1 milyonu geçen nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 23. Şehri olan Tekirdağ, Marmara bölgesinin en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisidir. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Tekidağ, buğday ve yaylık ay çiçeği üretimi konusunda ülkenin büyük bir ihtiyacını karşılamaktadır. Aynı zamanda Tekirdağson 40 yılın nüfusuna oranla sanayileşme konusunda en hızlı büyüyen şehir olarak da karşımıza çıkmakta. Marmara bölgesine gelen birçok kişi Tekirdağ’ı da görmelidirler. Bu yazımız içerisinde sizlere Tekirdağ Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalışacağız. Bu liste Marmara turu sırasında sizlere büyük oranda yardımcı olacaktır.
Namık Kemal Evi
Vatan Şairi olarak gösterilen Namık Kemal 1840 yılında ziyaret edeceğiniz bu evde dünyaya gelmiştir. Ölümünden sonra kurulan Namık Kemal Derneği bu evin müzeye dönüştürülmesine karar vermiştir. Yapı, 1993 yılından bu yana müze olarak kullanılmaktadır. Içerisinde Namık Kemal’in birçok kişisel eşyası, fotoğrafları, şiirleri yer almaktadır.
Rakoczi Müzesi
Bu yapı Macaristan hükümetince satın alınmış olup daha sonrasında müzeye dönüştürülmüştür. Müzenin adındaki Rakoczi ismi Macar Prensi olan II. Frenc Rakoczi’den gelmektedir. Macar prensi Rakoczi, 15. Yüzyılda burada, bu binada yaşamıştır. Prens II. Frenc Rakoczi, Avustralyalılara karşı yürütülen Macar ayaklanması sırasında devletin başına geçmiş ancak başarısız olunca Osmanlı’ya sığınmak durumunda kalmıştır.
Namık Kemal Heykeli
Tekirdağ kent merkezinde, hükümet binasının hemen karşısında göreceğiniz parkın içerisinde Namık Kemal Heykelinin bulunduğunu göreceksiniz. Anıt olarak 1949 yılında inşa edilen heykelin yüzeyi tamamen mermer, diktörtgen yapıda inşa edilmiştir. Heykelin ön yüzünde Namık Kemal’in vatanına ne kadar düşkün olduğu yazılmaktadır.
Atatürk Ormanı
İstanbul ile Tekirdağ arasında yer alan Atatürk ormanı, Tekirdağ kent merkezine sadece 7 kilometre uzaklıktadır. Genellikle günü birlik seyahatler, piknik ve kamp için Atatürk Ormanı tercih edilmektedir.
Şarköy Sahili
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde bulunan bu sahil tam 60 kilometre uzunluğundadır. Sahip olduğu uzunluk ile Türkiye’nin en uzun sahillerinden birisi olan Şarköy sahili aynı zamanda dünyanın en uzun sahilleri sıralamasında 62. Sırada yer almaktadır. 60 kilometre uzunluğa sahip olan bu sahil yolu üzerinde hala faaliyette olan 3 adet balıkçı barınağı bulunmaktadır.
Hora Feneri
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde yer alan Hora Feneri’nin 1876 yılında Fransızlar tarafından yaptırıldığını görüyoruz. Kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilen Hora fenerini gerçekten görmeye değer olduğunu söyleyebiliriz.
Süleymaniye Camii
Tekirdağ Gezilecek Yerler listenize cami, türbe de eklemek istiyoruz. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yer alan bu cami 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Kare bir plana sahip olan caminin tamamen kesme taştan yapıldığını görüyoruz. Camiyi ziyaret ettiğinizde kapısının tam da üstünde kitabe yer aldığını göreceksiniz. Bu kitabe üzerinde caminin yapılışı ile ilgili tüm detaylar yer almaktadır.
Gazi Ömer Bey Türbesi
Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde bulunan Gazi Ömer Bey Türbesi, Turan Bey’in oğullarından birisi olan Ömer Bey’e aittir. Türbenin girişinde, kapının hemen üzerinde yer alan kitabede Ömer Bey’in 1502 yılında vefat ettiği belirtilmektedir. Türbe, Gazi Ömer Bey’in vefatından hemen sonra inşa edilmiştir.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesinin 1967 yılında açıldığını görüyoruz. Daha öncesinde oldukça küçük bir salonda sergilenen müze bu tarih itibari ile yeni binasına sahip olmuştur. 70’li yıllardan itibaren müzeye yeni parçaların eklendiğini görüyoruz. Giderek büyüyen, genişleyen Tekirdağ Müzesi, Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyaret edilebilmektedir.
Eski Camii
Tekirdağ’ın Ertuğrul Mahallesinde bulunan Eski Caminin 1831 yılında inşa edildiğini görüyoruz. Cami; Zahire Nazırı Ahmet Aga tarafından yaptırıldığını görüyoruz. Cami; 1912 yılında maalesef yıkılmak durumunda kalmıştır. Ancak; Cumhuriyet döneminde caminin yeniden inşa edildiğini görüyoruz. Tek şerefeli olan caminin minaresi kesme taştan yapılmıştır.
Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi
Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi; Dimitrios Mavridis’in mübadele öncesi ailesi ile yaşadığı bu köşke kurulmuştur. 150 yıllık geçmişe sahip olan köşk içerisinde Tekirdağ’a ait 1500’den fazla fotoğrafın yer aldığını görüyoruz. Hatta Dimitrios Mavridis, köşk ve kendisine ait olan fotoğrafların tamamını kendi isteği ile müzeye bağışlamıştır.
Laledere Mesire Alanı
Tekirdağ’ın Saray ilçesinde bulunan Laledere Mesire Alanı, ilçe merkezine 12 kilometre uzunluğundadır. 12,47 hektarlık alana sahip olan mesire alanı içerisinde masa ve sandalye, oturma alanları, çocuk oyun alanları, voleybol ve futbol oyun alanları, yeme ve içme tesislerinin bulunduğunu göreceksiniz. Bunun haricinde mesire alanı içerisinde herkesin rahat bir şekilde kamp yapabileceği kamp alanı da bulunmaktadır.
Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi
-
Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi
Tekirdağ gezilecek yerler listemizin son sırasında Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi yer almaktadır. Ailesi, çocukları ile beraber hoş vakit geçirmek isteyen kişilerin ziyaret ettiği mini hayvanat bahçesi içerisinde birçok hayvan türü yer alıyor. Çocuklarınıza doğa, hayvan sevgisi aşılamak istiyorsanız buraya, mini hayvanat bahçesine gelebilirsiniz.