1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine dahil edilen Truva Antik Kenti, ülkemizin en önemli turizm bölgelerinden birisidir. Çanakkale'nin Tevfikiye köyü sınırları içerisinde yer alan bu kent geçmişte Hisarlık adı ile anılmakta idi. Bölge, Homeros'un M.Ö 9. yüzyıla ait İlyada ve Odessa destanlarına konu olmuş oldukça önemli bir yerleşim birimidir. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda oldukça önemli verilere rastlanmış, bölgenin oldukça eski bir geçmişe sahip olduğu tespit edilmiştir.
Truva Antik Kenti Asya ile Avrupa arasında yer alan ticaret yolu üzerine kurulmuştur. Bölgenin varlığına ilk olarak 1871 yılında varılmış, 1938 yılına kadar kazılar devam ettirilmiştir. 1938 yılında ara verilen kazı çalışmaları 1998 yılında yeniden başlamış ve Truva bölgesi UNESCO Dünya Miras Listesine dahil edilmiştir. Kazı çalışmalarının günümüzde hala aktif olarak devam ettiği görülüyor.
Truva Adı Nereden Gelmektedir?
Truva bölgesinde bugün görebileceğiniz tek şey devasa ahşap bir at heykelidir. Truva atı ile ilgili birçok efsane, hikayeye şahit olmuş olabilirsiniz. Düşmanı yanıltmak, zafere giden her yolun mubah olduğunu gösteren en somut anlatılardan birisidir. Düşman şehre hediye gibi gösterilen Truva atı aslında içi asker dolu gizli bir silahtır. Truva şehrini ele geçirmek üzere oluşturulan bu plan işe yaramış, Truva şehri bu at sayesinde ele geçirilmiştir. Truva hikayesinin detayları ise;
Truva Prensi Paris, Helen adında Sparta Kralı'nın eşine aşık olmuştur. Aşkını daha fazla saklayamayan Paris bir gün Helen'i kaçırmıştır. Bu kaçırma olayı iki taraf arasında büyük bir savaşın çıkmasına neden olur. Akha ordusu, Truva'ya girebilmek için muazzam bir plan oluşturmuşlardır. Yunanlı askerleri kamufle edecek devasa bir at heykeli inşa eden Spartalı askerler, tüm ordularını bu at içerisine yerleştirmiştir. Oldukça rahat bir şekilde Truva merkeze kadar inen at büyük bir savaşın oldukça kolay bir şekilde kazanılmasını sağlamıştır.
Truva Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Truva Antik Kenti yaz ve kış saati üzerinden misafirlerini ağırlamaktadır. Nisan ile Ekim dönemi arası 08:00 ile 20:00 arası çalışan müze Kasım ile Mart dönemini ise 08:00 ile 17:00 arasında ziyaretçi alımına açıktır. Resmi tatil, özel günler ve bayramlarda müze ziyarete açık kalmaya devam etmektedir. Müzekart ile giriş yapılabilen müzeye kartsız girmek istenmesi durumunda 25 TL ödenmesi gerekmektedir.
İletişim Bilgileri
Adres: Tevfikiye Köyü, Çanakkale
E-posta: canakkalemuze@kulturturizm.gov.tr
Tel: +90 (286) 217 23 71 – 217 82 05