Atatürk Müze Köşkü ya da bir diğer adı ile Çankaya Köşkü, ülkemizin cumhurbaşkanlarının 2014 senesine dek kaldıkları bir yapıydı. 2014 yılından sonra ise Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanlarının resmi konutu değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Durum böyle olunca da Çankaya Köşkü’nde başbakanlar kalmaya başladı. 2017 yılında yapılan referandum neticesi nedeniyle başbakanlık makamı kaldırıldı ve artık köşkü cumhurbaşkanı yardımcıları kullanmaya başladı.

Köşk İçerisinde Yer Alan Yapılar

Müze Köşk

Çankaya Köşkü içerisinde yer alan yapıların ilki burasıdır. Ankara’da yaşayan Ermeni bir tüccar tarafından 1800’lü yılların sonlarına doğru yaptırılmıştır. Daha sonra Ankara’nın zengin ailelerinden Bulgurzadeler tarafından alınmıştır. Bu dönemde köşk Kasapyan Köşkü olarak biliniyordu ve bir bağ evi konumundaydı. Dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Efendi'nin şahsi çabaları ile halk arasında toplanan 4500 liralık bağış toplanır. Bağış sayesinde köşk Bulgurzade Tevfik Efendi'den alınır ve Mustafa Kemal'e hediye edilir. Mustafa Kemal Atatürk ise 1921 – 1932 yılları arasını burada geçirir.

Mustafa Kemal Atatürk; konuklarını, yabancı büyükelçileri, yerli - yabancı misafirlerini, gazetecileri bu köşkte kabul eder ve ağırlardı. Dünya'da tarihi değeri ve önemi olan pek çok yapı, önemini büyüklüklerine ve mimarlarına borçludurlar. Ancak Çankaya Köşkü bu durumdan biraz farklıdır. Bu köşkün maddi bir büyüklüğü olmadığı gibi, mimarı da kesin olarak belli değildir.

Pembe Köşk

Müze Köşk’ün hemen sağ tarafında yer alır. Sütunlu, pembe tarihi bir binadır. İnşasına 1931 yılında başlanmış ve 1932 senesinin ekim ayında yapımı tamamlanmıştır. Yapının üç cephesi de Ankara taşları ile örülmüştür. Alt katında bodrum yer almaktadır. Geniş bir terası mevcuttur ve bu teras üzerine 2 kat inşa edilmiştir. Birinci katta çalışma odası ve misafirlerin ağırlandıkları odalar mevcuttur. Üst kat ise yerleşim amaçlı inşa edilmiştir. Birinci kata binanın 4 cephesinde de yer alan kapılarla giriş mümkündür. Türk Bayrağı’nın dalgalandığı yer Pembe Köşk’ün sağ ön kısmında yer alır.

Camlı Köşk

Çankaya Köşkü içerisindeki Atatürk’ün anısını yaşatan üçüncü tarihi binadır. Bu köşk 1935 senesinde Mustafa Kemal’in değerli kardeşi Makbule Atadan’ın ikameti için inşa edilmiştir. Mimar Seyfi Arkan tarafından yapılmıştır. Makbule Hanım buraya 1936 senesinde yerleşmiştir. Köşk tek kattan oluşmaktadır. 1951 ve 1954 yılları arasında ülkemizi ziyaret eden yabancı devlet başkanlarının ikameti için tahsis edilmiştir. 1970 senesine kadar ise Senato Başkanlığı ve Başbakanlık için ikamet yeri olarak belirlenmiştir. 1994 senesinde köşkte restorasyon çalışmaları yapılmış ve 2 sene sonra burası tekrar yabancı devlet başkanlarını konuk etmek amacıyla tahsis edilmeye başlanmıştır.

Başyaverlik Binası

Bu binanın yapım tarihine ilişkin kesin, net bir bilgi bulunmamaktadır. Kimi kaynaklarda 1922'de yapıldığı belirtilmektedir ancak 1924 yılına ilişkin bir anı kitabında da "Yaveran Binası" olarak belirtilmiş bir fotoğraftaki bina ile bugünkü bina arasında bir ilişki saptanamamıştır.

Tek katlı bir bina olan bu binanın pek çok restorasyon ve onarım geçirdiği, bazı bölümlerin daha sonradan eklendiği düşünülmektedir. Yine binanın arkasındaki bir taşlık alanda 1928 tarihinin yazılı olduğu ancak bunun, binanın yapımı sırasında mı veyahut bir restorasyonda mı yazıldığı kesin olarak bilinmemektedir.

Hizmet Binası

Cumhurbaşkanlığı’nda halihazırdaki yapıların ihtiyacı karşılayamaması üzerine yapılmıştır. 4 Nisan 1986 tarihinde temeli atılan bu yapı 1993 yılında hizmete açılmıştır. Projesi mimarlar Mustafa Aytöre ve Orhan Genç tarafından çizilmiştir. Ayrıca tamamen Başbakanlık için çalışma ofisi olarak kullanılmıştır. Toplantı, kabul, resepsiyon salonları ile başbakanın makamı ve çalışma ofisi burada yer almaktadır.

Sığınak

Çankaya Köşkü’nde bir atom sığınağı da mevcuttur. 1940'lı yıllarda İsmet İnönü'nün cumhurbaşkanlığı döneminde inşa edilmiştir. Müze Köşk’ün 50 metre arkasında yer alıyor. Sığınağa çelik bir kapıdan giriliyor. Ankara'ya muhtemel bir nükleer saldırı gerçekleşmesi durumunda cumhurbaşkanının çalışacağı, sığınacağı mekân olarak planlandı. Her türlü ayrıntının düşünüldüğü bu sığınakta sade bir banyo, masaların üzerinde yer alan küçük çiçekler, banyo terlikleri ve eski yıllardan kalma bir barometre mevcuttur.

Piramit Salon

Çankaya Köşkü'nün en yeni salonu Piramit Salon’dur. 22 Kasım 1999'da açılmıştır. Burası tam bir teknoloji harikası olarak tanımlanmaktadır. Amerika Başkanı Bill Clinton'ın Ankara ziyaretine teknik aksaklıklardan dolayı yetiştirilememiştir. Piramit Salon'un ilk misafiri Finlandiya başkanı olmuştur.

Piramit Salon’da tercüme için gereken araçlar, ses cihazları ve kameralar yer almaktadır. Duvarları ses yalıtımı için özel olarak tasarlanmıştır. Bu salonda kırmızı tonları hakimdir. Salonda kameraların rahatça çekim yapabilmeleri için de ayrı bir bölme yer almaktadır.

Giriş Günleri ve Saatleri

  • Müze pazartesi günleri ziyaret edilememektedir.
  • Haftanın diğer kalan günlerinde ziyaret saatleri 9.30 – 17.00 aralığındadır.
  • Gitmeden önce telefon ya da mail yoluyla randevu alınması gerekmektedir.

Ücret

  • Müzeyi ziyaret etmek ücretsizdir.

Ulaşım

Toplu Taşıma;

  • Kızılay – Güvenpark önünden 408, 413, 413-7 numaralı EGO otobüslerden herhangi bir tanesine bininiz. 26 durak sonra Köşk 5 Nolu Giriş durağında ininiz.
  • Sıhhiye Meydan’dan 391 numaralı EGO otobüsüne bininiz. 7 durak sonra Köşk 5 Nolu Giriş durağında ininiz.

Özel Araç;

  • Atatürk Bulvarı üzerinden Kuğulu Kavşağını kullanınız. Cinnah Caddesinden dümdüz ilerleyiniz. Çankaya Caddesine çıktıktan sonra düz devam ediniz. Köşk sağ tarafta kalacaktır.

Harita ve Konum Bilgisi

Çankaya Mah., Ziaur Rahman Cad., 06550 Çankaya/Ankara



Çankaya Köşkü | Hakkında Bilgi, Köşk İçerisinde Yer Alan Yapılar, Giriş Günleri ve Ulaşım