Adana Arkeoloji Müzesi, Adana ili ve etrafında bulunan eserlerin gösterildiği bir müzedir. Adana Arkeoloji Müzesi, 1924 yılında kurulmuştur. Müze Cumhuriyetin ilanından sonra kurulmuştur. Türkiye’nin en eski müzelerinden biridir ve bu konuda ülkemizde bulunan en eski 10 müzeden biridir.

Adana Arkeoloji Müzesi Tarihçesi

Adana Arkeoloji Müzesi 1924 tarihinde kurulmuştur, kurulduğu dönem Polis Dairesi’ne hizmet vererek hizmet hayatına başladı.1928 yılında müze Taşköprü konumunda bulunan ve şu anda yıkılmış olan Caferpaşa Camii’ne taşındı.

Daha sonrasında Rum Kilisesine taşındı. 1935 yılında müze içerisine yeni bölümler açılarak müzeye Etnografya Salonu eklendi. 1950 yılında müze Etnografya Müzesine taşındı ve 1966 yılında ise Kültür Parkı içerisinde müze binası yapıldı. 1972 yılında ise şu anki yerine taşınarak, hizmet vermeye başlanmıştır.

Adana Arkeoloji Müzesi İçerisinde Gezilecek Yerler

Adana Arkeoloji Müzesi Giriş Alanı

Müzenin giriş alanında öncelikle sizi fuaye alanı karşılamaktadır. Müze içerisinde sol bölümde bulunan destek ve iletişim alanından biletinizi alabilirsiniz ve bununla beraber müzeyi gezebilirsiniz. Müzenin giriş kısmında, müze içerisindeki yerlerin ve iç düzeninin hakkında bilgilendirici yazılar bulunmaktadır. Müzenin giriş katında gezi alanı, kafeler ve dinlenme alanları bulunmaktadır.

Kişiler kafe kısmından, müze bahçesine çıkabilirler. Müze bahçesine çıktığınızda oturma alanlarında oturabilirsiniz. Müzenin giriş kısmı içerisinde tanıtım videoları, sinema alanları ve afişler bulunmaktadır. Müze içerisinde bulunan videoların çoğu öğretici ve bilgi verici şekilde anlatılmaktadır ve dronla çekilmiştir.

Adana Arkeoloji Müzesi Sergi Alanı 

Adana Arkeoloji Müzesi içerisinde bulunan sergi alanları içerisinde eserler ve özelliklerini belirten bilgilendirici levhalar bulunmaktadır. Sergi alanı kendi içerisinde kronolojik sıralamaya göre düzenlenmiştir. Sergi alanı içerisinde yakın çağ ve geçmiş tarihlere ait eserler bulunmaktadır. Eserler içerisinde özellikle Hitit dönemine ait eserler bulunmaktadır. Müze içerisinde taş heykeller ve eski dönem yazılı taşlar bulunmaktadır.

Sergi alanı içerisinde Babil Steli, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel ve Bronz Erkek Heykeli oldukça dikkat çekiyor. Müzede mutlaka görülmesi gereken eserlerden bazıları ise Antropoid Lahit ve Akhilleus Lahti’dir. Kişilerin gezi sırasında mutlaka bu eserlere bakmanızı tavsiye ederiz.

Adana Arkeoloji Müzesi Eserleri

Hitit Dönemi Eserleri 

Müzenin bahçe kısmında bulunan girişte hitit dönemine ait Kapı Arslanı bulunmaktadır bununla beraber Uzuncaburç’tan gelen Augustus heykelleri bulunmaktadır. Müzenin giriş kısmında en çok ilgi çeken eserler ise çelenkli lahitler, Hitit dönemi küpeler, mancınık ve çeşitli ayin sunakları olmaktadır.

Özellikle o döneme ait mimari parçalar ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. O dönem üzerinde yapılan yazıtlar ve heykeller de serginin giriş kısmında sergilenmektedir.

Taş Eserler Salonu 

Taş eserler, giriş katta sergilenmektedir. Özellikle Troya savaşları sırasında yapılan eserler giriş katta taş eserler tarafından sergilenmektedir. Eserler arasında mermer lahitler bulunmaktadır bu eserlere Akhilleus Lahti denmektedir.

Ayrıca Seyhan Gölü tarafında bulunan antik kentten çıkarılan Medusalı Lahitler bulunmaktadır. Magarus antik kentinden çıkarılan bronz heykel ise müzenin en çok ilgi gören parçalarından biridir.

Kronolojik Eserler

Kronolojik eserler, sergi salonunun ayrı bir bölümünde gösterilmiştir. Eserlerin sıralaması ilk çağlardan, Osmanlı dönemine kadar bulunan bütün uygarlıkların eserlerini baz alarak sıralanmıştır.

Sergi eserleri arasında adak eşyaları, sunaklar, kaplar, kandil, tanrı, tanrıça ve insan figürleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Tepebağ’da çıkarılan Lir Çalan Orpheus Mozaiği’de bu eserler arasında bulunmaktadır.

Bölgesel Eserler

Bölgesel eserler, giriş salonu içerisinde sergilenen bölümlerden biridir. Müze içerisinde gösterilen eserler Adana Müzesine aittir ve tamamen araştırılıp çıkarılan eserler sergilenmektedir. Eserler içerisinde cam örnekler, çiniler ve belirli uygarlıklardan kalma mühürler bulunmaktadır.

Aynı zamanda salon içerisinde sikke, mühür ve mücevherler bulunmaktadır. Özellikle ilk basılan para örnekleri de bulunmaktadır. Bu salon içerisinde özel tasarlanan takılar ve özel basım sikkelere yer verilmiştir. Adana içerisinde bulunan defineler ise bu salon üzerinden gösterilmektedir. Salon içerisinde en çok dikkat çeken eser ise Dağ Kristali Heykelciliği’dir.

Adana Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti

Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 12 Türk Lirasıdır, kişiler Müze Kart ile birlikte müzeye girebilirler. Müze pazartesi günleri kapalıdır, hafta içleri ve hafta sonları ise 09.00 ile 17.00 arasında açıktır.

Adana Arkeoloji Müzesi Ulaşım Bilgisi

  • Adana Arkeoloji Müzesine otobüs ile gidecek olan kişiler 126, 157 ve 162 numaralı otobüslerle gidebilirler.
  • Metro ile ulaşımını sağlamak isteyen kişiler 1 numaralı metro hattına binerek, müzeye ulaşımını sağlayabilirler.

Harita ve Konum Bilgisi



Adana Arkeoloji Müzesi | Tarihçesi, Gezilecek Yerler, Eserler, Giriş Ücreti ve Ulaşım Bilgisi