2019 itibari ile 84,400 nüfusu bulunan Tunceli, ülkemizin en az nüfusa sahip şehirlerinden birisidir. Nüfusun büyük bir bölümünün köyde yaşadığı Tunceli’de ana geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte yol olmaya yüz tutmuş el sanatları, dokumacılık, dericilik ve çömlekçilik sanatlarının da ön plana çıktığını görüyoruz. Tunceli aynı zamanda zengin yemek kültürü ile de bilinen bir şehirdir. Çıkacağınız seyahat sırasında Zerefet, Sirekurt, Keşkek, Sirepati, Kavut gibi yöresel yemekleri yemeden asla dönmeyin. Bu yazımız içerisinde sizlere Tunceli Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalışacağız.

Pertek Kalesi

Murat Nehrinde yer alan Pertek Kalesi, Keban Barajı yapılmadan önce aktif olarak kullanılmakta idi. Günümüzde tüm etrafı sularla kaplı olan bu kalenin içi sarnıçlarla doludur. Osmanlı’nın bu bölgedeki hakimiyeti devam ederken kale sayısız defa onarılmıştır. Osmanlı dönemi öncesinde kalede yaşayan kişiler Karakuş Heykeli yerleştirmişlerdir. Bu heykel kaldırılmış yerine Arapça olarak hazırlanmış bir kitabe yerleştirilmiştir.

Yelmaniye Camii

Bölge halkı tarafından Medrese Camii olarak da bilinen Yelmaniye Camii, Timur döneminde inşa edilmiştir. Caminin tam olarak Hicri 800 ile 810 yılları arasında inşa edildiği belirtiliyor. Caminin Emir Taceddin Yelman bin Keykubat bin Halit el-Kürdi tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Cami ilk başta Medrese olarak inşa edilmiştir. Ancak daha sonrasında camiye dönüştürülmesi onun bu isimle adlandırılmasını sağlamıştır.

Elti Hatun Türbesi

Tunceli’nin Malazgirt ilçesinde bulunan Elti Hatun Türbesi, bölgenin en çok ziyaret edilen türbelerinden birisidir. Türbeye girdiğinizde karşınıza 3 mezar çıkacaktır. Bu mezarlardan birisi Elti Hatun’a ait olduğu düşünülürken diğer mezarın Uzun Hasan’a, sonuncusunun ise Uzun Hasan’ın yeğenine ait olduğu düşünülmektedir.

Çelebi Ağa Camii

Tunceli Gezilecek Yerler listemizin ağırlıkla cami, türbe gibi dini yapılardan oluştuğunu düşünebilirsiniz. Ancak; bölgeyi gezdiğinizde çok fazla seçeneğin karşınıza çıktığını göreceksiniz. Tunceli’nin Pertek ilçesine gittiğinizde Murat Irmağının hemen yamacında Çelebi Ağa Caminin yer aldığını göreceksiniz. Bu caminin giriş bölümünde yer alan kitabeye baktığınızda caminin 1569’da inşa edildiğini görüyoruz.

Eğer televizyon ve medyayı takip ediyorsanız bu cami ile ilgili haberlere rastlamışsınızdır. Çünkü bu cami daha yeni, geçtiğimiz yıllarda yüzlerce aracın bir araya geldiği özel bir ekip tarafından taşınarak şu an ki yerine yerleştirilmiştir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümü, caminin her taşını numaralandırarak taşımış, eski halini bozmadan koruma altına almıştır.

Sağman Camii

Tunceli’nin Pertek İlçesinin gezilecek yerler bakımından zengin olduğunu görüyoruz. İlçenin 20 kilometre kadar uzağında yer alan Sağman Köyünde bulunan Sağman Cami 1555 yılında inşa edilmiştir. Cami, Keyhüsrev’in oğullarından Salih Bey tarafından yapılmıştır. Caminin yanında bulunan türbenin de Salih Bey’e ait olduğu düşünülmektedir. Caminin minaresi daha sonradan yeniden yapılmış olup girişi dışarıdandır.

Keban Barajı

Keban Barajı; 1966 yılında yapımına başlanmış olup 1974 yılında bitmiş bir projedir. Bu bölgeye yapılmış en büyük yatırımlardan birisi olan Keban Barajının asıl görevi Hidroelektrik Santral olarak elektrik üretimi yapmasıdır. Faaliyete girdiği günden bu yana elektrik üretiminde bulunan baraj, ülke ekonomisine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda tarım için de önemli olan Keban Barajı, bölgede bulunan birçok tarlanın sulanmasında görev almaktadır.

Dereova Şelalesi

Yöre halkı tarafından Gelin Pınarı olarak bilinen Dereova Şelalesi, kent merkezine sadece 45 kilometredir. Şelale 20 metreden aşağıya doğru dökülmektedir. Şelalenin 3 adet su kaynağından beslendiğini görüyoruz. Dereova Şelalesine çıktığınızda çok güzel, etkileyici bir manzara sizleri karşılayacaktır. Ancak; bölgeye ulaşımın zor olduğunu belirtmek isteriz. Bu nedenle şelaleye olan turizmin çok kısıtlı olduğunun farkında olan yetkililer, ulaşım konusunda yeni çalışmalara başlamışlardır.

Mercan Vadisi Milli Parkı

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yer alan Mercan Vadisi Milli Parkı Avcı Dağlarının hemen Batı bölümünde yer almaktadır. Mercan Vadisinden çıkan doğal sular Munzur suyunun zenginleşmesini sağlamaktadır. Milli Park içerisinde yer alan tertemiz, berrak su içerisinde Türkiye’nin en lezzetli alabalıkları yetişmektedir. Genellikle birçok kişi sportif balıkçılık yapmak için buraya, Mercan Vadisi Milli Parkına gelmektedir.

Mercan Vadisinin bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olduğunu görüyoruz. Vadinin Kuzey bölümüne doğru gittiğinizde zengin orman örtüsünde doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Vadinin güney bölümünde ise daha çok kamp ve piknik yapılmaktadır.

Munzur Vadisi Milli Parkı

1971 yılında Milli Park olan Munzur Vadisi, Doğu Anadolu Bölgesinin en çok ziyaret edilen bölgelerinden birisidir. Toplamda 42,000 hektarlık alana sahip olan Munzur Vadisinin çok zengin bir floraya sahip olduğunu görüyoruz. Milli Park içerisine girdiğinizde endemik bitkilerin, akarsuların bol miktarda olduğunu göreceksiniz.

Munzur Vadisi Trekking yapmak için çok doğru bir yerdir. İçerisinde bulunan mesire yerleri bölge halkının hafta sonu gezintileri için çok iyi bir seçenektir. Tunceli ile Ovacık arasında olan Munzur Vadisi Milli Parkını kesinlikle gezi listenize dahil etmenizi istiyorum. Vadi içerisinde bulunan Munzur Çayında rafting yapma fırsatına sahip olabilirsiniz.

İn Delikleri

Tunceli Gezilecek Yerler listemizin son sırasında İn Delikleri yer almaktadır. Bölge halkı tarafından Derviş Hücreleri olarak da bilinen bu delikler Tunceli’nin en gizemli bölgelerinden birisi olarak gösterilmekt. 3 katlı olan oyma mağaraların toplamda 20 adet hücre tipi odası bulunmaktadır. İn Delikleri içerisindeki en büyük odanın Bey Odası olarak bilindiğini görüyoruz.

Tunceli Gezilecek Yerler | Tunceli’de Gezilecek 10 Yer