Marmara Bölgesi içerisinde yer
alan Bursa, 2020 yılı verilerine göre 3,056,120 nüfusa sahiptir. Her yıl
düzenli oranda nüfus artışı yakalayan Bursa, toplamda 17 ilçeye sahiptir. Birçok
doğa ve tarihi güzelliğe sahip olan kent aynı zamanda gelişen teknoloji ve
sanayiye de sahiptir. Dünya'nın en gelişmiş ülkelerinden bile daha iyi mobilya
üretimleri gerçekleştiren şehir, ihracatta büyük bir paya sahiptir. Türkiye'nin
en büyük dördüncü şehri olan Bursa aynı zamanda dünyanın en kaliteli ipekleri üretilmektedir.
Tekstil ürünleri, İznik Çinisi havlusu, kestane şekeri, Bursa bıçağı, İskender’i,
Şeftalisi ve Uludağ'ı ile gerçekten görülmeye değer bir kenttir. Bursa geziniz
sırasında sizlere rehberlik edecek gezi rehberi ise;

Bursa Kent Müzesi

İlk olarak 1926 yılında Adliye Binası olarak inşa edilen yapısı, 2000'li yıllarda yeni yapının inşa edilmeye başlanması ile beraber Bursa Kent Müzesine dönüştürülmüştür. Kent müzesi içerisinde Bursa yöresel ürünleri başta olmak üzere Osmanlı'ya ait izler de bulabilmek mümkündür.



Orhangazi Camii

Osmanlı tarihine canlı olarak tanıklık etmek istiyorsanız Bursa Orhangazi Camisini ziyaret edebilirsiniz. Ulu Camiden önce ziyaret etmeniz gereken bu otel, Osmanlı'nın bizlere bıraktığı en büyük miraslardan birisidir. Bu cami ziyaretinden sonra aşağıda yer alan lokasyonlara da uğramanızı öneririz.



Zafer Plaza

Bursa yerel halkının buluşma noktası olan Zafer Plaza birbirine bağlı 3 binadan oluşmaktadır. Neredeyse bir yeraltı alışveriş merkezi olan Zafer Plaza, "Uzaylıların yapmadığı tek piramit olarak rivayet edilmektedir.



Bursa Ulu Camii

Bursa'nın şehir sembollerinden birisi olan Ulu Cami, şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Dış mimarisi kadar iç mimarisi de misafirlerde büyük etki meydana getirmektedir. Bursa gezinize ilk olarak buradan başlayabilir, cami çevresinde bulunan otel ve pansiyonlarda konaklama sağlayabilirsiniz.



Hünkar Köşkü

Hünkar Köşkü, Bursa kent merkezine ışık tutan yapılardan sadece birisidir. Bu yapı Sultan Abdülmecit döneminde av köşkü olarak inşa edilmiştir. Atatürk'ün de bir dönemler konakladığı bu cami Cumhuriyet Köşkü ve Atatürk Köşkü olarak adlandırılmaktadır.



Cumhuriyet Caddesi

Bursa'nın da kendisine özgü bir İstiklal Caddesi bulunmaktadır. Bursa'nın en çok ziyaret edilen yerlerin tam ortasında yer alan Cumhuriyet Caddesi, nostaljik tramvayı ile eski tarihini halen korumaya devam etmektedir. Bu cadde üzerinden Kapalıçarşı, Ulucamii, Altınparmak gibi yerlere ulaşım sağlayabilirsiniz.



Saitabat Şelalesi

Bursa kent merkezine 21 kilometre uzaklıkta yer alan Saibat Şelalesi, kentte görülmesi gereken yerlerden sadece bir tanesidir. Şelale etrafında yer alan pansiyon ve otellerde konaklayabilir, bölgeyi daha da iyi bir şekilde keşfedebilirsiniz. Bursa tatilinizde doğa güzelliklerini bu gibi yerler ile daha iyi bir şekilde fark edebilirsiniz.



Tirilye

Tirilye tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Misyalılar, Traklar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından kullanılan bu bölgenin tarihi dokusu her zaman korunmuştur. Zeytin ağaçları eşliğinde sokaklarını ziyaret edebilir, tarihi dokuya canlı bir şekilde şahit edebilirsiniz. Yaz aylarında esen rüzgarlar misafirlerin rahat bir gezinti yapmasına olanak sağlamakta.



Irgandi Köprüsü

Dünyada sadece 4 eşi bulunan Irgandi Köprüsü, çarşı konseptli bir köprüdür. Bursa dışında Floransa, Venedik, Bulgaristan'ın Lofça kentinde de buna benzer köprü çarşılar bulunmaktadır. Çarşı içerisinde Bursa'nın geleneksel en sanatlarının sergilendiği mağazalar bulunmaktadır. Aynı zamanda çay ve kahve servisi bulunan dükkanlar, köprüden ayrı bir keyif alınmasına olanak sağlamaktadır.



Uluabat Gölü

Uluabat Gölü hakkında birçok efane ve hikaye üretilmektedir. Oldukça etkileyici atmosfere sahip olan Uluabat Gölünün tertemiz havası, oldukça doğal bir görüntüsü bulunmaktadır. İhtişamlı görünümü sayesinde her yıl binlerce turist ağırlamaktadır.



Suuçtu Şelalesi

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan Suuçtu Şelalesi, ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıktadır. Bursa'nın en güzel doğa güzellikleri arasında yer alan şelale, ilçe merkezinin içme suyu ihtiyaçlarını karşılamaktadır.



Uludağ Kayak Merkezi

Türkiye'nin en önemli, en büyük kış turizm merkezlerinden birisi da Uludağ Kayak Merkezidir. Şehir merkezine oldukça yakın olan Uludağ 11,338 hektar üzerine inşa edilmiştir. Her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi kayak yapmak, düzenlenen etkinliklere katılmak için Uludağ'a gelmektedir. Birçok özel marka, özel resepsiyon ve etkinliklerini burada düzenlemektedir. Konaklama konusunda da sıkıntı olmayan Uludağ Kayak Merkezi konusunda çok ayrıntılı bir yazı hazırladık. Uludağ Kayak Merkezi konusunda yazımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ



Tophane

Bursa manzarasını en güzel görebileceğiniz yerlerden birisi de Tophane bölgesidir. Tophane'nin Osmanlı açısından da oldukça önemli olduğunu görüyoruz. Tophaneye çıkan kişiler hemen girişte Osman Gazi ve Orhan Gaziye ait türbeleri görebilirler. Yüksek, merkezi bir konumda olan Tophane'de eski bir gelenek sürdürülmekte. Tüm Bursa'nın ramazan ayı içerisinde duyduğu top sesi buradan atılmaktadır.



Yeşil Türbe

Yeşil ismine sahip turkuaz renkli bir türbe :) Bursa'nın Yeşil semtinde yer alan bu türbe İznik Çini sanatının en gözde eserlerinden birisidir. Mevkii olarak oldukça iyi bir konumda alan türbe, tarih dokuyu buram buram hissettiriyor.



Oylat Vadisi

Oylat Vadisi, yemyeşil doğası, akarsuları ve benzersiz havası ile tam bir sağlık ve huzur merkezidir. Oldukça uzun bir sürede keşfedebileceğiniz bu vadi içerisinde sürekli yeni güzellikler ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bitki örtüsü bakımından meşe, çam, gürgen, çınar, ıhlamur gibi ağaçlar bulunan vadi içerisinde şelaleler ile de karşılaşmak mümkündür.



İnegöl Ormanları

İnegöl Ormanları, Türkiye'nin en
yeşil alanlarından birisidir. Huzur verici bir ortam olan bu ormanlık alanda
doğa ile iç içe olabilme fırsatını yakalayabilirsiniz. Bursa sınırları
içerisinde yer alan İnegöl Ormanları, sessizlik içerisinde olsa da oldukça
fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Yapacağınız Bursa tatili sırasında çok az süreli
de olsa bu ormanlara uğramanızı öneririz.

Nikaia Antik Kenti

Antik dönemin ticaret
merkezlerinden birisi olan Nikaia Antik Kenti, Bursa'nın en önemli ziyaret
merkezlerinden birisidir. Antik kentin ismi, Lysimakho'nun eşinden alınmıştır.
Btyhnia Krallığı, Altın Çağında bu şehre 2,000 yıl hakim olmuştur.

Saltanat Kapısı

Bursa, Osmanlı'nın en önemli şehirlerinden birisidir. Tarihi Tophane semtinde yer alan Saltanat Kapısı, Osmanlı'nın Bursa'ya giriş yaptığı ilk kapıdır. Ortama giriş yaptığınızda mistik bir koku, tarihi bir yer içerisinde yer aldığınızı fark edeceksiniz. Her hafta Cuma günleri saltanat kapısından çalan mehter marşı, Osmanlı'nın gücünü göstermektedir.



Koza Han

Bursa halkı tarafından oldukça sık kullanılan bu yer, turistlerin de dikkatini çekmeyi başarmıştır. Tarihi dokuya sahip olan han içerisinde yer alan çay bahçesinde huzurlu bir çay içerek günün yorgunluğunu ve stresini atabilirsiniz.



Alaaddin Bey Hamamı

Bursa'da gerçekten yaşayan bir
tarih müzesi bulunmaktadır. Açık hava müzesi olarak tasarlanan müzede her dönemden
kalıntı bulabilmek mümkündür. Müze içerisinde 2,300 yıllık geçmişe sahip
Bitinya sur parçası, 600 yıllık Osmanlı eserleri ve Cumhuriyet dönemine ait
izler bulabilmek mümkündür. Hamam konsepti olsa da yapının müze olarak kullanıldığını
söyleyebiliriz.

Günümüzden 520 yıl önce Molla Ferani'nin torunu Alaaddin Ali Bey tarafından inşa ettirilen bu hamam, tarih boyunca birçok bakım ve onarım görmüştür. Bir zamanlar tütün deposu olarak kullanılan hamam, gerekli restorasyon çalışmalarından sonra müzeye dönüştürülmüştür.



Cumalıkızık Köyü

Listemizin son sırasında ise Cumalıkızık Köyü yer almaktadır. Köye giriş yaptığınızda oldukça otantik bir ortamın sizi karşıladığını göreceksiniz. Osmanlı İmparatorluğunun izlerini hala taşımaya devam eden bu köyde gerçek köy yaşamını kısa süreli de olsa deneyimleyebilirsiniz.



Bursa Gezilecek Yerler | Bursa’da Gezilecek 21 Yer!