YiyeGeze olarak bu yazımız içerisinde sizlere Karadeniz bölgesinin en tatlı, en şirin şehirlerinden birisi olan Sinop hakkında bilgiler vereceğiz. 2019 yılı itibari ile 220 bin nüfusa sahip olan Sinop’un hem tarihi hem kültürü hem plajları ile öne çıkan bir şehir olduğunu görüyoruz. Haziran ve Temmuz gibi Sinop’a gelen kişiler 3 günlük bir seyahat planı ile Sinop’u güzel bir şekilde gezebilirler. Şehrin nüfusu kış ayında az olabilir. Ancak; yazın yurtdışından gelen gurbetçi vatandaşlarla beraber nüfus 1 milyona kadar çıkmaktadır.

Karadeniz bölgesinin tek doğal limanı Sinop’da bulunmaktadır. Şehrin en büyük ekonomilerinden birisi de limancılıktır. Limanlarını aktif olarak kullanan Sinop’un aynı zamanda demiryolu ağı da bulunmaktadır. Karadeniz turuna çıktığınızda listeye kesinlikle Sinop’u da eklemenizi öneriyoruz. Sinop Gezilecek Yerler listesi, bu turda sizlere yardımcı olacaktır.

Sinop Kalesi

M.Ö 7. yüzyılda yapıldığı düşünülen Sinop Kalesinin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde ağır hasarlan ören kale sürekli bakım ve onarımlar görmüştür.

Sinop kent merkezinde yer alan Sinop Kalesinin hemen sahilde, denize sıfır bir konumda yer aldığını görebilirsiniz. Kaleye girdiğinizde hemen üst katta soluklanmak için bir kafe bulunduğunu göreceksiniz. Kafe bölümüne çıktığınızda oldukça güzel bir Sinop manzarası sizleri bekleyecektir.

Tarihi Sinop Cezaevi

Sinop Gezilecek Yerler listesi oluştururken Tarihi Sinop Cezaevini kesinlikle eklemenizi öneririz. Sinop cezaevi 3 tarafı denizle çevrili bir kale içerisinde yer almaktadır. Kalenin geçmişi ise 4,000 yıllık olup oldukça fazla hikaye ve efsaneye konu olmuştur. Tarih boyunca ülkeye damgasını vurmuş birçok insanın burada yattığını görüyoruz. Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Burhan Felek gibi yakın dönem sanatçıları Tarihi Sinop Cezaevinde hüküm giymiştir.

Sinop Cezaevi'nden kaçmanın imkansız olduğunu göreceksiniz. Hatta geçmişte hapisten kaçmak isteyen 2 kişinin kayalıklardan denize düşerek boğuldukları belirtilmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılan cezaevi bir dönemler televizyonda yayınlanan Parmaklılar Ardından dizinin seti için de kullanılmıştır.

Sinop’a yolunuz düştüğünde hiçbir yere uğramasanız bile sadece buraya uğramanızı isterim. Cezaevi avlusundan içeri girdiğinizde bile sizi derinden etkileyecek birçok detayla karşılaşacaksınız. Cezaevinin bütünü ile korunduğunu, aktif olarak kullanıldığı dönemde mahkumların yataklarının bile aynı şekilde durduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda Parmaklıklar Ardından dizinin bazı set bölümleri de müze içerisine dahil edilip ziyaret edilebilir durumdadır.

Hamsilos Koyu

Sinop kent merkezine 11 kilometre uzaklıkta olan Hamsilos Koyu Türkiye'nin tek fiyordu özelliğine sahip olan koyudur. Daha önce hiçbir yerde görmediğiniz manzaraların bulunduğu bu koya genellikle güm batımını izlemek isteyen kişiler gelmektedir. İnternet yaygınlaşmadan önce burası neredeyse hiç bilinmiyordu. Tüm güzelliğini korumayı başarmış olan bu koy henüz insan tahribatına uğramamıştır. Eğer yanınızda çadır varsa burada birkaç gün kamp yapma fırsatına da sahip olabilirsiniz.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop kent merkezinde yer alan Arkeoloji Müzesi 1970 yılında ziyarete açılmıştır. 2001 yılına kadar hizzmet veren arkeoloji müzesi bakım ve onarım çalışmaları nedeni ile kısa süreliğine kapatılmıştır. 2006 yılında yeniden ziyarete açılan müze eski, ihtişamlı günlerine geri dönmüştür. Arkeoloji müzesi içerisinde Sinop ve çevre bölgelerden çıkarılan eserler sergilenmektedir.

Sinop Etnografya Müzesi

18. Yüzyılda inşa edilmiş bir yapıda ziyaretçilere sunulan Sinop Etnografya Müzesi, toplamda 4 kata sahiptir. Yapının bir bölümü ahşaptan inşa edilirken diğer bir bölümü ahşap ile karkas ve tuğla karışımından inşa edilmiştir. Yapının ön kısmı ana caddeye bakarken arka girişi bahçeye bakmaktadır. Bir dönemler yapının arka cephesi asıl giriş bölümüydü. Müzeyi gezerken görevlilerden yardım alabilir, sergilenen eserler hakkında ipuçları toplayabilirsiniz. En son müzenin giriş ücreti 5 TL olduğunu, güncel fiyatın değişip değişmediğini bilmediğimizi eklemek isteriz.

Erfelek Şelaleleri

Sinop Gezilecek Yerler listelerinin vazgeçilmezlerinden birisi de Erfelek Şelaleleridir. Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan Erfelek Şelaleleri, toplamda 28 adet şelaleden oluşuyor. Gittiğinizde buraya insan eli değmediğini fark edeceksiniz. Çünkü burası 1997 yılında, günümüze oldukça yakın bir tarihte keşfedilmiştir. 1997 yılında bölgenin baraj inşaatı sırasında Devlet Su İşleri Dairesi kazara çalışma sırasında Erfelek Şelalelerine ulaşmıştır.

Sinop Belediyesi tarafından turizme kazandırılan Erfelek Şelalelerine giriş ücretlidir. Giriş ücretini ödedikten sonra içeride istediğiniz kadar kalabilirsiniz. Piknik yapmak, kamp kurmak tamamen serbesttir. Merdiven şeklinde olan şelaleler sizi adeta bulunduğumuz dünyanın dışına doğru taşıyacaktır.

Diyojen Anıtı

Sinop’un girişinde yer alan Diyojen Anıtı, turistlerin ilk uğrak yeri olmaktadır. Sinop’da doğup yaşamış olan ünlü filozof Diyojen’i temsil eden bu heykel ile ilgili birçok hikaye anlatılmaktadır. Rivayete göre Diyojen insanlığın medeniyet kurmasına, mal ve mülk edinmesine karşı çıkarmış. Bir fıçı içerisinde yaşamını sürdüren Diyojen’in tek mal varlığı sahip olduğu su kabıymış. Hatta bir gün çeşmede eli ile su içen bir çocuk gördüğü için elindeki tek mal varlığı su kabını da o çocuğa vermiş.

Felsefeye kalbi ile bağlı olan Büyük İskender, Makedonya Kralı olduğunda Diyojen’den bir isteği olup olmadığını sormuştur. Diyojen’in verdiği cevap ise tarihe geçer; “Gölge etme, başka ihsan istemem” bu sözün kaynağı aslen Sinoplu olan filozof Diyojen’dir.

Akgöl Tabiat Parkı

Sinop, Karadeniz bölgesinde yer alan diğer şehirler gibi doğa harikaları ile doludur. Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunan Akgöl Tabiat Parkı, ziyaretçilerin keyifle gezdiği yerlerden sadece birisidir. Hatta daha tabiat parkı yolunda iken sizi harika manzaraların beklediğini görecek, yol üstünde bulunan alabalık tesislerinden güzel bir akşam yemeği yeme fırsatına sahip olacaksınız.

İnaltı Mağarası

Sinop’un Ayancık ilçesinin 40 kilometre dışında yer alan İnaltı Mağarası, ulaşımı zor olan bir bölgededir. Bu nedenle yıl içerisinde çok az bir kitle tarafından ziyaret edilen mağaranın yolu hem zor hem de eğilimli bir yapıya sahiptir. 5 metre genişliğe sahip olan mağaranın yüksekliği 5 ile 15 metre arasındadır. İnaltı Mağarasının toplam uzunluğu 700 metre kadardır. Mağarayı gezdiğinizde duvarların travertenlerle dolu olduğunu göreceksiniz. İlerlemeye başladığınızda tamamen doğal bir şekilde oluşmuş sarkıtları göreceksiniz. Mağara keşfedildikten sonra turizme açılması oldukça zor olmuştur.

1995 yılında alınan karar sonucunda ziyarete açılan İnaltı Mağarasının içi ziyarete uygun olacak şekilde revize edilmiştir. İçerisine merdivenler, ışıklandırmalar derken çok fazla detay eklendiğini görebilirsiniz. Yapılan değişikliklerin uygulanması 2004 yılını bulmuştur. Mağara S şeklinde ilerlemekte olup 358 metrelik bölümü ziyarete açıktır.

Şahin Tepesi

Sinop Gezilecek Yerler listemize oldukça yüksek bir tepe eklemek istiyoruz. Sinop’u kuşbaşı izlemek istiyorsanız sizleri Şahin Tepesine davet ediyoruz. Buraya geldiğinizde tepede bulunan işletmeden güzel demli bir çay alabilir, manzaraya karşı çay içebilirsiniz.

Şahin Tepesi, Sinop’un Kefevi Mahallesinde bulunmaktadır. Sahip olduğu seyir alanından dolayı ziyaretçilerin gözbebeği olan bu bölge bir zamanlar gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Şehre bütünü ile hakim olan tepe olan Şahin Tepesi, bir dönemler Amerika tarafından Rusya’yı gözetlemek için kullandıkları bir üst olmuştur. İçerisinde farklı milletten askerler yer alsa bile kalenin Türk kalesi olduğunu unutmamak gerekiyor.

İnceburun Feneri

Türkiye’nin kuzeydeki son noktası İnceburun Feneri’dir. Kayaçlar üzerinde yer alan fener Karadeniz’in o hırçın dalgalarına mani olmaktadır. Denizden 38 metre kadar yükseklikte olan Fener, yıl boyunca birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

İnceburun Feneri 1863 yılında ilk olarak 12m olacak şekilde inşa edilmiştir. Kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta olan İnceburun Feneri’ne kışın geldiğinizde deniz fenerinin bo kadar dalgalar yükseldiğini göreceksiniz.

Aşıklar Caddesi

Sinop şehir merkezinde vakit geçirmek istiyorsanız Aşıklar Caddesini ziyaret edebilirsiniz. Salına salına yürüyeceğiniz bir sahile sahip olan Aşıklar Caddesi, ziyaretçilerine güzel bir palmiye gölgeliği sunmaktadır. Sahil boyunca yürürken yan yana sıralanmış olan çay bahçelerinin birine oturup deniz manzarasına karşı çay içebilirsiniz. Bununla beraber kurulan stantlardan patates cips, dondurma, kitap ve hediyelik eşya alabilirsiniz.

Paşa Tabyaları

Osmanlı - Rus savaşının en hareketli geçtiği yerlerden birisi de Sinop’tur. 19. Yüzyıl savaşlarından olan bu muharebede denizden gelebilecek saldırıları önleyebilmek için Paşa Tabyalarının inşa edilmesine karar verilmiştir. Paşa Tabyaları, hem denizden gelen saldırıları engelleyebildiği gibi liman ve tersaneye yapılacak baskınların da önüne geçmişti. Sinop’a geldiğinizde bu bölgeye kesinlikle uğramanızı öneriyoruz. Paşa Tabyalarından günümüze kadar ulaşan kalıntıları görebilir, kalıntılar aracılığıyla tarihi bir yolculuğa dahi çıkabilirsiniz.

Boyabat Kalesi

Sinop’un Boyabat ilçesinde bulunan Boyabat Kalesini de gezi listenize eklemenizi öneriyoruz. Kale, Gökırmak Vadisi’nde yer alan sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Buraya geldiğinizde harika bir vadi manzarası sizleri beklemektedir.

Pervane Medresesi

Sinop kent merkezinde yer alan Pervane Medresesi üzerinde yer alan kitabeye göre 1262 yılında inşa edilmiştir. Yapının tamamen moloz ve kesme taştan inşa edildiğini görüyoruz. Medreseye girdiğinizde içerisinde yöresel ürün ve hediyelik eşya satan dükkanların bulunduğunu göreceksiniz. Pervane Medresesi Sinop’un çarşı merkezi haline gelmiş durumda.

Balatlar Kilisesi

Sinop Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Balatlar Kilisesi yer almakta. Kilise başta Roma olmak üzere Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde aktif olarak kullanılmıştır. Günümüzde kalıntı olan yapı içerisinde tarihi birçok detay ile karşılaşabilirsiniz.

Sinop Gezilecek Yerler | Sinop’da Gezilecek 15 Yer!