4 yıldır ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı Mayıs 2019 itibari ile ziyarete açıldı. Türkiye'yi yurtdışına tanıtan en önemli mabetlerden birisi olan Sümela Manastırının binlerce yıllık geçmişi bulunmaktadır. Trabzon şehir merkezine 30 km uzaklıkta bulunan Maçka'ya gelerek buradan 20 dakikalık mesafe kat ederek manastıra ulaşabilirsiniz. Trabzon kent merkezinde her sabah saat 10:00'da 21 tane araç manastıra gitmek üzere beklemektedir. Şehir merkezinde kime sorarsanız otobüslerin kalktığı yeri söylerler. Bilet fiyatı en son 5 TL idi. Şu an ne kadar olduğunu hiç bilmiyorum.
Manastırın İsmi Nereden Geliyor?
Manastırın ismi ile ilgili birçok iddia bulunuyor. Turist rehberleri tanıtım yaparken buranın Meryem Ana Manastırı olarak anlatmaktadır. Sümela isminin daha sonradan geldiği ve bu şekilde adlandırılmaya başlandığı söylenmektedir. Milli park statüsü içerisinde yer alan bölgede konaklama yapabilmek mümkündür. Sümela'ya çıkmak için bayağı bir merdiven tırmanmanız gerekecektir. Manastırın giriş bölümünde oldukça güzel bungalov evler bulunmaktadır.
Manastır denizden 1,200 metre yükseklikte yer alıyor. Oldukça dik ve bir o kadar da sarp bir yamaçta geniş bir mağara içerisine kurulmuş olan manastır ulaşılması oldukça zor bir patikada yer alıyor.
Sümela Manastırındaki Kilisenin Yapılış Öyküsü
Bilindiği üzere Hz. İsa'nın 12 tane havarisi bulunmaktaydı. Bu havarilerden birisinin adı da Luka'dır. İncil yazarlarından birisi olan Luka Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra Roma'ya doğru yol almıştır. İsa'nın ona öğrettiklerini dünyaya yaymak için yola çıkan Luka yolda bir öğrenci edinir. Bu yolculuk sırasında Luka bir ahşap parçası üzerine çocuk İsa ve Meryem figürü ikonası çizer. Luka öldükten sonra bu ikona öğrencisine miras kalır. Yunanlı olan öğrenci ikonayı Atina'da bulunan bir manastıra getirir.
Hastalıkların iyileştirilmesine, bolluk ve bereketlik getirme gibi mucizeleri bulunan bu ikona kuşaktan kuşağa aktarılmıştır. Oldukça kutsal olan bu ikona rivayete göre 370 yılında bir anda ortadan kaybolmuştur. Melekler tarafından gökyüzüne çıkartılan bu ikonanın Trabzon'da Sümela Manastırının bulunduğu mağaraya indirilmiştir. 2 ayrı ülkede yaşayan keşişin rüyasında giren bu olay keşişlerin Trabzon'da buluşmasını sağlamıştır. Rüyalarında olduğu yerde ikonayı bulan keşişler buraya bir kilise inşa etmiştir. Tahminen kilisenin 395 yılında tamamlandığı düşünülmektedir.
Bugün Sümela Manastırına gittiğinizde birçok bölümün kapalı olduğunu görebilirsiniz. İçerisinde mahzenler, işkence odaları, konaklama alanları gibi birçok bölüm bulunmaktadır. Trabzon gezilecek yerler listenizde olması gereken bu yapının gerçek tarihle dolu olduğunu göreceksiniz.