TRT Müzesi 1981 yılında eski radyo malzemelerinin bir araya getirilmesiyle kurulmuştur. Müzenin ilk adı TRT Radyo Müzesi'ydi ve genel olarak radyoculukla alakalı ürünler sergilenmekteydi. Ankara ve İstanbul'daki radyo-televizyon stüdyolarından gelen ve geçmişte kullanmış olan malzemelerin bir araya gelmesiyle de bugünkü adını yani TRT Müzesi adını almıştır. 28 Ekim 1994 tarihinde de özel müze olarak tanınmıştır.

Eğitimden sergi alanlarına oldukça kapsamlı olan bu müzeye geldiğiniz andan itibaren Türk televizyon tarihinin geçmişini çok daha iyi anlayacaksınız. Bu tür konulara ilgi duyan herksin gelmesi gereken oldukça kapsamlı bir müze.

TRT Müzesi Sergi Bölümleri

Müzede Atatürk

10.Yıl Nutku'nu bilmeyen yoktur. İşte Mustafa Kemal Atatürk'ün 10.Yıl Nutku'nda kullanmış olduğu orijinal mikrofonu bu bölümde görebilirsiniz. Aynı zamanda orijinal ses kaydını yine bu bölümde dinlemeniz mümkün.

Bunun yanı sıra 70'lerden başlayarak günümüze kadar Atatürk'le ilgili yapılmış bütün programları bu sergi bölümünde görmeniz mümkün.

Televizyon Sergi Salonu

Bu bölüm müzenin televizyon yayıncılığının ilk yıllarından günümüze kadar olan cihazlar yer almakta. Bu salonun en dikkat çeken aracı da şüphesiz ilk televizyon yayınında kullanılan kamera.

Resim kayıt sistemleri, kameralar, montaj cihazları, siyah-beyaz ve renkli televizyonlar bu salonun diğer önemli parçaları.

Tarih Koridoru

Müzenin belki de en dikkat çeken bölümüdür. Öyle ki adından da anlaşılacağı gibi sizi bir tarih serüvenine misafir etmektedir. Bunu da belgelerle, seslerle görüntülerle ziyaretçilere sunmaktadır. İşte sizi tarihte yolculuk yaptıracak bu koridorun ilkleri;

  • 6 Mayıs 1927-İlk radyo yayını
  • 1 Mayıs 1964-Trt'nin kuruluşu
  • 31 Ocak 1968-İlk düzenli televizyon yayınının başlaması
  • 3 Mart 1972-Reklam kuşakları hayatımıza giriyor
  • 22 Mart 1975-Türkiye ilk kez Eurovision şarkı yarışmasına katılırken bu yarışmayı Trt canlı yayınlıyor
  • 16 Nisan 1979-Trt tarafından düzenlenen ilk Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği 27 ülkede canlı yayınla gösteriliyor
  • 15 Mart 1984-Renkli yayına geçiş
  • 6 Ekim 1986-Trt 2'nin açılışı
  • 2 Ekim 1989-Trt 3 ve Trt Gap'ın açılışı
  • 28 Şubat 1990-Trt Int yurtdışında yaşayan Türkler düşünülerek yayın hayatına başlıyor
  • 24 Mayıs 2003-Türkiye Sertap Erener'le Eurovision yarışmasını kazanırken yine Trt bu yarışmayı yayınlıyordu
  • 1 Kasım 2008-Trt Çocuk yayın hayatına başladı
  • 1 Ocak 2009-Trt 6 Kürtçe yayınlara başladı
  • 21 Mart 2009-Trt Avaz yayınlara başladı

İşte tüm bu tarihi anları bu koridorda gezerek yaşayabilir ve Türk televizyon hayatında güzel bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Çocuk Koridoru

Çocukların bu müzede en sevdikleri alan. Koridor boyunca Trt'de yayınlanmış olan tüm çizgi film karakterleri çocukları bekliyor. Susam Sokağı gibi nostaljik çizgi film karakterleri yer alırken Keloğlan ve Arkadaşları gibi Trt Çocuk'la çocukların hayatına girmiş karakterler bu koridorda yer almakta.

Müzik Eğlence

Trt'nin müzikle geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Türkiye ilk defa Eurovision’a gittiğinden son Eurovision’a katıldığı zamana kadar tüm yarışmalar Trt'de yayınlanmıştır. Aynı zamanda yılbaşı günleri İbrahim Tatlıses gibi birçok ünlü şarkıcı da Trt'de boy göstermiştir. İşte bu anlarla ilgili en güzel anıları bulup, orijinal ses kayıtlarını dinleyebileceğiniz bir yer müzenin bu alanıdır.

Logolar

Trt'nin logoları da ilk radyo yayınına başladığı 1927 yılından günümüze kadar bazı değişikliklere uğramıştır. Bu bölümde yayın araçlarından, mikrofonlara birçok yerde kullanılan logoları görebilirsiniz.

Canlandırma

Necefli Maşrapa yaşı o zamanlara yetenlerin tebessümle anacağı bir detay. Trt yayınlarında arıza olduğu zaman arıza giderilene kadar ekrana necefli maşrapa başta olmak üzere birçok jenerik ve spotlar girerdi. İşte bunların hepsi bu alanda sergilenmekte. Aynı zamanda çizgi-canlandırma tekniği ile ilgili bilgeleri de bu alanda bulabilirsiniz.

SD/HD/3D

Yayınlardaki görüntüler yıllar geçtikçe artmakta. İlk başlarda SD görüntü kalitesinde verilen yayınlar yerini HD görüntü kalitesinde yayınlara bıraktı. 3D yayınlar da oldukça popüler. Bu alanda SD HD ve 3D yayınları yan yana izleyerek bu yayınlar arasındaki farkları en net şekilde görebilirsiniz.

Yayın İletimi

Mikrofonlardan çıkan ses, kameraların çektiği görüntüler evlerimize nasıl ulaşıyor bunun tüm detaylarının şematik şekilde anlatıldığı alandır.

TRT Müzesi İçerisinde Yer Alan Stüdyolar

Radyo Stüdyosu

Ses kayıt teknolojileri, taş plaklar, inanılmaz mikrofonlar işte hepsi bu eğitim sınıfı içerisinde yer almakta. Aynı zamanda 6 Mayıs 1927 tarihinde radyolarımızdan ilk duyduğumuz anons yine bu stüdyo içerisinde yer almakta.

Özellikle 1930'larda kullanılmış olan ses kayıt cihazları ve mikrofonlar burayı ziyaret edenlerin dikkatini en çok çeken alan diyebiliriz. Dilerseniz bu eğitim sınıfında kendiniz kısa bir radyoculuk deneyimi de yaşayabilirsiniz.

Radyo Drama Stüdyosu

Mikrofonda Tiyatro, Arkası Yarın, Çocuk Saati programlar 1940'lı yıllarda radyolardan dinlenen radyo dramalarıydı. Televizyon yayıncılığı olmadığı için radyolarda oyunlar sergilenirdi. İşte bu stüdyoda bu ve buna benzer oyunların ses kaydına ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda da bu drama oyunları yapılırken hangi malzemeler kullanılıyordu bunu da inceleme şansınız mevcut. Dilerseniz küçük bir radyo draması yapma şansına da sahipsiniz.

Televizyon Stüdyosu

Eğitim sınıfları arasında en keyif alacağınız alanlardan bir tanesi belki de burasıdır. Burada isterseniz bir televizyon yayınına konuk olabilir dilerseniz haber programında sunucu olabilir ya da yönetmen koltuğuna oturabilirsiniz. Tercih sizin. Aynı zamanda bir televizyon yayınının nasıl yapıldığını da detaylı bir şekilde bu bölümde inceleyebilirsiniz.

Sanal Stüdyo

Özellikle çocukların oldukça yoğun bir ilgi gösterdiği sanal stüdyoda bluebox teknolojisi yardımıyla Keloğlan'la sohbet etmek aynı filmde yer almak mümkün.

TRT Müzesi Ziyaretçi Saatleri

  • Hafta sonları ve resmî tatillerde müze ziyaretçilere kapalıdır.
  • Hafta içi 10.00-17.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
  • 5-15 kişilik gruplara rehberli turlarla hizmet verilmektedir. Fakat bunun için daha öncesinden randevu almanız zorunludur.

TRT Müzesi Giriş Ücreti

Herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

TRT Müzesi Ulaşımı

  • Kızılay'dan gelecek olanlar 185 numaralı otobüse binebilirler.
  • Birlik Mahallesi tarafından gelecekler de 342 numaralı otobüse binerek TRT Müzesi'ne gelebilirler.

Harita ve Konum Bilgisi



TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi | Hakkında Bilgi, Sergi Bölümleri, Yer Alan Stüdyolar, Ziyaretçi Saatleri ve Ulaşım