Çanakkale her Türk'ün kalbinde
özel bir yere sahip olan manevi bir kenttir. 
Türk kahraman askerlerinin ebedi mabedi olan bu şehir, şehitlikleri ile
ünlüdür. Dünyanın dört bir yanından yılın her dönemi ziyaretçi alan bu şehre yolunuz
düşmeden, kendi isteğiniz ve arzunuz ile gidin. Şehitleri ziyaret ederek
bizlere bıraktıkları bu vatan için minnetlerinizi sunun. Tarih boyunca Roma,
Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına emanet olan bu şehirde her millete ait
izler bulabilmek mümkündür.  Bu yazımız
içerisinde Çanakkale gezilecek yerler hakkında güzel bir rehber hazırlamak
istedik.

Türk askerlerinin kanları ile
sulanan bu şehrin geçmişi M.Ö. 3,000li yıllara kadar dayanmaktadır. Tarihi
önemi kadar doğa ve coğrafi güzelliklerinin de bulunduğunu görüyoruz. Çanakkale
geziniz sırasında her döneme, her millete ait izler görebilmeniz mümkündür.

Kaz Dağları

Balıkesir ile Çanakkale arasında yer alan Kaz Dağları, Alplerden sonra Dünya'da oksijen üreten en büyük dağdır. Biga yarımadasının en yüksek dağı olan Kaz Dağları, Anadolu yarım adasının tam olarak kuzeybatısında yer almaktadır. Kaz Dağları içerisinde piknik yapılabilecek, yürüyüş yapılabilecek birçok seçenek bulunmaktadır.



Assos Antik Kenti

Antik dönem şehirlerinden günümüze kadar ulaşmayı başarmış ender şehirlerden birisi de Assos Antik Kentidir. Geçmişi M.Ö. 6. yüzyıla kadar dayanan Assos, Midilli Adasının tam da karşısında yer alıyor. Bu antik kent, dünyanın en ünlü filozoflarından birisi olan Aristotales'e de ev sahipliği yapmıştır. Denizden yüksek bir yerleşim yeri olsa da antik kentten denize merdivenler yardımı ile inilmektedir.



Çimpe Kalesi

Çimpe Kalesinin geçmişi ile ilgili biraz karmaşa bulunmaktadır. Bazı kişiler kalenin I. Orhan Bey tarafından 1356 tarihinde ele geçirildiği ifade etmektedir. Ancak; bazı tarihçiler ise kalenin Bizans tarafından Orhan Bey'in oğlu Süleyman Paşa hediye edildiği düşünüyor. O dönemde Sırp ve Bulgarlar Edirne'yi kuşatmış, Bizans toprakları tehlikeye girmişti. Süleyman Paşa'nın Bizans'a yardım etmesi, bu kalenin Osmanlılara hediye edilmesine olanak sağlamıştır.



Çanakkale Şehitler Abidesi

Çanakkale bu vatanın bizlere
emanet etmiş olduğu en güzel manevi miraslardan birisidir. 250,000'den fazla
genç evladımızın şehit düştüğü bu topraklar bizlere vatanımızın ne kadar kutsal
olduğunu göstermektedir. Gelibolu Yarımadası içerisinde, Çanakkale Boğazının
hemen ucunda, Hisarlık Tepesinin üzerinde yer almaktadır.

1915 yılında çıkan I. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı bütünü ile savaşı kaybetmiş, tüm toprakları işgal altına alınmıştır. Çanakkale Boğazını geçmek isteyen İtilaf devletleri ile çıkan savaşta binlerce gencimiz şehit olmuştur. Çanakkale Boğazına sahip çıkan, bu uğurda kendi hayatını ortaya koyan şehitlerimizi unutmamak adına bu abide inşa edilmiştir.



Truva Antik Kenti

Dünyanın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Truva Antik Kenti, Tevfikiye köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Homeros tarafından M.Ö. 9. yüzyıda kaleme alınan ünlü Odysseia ve İlyada destanlarına konu olan Truva, dönemin en büyük yerleşim ve bilim merkezlerinden birisidir. Geçmişi ile ilgili birçok efsane üretilen Truva, günümüzde büyük bir arkeolojik kazı alanına dönüşmüştür. Kazılar sırasında elde edilen eserlerin büyük bir bölümü müze içerisinde sergilenmektedir. Truva Antik Kenti ile ilgili hazırlamış olduğumuz ayrıntılı rehber için TIKLAYINIZ



Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale şehir merkezinin hemen ortasında yer alan Deniz Müzesi, 1915 yılında milletimizin zafer ile sonuçlandırdığı Çanakkale Savaşına ait bilgi ve verileri içermektedir. Çanakkale Destanının hem kara hem de deniz savaşlarını halka anlatmak için kurulan bu askeri müze, savaşa ait birçok esere sahiptir.



Saat Kulesi

Çanakkale kent merkezi içerisinde, şehrin kalbinin attığı yerde yer alan saat kulesi, 1896 yılında inşa edilmiştir. 20 metre yüksekliğe sahip olan saat kulesi oldukça estetik bir görünüme sahiptir. 5 kata sahip olan saat kulesinin en üst bölümünde kadranlı bir sat yer almaktadır. 5 katkı saat kulesinin en altında ise çeşme bulunmaktadır.



Aynalı Çarşı

Çanakkale türküsünde "Çanakkale içinde aynalı çarşı, ana ben gidiyom düşmana karşı" diye bir bölüm vardır. Bu türküde bahsedilen Aynalı Çarşı, kentin en popüler yerlerinden birisidir. 1890 yılında Eliyau Hallio tarafından inşa ettirilen çarşı üzerinde Osmanlıca kitabeler yer almaktadır. Çarşının girişinde bulunan aynalar sayesinde bu ismi alan çarşı, Çanakkale Savaşı sırasında bombalanıp büyük hasarlar görmüştür. 1967 yılında Çanakkale Belediye Başkanı tarafından restore edilen saat, bugün ki şeklini almıştır.



Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi, Fatih sultan Mehmet tarafından 1452 yılında İstanbul Kuşatması için inşa edilmiştir. Savaş sırasında Papalık Donanmasının Bizans İmparatorluğuna yardım etmesini önlemek amacı ile inşa edilen Kale, Çanakkale Savaşında da kilit bir role sahip olmuştur.



Çanakkale Arkeoloji Müzesi

I. Dünya Savaşı ve Eski Yunan Dönemine karşı bir ilginiz varsa bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz. Arkeoloji müzesinde sergilenen eserlerin tamamı Çanakkale'de bulunan antik kentlere aittir. Bununla beraber Çanakkale Savaşına ait görülmemiş birçok eser de müze içerisinde yer alıyor. Müzenin temelleri, Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılmıştır.



Mıhlı Şelalesi

Çanakkale'de bulunan doğa güzelliklerinin ülkemizde ne eşi ne de benzeri bulunmaktadır. Bölgenin en nadide oluşumlarından birisi olan Mıhlı Çayı, kuş sesleri içerisinde piknik yapmanızı sağlar. Ağaç yoğunluğu bakımından zengin olan Mıhlı Şelalesi, tertemiz havası, yemyeşil örtüsü ile Anadolu'nun en saklı gizli cennetlerinden birisidir.



Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gelibolu Yarımadası içerisinde 70 milyon TL ile Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi inşa etmiştir. Çanakkale ruhunun daha da iyi anlaşılabilmesi için hizmete açılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, 2012 yılında hizmete girmiştir. Savaşa ait büyük kalıntılar içeren tanıtım merkezi her Türk gencinin görmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Tanıtım merkezi hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekmekte.



Conkbayırı

Çanakkale Savaşının en kilit noktalarından birisi olan Conkbayırı, savaşın kaderinde büyük bir paya sahiptir. Mustafa Kemal Atatürk'ün de savaştığı bu cephede göğsüne mermi saplanmıştır. Köstekli saati sayesinde hayatını kurtaran Atatürk, burada mutlak galibiyet elde etmiştir. Savaş ruhuna uygun olarak yeniden restore edilen siperler, o gün ki duygu ve düşüncelerin çok az da olsa hissedilmesine olanak sağlıyor.



57. Alay Şehitliği ve Anıtı

Çanakkale denildiğinde akla gözünü kırpmadan düşmana kendini siper eden 57. Piyade Alayı, Savaşın seyrine büyük oranda yön vermiştir. 628 vatan evladının şehit düştüğü şehitliğin başında Yarbay Hüseyin Avni Bey yer almaktaydı. Vatanın bütünlüğünü, milletin egemenliğini düşünen bu birlik, geleceğimiz için kendisini feda etmekten asla çekinmedi. Hayatları uğruna hiç düşünmeden kendilerini düşman önüne atan bu askerler için oluşturulan 57. Alay Şehitliği, 1992 yılından bu yana ziyaret edilebilmektedir.



Gökçeada

Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, Saros Körfezi içerisinde yer almaktadır. Türkiye'nin en temiz koy ve plajlarına sahip olan Gökçeada, tertemiz kumsalları ile misafirlerine güzel bir tatil seçeneği sunuyor. Çanakkale'nin ilçeleri arasında yer alan Gökçeada'yı en azından bir kereliğine gezmenizi öneririz.



1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi

Çanakkale Savaşı gerçekten unutulmaması gereken bir olaydır. Bu ruhun hem bugün hem de gelecekte de yaşaması için bu tarz müzelere her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Tarihçi Ahmet Uslu'nun Çanakkale üzerine yaptığı araştırmalar soncunda elde ettiği veriler bu galeride birçok eser yer almaktadır.



Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 1973 yılında kurulmuştur. 33,000 hektar üzerine olan Milli park, Eceabat ilçesinin neredeyse tamamına yayılmıştır. Her yıl 18 Mart tarihinde, Çanakkale Savaşının yıl dönümünde birçok kişi tarihi milli parka gelerek savaş ruhunu yeniden yaşamaya çalışmaktadır. Tarihi Milli Park içerisinde piknik yapılabilecek, kamp yapılabilecek, çadır kurulabilecek, dinlenebilecek oldukça fazla yer bulunmaktadır.



Çanakkale'de Gezilecek Diğer
Yerler

Çanakkale her Türk'ün gezip
görmesi gereke yerler arasında yer almaktadır. Yok olmak üzere olan bir
milletin var olma mücadelesi olan Çanakkale, bizlere tarihten ders almamıza da
olanak sağlamakta. Çanakkale'de uzun süreli kalacaksanız yukarıdaki yerler
dışında aşağıdaki yerleri de gezmenizi öneririz;

  • Gelibolu Mevlevihane’si
  • Yeni Zelanda Anıtı
  • Dardanos Plajı
  • Anzak Koyu
  • Kabatepe Kumsalı
  • Akbaş Şehitliği
  • Zargana Plajı
  • Afrodit Kaplıcaları
  • Seyit Onbaşı Anıtı
  • Bigalı Atatürk Evi
  • Çimenlik Kalesi
  • Müsellim Boğazı
  • Ayazma Mesire Yeri
  • Bebek Kayalıkları
  • Apollo Simin Theus Tapınağı

Çanakkale'den Dönülmeden Yapılması Gerekenler

Çanakkale'ye gittiğinizde
öncelikle şehitlikleri ziyaret etmenizi isteriz. Akabinde Çanakkale mutfağında
çok fazla yer edinmiş Sardalya denemenizi öneririz. Çanakkale mutfağında deniz
ürünlerinin ayrı bir yere sahip olduğunu görüyoruz.

Çanakkale'ye kadar gelmişken
yöreye has olan Peynir Tatlısını yemeden asla dönmeyiniz. Bu tatlıyı bu
bölgeden başka lezzeti yiyebileceğiniz bir yer bulunmuyor.

Efsanelere, filmlere, dizilere,
kitaplara konu olan ünlü Truva Atını görmeden asla dönmeyiniz. Truva bölgesine
girdiğinizde dahi bu bölge hakkında birçok farklı efsane anlatıldığını
göreceksiniz.

Çanakkale’de Nerede Kalınır?

Çanakkale yılın her dönemi turist
ağırladığı için konaklama konusunda oldukça fazla seçeneğe sahiptir. Kent
merkezi içerisinde yer alan Anzac Hotel, Helen Hotel, Hotel Helen Park, Büyük
Truva Otel, Akol Hotel ve Kolin Hotel'de konaklayabilirsiniz. Oteller sizlere
gezip görmeniz gereken yerler hakkında ayrıntılı blgiler verecektir.

Çanakkale Gezilecek Yerler | Çanakkale’de Gezilecek 17 Yer!