2019 yılı verilerine göre 612,000’den fazla nüfusa sahip olan Tokat, doğa güzellikleri ile ön plana çıkan bir şeirdir. Tokat’a girdiğinizde şehrin oldukça düzenli olduğunu, alışverişin düşük bütçeli olduğunu göreceksiniz. Bu yazımız içerisinde sizlere Tokat Gezilecek Yerler listesi sunmaya çalışacağız. Bu liste; Tokat geziniz sırasında sizlere büyük oranda yardımcı olacaktır.

Topçam Yaylası

Tokat kent merkezine 15 kilometre yükseklikte olan Topçam Yaylası, 1600 metre rakıma sahiptir. Yaylaya çıktığınızda birbirinden sık ormanların, tertemiz havanın sizi beklediğini göreceksiniz.

Selemen Yaylası

Tokat’ın Selemen Yaylası; hem doğal hem tarih hem de kültürel yönden zengin bir bölgedir. Selemen Yaylasının tarihi açıdan da önemli olduğunu görüyoruz. Yavuz Sultan Selim, Çaldıran Seferine çıktığında ordusu ile beraber Selemen Yaylasında konaklamıştır. Hatta cuma günü gelen Yavuz Sultan Selim, ordusu ile beraber namazını da bu yaylada kılmıştır. O günden bu yana her yıl Seleman Yaylasında ilk kar düşene kadar cuma pazar kurulmaktadır.

Zinav Gölü

Tokatın Reşadiye ilçesine 3 kilometre kadar uzaklıkta olan bu gölün suyu tatlıdır. Zinav Gölünü birçok küçük su ve bir dere beslemektedir. Gölün etrafı ormanlarla koruma altına alınmıştır. Gölün içerisinde bol miktada kızılkanat denilen tatlı su balığı bulunmaktadır. Avlanma sezonunda geldiğinizde bu nefis balıkları tutup nefisle yiyebilirsiniz.

Mahpere Hatun Kervansarayı

Tokat’ın Pazar ilçesinde yer alan Mahpere Hatun Kervansarayı, Selçuklu Mimarisi taşıyan en önemli eserlerden birisidir. Kervansaray, Selçuklu Sultanı Aleattin Keykubat tarafından annesi Mahperi Hatun için yaptırılmıştır. Sivas ile Tokat arasında yer alan kervansaray, tarihi ipek yolu üzerinde de yer almaktadır.

Kaz Gölü

Tokat Gezilecek Yerler listelerine yeni yeni giren Kaz Gölü, Tokat’ın en benzersiz ve büyüleyici bölgelerinden birisidir. Kaz Gölüne geldiğinizde kısa bir yürüyüş ve göle karşı oturmanız dahi keyif almak için yeterlidir. Burada gün batımına kadar durmanızı, güneşin batışını da burada izlemenizi öneririm.

Reşadiye Kaplıcaları

Tokat’ın Reşadiye ilçesinin tüm ülkece tanınan, bilinen bir ilçe olduğunu söyleyebiliriz. Burada bulunan şifalı sular, birçok rahatsız ve sağlık sorununa iyi gelmektedir. Reşadiye Kaplıcalarına gelerek burada bulunan termal su ve açık havuzlara girerek sağlık sorunlarınızı kısa sürede ortadan kaldırabilirsiniz.

Zile Kalesi

Tokat’ın Zile ilçesinde bulunan Zile Kalesi, ilçe merkezinde büyükçe bir höyük üzerinde yer almaktadır. Kale, bulunduğu konum itibari ile zile ovasına hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kaleyi ziyaret ettiğinizde tüm yapının moloz taş ve kesme taş ile inşa edildiğini görmekteyiz. Yuvarlakça inşa edilen kale duvarları ve burçlar, kalenin bugüne kadar gelmesinde büyük bir paya sahiptir. 1875 yılında kaleyi ziyarete gelen Ziya Paşa, içerisine okul ve askerlik şubesi inşa etmiştir.

Ali Paşa Hamamı

Ali Paşa arafından 1572 yılında inşa edilen Ali Paşa Cami ve Ali Paşa Hamamı, günümüze kadar ulaşmayı başaran ender yapılardan birisidir. Hamamın hem kadın hem de erkek bölümünün ayrı ayrı olduğunu görüyoruz. Kesme taşa sahip olan hamam sekizgen yapıdadır. 1966 yılında yapılan bakım ve onarım çalışması sırasında hamamın dış bölümü kurşunla kaplanmıştır.

Ballıca Mağarası

Tokat’ın Pazar ilçesinde ziyaret edebileceğiniz bir doğal güzellik daha bulunuyor. Ballıca Köyü içerisinde yer alan Ballıca Mağarası, yapılan karbon testlerine göre günümüzden 4 milyon yıl öncesinde oluşmaya başlamıştır. 680 metre uzunluğa sahip olan mağaranın 100 metreye varan yüksekliği bulunmaktadır. Mağara girişinde güvenlik bulunduğunu göreceksiniz. Bunun nedeni içerisde fotoğraf makinesi kullanılmasının önne geçmektir. Ballıca Mağarası içerisinde fotoğrafmakinesi ile fotoğraf çekmek tamamen yasaktır. Bu yasağın nedeni mağara içerisindeki sarkıtların fotoğraf makinesi ya da akıllı telefon flaşlarından etkilenmemesinden dolayıdır.

Taşhan

Tokat kent merkezinde yer alan Taşhan 1626 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. Yapımı 6 yıl kadar süren Taşhan, Osmanlı’nın en güzel 5 hanından birisidir. Mimarisi oldukça ilgi çekici olan Taşhan, günümüzde hala çeşitli işletmelerin faaliyet gösterdiğini görüyoruz. Burada yöreye özgü hediyelik eşya satın alabileceğiniz birçok işletme bulunmaktadır.

Arastalı Bedesten (Tokat Müzesi)

Tokat Gezilecek Yerler listelerinin olmazsa olmazlarından birisi de Arastalı Bedestenidir. Günümüzde Tokat Müzesi olarak kullanılan yapının tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Ancak üzerindeki taşlardan ve yapının mimari özelliklerinden bedestenin XV ya da XVI. Yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Tokat Müzesi içerisine girdiğinizde Tokat yöresine ait kullanılan araç ve gereçler ile beraber kıyafetler ve kültürel değerlerini görebilirsiniz.

Saat Kulesi

Sultan II. Abdülhamid Han Hazretleri, tahta çıkışının 25. Yılını kutlamak amacı ile Türkiye’de saat kulesi olmayan her noktaya saat kulesi inşa ettirmiştir. Tokat Saat Kulesi de II. Abdülhamid Han’ın talimatları sonucunda inşa edilmiş bir eserdir. Tamamen kesme taştan inşa edilmiş olan saat kulesi toplamda 33 metre yüksekliğe sahiptir. 1917 yılında saat kulesinin saati alafranga saate dönüştürülmüştür. Saat Kulesinden çıkan ses hemen hemen tüm Tokat semtlerinden duyulmaktadır. Saat kulesi üzerinde yer alan kitabede kulenin 1902 yılında yapıldığı görülmekte.

Tokat Kalesi

Tokat Kalesinin 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektdir. Üzerindeki izlerde bu döneme ait belirtiler olsa da bazı tarihçiler kalenin çok daha eski dönemlerde inşa edildiğini savunmaktadır. Tokat Kalesi, Malazgirt Zaferi sonrasında Türki hakimiyetine girmiş, özel bir kaledir. Kalenin damamı ile doğal bir yapı olduğunu ziyaret ettiğinizde göreceksiniz. Kale içerisindeki odalar, surlar elbette insanlar tarafından daha sonra yapılmış yapılardır.

Hıdırlık Köprüsü

Tokatta Selçuklu dönemi eser sayısının çok fazla olduğunu göreceksiniz. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat, 13. Yüzyılda devleti 3 torunu ile beraber yönettiği dönemde Tokat’a bu eseri inşa ettirmiştir. Köprü; üzerinde kitabesi ile günümüze kadar ulaşmayı başaran tek Selçuklu Köprüsü olarak karşımıza çıkmakta.

Latifoğlu Konağı Müzesi

Latifoğlu Konağı Tokat kent merkezinde yer alan oldukça tarihi bir yapıdır. Üzerinde yer alan kitabeye göre müzenin 1746 yılında inşa edildiğini görüyoruz. Tamamen Osmanlı - Barok mimari tarzı ile inşa edilen 2 katlı bu konak 18. Yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Tokat Gezilecek Yerler listemizin son sırasında yer alan bu konağı Kültür ve Turizm Bakanlığı 1985 yılında satın almıştır. İçerisini restore eden bakanlık, yapının 1989 yılında müze olarak faaliyet göstermesini istemiştir. İçerisinde Tokat halkının yöresel kıyafetleri, kullandıkları mutfak araç ve gereçleri, günlük konak yaşamı, hamam odası, kna gecesi kültürü çok iyi bir şekilde gösterilmektedir.

Tokat Gezilecek Yerler | Tekirdağ’da Gezilecek 13 Yer!