Oğuz Bey'in Diyarı olarak
gösterilen Bilecik, Osmanlı'nın doğduğu topraklardır. Marmara bölgesinin
Güneyinde yer alan bu şehrin 2020 yılı verilerine göre 221,427 nüfusa sahiptir.
Türkiye'nin en az nüfusa sahip şehirleri arasında yer alan Bilecik, ülkemizin
askeri eğitim merkezlerinden birisidir. Türkiye'nin dört bir yanından gelen
acemi erler bu şehir içerisinde 9. Alay Jandarma Er Eğitim Komutanlığına
yerleştirilmektedir.

Küçük bir kent olmasına karşın
gayet hoş, şirin bir yapısı bulunmaktadır. Bilecik gezilecek yer listelerinin
genel olarak mütevazi yerlerden oluştuğunu göreceksiniz. Birkaç gün sürecek
geziniz için şehir içerisinde konaklama yapacağınız birçok otel olduğunu
göreceksiniz. Kent içerisinde yer alan gezilecek yerler;

Dursun Fakih Türbesi

Şeyh Edebali'nin öğrencisi ve damadı olan Dursun Fakih Türbesi, Osman Bey'in Karacaşehir'i fethetmesinden sonra adına ilk hutbeyi okuyan kişi olarak gösterilmektedir. Birçok savaşa katılım gösteren Dursun Fakih, asker ve devlet yöneticilerine vaazlar vererek nasihatlerde bulunmuştur.



Ertuğrul Gazi Türbesi

Bilecik'in Oğuz Bey'in Diyarı, Türkmen Diyarı olarak gösterilmesindeki ana nedenlerden birisi de Ertuğrul Gazi Beydir. Oğlu Osman Bey'e aşıladığı savaşçı ruh 600 yıl ayakta kalacak bir imparatorluğun temelleri olacaktır. Ertuğrul Gazi vefat ettikten sonra mezarı babasının yanına açık mezar olarak defnedilmiştir. Bilecik'in Söğüt ilçesinde yer alan mezar üzerine I. Mehmet Çelebi türbe inşa ettirmiştir.



Şeyh Edebali Türbesi

İlahiyat önderi Şeyh Edebali, din bilgisi konusunda dönemin en alimleri arasında yer almaktaydı. Ahi şeyhi olarak gösterilen Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti’nin fikir babası olup manevi kurucuları arasında yer almaktadır. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda yer alan Edebali aynı zamanda Osman Bey'in de kayınbabasıdır.



Çelebi Mehmet Camii

Sultan I. Mehmet Çelebi tarafından 1414 yılında temelleri atılan Çelebi Mehmet Camii, 1420 yılında tamamlanmıştır. Söğüt ilçesinde yer alan camii, Osmanlı'nın mimari sanatında geçirdiği evrimi gözler önüne sermektedir. Osmanlı'nın tarihteki ilk kubbeli yapısı bu camidir. Sultan II. Abdülhamit, 33 yıllık saltanatı boyunca birçok caminin bakım ve onarımlarını yapmıştır. Bu caminin de bakım yapılarak yenilendiği görülmüştür.



Kaymakam Çeşmesi

Bilecik kent merkezi içerisinde yer alan Kaymakam Çeşmesi, Çelebi Mehmet Camii önünde yer almaktadır. 19. Yüzyılda Sait Bey tarafından inşa edilen çeşme, Osmanlı Sanatının son örnekleri arasında yer almaktadır. Bir çeşmenin gezip görülecek listesi içerisinde yer almayacağını düşünüyorsunuz. Oysa; Çeşme üzerinde yer alan motif ve mimari sanatlar görülmeye oldukça değerdir.



Türbin Mesire Yeri

Bilecik'in Bozüyük ilçesine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Türbin Mesire Yeri, başta yeşilliğin, suyun ve oksijenin bol bulunduğu bir piknik alanıdır. Yamaçtan aşağı doğru akan şelale üzerinde kurulan jeneratör sayesinde az da olsa elektrik üretimi yapılmaktadır. Elektrik üretimi için kurulan türbin mesire alanının da bu isimle adlandırılmasını sağlamıştır. Sürekli temizlenen mesire alanı, bölge halkının güzel zamanlar geçirebilmesi için inşa edilmiştir.



Söğüt Müzesi

Söğüt Müze binasının hangi tarihte tam olarak yaptırıldığı maalesef ki bilinmiyor. 1900'lü yıllarda dönemin belediye reisi Memiş Bey tarafından sargı evi olarak kullanılan bina, belirli bir süre dispanser olarak faaliyet göstermiştir. Arap işçiliğinin belirgin olduğu yapı, bugün Söğüt Müzesi olarak faaliyet göstermektedir.



Metristepe Zafer Anıtı

İnönü Savaşı, Milli Birlik ve Beraberliğin sağlanmasında büyük bir paya sahiptir. Bozüyük - Eskişehir karayolunun hemen 12. kilometresinde yer alan Metristepe Zafer Anıtı, bizlere geçmişte neler yaşadığımızı, bu vatanın alınmasında kimlerin payı olduğunu göstermektedir. Metristepe Zafer Anıtı; Şehitlerimizin saygı ve sevgi ile hatırlatmak, Türk'ün yenilmezliğini, milli birlik ve beraberliğini simgelemektedir.



İnönü Şehitliği

Bugün özgür ve hür yaşamamız için canlarını hiç kuşku etmeden feda eden şehitler ebediyen saygı ve sevgi içerisinde hatırlanacaktır. Bozüyük ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alan İnönü Şehitliği, birçok şehidimizin ebedi istikrahı olmuştur. Her yıl 1 Nisan ayında düzenlenen İnönü Şehitlerini Anma Günü olarak kutlanıp şehitler anılmaktadır.



Bilecik Şehitliği

Bilecik; Türk ve Anadolu tarihinde oldukça önemli bir yere ve geçmişe sahiptir. Osmanlı kadar Türk tarihinde de oldukça önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Bilecik kent merkezi içerisinde yer alan şehitlik, bizlere bu devletin hangi şartlarda, ne kadar fedakarlıklarla alındığını göstermektedir. Şehitlik bakımından Bilecik'in oldukça fazla seçeneğe sahip olduğunu görüyoruz.



Yörük Çadırı

Bilecik Oğuz ve Türkmen diyarı kadar aynı zamanda Yörüklerin diyarı olarak da bilinir. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkmenler Bilecik bölgesinde Yörüklük geleneğini sürdürmüşlerdir. Yüzyıllar boyunca aktarılan Yörüklük geleneği, günümüzde bu tarz çadırlarda sürdürülmektedir.



Bilecik Kınık Köyü

Bilecik'de Türkiye'de daha önce hiç görmediğiniz belki de bir daha göremeyeceğiniz bir köy bulunuyor. Kınık köyü olarak tabir edilen bu köy, doğa ile yeşilliğin bir arada bulunduğu nadir bölgelerden birisidir. Köy çevresinde bulunan göl, güzel bir kamp için oldukça iyi bir seçenek olacaktır. Şehrin gürültüsü ve kalabalığından uzaklaşmak istiyorsanız bu köyde güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz.



Saat Kulesi

Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Biecik'de de Saat Kulesi görebilmek mümkündür. Kent merkezi içerisinde yer alan Saat Kulesi, geçmişin tozlu izlerine rağmen ayakta kalmaya devam etmektedir. Güzel bir akşam gezisini bu saat kulesi etrafında yapabilirsiniz.



Bilecik Gezilecek Yerler | Bilecik’de Gezilecek 13 Yer!