlerinde yürüyüş yapabileceğiniz trekking parkurları da mevcuttur. Gördüğünüz gibi alanda yapılabilecek pek çok etkinlik var.
Konaklama Seçenekleri
Çadır ya da karavan harici konaklamak istiyorsanız taş evleri tercih edebilirsiniz. Taş evlerin içerisinde 1 çift kişilik yatak, 3 tane de tek kişilik yatak mevcuttur. Yani taş evlerde 5 kişi rahatlıkla konaklayabilir. Evin içerisinde; mini bar, klima, TV, duş, lavabo, mutfak, havlu bulunmaktadır. Ayrıca evden deniz manzarası da gözükmektedir. Taş evi istemezseniz bungalov evleri düşünebilirsiniz. Bungalov evlerde de tıpkı taş evdeki olanaklar mevcuttur. Fiyatları sezonuna göre oldukça farklılık göstermektedir.
Ücretler
- Taş Ev: 600 TL ile 800 TL arasında sezona göre değişkenlik göstermektedir. (Ön sıra için)
- Taş Ev: 500 TL ile 700 TL arasında sezona göre değişkenlik göstermektedir. (Arka sıra için)
- Küçük Çadır: 50 TL ile 70 TL arasında sezona göre değişmektedir. (3 kişilik)
- Büyük Çadır: 70 TL ile 110 TL arasında sezona göre değişmektedir.
- Karavan: 80 TL ile 130 TL arasında sezona göre değişmektedir.
*Fiyatların tamamı KDV hariç fiyatlardır.
Aktur Çadır ve Karavan Kampı, Muğla
Muğla’nın Datça ilçesinde yer alan bu kamp alanı 33 bin 500 metrekarelik bir alandan oluşmaktadır. Kamp alanı çam ağaçlarından oluşmaktadır. Çam ağaçları arasında kalan alandan ayrıca denizin sonsuz maviliği de görünüyor. Bölgede bulunan birçok kamp alanına göre hem çok büyük hem de Avrupa standartlarına yakın bir tesis. Kamp alanına giriş yaptığınızda sağ tarafta resepsiyonla karşılaşacaksınız. İsterseniz pansiyon hizmeti alabilirsiniz. Ancak buraya gelen ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu çadır kampını tercih ediyor. Pansiyon kiralamayı düşünüyorsanız, pansiyonda birçok hizmetin sunuluyor. İçeride yatak, klima, duş, mutfak, buzdolabı gibi çeşitli imkanlar mevcuttur. Çadır kampı yapmayı düşünüyorsanız çadırınızı mutlaka yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Tesisin çadır kiralama ya da satma gibi bir faaliyeti bulunmamaktadır.
Çam ağaçlarının altında oldukça geniş bir alan mevcuttur. Bu alana dilerseniz karavanınızla da gelip konaklayabiliyorsunuz. Karavanınızı ya da çadırınızı kurduğunuz alana yakın yerlerde elektrik üniteleri de mevcuttur. Yanınızda çoklu priz getirirseniz zorluk yaşamayacaksınız. Çıkışta kullandığınız elektriğin kW ölçümü yapılmakta ve ona göre bir ücret talep edilmektedir. Eğer kullandığınız karavan çekme bir karavan ise bunu alana götürmek zorunda kalmıyorsunuz. Alanın otoparkına bırakma imkanına sahipsiniz. Bu sayede karavan size yük olmayacaktır.
Kamp alanından denizin olduğu tarafa doğru yürürken kamp alanından ayrılıp yan taraftaki tatil sitesine geçiyorsunuz. Aktur Tatil Sitesi denen bu yerde birçok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz, eczaneden bankamatiğe kadar pek çok hizmet mevcuttur. Bu alanı da geçtikten sonra karşınıza harika, masmavi bir deniz çıkıyor. Tatil sitesi içerisinde 2 tane koy bulunmaktadır. Bu koyların yönleri farklı cephelere baktığından, koy daha durgun halde oluyor. Ayrıca bu koyların plajı mavi bayraklı plajlar olup güvenilirdir. Geçtiğimiz yıllarda uluslararası kampçı rehberi ADAC tarafından bu koylar dünyanın en iyi kamp alanları listesine dahil edilmiştir.
Kamp Alanı Olanakları
- Kamp alanında, ideal bir kamp için gerekenden çok daha fazla imkanlar mevcuttur.
- Çok sayıda tuvalet ve duş yeri vardır.
- Birkaç eğlence mekânı, bar, kafe ve restoran bulunmaktadır.
- Sıcak pide, ekmek, hamur işi satın alabileceğiniz fırınlar bulunmaktadır.
- Olası bir rahatsızlıkta başvurabileceğiniz bir sağlık ocağı mevcuttur.
- Temel ihtiyaçlarınızdan fazlasını karşılayabileceğiniz bir market mevcuttur.
- Okuma salonu ve internet kafe bulunmaktadır.
- Bisiklet sürüp yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar mevcuttur.
- Kamp alanına çok yakın bir yerde yöre halkının kurduğu küçük bir pazar yeri mevcuttur.
- Kamp alanında yemek hazırlayabileceğiniz mutfak mevcuttur.
- Çamaşırlarınızı ve bulaşıklarınızı yıkayabileceğiniz üniteler yer almaktadır.
Ücretler
Yaz Sezonu;
- Karavan yeri ücreti: 45 TL, Karavanda konaklayacak kişi başına ücret: 32 TL
- Çadır yeri ücreti: 32 TL, Çadırda konaklayacak kişi başı ücret: 32 TL
- Odalar 500 – 600 TL arasında değişkenlik göstermektedir. 2 ve 3 kişilik odalardır. Ek yatak ücreti için 70 TL talep edilmektedir. 0 – 5 yaş arası ücretsiz, 6 – 11 yaş arası yüzde elli indirimlidir.
Bahar Sezonu;
- Karavan yeri ücreti: 32 TL, Karavanda konaklayacak kişi başına ücret; 22 TL
- Çadır yeri ücreti: 22 TL, Çadırda konaklayacak kişi başı ücret: 22 TL
- Odalar 450 – 500 TL civarında. Diğer tüm hususlar geçerlidir.
Çubucak Orman Kampı, Muğla
Çubucak Orman Kampı, Marmaris sınırları içerisinde yer almaktadır. Marmaris’ten Datça’ya giderken Hisarönü kıyısında bu orman kamp alanını göreceksiniz. Ormanla kaplı bu alanda birçok ağaç türü görebilirsiniz. 1000 metrelik kıyı şeridine sahip bu kamp alanı, kamp severlerin özellikle yaz aylarında en çok tercih ettiği yerler arasında geliyor. Ziyaretçi profilini daha çok kamp yapmaya gelenler oluştursa da günübirlik ziyaretçilerin sayısı da yadsınamaz.
Çubucak Orman Kamp alanı Hisarönü Körfezi’ne sıfır bir noktada yer alır. Denize karşı çadırınızı kurup ya da karavanınızı çekip manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Burada doğanın ne kadar cömertçe davrandığına bir kez daha tanıklık edeceksiniz. Çünkü mavi ve yeşilin bu denli birbirine harmanlandığı bir alan nadir görülmektedir. Denizi temiz, masmavi olsa da Marmaris’te daha güzel plajlar da yok değil. Ancak yine de kamp alanına çok yakın olduğu için buranın plajını kullanmak da sorun olmayacaktır. Kamp yapacağım yerde hem deniz hem de ormanlık alan istiyorum diyorsanız kesinlikle buraya uğramalısınız. Her şeyden önce konumu çok iyi, ulaşım sıkıntısı yaşamayacaksınız. Eğer özel aracınızla gelecekseniz buradaki birçok koyu gezebilir harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Kamp Alanı Olanakları
- Alan içerisinde yiyecek, içecek satın alabileceğiniz market tarzı bir mekân mevcuttur. Burada her sabah sıcak hamur işleri satılmaktadır. Fiyatlar ortalamanın bir tık üstünde olsa da yine de gayet uygun diyebiliriz. Ancak sabah saati dışında ekmek, tost, pide tarzı alışverişleriniz için arabayla 5-10 dakika yol gidebilirsiniz. Çevrede pek çok zincir market ve pideciler bulunuyor.
- Kamp alanının hemen karşısında her sabah yerli halk tarafından küçük bir pazar yeri kurulur. Taze sebze ve meyveleri buradan temin edebilirsiniz.
- Kamp alanında çok sayıda çamaşır ve bulaşık yıkama üniteleri yer almaktadır. Kamp alanları bloklara ayrıldığından her bloğun ünitesi farklı olmaktadır. Bu da oluşabilecek yoğunluğun önüne geçmiştir.
- Alanda yeteri sayıda duş, tuvalet mevcuttur. Duşlarda bazen sıcak su akmasa da günübirlik olarak temizlenmektedir.
- Kamp alanında ziyaretçilere çadır imkânı sunuluyor. Çadırla birlikte elektrik ve masa da veriliyor.
- Çöpler her gün düzenli olarak tesis görevlileri tarafından toplanmaktadır.
- Kafeterya bölümünde kablosuz internet bağlantısı mevcuttur.
Konaklama Ücretleri
- Çadır Yeri: 60 TL (günlük)
- Sahil Kenarında Çadır Yeri: 82,5 TL (günlük)
- Karavan Yeri: 70 TL (günlük)
- Sezonluk Çadır Yeri: 7.000 TL
- Sezonluk Sahil Kenarı Çadır Yeri: 10.000 TL
- Sezonluk Karavan Yeri: 13.000 TL
Rezervasyonsuz ziyaretçi kabulü yoktur. Pandemi süresi boyunca en az 15 gün konaklayacak ziyaretçiler kabul edilmektedir. Günübirlikçiler pandemi süresi boyunca ziyaret edemeyeceklerdir. Fiyatlar kendi çadır ya da karavanları ile gelenleri ifade eder. Girişler 12.00 – 20.00 arasındadır.
Tavşan Burnu Orman Kampı, Aydın
Aydın’ın Didim ilçesinin Yalıköy mevkiinde bulunan Tavşan Burnu Orman Kampı, 2014 senesinden itibaren Didim Belediyesi tarafından işletilmektedir. Bu sebeple burası 2014 senesinden itibaren ziyaretçi sayısı bir hayli artmıştır ve hala da artmaya devam etmektedir. Kamp alanının en güzel yanlarından birisi günübirlikçiler için ayrı bir alan olmasıdır. Bu sebeple haftalık konaklamalar için gelen kampçılar, günübirlikçilerin yarattığı yoğunluktan pek etkilenmiyorlar. Ayrıca buraya kamp için gelenler genellikle buranın müdavimlerinden oluşuyor.
Tavşan Burnu Orman Kampı’nın sahili mavi bayraklı bir plajdır. Denizi oldukça temiz ve masmavidir. Ayrıca deniz kamp alanına sıfır bir konumda yer almaktadır. Denizi kullananlar genellikle deniz analarından şikayetçi olsa da haziran, temmuz aylarında sorun olmuyormuş. Çoğu kamp sever çadırını hem ormanlık hem de denize yakın bir alanda kurmak ister. Bu nedenle Tavşan Burnu Orman Kampı söz konusu bu durum için oldukça uygundur.
Kamp Alanı Olanakları
- Ortak kullanıma sunulmuş tuvalet, lavabo ve duş imkânı mevcuttur. Duş kabinlerinin sayısı ideal ama bazılarından su akmıyor. Günaşırı temizlendiğinden temizlik olarak fena değiller.
- Kamp alanı içerisinde yiyecek, içecek, deterjan gibi bazı temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz küçük bir market vardır. Fiyatları çok uçuk değil.
- Tesiste elektrik üniteleri var. Eğer çadırınıza elektrik çekmek isterseniz ara kablo götürmenizde yarar var.
- Bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı yıkayabileceğiniz üniteler var.
- Tesis içerisinde yemek yiyebileceğiniz herhangi bir restoran, kafe bulunmasa da arabayla 5 dk kadar mesafede birkaç yer var. Bunun dışında yemek hazırlayabileceğiniz mutfak ve mangal yerleri mevcuttur.
- Otopark hizmeti var ancak günlük ücret karşılığında kullanabiliyorsunuz.
Konaklama Ücretleri
- Çadır açıp kamp kurmanın günlük maliyeti: 35 TL
- Çadır kiralama fiyatları: 15 – 45 TL (büyüklüklerine göre) Çadır kiralamak istemezseniz kendi çadırınızı götürebilirsiniz.
- Kamp alanına kişi başı giriş ücreti: 5 TL
- Otomobil giriş ücreti: 10 TL
- Karavan giriş ücreti: 20 TL
- 4 sandalye 1 masa kiralama ücreti: 9 TL
Spil Dağı Milli Parkı, Manisa
Manisa ile özdeşleşen Spil Dağı, Manisa’da ya da bu çevrede yaşayanlar için sıcak havalardan kaçış yeri olmuştur. Bu dağın rakımı 1513 metredir. Haliyle kışları oldukça soğuk, yazları ise serindir. Spil Dağı çam ağaçları ile kaplı bir tepedir. Oksijeni oldukça fazla ve yaban hayvanları ile de ünlüdür. Kamp esnasında onlarca domuz sürüsünün sesini duyabilir ve serbest halde dolaşan yılkı atlarını görebilirsiniz. Bu hayvanlar doğal olarak evcil olmayıp bazı durumlarda tehlike yaratabilmektedir. Bu sebeple çadırınızı kurduğunuz yerde yiyecek bırakmamalı, gece uyurken mümkünse bir ateş yakıp uyumalısınız. Normalde bu alanda ateş yakmak yasaktır ancak görevlilerle bu durumu konuşup bir orta yol bulmaya çalışabilirsiniz.
Spil Dağı’nda kamp yapanlar genellikle yaz aylarını tercih etse de kışın kamp için gelenlerin sayısı da az değildir. Dağda oluşan kar manzarası, kamp severler açısından kaçırılmayacak bir fırsattır. Karlı günlerde burada çadırlarını kurup mangal açan topluluklar tahmin ettiğinizden de çoktur. Ancak kış mevsiminde burada çadır kampı yapmayı düşünüyorsanız ekipmanlarınıza mutlaka güvenmelisiniz. Kışın burada kamp yapmak hiç de kolay olmayacaktır. Bu sebeple tedarikli bir şekilde gelmelisiniz. Aksi taktirde kampınız eziyete dönüşecektir. Kışın gelirseniz bu alanda kayak ve dağcılık da yapabilirsiniz.
Spil Dağı’nda Konaklama
Spil dağında birkaç şekilde konaklamanız mümkündür. Çadır kurmak istemezseniz ya da kışın çadırda kalamam derseniz orman köşklerinde konaklayabilirsiniz. Orman köşkleri tek katlı ahşap bir evdir. Spil Dağı’nı ziyaret edenlerin birçoğu ya da daha öncesinden kamp deneyimi olmayanlar genellikle orman köşklerinde konaklamaktadır. Ev içinde ihtiyaç duyabileceğiniz her şey düşünülmüş. Orman köşkleri dışında bungalov evler de mevcuttur. Her iki seçenekte de mutfak, banyo, yatak odası ve şömineli salon yer almaktadır. Ayrıca her evin kendine ait müstakil bir bahçesi bulunmaktadır.
Kamp Alanında Neler Var?
- İçilebilir suyu olan çeşmeler vardır.
- Otopark alanı mevcuttur.
- Bisiklet sporu, dağcılık, yamaç paraşütü, oryantiring gibi etkinlik alanları mevcuttur.
- Mangal yakabileceğiniz piknik alanları mevcuttur.
- Günaşırı temizlenen WC vardır.
- Mescit bulunmaktadır.
- Orman Yolları
- Seyir Terası
- Seyir Kulesi
- Yangın Kulesi
- Kuş Gözetleme Kulesi
- Kayak Pisti
Ücretler
- Şahıs: 4,5 TL
- İndirimli Şahıs: 2,5 TL
- Bisiklet: 4,5 TL
- Motosiklet – ATV: 9 TL
- Otomobil – Kamyonet: 14 TL
- Minibüs: 40 TL
- Midibüs: 72 TL
- Otobüs: 121 TL
- 1 ünite Çadır: 35 TL
- 1 ünite Karavan: 40 TL
Giriş saatleri: 07.00 – 20.30 aralığında.
Honaz Dağı Milli Parkı, Denizli
Ege ve Akdeniz’i ayıran doğal bir sınır olan Honaz Dağı milli park niteliğindedir. Milli Park unvanını 1995 senesinde almıştır. 2571 metre yüksekliği ile Ege’nin en yüksek tepesi durumundadır. Çevresinden oldukça dik bir şekilde uzanan Honaz Dağı’nın gür bir bitki örtüsü vardır. Park etrafında 1000’e yakın bitki türü saptanmıştır. 122 tanesi Türkiye için endemik konumdadır. Ayrıca dünyada sadece Honaz Dağı’nda yetişen 3 adet bitki keşfedilmiştir. Park sınırları içerisinde en yaygın olarak bulunan ağaçlar; kızılçam, karaçam, meşe ve ardıç ağaçlarıdır. Honaz Dağı tam olarak yaban bir hayat sunmaktadır. Bundan kaynaklı park içerisinde dağ keçisi, yaban domuzu, tavşan, tilki, porsuk ve sansar oldukça çoktur.
Honaz Dağı yüksekliği sebebiyle doğal olarak oldukça havadar bir havaya sahiptir. Kışın burası bir hayli soğuk olmakla beraber yazları ise oldukça serin geçmektedir. Denizli ve çevre illerde yaşayan insanlar yaz sıcaklarında buraya akın ederler. Milli Park oldukça bakımlı ve temizdir. Dağın alt kısmında buz gibi bir su akmaktadır. Oldukça berrak ve temiz bir görünümü vardır. Çadırınızı kurduktan sonra ayaklarınızı suya sokabilir ve serinleyebilirsiniz. Dağ yolu olduğu için yol bir hayli virajlı ve dik bir durumda. Eğer arazi aracınız varsa zorlanmadan çıkabileceksiniz.
Çadırınızı getirip burada günlerce konaklayabilirsiniz. Kamp için gerek duyacağınız pek çok şeyi buradan temin edebilirsiniz. Piknik alanları bir hayli geniştir. Ayrıca masa ve sandalyeler de bulunmaktadır. Burada yemeğinizi pişirebilir, çadırınızda güvenli bir şekilde konaklayabilirsiniz. Eğer yemeğinizi kendiniz hazırlamak istemezseniz tesis içerisinde bulunan restoranı kullanabilirsiniz. Yemekleri hem güzel hem de fiyat bakımından ortalama.
Kamp Alanı Olanakları
- Kamp alanı içerisinde çocuklar için oyun alanı mevcuttur. Siz sevdiklerinizle keyifli bir kamp deneyimi yaşarken çocuklar ise oyun alanlarında eğlenebileceklerdir.
- Tesis içerisinde mescit ve lavabolar bulunmaktadır.
- Mangal yakıp yemek pişirebileceğiniz kamelyalar bulunmaktadır.
- Dağ restoranı da tesis içerisinde yer almaktadır. Mangal yakmakla uğraşmak istemeyenler için güzel bir seçenek olabilir.
- Otopark alanı mevcuttur. Aracınızı park edip alana doğru yaya olarak gidebilirsiniz.
- Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir market mevcuttur.
- Çok sayıda kameriye yer almaktadır.
- Giriş ücreti kişi başı: 50 TL
Akdağ Tabiat Parkı, Afyonkarahisar
Akdağ Tabiat Parkı, Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yer almaktadır. Tabiat parkı göl ve dağ manzaralarının bütünleşmesi sayesinde harika bir görünme sahiptir. Bu park 2000 senesinde Milli Park statüsüne kavuşmuştur. Koruma altına alınan park içerisinde pek çok yabani hayvan olduğu saptanmıştır. Oldukça geniş bir alan üzerine kurulu Milli Park, kamp için son derece uygun bir yerdir. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Hafta sonu günübirlikçilerin de katılımıyla oldukça yoğun geçmektedir. Akşam saatlerinde buraya gelmeyi düşünüyorsanız trafiği ve kuyruğu hesaba katmalısınız.
Akdağ Tabiat Parkı, doğal bir kamp alanıdır. Ancak kamp alanını işleten bir tesis mevcuttur. Bu tesisten bungalov ev kiralayabilir ya da kendi çadırınızı ve karavanınızı getirerek konaklamaya başlayabilirsiniz. Bu milli park ayrıca yaban hayatı geliştirme sahası olarak da bilinmektedir. Bu sebeple alanda geyik, yılkı atı, yaban domuzu, tilki gibi hayvanlara rastlamak mümkündür. Bu sayede bu hayvanların fotoğraflarını çekebilir ve güzel anılar biriktirebilirsiniz. Kamp ateşi yakmayı seviyorsanız tedbiri elden bırakmayarak yakabilirsiniz.
Konaklama
Akdağ Tabiat Parkı daha çok kamp severlerin tercih ettiği bir alan. Buraya çadırınızla gelip göl kenarında harika bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Ancak burası rakımı yüksek bir alan olduğundan tedbirli gelmeniz gerekmektedir. Çadırınız soğuğa dayanıklı ve ekipmanlarınız buna yönelik olmalıdır. Çadırla konaklamayı düşünüyorsanız yanınızda pilli aydınlatma cihazları da getirmelisiniz. Çünkü bölgede çadırınıza çekebileceğiniz bir elektrik bulunmamaktadır. Ayrıca şebeke de çok zor çekiyor. Eğer çadırda konaklamak istemezseniz bungalov evleri düşünebilirsiniz. Bungalov evleri tabiat parkı içerisindeki Sandıklı Belediyesi tarafından işletilen tesisten kiralayabiliyorsunuz. Oldukça geniş kapasiteli evler olup içerisinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz olanaklar mevcuttur.
Kamp Alanında Neler Var?
- Çocuk oyun parkı
- Otopark
- Tuvalet
- Mescit
- Dağ suyu
- Suni gölde tekne gezisi
- Market
Ücretler
- Bisiklet: 3 TL
- Motosiklet – ATV: 6 TL
- Otomobil – Pick-up – Kamyonet: 9 00 TL
- Minibüs: 27 TL
- Midibüs: 45 TL
- Otobüs: 72 TL
- Çadır Yeri (4 Kişilik): 10 TL
- Karavan Yeri: 17 TL
- Kır Evi (4 yataklı): 100 TL
Taşyaran Vadisi, Uşak
Uşak’ın Eşme içerisinde yer alan Taşyaran Vadisi; rüzgâr, su ve tektonik hareketler neticesinde oluşmuş doğal bir alandır. Burası Uşak şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Yenişehir Köyü istikametinde yer alan vadinin taban noktasındaki farklı renklerdeki kayalar, katmanlar oluşturarak güzel bir görünüm oluşturmuştur. Vadinin tabanında su akmaktadır. Bu su kışın güneş görmemesinden dolayı buz tabakası halini almaktadır. 30 – 40 cm kalınlığa ulaşabilen saydam buz üzerinde yürüyebilir, su içerisindeki balıkları seyredebilirsiniz.
Kayalık merdivenlerden aşağı inerken aşağıdaki manzaranın ne kadar nefes kesici olduğunu hissedeceksiniz. Eğer yükseklik korkunuz varsa aşağıya bakmanızı tavsiye etmeyiz. Ancak merdiven, korkuluklar sayesinde oldukça güvenilirdir. Bu nedenle korkmanıza gerek yok. Eğer inerken yorulursanız basamaklardaki bankları kullanabilir ve biraz soluklanabilirsiniz. Aşağıya indiğinizde harika bir manzara ile karşılaşacaksınız. Burası özellikle ilkbaharda ayrı bir güzel oluyor. Eğer kamp yapmayı düşünüyorsanız ilkbahar ayında gelmenizi tavsiye ederiz. Çünkü ilkbaharda suyun yükseltisi de fazla oluyor ve daha güzel bir görünüme bürünüyor. Yaz aylarında sıcaklığın da etkisiyle su biraz çekildiği için görünüm biraz kurak duruyor. Taşyaran Vadisi’nde daha önce benzerine rastlanılmamış bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Çünkü bu dağ şekli, yer şekli ülkemizde yalnızca Taşyaran Vadisi’nde görülmektedir. Burada kamp yaparak bu eşsiz doğal güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz.
Kamp Olanakları
- Piknik yapabileceğiniz, mangal yakabileceğiniz bir mesire alanı bulunmaktadır. Ayrıca burada çok sayıda kamelya da bulunmaktadır. Yemeğinizi hazırlayabilir ve alanda dinlenebilirsiniz.
- Lavabo, tuvalet ve mescit bulunmaktadır.
- Güvenli bir şekilde kamp ateşi yakabileceğiniz alanlar mevcuttur.
- Girişte aracınızı park edebileceğiniz bir otopark mevcuttur.
- Tepede bir seyir terası yer almaktadır. Burada vadinin güzel fotoğraflarını çekebilir ve manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
- Seyir terasında yemek yiyebileceğiniz küçük bir restoran da bulunmaktadır.
- Bazı temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz küçük bir büfe vardır.
- Aşağıda vadi çevresinde bir pınar vardır. Bu suyu kullanabilir, içebilirsiniz. Oldukça lezzetli bir tadı var.
Konaklama ve Ücretler
- Giriş ücretsizdir.
- Konaklama seçenekleri bakımından kıttır. Çadırınızı getirebilir kamp yapabilirsiniz. Bungalov ev, ağaç ev gibi imkanlar bulunmamaktadır.
Çamlıca Tabiat Parkı, Kütahya
Kütahya şehir merkezine yalnızca 5 km uzaklıkta bulunan Çamlıca Tabiat Parkı, orman içerisinde yer almaktadır. Altyapısı, peyzajı, mesire alanları gibi pek çok hizmeti Orman İşletmesi tarafından yapılmıştır. Alan olarak oldukça büyüktür, havası bir hayli temizdir. Orman olmasından dolayı pek çok ağaç çeşidi bulunsa da genel olarak çam görülmektedir. İnsanı rahatlatan bir manzarası ve dokusu vardır. Genellikle ziyaretçileri Kütahya halkından olsa da ilkbahar ve hafta sonlarında çevre illerden de yoğun bir talep görmektedir.
Çam kokuları arasında ister piknik yapın isterseniz de çadırınızı kurup günlerce konaklayın. Her şekilde buranın tadına doyasıya varacaksınız. Çadır kurabileceğiniz birçok alan var ancak piknik alanından uzaklaşmaya dikkat edin. Özellikle de sessiz, huzurlu ve insan karmaşasından uzak bir tatil geçirmek istiyorsanız. Eğer çadırda kalmak istemiyor ya da bu konuda pek bir deneyime sahip olmadığınızı düşünüyorsanız Kütahya Belediyesi’ne ait Çamlıca Orman Köşkleri’nde konaklayabilirsiniz. Temizlik ve hijyen konusunda asla bir endişeniz olmasın, bu konuda oldukça özenliler.
Kamp Olanakları
- Burası kamp için ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok şeye sahiptir.
- Çadır yerleri geniş bir alan üzerinde yer aldığından diğer kampçılarla çok iç içe olmayacaksınız.
- Çadırda kalmak istemiyorsanız orman köşklerinde konaklayabilirsiniz. Köşklerin içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz birçok eşya ve hizmet mevcuttur.
- Çocuklarınızın keyifli vakit geçirebileceği oyun alanları bulunmaktadır.
- Lavabo ve tuvaletler vardır. Günaşırı temizlense de bazen yoğunluğa bağlı olarak pek temiz olmuyorlar.
- Mescitler yer almaktadır.
- Alanda birkaç çeşme bulunmaktadır.
- Mangal yakabileceğiniz birkaç alan bulunmaktadır.
- Alan içerisinde market, büfe tarzı yer olmasa da şehir merkezine oldukça yakın olduğundan alışveriş sıkıntısı yaşamayacaksınız.
- Seyir terası mevcuttur. Burada dinlenebilir ve manzaranın fotoğraflarını çekebilirsiniz.
- Belediye tarafından işletilen kır lokantası yer almaktadır. Fiyatları gayet uygundur.
- Yürüyüş yapabileceğiniz güzel patikalar vardır.
Ücret
- Alana giriş araç başı 10 TL
- Orman köşklerinin 1 gecelik kirası 100 TL’dir.
Ege’de Gezilmesi Gereken Yerler
Efes Antik Kenti, İzmir
MÖ 6000 senesinde kurulmuş ve dünyanın önde gelen birçok uygarlığına ev sahipliği yapmış tarihi kentlerin en önemlilerinden bir tanesi, Efes Antik Kenti’dir. İzmir’in Selçuk ilçesine yaklaşık 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Her yıl milyonlarca turist ağırlan bu kentin Amazon adı verilen kadın savaşçılar tarafından kurulduğu varsayılmaktadır. 1994 senesinde UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne girmeyi başarmıştır. Antik Yunan’ın şehrinden bir tanesidir ve kesinlikle görülmeye değer bir mirastır. Antik Kent içerisinde bir de Antik Tiyatro bulunmaktadır. Bu tiyatro binlerce yıllık bir yapı olup günümüze kadar sağlamlığını ve ihtişamını korumayı başarmıştır. İzmir’e kadar gidip de burayı görmeden dönmeyi düşünmeyin sakın. Antik Kent’e giriş Müzekart sahipleri için ücretsizken, normal giriş ücreti 30 TL’dir.
Kleopatra Adası – Sefir Adası, Muğla
Kleopatra Adası ya da daha eski bilinen adıyla Sefir Adası; Muğla’da bulunan, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan, muhteşem doğal güzelliklere sahip bir adadır. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın bu adada denize girildiği düşünülmektedir. Bu sebeple de onun ismi verilmiştir. Ada, Muğla’nın Ula ilçesinde bulunmaktadır ve üç küçük adacıktan oluşmaktadır. Adaların en büyüğü Kleopatra Adası’dır. Adanın plajı gerçekten kusursuz bir güzelliğe sahiptir. Hem deniz hem de kumsal çok ince taneli kumlardan oluşmaktadır. Hatta bu kumların örneği Türkiye’de başka hiçbir yerde görülmediği için Afrika’dan geldiği düşünülmektedir. Suyun rengi inanılmaz berrak ve sıcaklığı ise ılıktır. Deniz tatili için güzel bir yer arıyorsanız burayı alternatifleriniz arasına koymalısınız. Ancak adada çadır kampı kurmak ya da herhangi bir şekilde konaklamak yasak. En fazla şemsiye ve şezlongları kullanarak denizin tadını çıkarabilirsiniz. Bu adaya gidiş – dönüş ücret: 25 TL’dir. Müzekart geçerlidir.
Güvercinada, Aydın
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan bu ada günümüzde karayolu ile kente ve sahile bağlanmış durumdadır. Ada içerisinde denizden çıkarılan ürünlerin sergilendiği tarihi bir kale de bulunmaktadır. Yıl içerisinde oldukça fazla turist çeken bir bölgedir. Son derece bakımlı, sağlam ve heybetli bir görünümü vardır. Barbaros Hayrettin Paşa’nın bu kalenin inşasında etkili olduğu bilinmektedir. Bölge yerli halk tarafından Korsan Adası olarak da anılmaktadır. Bunun nedeni adanın Osmanlı Dönemi’nde korsanlara karşı bir tür karakol görevi görmesiymiş. Adayı ziyaret için Selçuk – Torbalı istikametini kullanmalısınız. Bu civarda konaklamayı düşünüyorsanız çok sayıda otel mevcuttur. Adayı ve kaleyi gezmek ise tamamen ücretsizdir.
Kula Peribacaları, Manisa
Kula Peribacaları, Burgaz Köyü istikametinde bulunan bu jeomorfolojik şekiller 2012 senesinde doğal sit alanı ilan edilmiştir. Kuladokya olarak da anılır ve Kapadokya’ya rakip olarak görülür. Burası da tıpkı Kapadokya gibi şiddetli rüzgâr ve yağışlar sonucunda oluşmuş doğal yapılardır. Manisa Kula’dan yaklaşık 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Avrupa’nın 58. dünyanın ise 100. Jeoparkı konumundadır. Her yıl yaklaşık 40 bin kişinin ziyaret ettiği bu sit alanı henüz tam olarak keşfedilememiştir. Kapadokya kadar güzel olsa da henüz Kapadokya kadar ünlenememiştir. Eğer Kapadokya’yı görmediyseniz ve Manisa çevresinde güzel bir yer gezmek istiyorsanız mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz.
Kısaca açıklamak gerekirse Ege kamp alanları bakımından hem de deniz tatili bakımından en ideal bölgelerimizden bir tanesidir. İklimi, yer şekilleri, doğası gibi her bakımdan tam bir tatil cennetidir. Bu yazımızda Ege’de şehir şehir, ayrı olarak gidebileceğiniz en iyi kamp alanlarını listeledik. Bu kamp alanları en beğenilen yerler arasında olmakla birlikte en çok oyu alan yerlerdir. Son olarak da Ege Bölgesi’nde görülmesi gereken yerleri listeledik. Bunlar da yine Ege’ye ait en meşhur yerlerdir.