Yalova bir şehir olsa da birçok kişinin gönlünde aslında küçük bir sahil kasabasıdır. İçerisinde birçok tarihi köşk, tarihi otel binaları ve müze barındıran bu yer kendisini İstanbul'dan ayırmış küçük bir şehirdir. Hatta birçok kitapta bu şehrin "Atatürk'ün Kenti" olarak adlandırıldığını dahi görebilirsiniz. Bu yazımız içerisinde sizlere kent merkezinden başlayarak Yalova Gezilecek Yerler rehberi oluşturmaya çalışacağız. En azından her Türk'ün gezip görmesi gereken bu şehir hakkında daha fazla bilgi sahip olabilir, gezinizi daha profesyonel bir şekilde planlayabilirsiniz.
Yürüyen Köşk
Yalova kent merkezi içerisinde yer alan Yürüyen Köşk'ün aslında çok güzel, duygusal bir hikayesi bulunuyor. Yukarıda belirttiğimiz üzere Atatürk Yalova'yı gerçekten çok fazla severdi. 1927 yılında ilk kez bu şehre gelen Atatürk limanda gezerken bir çınar ağacı gördü. Bu çınar ağacı altında dinlenirken yaverlerine buraya kendisine ait bir köşk yaptırmalarını istedi.
Köşk kısa süre içerisinde ahşaptan da olsa yapılarak Ata'ya uygun hale getirildi. 1929 yılında hazır olan köşke Mustafa Kemal Atatürk gelerek birkaç gece konakladı. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra Atatürk'ün dinlenmiş olduğu Çınar ağacının köşke zarar verdiğini fark ettiler. Çınar ağacının dallarının kesilmesi gerekiyordu. Ancak kimse bunun için Atatürk'ten izin alamazdı.
Atatürk belki de insanlardan daha çok doğayı seviyordu. Bu nedenle böyle bir izin almak yaverler için oldukça zordu. Bir şekilde konuyu Atatürk ileten yaverler kesinlikle çınar ağacına dokunulmayacağının yanıtını aldılar. Ağaca herhangi bir zarar verilmeyecek bunun yerine Köşk kaydırılacaktı. İstanbul Belediyesi'nden gelen özel bir ekip köşkün dibini kazarak yerleştirdiği tramvay rayları ile köşkü yürütüp 5 metre kadar sola kaydırmışlardır.
Köşkün yeri değişmesi ile beraber çınar ağacı da rahatlamış oldu. Hem köşk hem de çınar ağacı herhangi bir zarar görmekten kurtulmuş oldu. İşte o günden beri yapı Yürüyen Köşk olarak adlandırılır. Yalova'ya giren yerli ya da yabancı turistler buraya uğramadan asla geri dönmezler. Sizlerde Yalova'ya kadar gelmişken bu köşke uğramadan asla geri dönmeyin.
Atatürk Köşkü
Yalova'nın Termal ilçesinde bulunan Atatürk Köşkü, Yalova Gezilecek Yerler listenizde Yürüyen Köşkten sonra yer almalıdır. Cumhuriyet ilan edildikten sonra Atatürk Anadolu'nun her köşesine giderek şehirlerdeki durumu kontrol etmeye çalışıyordu. Hem şehir merkezlerindeki hem de ilçelerdeki eksiklikleri kendi gözleri ile gören Atatürk, Yalova'ya geldiğinde bu şehir çok hoşuna gitmişti. Hatta; Yalova'nın geleceği parlak, burada bulunan termal su bu şehri geliştirecek dahi demiştir.
Atatürk Yalova'yı sevdiğinden dolayı fırsat buldukça kendisini bu şehre atıyordu. 1929 yılındaki ziyareti sırasında Termal ilçesinde Atatürk'e özel bir köşk yapılmıştır. Bu köşkün 11 odası ve 4 salonu bulunuyor. Oldukça muazzam bir tasarıma sahip olan bu köşkte Atatürk oldukça uzun bir süre kalmıştır. Birçok çalışmasını bu köşkte yürüten Atatürk, Türkiye için önemli olan birçok kararı bu köşkte almıştır. Atatürk vefat ettikten sonra köşk 1984 yılına kadar aynı şekli ile korunmuştur. 1984 yılında alınan karar ile beraber yapının müzeye dönüştürülmesine karar verilmiştir. Müze içerisinde Atatürk’ün birçok kişisel eşyası ile beraber birçok özel tablosu bulunmaktadır.
Yalova Kent Müzesi
Yalova şehir merkezinde bulunan Kent Müzesi'nde Yalova tarihine ışık tutacak birçok eser bulunuyor. Müze aslında sanıldığı kadar eski değildir. İki katlı olan müzenin üst katı daha çok resmi işlemler ve özel sergiler için kullnılıyor. Alt katında ise;
Yalova Kent Müzesi içerisinde hem Cumhuriyet hem de Osmanlı dönemine ait birçok eser ve belge yer alıyor. Yalova şehir merkezini gezerken Kent Müzesi'ni de uğramayı ihmal etmeyiniz.
Yalova Açık Hava Müzesi
Yalova kent merkezinde bulunan açık hava müzesi 2003 yılında ziyarete açılmıştır. Müze içerisinde başta Roma Dönemi olmak üzere Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserler bulunuyor. Müzeyi gezerken karşınıza mezar stelleri, onur taşları, sütun ve sütun başlıkları ile lahitler sergilendiğini göreceksiniz. Yalova kent merkezindeki boş vaktinizi değerlendirmek istiyorsanız Yalova Açık Hava Müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Bad Godesberg Parkı
Yalova'nın son 30 yıl içerisinde çok fazla değiştiğini göreceksiniz. Adalar Vapur İskelesi'nin yanında yer alan Bad Godesberg Parkı 30 yıl önce Yalovalıların denize girdikleri bir yerdi. Ancak zamanla burada da büyük bir değişimin meydana geldiğini görüyoruz. Bu parkın neden bu isimle adlandırıldığı hakkında da bilgi verelim; Yalova ile Almanya'nın Bonn şehrine bağlı Bad Godesberg şehirleri kardeş şehir ilan edilince bu parkada Bad Godesberg adı verilmiştir. Denizde meydana gelen kirlenmeden dolayı maalesef bu bölgede artık denize girilmiyor.
Bad Godesberg Parkına geldiğinizde önümüzde büyük bir marinanın bulunduğunu göreceksiniz. Marinanın sonuna doğru gittiğinizde "Balıkçılar Çay Bahçesi" işletmesini göreceksiniz. Bu işletme her yaş grubundan Yalovalıların ortak buluşma noktalarından birisi haline gelmiştir. Park içerisine yerleştirilen top Ramazan ayında iftarın açılmasına öncülük ediyor. Aynı zamanda birçok etkinlik ve kermese de ev sahipliği yapan Bad Godesberg Parkının her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu görüyoruz.
Deprem Anıtı
17 Ağustos 1999 yılında Düzce'de meydana gelen deprem Yalova'da da ağır etkiler meydana getirmiştir. Yalova'da meydana gelen yıkım sırasında 2504 kişi maalesef hayatını kaybetmiştir. Yalova sahil içerisinde yer alan Yalova Deprem Anıtı, depremde hayatını kaybeden Yalova halkına ithafen inşa edilmiştir. Anıtın yanına gittiğinizde depremde hayatını kaybetmiş olan herkesin anıt üzerinde isminin yazdığını göreceksiniz.
Yalova Deprem Anıtının zemini bütünü ile mermer ile kaplıdır. Deprem Anıtı'nın içerisine girdiğinizde deprem sırasında çekilmiş fotoğraflardan oluşan küçük bir müzede göreceksiniz. Bu müzeyi ziyaret ederek depremin yıkıcı etkilerini görebilirsiniz.
Yalova Sahili
Yalova'nın kendisine has bir sahil şeridi bulunuyor. Sahile indiğinizde sizleri oldukça uzun bir yürüyüş parkuru karşılayacaktır. Denize karşı sabah ya da akşam yürüyüş lerine çıkabilir, bir ucundan diğer ucuna bisiklet sürebilirsiniz. Spor yapmak için en doğru yerin burası olduğunu söyleyebiliriz.
Sahil kenarında yan yana dizilmiş birçok kafe ve restoran göreceksiniz. Aynı zamanda dondurmacıların da sıklıkla yer aldığı Yalova sahilinde çocukların da düşünüldüğünü görüyoruz. Birçok eğlenceli park ve oyun alanlarında çocuklarınız ile beraber keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Yalova sahilinden denize girenleri de göreceksiniz. Bizler denizin kirliliğinden ötürü buradan denize girilmesini asla önermiyoruz.
Tigem Plajı
Yalova merkezde denize girmek, sıcaklığın vermiş olduğu rahatsızlıktan kurtulmak isteyebilirsiniz. Şehir merkezine en yakın plaj Tigem Beach Club'tır. Saf deniz kumundan olan bu plajda uzun ve geniş bir sahil sizleri beklemektedir. Temiz ve güvenilir olmasından dolayı hem yerli hem de yabancı turistlerin ilk tercihlerinden birisi oluyor. 2017 yılında sahilde büyük bir temizlik başlatan yetkililer, bölgenin tatile en uygun hale gelmesi için büyük özveri göstermiş durumda. Özel bir plaj olmasından dolayı ücreti karşılığında şezlong, şemsiye gibi hizmetler de satın alabilirsiniz.
Çınarcık Kum Plajı
Yalova Gezilecek Yerler listenize kısa mola yerleri de eklemek istiyoruz. Özellikle yaz ayında geldiğinizde güzel, dinlendirici bir gün geçirmek istiyorsanız Çınarçık Kum Plajına gelebilirsiniz. Hafta sonu tıklım tıklım olan bu plaj içerisinde birden fazla beach club olduğunu göreceksiniz. İster denize girebilir ister su kaydıraklarından kayarak kendinizi eğlence akışına bırakabilirsiniz. DJ performansları eşliğinde hareketli müzikler çalan plajda aktivite sayısının da oldukça fazla olduğunu göreceksiniz...
Karaca Arboretum
Türkiye'nin ilk özel Arboretum'u olan Karaca Arboretum'u Yalova Gezi Rehberi listenize eklemenizi öneririz. Bölge halkı tarafından "Ağaç Müzesi" olarak da adlandırılan bu Arboretum'da yüzlerce farklı ağaç türünün yetiştirildiğini göreceksiniz. Seyahatinizi tamamlayıp çıkış bölümüne geçtiğinizde Arboretum içerisinde gördüğünüz ağaçların fidanlarından satın alma fırsatına sahip olabilirsiniz.
Öncelikle sizlere Arboretum'un kelime anlamında bahsedelim; Arboretum, bilimsel amaçlar için oluşturulan, içerisinde birden fazla ağaç ve ağaççık türlerinin bulunduğu botanik bahçedir. Tamamen gözlem amacı ile oluşturulan Arboretum'lar ağaçlar için en uygun alan ve yetiştirilme seçenekleri belirlenmektedir. Genelde devlet ve üniversiteler tarafından oluşturulan Arboretum'larda bir ilk meydana geldi ve özel bir oluşum Yalova'da faaliyete geçti.
Yalova Kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta olan Karaca Arboretum toplamda 135,000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş durumda. İçerisinde 5000 odunsu bitki ve Bonzai koleksiyonu bulunan botanik bahçe de birçok farklı bitki türü de yetiştiriliyor. İlk başta da belirttiğimiz gibi burayı ziyaret ettikten sonra hoşunuza giden ağaçların fidanlarını çıkışta satın alabilirsiniz.
Hersekzade Ahmet Paşa Camii
16. yüzyılın başında inşa edildiği düşünülen Hersekzade Ahmet Paşa Cami'nin kesin yapım tarihi maalesef bilinmiyor. Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Hersek köyünde bulunan bu cami 1766 tarihinde meydana gelen büyük deprem sonucunda ağır hasar görmüştür. Kemankeş İsmail Ağa, 1773 yılında camiyi baştan sona tamir ettirmiş, onarmıştır. Yaptığı değişiklikleri kitabeye yazan İsmail Ağa, caminin en azından ne zaman bakım gördüğünü gelecek nesle aktarmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise 1965 yılında devreye girmiş ve caminin yeniden restore edilmesine karar vermiştir. Yapılan büyük bakım ile cami bugünkü halini almıştır. Günümüzde ibadete açık olan camiyi turistik amaç ile de ziyaret edebilirsiniz.
Erikli ve Delmece Yaylaları
Yalova'da Gezilecek Yerler nerelerdir diye sorarsanız birçok kişi sizlere Erikli ve Delmece Yaylalarını önerir. Teşvikiye ve Kocadere Beldelerinde yer alan bu yaylalar bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerindendir. Çınarcık ilçe merkezinden çıktıktan sonra 17 kilometre daha ilerlediğinizde Delmece Yaylası karşınıza çıkacaktır. 400 dönümden oluşan bu yaylada doğal güzellikleri sırası ile keşfedilmeye sunulduğunu göreceksiniz. Her yıl binlerce kampçı güzel bir hafta ve hafta sonu geçirmek için buraya gelerek çadırlarını kurmaktadır.
Erikli Yaylası ise Delmece'ye göre biraz daha küçük bir yayladır. Denizden 600 metre kadar yükseklikte olan bu yayla içerisinde 2 adet büyük şelale de bulunmaktadır. Aynı zamanda bu yayla içerisinde de kamp yapma fırsatınız bulunmaktadır. Erikli yaylasına girebilmek için Yalova Kent Ormanı'na gitmeniz yeterlidir. Kent Ormanı içerisinden kolay bir şekilde yaylaya yürüyerek çıkabilirsiniz.
Su Düşen Şelalesi
Yalova'nın Termal ilçesinde bulunan Su Düşen Şelalesinin doğanın en güzel nimetlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Etrafı ormanlarla çevrili olan bu şelale Samanlı Dağı'nın merkezinde yer almaktadır. Dağlar içerisinde yer almasından dolayı bu bölgede yeşilin her tonunu, her rengini rahatlıkla görebilirsiniz.
Yaz ayının gelmesiyle beraber Yalova'dan birçok kişi buraya gelerek piknik yapmaktadırlar. Güzel bir kahvaltıdan sonra şelalenin suyuna kendinize bırakabilir, soğuk suda ruhumuzu dinlendirerek dinç hale gelebilirsiniz. Buradaki suyun gerçekten çok soğuk olduğunu göreceksiniz. Suya alıştırarak girmeye çalışmayın, bir anda atlayarak kendinizi doğaya teslim edin, aksi halde girmekten vazgeçebilirsiniz :) Buranın tek kötü yanı yolunun aşırı kötü ve bakımsız olmasıdır. Bu nedenle birçok kişinin buraya gelmekten vazgeçtiğini söyleyebiliriz.
Kara Kilise
Yalova Gezilecek Yerler listemizin sıradaki durağı Kara Kilisedir. Buranın 6. yüzyılda bölgeye gelen Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Yapılan çalışmalarda ilk olarak yapının su deposu olarak inşa edildiğini, Bizanslılar tarafından kiliseye dönüştürüldüğünü görüyoruz. Yalova kent merkezine 4 kilometre uzaklıkta olan Kara Kiliseye toplu taşıma kullanarak ulaşmamız oldukça kolaydır.
Gökçedere Barajı
Yalova'nın Termal yolu üzerinde yer alan Gökçedere Barajının inşaatına 1980 yılında başlanmıştır. Yapımı 9 yıl süren barajın içerisinde sayılamayacak kadar balık olduğunu göreceksiniz. Bulunduğu alan itibarıyla yemyeşil bir coğrafyaya sahip olan Gökçedere Barajında dinlenebilir, güzel fotoğraflar çekerek anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Bölge için oldukça önemli olan Gökçedere Barajından yılda ortalama 37 hm3 içme suyu elde ediliyor.
Yalova Termal Kaplıcaları
Yalova Termal Kaplıcaları günümüzden 4000 yıl önce meydana gelen bir doğa olayı sonucu oluştuğu düşünülüyor. Kent merkezine 13 kilometre uzaklıkta olan termal kaplıcanın Türkiye'de ki tek altın madalyaya sahip termal merkez olduğunu görüyoruz. Bölgedeki ilk termal yapılaşma Bizans döneminde yapılmıştır. İlk hamamı Bizanslılar yapsa da kaplıca tipi banyo ve köşklerin sultan Abdülmecid tarafından yaptırıldığı belirtiliyor.
Yalova Termal Kaplıcaları I. Dereceden Arkeolojik Doğal Sit Alanı ilan edildiğini hatırlatalım. Bütünüyle koruma altına alınan bölge günümüzde dahi arkeolojik alan olarak kabul ediliyor. Termal Kaplıcaları içerisine girdiğinizde sultan banyosu, kurşunlu banyo, valide banyosu, köylü hamamı gibi özel bölümler yer alıyor. Günübirlik kullanım için Tarihi Kurşunlu Hamamını tercih edebilirsiniz. İçerisinde açık yüzme havuzu ve sauna barındıran hamamda geleneksel birçok usül kullanılmaya devam ediliyor.
Armutlu Kaplıcaları
Yalova'da termal turizmin son yıllarda büyük oranda artış gösterdiğini biliyoruz. Sayıları her geçen gün artan otellerle beraber bölgeye binlerce kişi akın ediyor. Yalova Termal Kaplıcaları dışında birçok kişi Armutlu ilçesinde bulunan Armutlu Kaplıcalarına yöneliyor. Yalova kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta olan kaplıcanın Armutlu ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta olduğunu görüyoruz. İsmi çok fazla bilinmiyor olabilir fakat her yıl binlerce kişi sağlık turizmi için Armutlu Kaplıcalarını tercih ediyor. Buradan çıkan su deri rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalık ve soruna iyi geldiği biliniyor.
Yaveran Köşkü
Yalova Gezi Rehberi listemizin yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz. Yalova'nın Termal ilçesinde bulunan Yaveran Köşkü II. Abdülhamid Han'ın isteği doğrultusunda inşa edilmiştir. Sultanın dinlenme köşkü olarak kullandığı bu yapı Cumhuriyet'in ilanından sonra yaverlerin kullanımına sunulmuştur. Sürekli yaverler tarafından kullanıldığı için yapının ismi Yaveran Köşkü olmuştur.
Yaveran Köşkünün kullanım hakkı şu an için TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığına aittir. Başkanlık tarafından restore edilen köşkün tüm mobilyaları modern hale getirilmiştir. TBMM'nin misafirhanelerinden birisi olsa da ziyaret amacı ile de kullanılabiliyor.
Dipsiz Göl
Yalova Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Dipsiz Göl yer alıyor. Şehrin tek doğal gölü olan Dipsiz Göl, yapısı itibariyle krater gölü sınıfındandır. Doğallığını asla kaybetmeyen Dipsiz Göle gitmek isteyen kişiler öncelikle Kocadere Beldesine gitmeleri gerekiyor. Beldenin güneyinde yer alan Delmece Yaylasına girdiğinizde tüm ihtişamı ile gölün sizi karşıladığını göreceksiniz. Burası o kadar doğal ve saf bir bölgedir ki telefon dahi çekmeyebilir.
Ormanlık alan içerisinde olmasından dolayı buraya gelmekte çekinebilirsiniz. Hiç korkmanıza gerek yok; bu coğrafyada börtü böcekten başka herhangi bir canlı sizi rahatsız edemez. Zengin bir coğrafyaya sahip olduğundan dolayı birçok kişi göl manzarasına karşı kamp dahi yapmaktadır. Yalova'ya kadar gelmişken burayı görmeden asla dönmenizi öneririz.