1999 yılında il statüsüne yükseltilen Bartın’ın 2020 itibari ile 200 bin nüfusu bulunmaktadır. Karadeniz bölgesindeki birçok şehir gibi Bartın bölgesindeki yerleşimin de çok eskilere dayandığını görmekteyiz. Şehri gezmeye başladığınızda doğal güzellikler kadar tarihi güzelliklerin de sizi cezbedeceğiniz göreceksiniz. Bu yazımız içerisinde Ota Karadeniz turu yapmak isteyen kişiler için Bartın Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalıştık. Bu liste sayesinde turlarınız artık daha planlı, daha düzenli hale gelecektir.
Amasra Müzesi
Bartın Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında Amasra Müzesi yer alıyor. Listemiz içerisinde Amasra odaklı daha birçok tarihi ve doğal güzelliğin bulunduğunu göreceksiniz. Amasra, 3000 yıllık bir tarihe sahip önemli bir bölgedir. Şehirde bulunan tek müze olan Amasra Müzesi, 1955 yılında ilk olarak Belediye içerisinde bir odada ziyarete açıldı.
1969 yılında Amasra’da bulunan bir ilkokula taşınan müze bugünkü ana yerine ise 1982 yılında taşınmıştır. Müze içerisinde 2 adet etnografya 2 adet ise arkeoloji sergi alanları bulunmaktadır. Bu müze içerisinde Helenistik dönem başta olmak üzere Roma, Bizans, Ceneviz, Osmanlı dönemlere ait birçok eser bulunmaktadır.
Amasra Ağlayan Ağaç
Amasra’da bulunan doğal güzelliklerden ilki ise Ağlayan Ağaçtır. Sahile yakın bir bölgede yer aldığı için bu ağaç sürekli olarak denizden gelen neme maruz kalmaktadır. Nemleri sürekli olarak depolayan bu ağaç, yıl boyunca 4 ke yapraklarını çiseleyerek damlalar dökmektedir. Bu nedenle bu ağaca Ağlayan Ağaç adı verilmiştir.
Normalde Selvi Ağacı olan bu ağacın 350 yaşından fazla olduğu söylenmektedir. Yıl boyunca nemleri yapraklarında depolayan ağaç, Nisan ve Mayıs ayı geldiğinde bu nemleri yapraklarından damla damla boşaltmaktadır. Amasra Ağlayan Ağaca geldiğinizde bahçesinde bir de çay bahçesi olduğunu göreceksiniz. Bir yandan çayınızı yudumlarken diğer yandan da avluda bulunan dürbünle Tavşan Adasını gözetleyebilirsiniz.
Amasra Çekiciler Çarşısı
17. Yüzyılda aktif hale gelen Amasra Çekiciler Çarşısı, bölgenin en özel çarşılardan birisidir. Bu çarşıda ağaçtan yapılmış birçok el sanatı ürünün satıldığını göreceksiniz. Amasra ilçe merkezinde yer alan bu çarşıya kesinlikle uğramalı, uğramışken de hediyelik eşya almadan asla geri dönmemenizi öneriyoruz.
Direkli Kaya
Amasra ilçe merkezinde bulunan bu doğal güzelliği görmeden dönmeyi düşünmüyorsunuz değil mi? Bartın Gezilecek Yerler listelerine yeni yeni girmeye başlayan Direkli Kaya 7 metre uzunluğa sahip tarihi bir direktir. Rivayete göre bu yapıyı Cenevizliler inşa etmiştir. Kara ile deniz arasında bağlantışı bir bölgede yer alan bu yapının iskele görevi üstlendiğini görüyoruz.
Gürcüoluk Mağarası
Amasra ilçe merkezinin 12 kilometre kadar dışında yer alan Gürcüoluk Mağarası 169 metre uzunluğu ile içerisinde büyük bir gizem barındırmaktadır. Daha mağaradan içeriye girerken bile sizleri büyük, farklı bir dünya karşıladığını göreceksiniz. İçerisinde doğal yollarla oluşmuş sarkıt ve dikitlerin yer aldığı bu mağarayı şiddetle görmenizi tavsiye ediyoruz.
Amasra Plajı
Bartın aynı zamanda Karadeniz bölgesinin turistik şehirlerinden birisidir. İlçe merkezinden kuzeye doğru gittiğinizde plajları göreceksiniz. Yaz mevsiminde geldiğinizde deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadına burada da bakabilirsiniz. Karadeniz suyunun biraz hoyrat, aksi ve soğuk olduğu söylenir. Ancak Amasra Plajında denizin sakin, temiz ve canlı olduğunu göreceksiniz.
Amasra Kalesi
-
Amasra Kalesi
Amasra ilçe merkezinde yer alan Amasra Kalesi aslında sonradan birleştirilmiş bir kaledir. Sormagir ve Zindan kalelerinin birleşmesi ile oluşturulan Osmanlı Kalesi Ceneviz, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde aktif olarak kullanılmış olup bakım ve onarımları yapılmıştır.
Amasra Kalesi içerisine girdiğinizde içerisinde Bizans döneminden kalma bir kilise göreceksiniz. Aynı zamanda daha önce kilise iken Fatih devrinde camiye dönüştürülmüş Fatih Camisinin de sağlam bir şekilde kaldığını göreceksiniz. Kalenin her bir bölümünde tarihi doku görecek, tarihi izlere dokunarak bir gezi geçireceğinizi şimdiden söyleyebiliriz.
Kuş Kayası Yol Anıtı
Amasra ilçe merkezine 4 kilometre kadar uzaklıkta yer alan Kuş Kayası Yol Anıtı, dünya üzerinde eşi ve benzeri bulunmamaktadır. Tamamen kendisine özgü bir tasarıma sahip olan bu anıt genelde yolcuların dinlenme noktalarından birisidir. Bölgeye geldiğinizde kayalıklar üzerinde bir kartal ve kral heykeli bulunduğunu göreceksiniz. Her yıl durumu daha da kötüleşen bu yapıtı yok olmadan önce kesinlikle görmenizi öneririz.
Göldere Şelalesi
Bartın’ın Kurucaşile ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan bu şelale bölgedeki en saf doğal güzelliklerden birisidir. Özellikle yaz ayı gibi bölgeye geldiğinizde şelaleye giren kişilerin olduğunu göreceksiniz. Burada suyun sesi eşliğinde yanınızdaki kişilerle sohbet edebilir, yeşilliğin tadına varabilirsiniz.
Ulukaya Şelalesi
Amasra’nın Ulus ilçesine balı Ulus Köyünde yer alan bu şelale ilçe merkezine 27 kilometre uzunluğundadır. Şelaleyi ziyaret ettiğinizde suyun 10 metre kadar geniş bir kaya içerisinden aktığını göreceksiniz. Yükseklik 20 metre olup suyun sanki bir müzik eşliğinde dans edermiş gibi aktığını göreceksiniz. Yaz ayında bazı dönemlerde su azalabilir ancak genel olarak bol miktarda su bulunduğunu göreceksiniz.
Şelalenin döküldüğü yerdeki göletin 40 metreye varan bir derinliğe sahip olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda şelale bölgesindeki manzara bile buraya gelmenin vermiş olduğu yorgunluğu ortadan kaldıracaktır. 100 metre uzaklıktan dahi duyabileceğini şelale sesinden burayı rahat bir şekilde bulabilirsiniz.
Uluyayla
Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı olan Uluyayla, ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıktadır. Yaylaya hangi dönem çıkarsanız çıkın havasının ve suyunun çok soğuk olduğunu göreceksiniz. Yeşilliklerle dolu bir coğrafyaya sahip olan Uluyayla’da yaban hayatına yakından dokunma fırsatınız olacaktır. Bölgede tek başınıza fazla gezmemeniz önerilir. Genellikle yaban domuzlarının gezdiği yaylada Ağustos ile beraber çok fazla şenlik düzenlenmektedir.
İnkumu
Bartın’ın 4 ilçesinden birisi olan İnkumu, kent merkezinde sadece 10 kilometre uzaklıktadır. İnkumu bölgesine geldiğinizde 3 kilometre uzunluğunda bir plaj sizi karşılayacaktır. Yaz ayının gelmesi ile beraber hem hafta içi hem de hafta sonu Bartın ve çere illerden birçok kişi denize girmeye buraya gelmektedir. Karadeniz bölgesinin en sakin, en temiz denizi İnkum’da yer almaktadır.
Galla Kadınlar Pazarı
Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Galla Kadınlar Pazarı, bölgenin en geleneksel pazarlarından birisidir. Haftanın belirli günlerinde kurulan bu pazarda Amasra kadınları tarafından üretilmiş yöresel ürünler satılmaktadır. Aynı zamanda organik sebze, meyve ve çeşitli köy ürünlerinin satıldığı bu pazarın 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. Geleneklerle yaşatılan pazar kültürü gelecek nesillere de aşılanmaktadır. Amasra’ya kadar gelirseniz bu pazarın kurulmasını bekleyin. Emin olun alacağınız ürünlerin çok değerli olduğunu göreceksiniz.
Amasra Fatih Camii
Amasra’da bulunan Fatih Caminin önceden kilise olduğunu görüyoruz. 9. yüzyılda bölgeye hakim olan Bizanslılar tarafından yapılan kilise, Amasra’nın fethedilmesi ile beraber camiye dönüştürülmüştür. Bizzat Fatih Sultan Mehmet Han tarafından verilen bir emir olmasından dolayı camiye onun adı verilmiştir. Amasra’nın merkezinde yer alan cami günümüzde oldukça bakımlı görünmektedir. Tarih boyunca sayısız bakım gören caminin orijinalliği korunmuştur.
Amasra Tavşan Adası
-
Amasra Tavşan Adası
Bartın Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Amasra Tavşan Adası yer almaktadır. Tarih boyunca oldukça önemli bir konumda olan Tavşan Adasının kara ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Amasra’da, kara ile bağlantısı bulunmayan tek adanın burası olduğunu söyleyebiliriz. Adanın ismi ise tamamen bölge halkından dolayı Tavşan Adası olarak kalmıştır. Yıllar önce bölge halkı bu adaya bol miktarda tavşan bırakmıştır. Bugün hala gittiğinizde adanın tavşanlarla dolu olduğunu göreceksiniz.