Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Siirt bölgenin en kalabalık, en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. 2019 yılı itibari ile 330,000+ nüfusa sahip olan Siirt, nüfusu her yıl az da olsa arttırmaktadır. Bölge genel olarak tarımsal faaliyetleri ile geçimini sürdürmektedir. Mevsimine göre her türlü sevze ve meyvenin yetiştiği bu bereketli topraklarda yılın her döneminde ayrı güzellikler görebilirsiniz. Bölge insanı oldukça misafir olup her turist ile özel olarak ilgilenmektedir. Bu yazımız içerisinde sizlere Siirt Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalıştık.

Saat Kulesi

Siirt Saat Kulesi 1975 yılında yapımı tamamlanmış, şehrin en gözde yerlerinden birisidir. Hükümet caddesi üzerinde yer alan saat kulesi kare biçime sahip olmakta olup tamamen kesme taştan inşa edilmiştir.

Dört adet silme bölüme sahip olan Saat Kulesinin yüzeyinde hala 1975 yılında takılmış olan saat bulunmaktadır. Genelde fotoğraf çekinmek, Siirt merkezde vakit geçirmek isteyen kişilerin uğrak noktası olan Saat Kulesini sizlerin de görmesini isteriz.

Siirt Ulu Cami

Siirt kent merkezinde bulunan Ulu Cami’nin 1129 yılında inşa edildiği biliyor. Cami üzerinde incelemelerde bulunan kişiler, minare kaidesi bölümünde bir kitabe ile karşılaştılar. Kitabe içerisinde caminin 1129 yılında Selçuklu Sultanı Mugiziddün Mahmut tarafından inşa ettirildiği yazıyordu. Cami, Büyük Selçuklu devletine ait mimari özellikler taşımaktadır.

Veysel Karani Türbesi

Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Ziyaret Köyünde yer alan Veysel Karani Türbesi, bölgenin en çok ziyaret edilen türbelerindendir. Türbenin şu an ki hali 1967 yılında meydana gelen inşa ile sağlanmıştır. 1967 yılında eski türbenin yıkılmasına ve burada yeni bir türbenin yapılmasına karar verilmiştir. Daha sonra yapılan türbe ve külliye bölümü 2001 yılında restore edilerek modern bir görünüm Kazandırılmıştır. Her yıl 16 Mayıs ve 17 Mayıs tarihlerinde türbe ve külliyede Veysel Karani’yi anma etkinlikleri düzenlenmektedir.

Finik Kalesi

Siirt Gezilecek Yerler listelerinin tamamında Finik Kalesinin yer aldığını görebilirsiniz. Osmanlı’nın özellikle son dönemimde aktif olarak kullandığı bu kale bölgeye hakim oldukça yüksek bir tepe üzerinde yer almaktadır. Finik kalesinin ziyaret eden kişiler burada gördükleri manzarayı hayatlarının sonuna kadar asla unutamayacaklardır.

Şeyhul Hazin Hazretleri

Siirt Ulu Camisinde vaaz veren Şeyhul Hazin Hazretleri dini bilgisi oldukça kuvvetli bir ilim insanıdır. İhlas suresini 40 gün boyunca vaazlarında tefsir eden Şeyhul Hazin Hazretleri vefat ettikten sonra köyünde, türbenin bulunduğu bu yere defnedilmiştir. Siirt'te türbe ziyaretinde bulunmak isteyen kişileri bu türbeyi de ziyaret etmelerini öneriyoruz.

İbrahim Hakkı Hazretleri

İsmail Fakirullah Hazretleri; 1067 yılında dünyaya gelmiş ilim insanıdır. Genç yaşta babasını kaybeden İbrahim Hakkı Hazretleri, kendisini müderrislik ve imamlık alanında yetiştirmiştir. 40 yaşına geldiğinde kemale erdiği görülen İsmail Fakirullah Hazretleri, bir yandan insanlara irşatta bulunurken diğer yandan da beşeri olarak adlandırılan ilimlere ilgi göstermiştir. Bunun yanı sıra birçok bilim ve ilim insanı yetiştirmiş olan İsmail Fakirullah Hazretlerinin en başarılı öğrencilerinden birisi de Erzurumlu olan İbrahim Hakkı Hazretleridir.

İbrahim Hakkı Hazretleri başta hadis olmak üzere tasavvuf, edebiyat, fıkıh, sosyoloji, edebiyat, tıp ve astronomi gibi birçok bilim dalına ilgi göstermiş, bu alanlarda birçok bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. Siirt’e kadar gelmişken İbrahim Hakkı Hazretleri türbesine kesin olarak uğramanızı öneririz.

Şeyh Muhammed Kazım Türbesi

1996 yılında vefat eden Şeyh Muhammed Kazım Hazretleri, kız çocukların eğitim ve öğretim görmesini savunmuş, bu alanda büyük çalışmalarda bulunmuş bir alimdir. İran devriminin arkasında yer alan isimlerden birisi olan Şeyh Muhammed Kazım Hazretleri genellikle sohbetlerinde Şiilik ile Ehl-i Sünnet arasındaki farkları dile getirmekteydi. İnsanların dini düşüncelerini muhafaza etmeleri gerektiğini belirten Şeyh Muhammed Kazım Hazretlerin türbesi, Siirt'in en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir.

Sağlarca Kaplıcası

Siirt kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Sağlarca Kaplıcası, şehrin en çok ziyaretçi alan bölümlerinden birisidir. Botan Çayı’nın hemen yamacında, bir mağara içerisinde yer alan Sağlarca Kaplıcası birçok soruna iyi gelmektedir.

Sağlarca Kaplıcasını ziyaret eden kişiler genellikle buraya sağlık turizmi için gelmektedir. Kaplıcanın başta romatizma ve deri hastalıkları olmak üzere solunum, kas ve sinir hastalıklarına, kireçlenme ve eklem rahatsızlıklarına , ameliyat sonrası oluşan ağrılara iyi geldiği düşünülmektedir.

Siirt Mağaraları

Kalkerli yapıya sahip onlarca mağaranın bir arada olduğu bu bölge, Siirt gezi rehberlerine girmeye yavaş yavaş başlamıştır. Burada yer alan kalkerli oluşumarın suya karşı dirençlerinin çok az olduğu görülmekte. Zamanla yağan yağmurlar burada bu efsane görüntülerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Erzen Ören Yeri

Siirt’in ilk yerleşim bölgelerinden birisi de Erzen Ören Yeri’dir. Siirt’in Kurtalan ilçesinde yer alan bu yerleşim yerinde Anadolu’nun ilk insani yerleşim bölgelerini görebilirsiniz. Bir dönem burada oldukça fazla arkeolojik kazı yapıldı. Ancak; kayda değer bir eser, hazine bulunamadı.

Tillo Kalesi Seyir Terası

Siirt Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Tillo Kalesi Seyir Terası 2016 yılından bu yana ziyaretçi kabul etmektedir. Seyir terası; Dicle Kalkınma Ajansı ve Tillo Köyü Hizmet Götürme Birliğinin ortak çalışması sonucunda hayata geçirilmiş bir projedir. Terasa çıktığınızda harika bir Siirt manzarası sizleri beklemektedir.

Siirt Gezilecek Yerler | Siirt’de Gezilecek 10 Yer!