Balkanların en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisi olan Saraybosna, Osmanlı’nın en güzel eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. 1463 yılında Osmanlı topraklarına dahil olan şehir, bağımsızlığını elde etmesi ile beraber Bosna Hersek’e başkentlik yapmaya başlamıştır.

1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşmasına kadar Osmanlı egemenliğinde olan Saraybosna’da tarih güzelliklerin bir kısmı İsa Bey bir kısmı ise Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Saraybosna’ya gönderilen Gazi Hüsrev Bey, kurduğu vakıf ile Saraybosna’yı baştan sona inşa etmiştir.

Vizesiz olarak seyahat edilebilmesinden ötürü her yıl binlerce kişi Saraybosna’ya gitmek istiyor. Birkaç günlük yurtdışı planınız varsa sizlere hazırladığımız Saraybosna Gezilecek Yerler rehberi işinize oldukça fazla yarayacaktır. Şehirde gezilecek yerler;

Başçarşı (Baščaršija)

Saraybosna’yı ziyaret ettiğinizde şehrin dört bir yanında Osmanlı eserleri ile dolu olduğunu göreceksiniz. Şehrin en popüler yerlerinden birisi olan Başçarşı, tarihi atmosferinden ötürü her gün binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu nedenle Saraybosna Gezi Rehberi listemize ilk olarak Başçarşı işe başlamak istiyoruz.

İsa Bey tarafından 15. Yüzyılda inşa edilmiş olan Başçarşı içerisinde birçok ögeyi barındırıyor. Alışveriş fırsatları başta olmak üzere birçok yeme ve içme alanı bulunan bölge, Gazi Hüsrev Bey döneminde tam bir ticaret bölgesi haline gelmiştir. Daha sonradan inşa edilen medrese, cami ve hanlar bu bölgenin uzun yıllarda hareketli ve canlı olmasına olanak sağlamıştır.

Saraybosna’dan en popüler çarşısı olan Başçarşı’da 19. Yüzyılda büyük bir yangın felaketi meydana gelmiştir. Meydana gelen ağır hasar sırasında oldukça küçülen çarşı görkemini korumayı başarabilmiştir. Çarşıda bir süre dolaştıktan sonra otantik ürün satan dükkanlardan ürün satın alabilirsiniz. Sebil önünde bir süre sıra bekledikten sonra fotoğraf çektirip seyahatinizi ölümsüz hale getirebilirsiniz.

Başçarşı’da turlamaya başladığınızda Saat Kulesi, Gazi Hüsrev Camii, Brusa Bedesteni yapılarını görerek ziyaretinize devam edebilirsiniz. Eğer yorulup dinlenmek sterseniz herhangi bir kafeden bakır cezve ile hazırlanan Türk kahvelerinden içebilirsiniz.

Sebil (Sebilj)

Sebil Saraybosna’nın şehir simgelerinden birisi haline gelmiştir. Başçarşı girişinde yer alan çeşme İstanbul’da bulunan çeşmelerden ilham alınarak tasarlanmıştır. Çeşme ilk olarak 1753 yılında Hacı Mehmet Paşa’nın isteği doğrultusunda inşa edilmiştir.

Sebilin üst kısmına baktığınızda ahşap oymacılığının kusursuzluğunu gördükçe hayran olacaksınız. Şehre oldukça uzun bir süre temiz su veren sebil günümüzde daha çok turistik amaçla kullanılıyor. Başçarşı’da meydana gelen yangın felaketi sonrasında maalesef sebil de büyük oranda hasar görmüştür.

Bosna Savaşı sırasında da büyük oranda hasar gören Sebil 2006 yılına kadar atıl vaziyetteydi. 2006 yılında yapılan restore çalışmaları sırasında baştan sona yenilenen Sebil, eski estetik görünümüne yeniden kavuşmuştur. Sebil önünde fotoğraf çekmek, çektirmek en güzel ritüellerden birisidir.

  • Adres: Baščaršija, Sarajevo 71000

Latin Köprüsü (Latinska ćuprija)

Miljacka Nehri üzerine Širmed oğlu Hüseyin tarafından 1541 yılında inşa edilen Latin Köprüsü, Saraybosna’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. 1791 yılında meydana gelen sel felaketi sırasında büyük oranda hasar gören köprü, Ali Ajni Bey tarafından aslına uygun olacak şekilde yeniden inşa ettirilmiştir.

Latin Köprüsü dünyanın kaderini değiştirecek bir olaya maruz kalmıştır. 1914 yılında Avusturya veliaht prensi Arşidük Franz Ferdinand köprüden karşıya geçmek isterken Sırp bir genç tarafından öldürülmüştür. I. Dünya Savaşının başlamasına neden olan bu suikast birçok milletin kaderini değiştirmiştir.

Gün içerisinde çok fazla kişi tarafından ziyaret edilen Latin Köprüsü, sahip olduğu manzaradan ötürü de sıklıkla ziyaret edilmektedir. Araç trafiğine kapalı olan bu bölgede istediğiniz gibi vkit geçirip doyasıya fotoğraflar çekebilirsiniz.

Gazi Hüsrev Bey Camii (Begova džamija)

Bosna sancak beyi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında inşa edilen Gazi Hüsrev Bey Camii günümüzde hala medrese faaliyetlerine devam emektedir. Oldukça zarif bir tasarıma sahip olan caminin tasarımı ve inşası Mimar Sinan tarafından yürütülmüştür.

İçerisinde Hüsrev Bey’in türbesi de bulunan cami şehre önemli ölçüde katkılar sunmuştur. Caminin minaresi 47 metre yükseklikte olurken kubbesinin yüksekliği 26 metre kadardır. Hüsrev Bey’in şehre kazandırmış olduğu en etkileyici yapılardan birisi olan cami savaş sırasında maalesef büyük oranda hasar görmüştür.

2006 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları sonucunda cami bugün ki modern halini kazanmıştır. Bayram ve ramazan ayında eşsiz bir görünüme sahip olan camiyi kesinlikle görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Sarači 8, Sarajevo 71000

Milli Kütüphane (Vijecnica)

Milli Kütüphane binası Latin Köprüsünün hemen karşısında yer almaktadır. Saraybosna’nın Avusturya – Macaristan İmparatorluğu hakimiyetinde olduğu dönemde inşa edilen milli kütüphane, ilk etapta belediye binası olarak kullanılmıştır.

3 katlı olan belediye binası gezginlerin en sık uğradığı yerlerden birisidir. Saraybosna’da Nereye Gidilir? listenizde bu nedenle olması gereken kütüphane suikastından hemen önce Franz Ferdinand’ı misafir etmiştir. 1949 yılında yeni belediye binasının inşa edilmesi ile beraber yapı kütüphaneye dönüştürülmüştür.

Milli Kütüphane envanterinde 2 milyondan fazla kitap bulunuyordu. 1992 yılında Sırp milliyetçileri tarafından gerçekleştirilen saldırıda kütüphane baştan sona küle dönmüştür. İçerisindeki 2 milyon eser ve 100 binden fazla el yazması eser maalesef küle dönmüştür.

2000’li yıllarda restorasyon çalışmalarına giren kütüphane, oldukça ihtişamlı bir şekilde yeniden açılmıştır. Bu nedenle Saraybosna ziyaretinizde muhakkak kütüphaneye uğramanızı öneririz.

  • Adres: Obala Kulina bana, Sarajevo 71000
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 20:00
  • Web Sitesi: vijecnica.ba

Saraybosna Katedrali (Katedrala Srca Isusova)

Saraybosna Gezilecek Yerler durağımızın sıradaki adresi Saraybosna Katedralidir. 1889 yılında inşa edilmiş olan bu katedralin önündepapa II. Jean Paul heykeli bulunmaktadır. Yerel halk tarafından İsa’nın Yüce Kalbi Katedrali olarak da anılan katedralin mimari Jasip Vancas olarak gösterilmektedir.

Tasarımı Notre Dame kilisesinden ilham alınarak tasarlanan katedralin dikdörtgen çevresi tamamen koruma altına alınmıştır. Katolik mezhebinden olan yerel halkın ibadetine açık olan katedralin iç süslemesi ve mimarisi gerçekten kusursuzdur.  Saraybosna’yı ziyaret eden gezginlerin ziyaretine açık olan katedrali kesinlikle görmenizi tavsiye ederim.

  • Adres: Trg Fra Grge Martića 2, Sarajevo 71000
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:30

Umut Tüneli (Sarajevski ratni tunel)

Umut Tüneli; Saraybosna’da ziyaret edebileceğiniz en etkili yerlerden birisidir. Oldukça uzun olmasına karşın sadece 2 metrelik bölümü müze olarak ziyarete açık tutulan tüneller, Bosna Savaşının etkilerini gözler önüne sermektedir. 1993 yılında büyük ambargolara maruz kalan Saraybosna’ya ne ilaç ne gıda ne de silah girebiliyordu.

Açlık başta olmak üzere birçok nedenden ötürü kötü günler geçiren Saraybosna halkı için tek çıkış yolu bu tüneli inşa etmekti. Hem halk hem de askerler beraber başladıkları çalışmalar tam 4 ay 4 gün sürmüştür. Toplamda 800 metre uzunluğunda olan tünel 1 metre genişliğinde olup 1,6 metre yüksekliğe sahiptir. Savaş döneminde tünel ortalama 1,000 kişi tarafından aktif olarak kullanılmıştır.

Gönüllü asker ve halk tünelin açılabilmesi için günde 8 saat çalışmıştır. Tüneller kullanılarak şehre gıda, ilaç ve silah yardımı yapılmış, halkın rahatlaması amaçlanmıştır. 800 metre uzunluğa sahip olan tünelin sadece 20 metrelik bölümünü gezebilirsiniz.

  • Adres: Tuneli 1, Sarajevo 71000
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:00
  • Giriş Ücreti: 10 BAM
  • Web Sitesi: tunelspasa.ba

Sonsuz Ateş (Vjecna Vatra)

Saraybosna’da Gezilecek Yerler içerisindeki en etkileyici yerlerden birisi de sonsuz ateş adı verilen anıttır. Ferhadiye Caddesi ile Mareşal Tito caddeleri arasında yer alan anıt II. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden kişilerin anısına inşa edilmiştir. Şehrin Hırvat ve Nazi işgalinden kurtuluşunun birinci yılında açılan bu anıtta ateş asla sönmemiş, sönmeyecektir.

1946 yılından bu yana yanmaya devam eden ateş sonsuza kadar da yanmaya devam edecektir.  Sadece Sırp saldırıları sırasında yaşanılan yakıt sıkıntısı ateşin bir süre sönmesine neden olmuştur. Anıt; Juraj Neidhardt tarafından tasarlanmış olup alevler defne yaprağı şeklindedir. Sonsuz ateşi görmeden Saraybosna’dan asla geri dönmeyin.

  • Adres: Ferhadija, Sarajevo 71000

Gazi Hüsrev Bey Medresesi (Gazi Husrev-Bey (Kuršumli) Madrasa)

Başçarşı’da ziyaret edeceğiniz yerlerden bir diğeri de Gazi Hüsrev Bey Medresesidir. 1537 yılında kullanıma açılan medrese, bu zamana kadar faaliyetlerine hiç ara vermemiştir. Hala eğitim ve öğretimin devam ettiği medrese içerisinde eğitimin aksamaması için gerekli bir dizi önlemler alınmıştır.

Medrese içerisindeki eğitim ve öğretimin devam etmesinin bir diğer nedeni ise güçlü kütüphane desteği olmasıdır. 50 binden fazla kitabın yer aldığı kütüphanede aynı zamanda çok kıymetli 7 bin adet yazma eser bulunmaktadır. Eserlerin büyük bir bölümü Osmanlı döneminde hazırlanmış olup Osmanlı’yla ilgili değerli bilgiler içermektedir.

Medrese içerisindeki derslikler genel olarak avlu bölümünde bulunmaktadır. Medrese hem iç süslemeleri hem de mimarisi ile tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Buradaki eğitimlerde öğrencilere fıkıh, kelam, tefsir gibi dersler veriliyor.

  • Adres: Sarači 49, Sarajevo 71000
  • Web Sitesi: medresa.ba

İnat Evi (Inat Kuca)

Sahibinin kararlı olmasından dolayı İnat Evi adını alan bu yapı, Saraybosna’da Nereye Gidilir? listenizde kesinlikle yer almalıdır. Sıradan bir mekanın nasıl bu kadar önemli olduğundan bahsedecek olursak;

İnat Evi ile ilgili anlatılan hikayenin gerçek olup olmadığı tam olarak bilinmiyor. Söz konusu Balkanlar ve Saraybosna olunca hikayenin doğru olduğunu düşünüyoruz. Anlatılanlara göre Avusturya – Macaristan imparatorluğunun hüküm sürdüğü 1960’lı yıllarda Miljacka Nehri’nin kıyısına kamusal binalar inşa edilmeye başlanmıştır. İmparator nehir kıyısına ulusal müze, posta ve belediye binasının inşa edilmesini istemiştir. Postane ve ulusal müze inşa edilmiş fakat belediye binası bir türlü inşa edilememiştir.

Belediye Binasının inşa edileceği alan üzerinde Benderija tarafından inşa edilmiş olan İnat Evi bulunuyordu. Belediye yetkilileri ne yaparsa yapsın bir türlü ev sahibi ikna edip evin bulunduğu yeri satın alamıyordu. Ev sahibi işin tatlıya bağlanabilmesi için büyük bir şart koymuştu. O şart ise;

Ev sahibi, araziyi devredebilmek için evinin tuğlası tuğlasına kadar tam karşı kıyıdaki araziye taşınmasını istemiştir. Milimi milimine inşa edilen ev ortaya bu hikayenin çıkmasını sağlamıştır. 1997 yılında restorana dönüştürülen yapıda bugün harika yemekler pişirilmektedir.

  • Adres: Veliki Alifakovac 1, Sarajevo 71000
  • Web Sitesi: inatkuca.ba/en/

Svrzo’nun Evi (Svrzina Kuca)

Svrzo Evi, Saraybosna Müzesi’ne tabi bir yapıdır. Yapı; 18. ve 19. Yüzyılda bölgede yaşamış Osmanlı ailelerin yaşayış biçimlerini gözler önüne sermektedir. Osmanlı aile yaşamı ile ilgili detaylı bilgiler veren müze, Saraybosna’da ziyaret edebileceğiniz en güzel yerlerden birisidir.

Svrzo Evi’nde ilk olarak Kadı Munib Efendi ailesi ile beraber yaşamıştır. Kadının erkek çocuğu olmadığından dolayı ev akrabalık bağından ötürü Svrzo ailesinin kullanımına geçmiştir. 1960’lı yıllarda Svrzo ailesinden alınan ev müzeye dönüştürülmüştür. Yapının bu denli ilgi görmesinin asıl nedenlerinden birisi de ahşaptan yapılmış olmasıdır.

Ev aslına uygun olacak şekilde korunmaktadır. İçerisindeki eşyalar 18. Yüzyıl dönemine ait olup aslına uygun olacak şekilde yerleştirilmiştir. Evin sadece haremlik ve selamlık bölümlere ziyarete açıktır. Diğer yerler için özel izin almak gerekebilir.

  • Adres: Glođina 8, Sarajevo 71000
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 18:00
  • Giriş Ücreti: 10 BAM

Morica Han

Gazi Hüsrev Bey’in açtığı vakıf tarafından 1551 yılında inşa ettirilmiş olan Morica Han bir rivayete göre ismini Mustafa Moric Aga’dan almaktadır. Bazı kaynaklarda ise buranın ismi Osmanlı yönetimine isyan eden kardeşlerden geldiği belirtilmektedir. Han ismi tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir.

Morica Han, mimari açıdan Anadolu’da bulunan birçok hana benzemektedir. Aktif olarak kullanıldığı dönemde 300’den fazla insanın konaklayabildiği bu tarihi kervansarayın maalesef ki büyük bir bölümü 1697 yılında çıkan yangın sırasında yok olmuştur. Yangından sonra başlatılan restorasyon çalışmaları sonucunda yenilenen Morica Han, Saraybosna’da ayakta kalmayı başaran tek han olma özelliğine sahiptir.

Morica Han’ı ziyaret ettiğinizde içerisinde birçok dükkan olduğunu göreceksiniz. Bu dükkanlardan klasik hediyeler satın alabilirsiniz. Aynı zamanda dinlenmek, soluk almak, kahve içmek için de en iyi noktalardan birisidir.  

  • Adres: Sarači 77, Sarajevo 71000
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 22:15

Saat Kulesi (Sahat Kula)

Gazi Hüsrev Bey Camii’ni ziyaret ettiğinizde hemen yamacında Saat Kulesi olduğunu göreceksiniz. 17. Yüzyılda inşa edilmiş olan saat kulesi maalesef ki 1697 yılında meydana gelen yangın sonucunda yerle bir olmuştur. 1762 yılında Saat Kulesi aslına uygun olacak şekilde yeniden inşa ettirilmiştir. Bugün gördüğümüz saat kulesi elbette daha sonra yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda modern yapısına kavuşmuştur.

1874 yılında Saraybosnalı tüccarlar tarafından restore edilen Saat Kulesi yeni bir görünüme sahip olmuştur. Gezginler şehir içerisinde vakit geçirirken genelde burada mola verip fotoğraf çektirmektedirler.

30 metre yüksekliğe sahip olan Saat Kulesindeki saat 2017 yılında Gillet & Johnston tarafından imal edilerek takılmış. Eski saatin ise Vratnik’te bulunan camiye takılmasına karar verilmiştir. Bu saat kulesinin oldukça önemli bir özelliği bulunmaktadır.

Dünya üzerinde kamusal alanda ayın hareketlerine göre çalışan tek saat olma özelliğine sahip olan Saha Kula bu özelliğinden ötürü de çok fazla talep görüyor.

  • Adres: Mudželeti veliki, Sarajevo 71000

Hünkâr Camii (Careva Džamija)

Saraybosna Gezilecek Yerler listemize yer alan Hunkar Camii’ni kesinlikle görmenizi öneriyoruz. İshakoğlu İsa Bey tarafından inşa ettirilmiş olan caminin kitabesinde inşa tarihi 1457 olarak gösterilmektedir. Cami; II. Mehmed’e hediye olarak yaptırıldığı için yerel halk tarafından Fatih Camii olarak da bilinmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Bosna fethinden sonra inşa ettirdiği ilk dini yapı olma özelliğine sahip olan Hünkar Cami, 15. Yüzyıldan bu yana şehrin sembollerinden birisi olarak gösterilmekte. Bosna fethinden sonraki ilk Müslüman yerleşimi bu bölgeye olmuştur.

Bosna Savaşından sonra ayakta kalmayı başaran dini yapı tabii ki ilk yapıldığı dönemde ahşaptı. Zamanla cami üzerine yapılan çalışmalar bugün ki görünümün ortaya çıkmasını sağlamıştır. Günümüzdeki görünümü 1565 yılında yapılan çalışmalar ile ortaya çıkarılmış olan cami 1800’lü yıllarda odalar eklenmiştir. Cami içerisine girdiğinizde minberinde hala Osmanlı bayrağı dalgalandığını göreceksiniz.

  • Adres: Obala Isa-bega Ishakovića, Sarajevo 71000

Alifakovac Müslüman Mezarlığı

Şehir manzarasına oldukça hakim bir tepe üzerinde olan Alifakovac Müslüman Mezarlığı, Miljacka Nehri kıyısında yer almaktadır. Mezarlıkta daha çok şehrin önde gelenleri ve Saraybosna’yı ziyaret ederken vefat eden gezginlerin mezarları bulunuyor. Mezarlık 15. Yüzyıldan bu yana aktif olarak kullanılmaktadır.

Mezarlığın ismi ise İsa bey döneminde kadılık yapan Ali Faqih’ten gelmektedir. Mezarlığa girdiğinizde tam orta bölümde göreceğiniz büyük mezarlarda Yusuf Paşa, Kadı Ahmet ve Kadı Ahmet’in oğlu Muhammed Yahya Efendi yatmaktadır.

Saraybosna Savaşı sırasında şehrin işgalden kurtulmasına büyük katkıları bulunan Aliya İzzettin Begoviç ile 1700 şehidinin mezarı da bu mezarlıkta bulunmaktadır. Bu nedenle yerel halk tarafından bu mezarlık oldukça değerli ve kutsaldır.

Bosna Savaşı sırasında büyük oranda hasar gören şehitlik ve mezarlık savaş sonrasında onarılarak bugün ki hale getirilmiştir. Saraybosna Gezi Rehberi listenize mezarlığı eklemeyi kesinlikle unutmayın.

  • Adres: Veliki Alifakovac, Sarajevo 71000

Ferhadiye Caddesi

Sonsuz Ateş ve Başçarşı arasında uzanan o caddenin adı Ferhadiye Caddesidir. Şehrin en önemli cazibe merkezlerinden birisi olan bu cadde bize Saraybosna’nın modern yüzünü göstermektedir. Caddeye girdiğiniz zaman özellikle Avusturya – Macaristan İmparatorluğu döneminden kalma binalarla dolu olduğunu göreceksiniz.

Hafta sonu caddeye girdiğiniz zaman caddenin oldukça hareketli olduğunu göreceksiniz. Cadde üzerinde Saraybosna Katedrali ve Ortodoks Katedrali gibi önemli yapılar bulunmaktadır. Caddeden ilerlemeye başladığınızda ise Kurtuluş Meydanı sizleri karşılayacaktır. Bu meydanda fotoğraf çeken insanları, satranç oynayan çocukları, Saraybosna için önemli olan birçok heykeli görme fırsatına sahip olacaksınız. Savaşta Öldürülen Çocuklar Anıtı bu meydanda bulunmaktadır.

Araç trafiğine kapalı olan Ferhadiye Caddesinde alışveriş yapabileceğiniz birçok dükkan, birçok mağaza bulunuyor. Caddeüzerinde bulunan mağazaları gezdikten sonra şehrin en popüler alışveriş merkezlerinden birisi olan Alta Shopping Center ve BBI Center’a uğrayabilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı (Kazandziluk)

Ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından birisi olan bakır işlemeciliği Saraybosna’da hala popülerdir. Tatil dönüşünde elinizin boş olmasını istemiyorsanız Bakırcılar Çarşısına giderek birbirinden güzel, birbirinden değerli bakır ürünler satın alabilirsiniz.

15. yüzyıldan bu yana bakır işlemeciliği yapılan bu şehirde birçok değerli usta bulunuyor. Birbirinden otantik dükkanlarda satılan bakır ürünlerin görünümleri sizi oldukça etkileyecektir. Bakır ürünler aslında insanların temel ihtiyaçlarını gidermek üzere geliştirilmiştir. Günümüzde ise daha çok keyif ve dekor amaçlı olarak satın alınmaktadır.

Kahve cezvesi başta olmak üzere bakır pişirme tepsileri, tencereler, sahan gibi aklınıza gelebilecek her türlü ürünün bakır halini görebilirsiniz.   

Ferhadiye Camii (Ferhadija džamija)

Ferhadiye Camii 1561 yılında dönemin Bosna sancak beyi Ferhad Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Tek minareli ve 4 kubbeli cami Bosna’da Osmanlı mimarisini yansıtan en iyi yapılardan birisidir.

Diğer yapılar olduğu gibi Ferhadiye Camii’de Bosna Savaşı sırasında ağır hasar görmüştür. Hatta savaş sonrasında kullanılamaz hale gelen cami, Bosna Hersek İslam Birliği tarafından 2000 yılında yeniden restore edilerek ibadete açılmıştır.

1964 yılında caminin bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları sırasında cami duvarlarında farklı farklı dönemlerde yapılmış 5 katmanlı süsleme olduğu görülmüştür. 16. Yüzyılda ilk katmanı atılan cami 19 ve 20. Yüzyıllarda gördüğü restorasyonlarla duvarlar bugün ki hale getirilmiştir.

  • Adres: Ferhadija, Sarajevo 71000

Ali Paşa Camii (Alipašina džamija)

Ali Paşa Camii aslında mimari olarak Feradiye Camii’ne benzemektedir. 1560 yılında inşa edilmiş olan bu cami dönemin Budin Beylerbeyi olan Hadım Ali Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Camiyi görmek isteyen kişiler Tito Caddesine çıkabilirler.

Cami ziyaret ettiğinizde hemen önünde Hadım Ali Paşa’ya ait türbeyi görebilirsiniz. Türbenin yanında bulunan mezarlar ise o dönemler Avusturya – Macaristan yönetimine karşı isyan etmiş ancak öldürülmüş Boşnak şehitlerine aittir.

Ali Paşa Camii yakınlarına Hadım Ali Paşa tarafından köprü de yaptırılmıştır. Ancak yaptırılan köprü maalesef günümüze kadar ulaşmayı başaramamıştır.

  • Adres: Hamze Hume, Sarajevo 71000

At Meydanı Parkı (At Mejdan)

Saraybosna Gezilecek Yerler listemizin son sırasında At Meydanı Parkı yer almaktadır. Saraybosna’da dinlenip birkaç saat huzurlu vakit geçirmek istiyorsanız At Meydanı Parkı’na gidebilirsiniz.

Latin Köprüsünü geçtikten sonra sola doğru ilerlediğinizde karşınıza parkın çıktığını göreceksiniz. Parkın bulunduğu bu alanda 17. Yüzyılda at yarışları ve at satışları yapılıyormuş. Hatta bu alanda idam cezası ve köle ticareti bile dönüyormuş.

Günümüzde ise Saraybosna’nın en huzurlu ortamlarından birisi olan At Meydanı Parkı yeşil alanda vakit geçirmek isteyenlere çok güzel fırsatlar sunuyor. Birkaç saat dinlenmek istiyorsanız burası tam da sizlere göre!

 Saraybosna Gezi Rehberi listemizin ilk durağını tamamladık. Bu bölüm 2 3 günlük turunuz için nereleri gezeceğiniz hakkında bilgi veriyordu. Rehberimizin geri kalan bölümünde ise konaklama, yeme ve içme ile beraber alışveriş konularına değinmeye çalışacağız.

Saraybosna’da Nerede Kalınır? Saraybosna Otel Tavsiyesi

Son yıların en popüler Balkan şehirlerinden birisi olan Saraybosna, Bosna Hersek’e başkentlik etmektedir. Başta Osmanlı olmak üzere Sosyalist, Avrupa – Macaristan imparatorluklarının etkisi altında olan bu şehre vizesiz seyahat edebilmek mümkündür. Ekonomik Avrupa turu yapmak istiyorsanız Saraybosna planınızı çok iyi bir şekilde planlamanız gerekiyor. Saraybosna’da Nerede Kalınır? Seyahat öncesi birçok kişinin araştırdığı konular arasında yer alıyor.

Saraybosna tatili öncesinde her şeyi planlamak isteyebilirsiniz. Konaklama öncelikli listenize ise otel seçimini birazdan belirteceğimiz 5 bölgede yer alan otellerden yana kullanabilirsiniz. Başçarşı ve Çevresi, Bistrik, Marijin Dvor, Gorica ve Ciglane bölgesinde buluna oteller hem güvenilir hem de temiz olmaları ile ön plana çıkmaktadır. Saraybosna Otel Tavsiyesi;

3 Yıldızlı Otel Tavsiyesi: Saraybosna için 3 yıldızlı güvenilir, temiz otel arıyorsanız güzel önerilerimiz olacaktır. Samm Šeher Hotel, Hotel Old Sarajevo, Hotel Cosmopolit ve Hotel Ruža Saraybosna’da kalabileceğiniz en güzel 3 yıldızlı otellerdir. Booking üzerinden otellere baktığınızda 9 ve üzeri puanlara sahip olduğunu göreceksiniz. 3 yıldızlı otellerde gecelik konaklama ücreti 40 ile 50 Euro arasında değişmektedir. Bu ücretin üzerinde1,5 Euro şehir vergisi ve %17 oranında bir KDV eklenmektedir.

4 Yıldızlı Otel Tavsiyesi: Saraybosna’da konaklayabileceğiniz 4 yıldızlı birçok otel bulunuyor. Oldukça temiz, güvenilir ve konforlu olan bu oteller, birkaç günlük tatilinizde sizlere büyük orada yardımcı olacaktır. Oteller ile ilgili yorumlara, derecelendirmelere ve fotoğraflara Booking üzerinden ulaşabilirsiniz. Hotel Colors Inn, Hotel President Sarajevo, Courtyard by Marriott Sarajevo, Old Town Hotel konaklayabileceğiniz oteller arasında yer alıyor.  4 yıldızlı otellerde konaklama ücreti ise 70 ile 90 Euro arasında değişmektedir. Kahvaltı dahil olan bu ücretlerde beklentinize göre fiyatların değiştiğini göreceksiniz. Gecelik konaklama ücreti üzerine yine %17 KDV ile beraber 1,5 Euro şehir vergisi eklenecektir.

5 Yıldızlı Otel Tavsiyesi: Saraybosna tatilinizi lüks yapmak isterseniz 5 yıldızlı otelde konaklayabilirsiniz. Hotel Europe ve Swissotel Sarajevo şehirdeki en lüks, en konforlu otellerden birisidir. Oteller ile ilgili yorum, derecelendirme ve fotoğraflara Booking üzerinden bakabilirsiniz.  5 yıldızlı bir otelde bir gece konaklama ücreti ise 110 ile 150 Euro arasında değişiklik göstermektedir. Kahvaltı dahil olan bu ücretin daha da fazla olduğu oteller de bulunmaktadır. Otellerin fiyatı beklentinize göre değişiklik göstermektedir. Bu ücrete %17 KDV ve 1,5 Euro şehir vergisi eklendiğinde fiyat biraz daha değişiklik gösterecektir.

Saraybosna’da Ne Yapılır? Saraybosna’da Yapılacak Şeyler

Saraybosna dışarıdan bakıldığında mütevazi, sakin bir şehir gibi görülebilir. Ancak; tarihine baktığımızda yerinin hep ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Birçok kaynakta Saraybosna Avrupa’nın Kudüs’ü olarak gösterilmektedir. 3 dinden milyonlarca insan yüzyıllardır burada hiçbir sorun yaşamadan tatlı bir şekilde yaşamaktadır.

1990’lı yıllarda yerel halkın sürdürmüş olduğu bağımsızlık mücadelesinin etkileri, acısı hatta dumanı hala gözler önündedir. Ekonomik Avrupa turu yapmak isteyen kişilerin tercihi eğer Saraybosna olursa; bu şehirde yapılacak etkinlik ve aktiviteleri Saraybosna’da Ne Yapılır? Listemiz altında sunmaya çalışacağız.

Miljacka Nehri Boyunca Yürüyün

Saraybosna’da Ne Yapılır? Listemize Miljacka Nehri ile başlamak istiyoruz. Saraybosna’da yapabileceğiniz en güzel etkinliklerden birisi de bu nehri boydan boya yürümek olacaktır. Şehrin tam ortasından geçen nehir Saraybosna’yı Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye bölmüştür. Yerel halk güney bölüme vratnik adını verirken kuzey bölümüne bistrik ismini vermiştir.

Dünya üzerinde korunmuş en güzel nehirlerden birisi de Miljacka Nehridir. İçerisinde hiçbir şekilde insan atığı, pisliği bulunmaya nehirde sadece rüzgarın savurduğu yapraklar bulunmaktadır. Nehir yamacında yürürken üzerinde tarihi birçok köprü yer aldığını göreceksiniz.

Latin Köprüsü’nden Geçin

Mijacka Nehri üzerine bir dizi köprü bulunduğunu göreceksiniz. Ancak bunlar içerisinde en önemlisinin Latin Köprüsü olduğunu söyleyebiliriz. Bu köprünün tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. I. Dünya Savaşı bu köprüde meydana gelen olay sonucunda başlamıştır.

Avusturya’nın varisi Arşidük Franz Ferdinand 24 Haziran 1914 yılında köprüyü kullanıp karşıya geçmek istediği sırada Sırp Gavrilo Princip tarafından öldürülmüştür. Bu suikast maalesef I. Dünya Savaşının sebebi olmuştur. I. Dünya Savaşının başladığı yeri görmek oldukça etkileyici olacaktır.

Milli Kütüphaneyi Görün

Saraybosna’da Ne Yapılır? Listenize çok önemli bir yer ekliyoruz. Milli Kütüphane, Saraybosna’nın en önemli ve en tarihi yerlerinden birisidir. 19. Yüzyılda Saraybosna Belediye Binası olarak tasarlanan bu yapı, II. Dünya Savaşının sona ermesi ile beraber Milli Kütüphaneye dönüştürülmüştür. Kütüphanenin bu kadar önemli olmasının bir diğer nedeni ile 1992 yılında meydana gelen olaylardır.

Çetnikler yani milliyetçileri ile ünlü olan Sırplar; Milli Kütüphaneyi mermi ile doldurmuştur. O gün meydana gelen olay sonrasında büyük bir yangın çıkmış ve 2 milyondan fazla eser tamamen yanmıştır. 100 binden fazla el yazmayı eser yazmış, milli kütüphane uzun bir süre kapalı kalmıştır. Milli kütüphanenin yeniden hizmete açılması 2014 yılında biten restorasyonla sağlanmıştır.

İnat Evi’ne Uğrayın

İnat Kuca ya da bizdeki ismi ile İnat Evi isminden de anlaşılacağı üzerine inat üzerine bir hikaye üzerine kuruludur. Söz konusu Balkan toprakları olunca anlatılan hikayenin doğru olduğunu göreceksiniz. Hikayeye göre 1860 yılında o dönemler Saraybosna’da Avusturya İmparatorluğunun hükmü bulunuyormuş.

O dönemler Avusturya İmparatorluğu Mijacka Irmağı kıyısına yan yana olacak şekilde birçok devlet binası inşa etmiştir. En son belediye binası inşa edilecekken önlerine çıkan bir bina her şeyin önüne geçmiştir.

İmparatorluk yetkilileri minik evi devlete satmasını ister. Ev sahibinin tek bir isteği vardır. Nehrin tam karşı kıyısına satacağı evin aynısından inşa etmesini ister. Bu konu üzerine çokça tartışma çıksa da en sonunda inatçı adamın isteği olur. Satacağı evin milimi milimine nehrin tam karşısına aynı ev inşa edilir. İnat evi günümüde restoran olarak hizmet vermektedir.

Başçarşı’da Alışveriş Yapın

Saraybosna’da Ne Yapılır? Listenizin belki de en keyifli maddesi Başçarşı’da alışveriş yapın maddesi olacaktır. Saraybosna’nın nefes alan, tüm hareketliliğin olduğu bir yer olan Başçarşı, geçmişten beri hareketliliğini korumaktadır. Şehirdeki ekonomi burada dönmektedir.

Çok büyük olmasa da Başçarşı’nın oldukça hareketli bir yer olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde küçük dükkanlar başta olmak üzere birçok kafe ve restorandan kuyumculara, bakırcılardan gümüş işleme merkezlerine kadar her telden işletme bulunuyor. Buradan eliniz boş çıkma gibi bir ihtimaliniz bulunmuyor. Başçarşı ile ilgili detaylar Saraybosna’da Ne Alınır? Bölümümüzdedir.

Sebil’de Fotoğraf Çektirin

Bosna Valisi Hacı Mehmet Paşa 1753 yılında şehir merkezinde bulunan bu sebili yaptırmıştır. Tamamen ahşaptan yaptırılan bu sebil 1852 yılında meydana gelen yangın sonucunda maalesef tamamen yanmıştır.

1891 yılında yeniden inşa edilen sebil zamanla Saraybosna’nın simgelerinden birisi haline gelmiştir. Bugün Saraybosna’ya gelen tüm gezginler bu sebilin önünde fotoğraf çektirmektedir.

Ferhadija Caddesi’nde Yürüyün

Saraybosna’nın kendisine has bir İstiklal Caddesi bulunmaktadır. Tito Caddesinden başlayıp Başçarşı’ya kadar uzanan bu bölüme Ferhadija Caddesi adı verilmektedir. Tamamen trafiğe kapalı olan bu cadde üzerinde sayısız butik, kafe, restoran, mağaza bulunmaktadır. Şehrin tarihine ışık tutan mimari yapılarla dolu olan bu caddeyi kesinlikle görmenizi öneririz.

İsa’nın Kalbi Katedrali’ni Görün

Saraybosna’da Ne Yapılır? Listenize İsa’nın Kalbi Katedrali’ni de eklemenizi istiyoruz. Hemen hemen tüm Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Saraybosna’da da Kutsal Kalp Katedrali bulunmaktadır. Her zaman ziyarete açık olmayan katedral, ziyarete açık olduğu döneneme denk gelirseniz gerçekten muhteşem bir içeriğe sahip olduğunu göreceksiniz.

Bosna Savaşının şehir üzerindeki etkisi hala gözle görülebilir seviyede İsa’nın Kalbi Katedrali’ni ziyaret ettiğinizde duvarlarında hala kurşun ve şarapnel parçaları ile dolu olduğunu görebilirsiniz. Savaş sırasında ibadethane başta olmak üzere hiçbir şeye saygı gösterilmediğini görebilirsiniz.

Saraybosna Gülü’nü Fotoğraflayın

Dünya üzerindeki en açılı gül belki de Saraybosna’da bulunmaktadır. Gerçek bir çiçek ya da gül olmasa da Saraybosna Gülü’nün gerçek bir gül kadar değer ve kıymet gördüğünü görecesiniz. Hırvat topçuları tarafından açılan ateş sırasında birçok şarapnel parçası kontrolsüz bir şekilde dağılmış, birçok insanın yaralanmasına hatta ölmesine neden olmuştur.

Top atışı sonrasında açılan delik ve çukurlar kırmızı renkte reçine ile doldurulmuştur. Bu gülün oluşturulması ölenleri unutmamak, savaşın yıkıcı ve yakıcı etkisinin her zaman hatırlanması içindir. Saraybosna gülünü ziyaret ettiğinizde yerlerin şarapnel delikleri ile dolu olduğunu göreceksiniz.

Tramvay İle Tur Atın

Saraybosna’da ulaşımın en önemli simgelerinden birisi de tramvaydır. Orta Avrupa’da ya da herhangi bir Balkan ülkesinde tramvay yokken 1885 yılında Saraybosna’da atlı tramvay sistemi oluşturulmuştur. 1895 yılında elektrikli tramvay sistemine geçen Saraybosna, bu konuda da yine bir ilke imza atmıştır.

Şehirde oldukça eski bir geçmişe sahip olan tramvay sisteminin günümüzde çok geniş bir ağa sahip olduğunu görüyoruz. Şehir merkezinde bulunan 1 numaralı tramvaya bindiğinizde 50. Dakikalık bir şehir turu sizi beklemektedir.

Vjecna Vatra’ya Görün

Saraybosna’da Ne Yapılır? Listeniz oldukça uzun olacak. Bunu şimdiden belirtmek istiyoruz. Vjecna Vatra yani sonsuz ateş anlamına gelen bu anıt Mareşal Tito Caddesi ile Herhadija Caddesinin kesiştiği yerdedir.

Saraybosna’nın Nazi işgalinden kurtulması şerefine, bu süreçte hayatını kaybetmiş insanların adına 6 Nisan 1945’de yaptırılan bu anıtta yakılan ateş günümüzde hala yanmaya devam etmektedir. Sönmeyen sonsuz ateşi görmeden geri dönmeyi ihmal etmeyin.

Pijaca Markale’yi Ziyaret Edin

Saraybosna’da ziyaret edebileceğiniz en güzel yerlerden birisi de bu pazardır. Mula Mustafa Baseskije Caddesi üzerinde yer alan Pijaca Markale pazarı, yerel halkın sebze, meyve ve şarküteri ürün ihtiyacını karşıladığı yerlerden sadece bir tanesidir.

O kadar Pazar yeri arasında buranın neden ön planda olduğunu merak edebilirsiniz. 1990’lı yıllarda Çetnikler, Pazar yerinde alışveriş yapan insanlar üzerine ateş açmıştır. 102 kişinin hayatını kaybetmesinde neden olan bu olay günümüzde hala unutulmamıştır. Pazar yerine girdiğinizde saldırıda ölen 102 insan isminin duvarlarda yazılı olduğunu göreceksiniz.

Gazi Hüsrev Begaova’yı Yad Edin

Saraybosna’ya büyük katkıları bulunan sancak beyi Gazi Hüsrev Begaova; kurduğu vakıf sayesinde şehre okul, cami, köprü yaptırarak evsiz ve fakir insanların karınlarını duyurmuştur. Şehrin dört bir yanına yaptırdığı çeşmelerin bir kısmı günümüzde hala aktif olarak kullanılmaktadır.

Saraybosna’ya kadar gitmişken eğer boş vaktiniz varsa Gazi Hüsrev Begaova’nın kabrini ziyaret etmenizi öneririz. Kendi adına yaptırılan caminin bahçesinde yer alan türbesi, gün içerisinde hem yerel halk hem de turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Kahve İçip Lokum Yiyin

Saraybosna halkı günlük hayatta kahve tüketimine gerçekten önem vermektedir. Kahve o kadar fazla tüketiliyor ki her öğünde tüketilen kahveye ayrı bir isim verilmiştir. Mesela sabah tüketilen kahveye Razgalica adı verilmektedir.

Misafirlere hoş geldin olarak sunulan kahvenin adı ise Dočekuša kahvesidir. Dibekte dövülmüş olan bu kahve genel olarak tek kişilik cezvelerde pişirilmektedir. İçerisine kesinlikle şeker konulmadığı için biraz acı gelebilmektedir.

Günlük hayatta herkesin kahve tüketme alışkanlığı bulunmaktadır. Saraybosna’da Ne Yapılır? Listenize bu nedenle kahveyi kesinlikle eklemenizi istiyoruz. Hazır kahve içerken yanında lezzetli lokumlardan da bulundurmaya özen gösterin. Saraybosna’da gerçekten lezzeti lokumlar tadacaksınız.

Mezarlığa Gidin

Bosna Hersek’in kurucu lideri Aliya İzzet Begoviç vefat edince Bosna Savaşı kahramanları ile beraber defnedilmek istemiştir. Kendi adına anıt mezar yaptırılmamasını isteyen cumhurbaşkanının vaziyeti elbette dikkate alınmıştır.

Aliya İzzet Begoviç 1994 yılında vefat edince isteği yerine getirilmiştir. Bosna kahramanları arasında küçük bir mezarlığa defnedilen kurucu lidere asla anıt bir mezarlık yaptırılmamıştır. Ancak mezarlığın etkileyici bir görünüme sahip olduğunu göreceksiniz.

Sevdalinka Dinleyin

Bosna Hersek’in gelenek müzik türlerinden birisi de Sevda’dir. İçli, melankoik bir tarza sahip olmasından ötürü bu müzik türüne Boşnak Blues de denilmektedir. Saraybosna’ya kadar gitmişken yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden birisi de Sedalinka dinlemek üzerine olacaktır. Büyük konserlerin haricinde şehir içerisinde birkaç kafede de akşamları Sevdalinka dinletisi olmaktadır. Sözlerini anlamayabilirsiniz. Ancak müziğin sesi ve ezgisi sizi gerçekten etkileyecektir.

Umut Tüneli’ni Ziyaret Edin

II. Dünya Savaşı sırasında ve savaş sonrasında Saraybosna’ya büyük bir ambargo uygulanmıştır. Bu ambargo sırasında şehre yakıt başta olmak üzere silah, tıbbı malzeme ve yiyeceğin girmesine izin verilmiyormuş. Halk ihtiyaçlarını ise yerin 20 metre altından kazdıkları ve adına Umut Tüneli verdikleri bu tünel aracılığı ile karşılıyormuş.

1993 yılında Saraybosna havalimanı altında kazılan Umut Tünelinin genişliği 1 metre, yüksekliğinin ise 1,5 metre olduğunu görüyoruz. Tünele giriş sağlanan ev ve tünel günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Tüneli bireysel olarak gezebilirsiniz. Ancak; kişi başı 15 Euro ödeyip tura dahil olursanız 2 saatlik bir gezi sizleri beklemektedir. Savaşa dair acı dolu hikayelerin anlatıldığı tur tünelin yapılma amacını daha net anlamanıza olanak sağlamaktadır.

Günübirlik Mostar’a Gidin

Saraybosna’da Ne Yapılır? listemizin son sırasında Mostar kenti yer almaktadır. Saraybosna ziyaretinizi Balkan turu dışında yapıyorsanız kent merkezine 2 saat uzaklıkta olan Mostar kentine de uğramanızı öneriyoruz. Tren ya da otobüs ile gelebileceğiniz bu şehirde geçireceğiniz yarım günün oldukça değerli olduğunu göreceksiniz.

Mostar kenti Balkan topraklarında oldukça tanınan, bilinen bir bölgedir. Balkan Savaşlarının en ağır bilançolarına ev sahipliği yapan bu şehir tarih konusunda sizlere oldukça kıymetli bilgiler verecektir. Bireysel olarak gitmenin keyifli olduğunu düşünmüyorsanız tam gün süren turlara katılabilirsiniz.

Kişi başı 60 ile 80 Euro ücret vererek 10 saat süren turlara katılabilirsiniz. Soykırım ve Balkan Savaşlarının en azı yönlerini gösteren bu turlar içerisinde her şey dahil konsept sunulmaktadır.

Saraybosna Alışveriş Rehberi & Saraybosna’dan Ne Alınır?

Geleneksel el sanatlarının hala yaşatıldığı Saraybosna’da bakır ve gümüş işlemeciliğinin oldukça popüler olduğunu göreceksiniz. 3, 5 günlük Bosna Hersek turunuzda bilindik popüler markalar aklınıza dahi gelmeyecek. Yöresel ürünlerin güzelliği ve zarafeti sizi oldukça etkileyecektir. Bu bölümde ise Saraybosna’dan Ne Alınır? üzerine konuşmaya çalışacağız.

Saraybosna Alışveriş Rehberi

Saraybosna Alışveriş Rehberi bölümünde ihtiyacınız olan her bilgili listelemeye çalıştık. Seyahat planlaması yapmadan önce bilmeniz gerekenler;

Para Birimi: Saraybosna ziyaretinizde en çok sıkıntı yaşayacağınız konulardan birisi de para birimi konusu olacaktır. Resmi para birimi Bosna Hersek Markı (KM) olsa da bazı yerlerde Bosna Herkes Dönüştürülebilir Markı (BAM) kullanıldığını göreceksiniz.

Hem metal hem de banknot konusunda bizlere oldukça fazla benzeyen KM’nin oldukça değerli bir para birimi olduğunu söyleyebiliriz. 1 KM’nin 2020 Aralık itibari ile değeri 4,85 TL’dir.

Döviz Bozdurma: Saraybosna birçok işletme Euro ile alışveriş yapmanıza izin vermektedir. Ancak Euro ile alışveriş yaparken bile oldukça değişik kurlar kullanılmaktadır. Elinizde Dolar veya Euro varsa döviz bozdurma işlemini havalimanı ya da Başçarşı içerisinde bulunan döviz bürolarından yapmanızı öneririz. En azından hakkınız olan KM elinize geçecektir.

Dolar ve Euro oldukça talep gören para birimleridir. Avrupa’nın en ekonomik şehirlerinden birisi olan Saraybosna’da çok fazla döviz bozdurmamanızı öneririz. Zira elinizde bol miktarda kalan KM’leri yeniden dolar ve Euro yapmak istediğinizde zarar edebilirsiniz.

Kredi Kartı Kullanımı: Saraybosna’da kredi kartı kullanımı ülkemizde olduğu kadar yaygın değildir. Hala birçok işletme nakit üzerinden alışverişini yapmaktadır. Başçarşı içerisinde bulunan irili ufaklı tüm lokanta, otantik mağaza ve butiklerde kredi kartı geçerli değildir.

Araç kiralama, otel gibi ihtiyaçlarınızı kredi kartı ile karşılayabilirsiniz. Şehir içerisinde bol miktarda ATM olmasının nedeni şehir içerisinde nakit para ile alışverişin yaygın olmasından dolayıdır.

Tax Free: Bosna Hersek’te Katma Değer Vergisi yani PDV denilen bir sistem bulunuyor. Şehir içerisinde satın aldığınız herhangi bir üründe %17 oranında PDV alındığını göreceksiniz. Eğer alışverişiniz 100 KM tutarını geçiyorsa ödediğiniz PDV tutarını Tax Free olarak geri alabilirsiniz.  Yaptığınız alışverişlerin faturası ile beraber Tax Free forumu doldurarak havaalanı içerisinde bulunan ofislere teslim ettiğinizde ödediğiniz ücretin %17’lik kısmını geri alabilirsiniz.

Türkiye’ye dönseniz bile Tax Free kullanabilirsiniz. Bosna Hersek geriye dönük aylık alışverişlerde bile turistlere %17’lik Katma Değer Vergi ücretini geri ödemektedir. Tax Free he alışveriş için geçerli değildir. Petrol, tütün ürünleri ve alkol bu kapsamın dışındadır.

Saraybosna’dan Ne Alınır?

En çok merak edilen konulardan birisi de Saraybosna’dan Alınır? Konusudur. Merak etmeyin, bu şehirden eliniz boş dönmeniz neredeyse imkansızdır. Şehirde hediyelik olarak değerlendirilen ürünlerden bazıları;

Bakır

Saraybosna’dan Ne Alınır? Listemize Bakır ile başlamak istiyoruz. Şehir genelinde oldukça yaygın olan bakır işlemeciliği size oldukça zengin alışveriş seçenekleri sunmaktadır. Bakır sahan, tencere, tepsi, tencere ve cezveler boy boy ziyaretçilere sunmaktadır. Özellikle bakır cezveler, kahveden alacağınız lezzet ve tadın kalitesini büyük oranda arttırmaktadır. Bakırdan yapılma herhangi bir ürün alarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Gümüş

Gümüş işçiliği ve ustalığı ülkemizde giderek azalmaktadır. Saraybosna’ya gittiğinizde Gümüş işçiliğinin çok ileri seviyede olan bir zanaat olduğunu söyleyebiliriz. Saraybosna dönüşü hem kendinize hem de sevdiklerinize gümüşten yapılma küpe, kolye bileklik ya da herhangi bir obje satın alabilirsiniz.

İnci & Mercan

Bosna Hersek’in denize kıyısı olmadığını düşünmeyin. Adriyatik Denizine kıyısı olan Bosna Hersek’in inci ve mercan işliğinde oldukça ileri olduklarını söyleyebiliniz. Şehirde oldukça popüler olan inci ve mercan işçiliği, Saraybosna ekonomisine büyük oranda katkı sağlamıştır. Satılan ürünlerin en az 100 Euro olduğunu görmek sizi mutlu etmeyebilir.

Kahve

Kahve kültürü Bosna halkına Osmanlı’dan miras kalmıştır. Saraybosna’dan dönerken kahve mi alacağım deme! Saraybosna’da iri taneli, dibekte dövülmüş kahveler satılmaktadır. Buradan getirdiğiniz kahveleri cezvede hiç şeker ilave etmeden pişirmeniz gerekmektedir.

Lokum

Kahve yanında en çok tüketilen şeylerden birisi de lokumdur. Osmanlı döneminde bizden Bosna halkına geçen lokum tüketimi günümüzde oldukça farklı bir boyuta yükselmiştir. İçerisinde nişasta oranı fazla olan Saraybosna lokumu kolay bayatlamamaktadır. 15 gün hatta 20 günde bile bayatlamayan birçok lokum türü bulunmaktadır.

Kuru Et

Saraybosna’dan Ne Alınır? Listemiz ağırlıkla besinler üzerine kurulu olacaktır. Saraybosna’da hiçbir baharat kullanılmadan sadece tuz ile kaplanıp meşe odununda tütsülen kuru et tat olarak biraz farklı gelebilir. İçerisinde sarımsak ve çemen olmadığı için tadı oldukça farklı gelecektir. Saraybosna’dan dönerken alabileceğiniz en güzel ürünlerden birisi de kuru ettir. Vakumlayıp yanınıza aldığınızda gümrükten herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.

Vegeta

Vegeta tamamen Balkan topraklarına özgü bir baharat çeşnisidir. Genelde et ile yapılan yemeklere lezzet katmak için tercih edilen bu baharat çeşnisinden kesinlikle almak isteyeceksiniz. Sevdiklerinizle de paylaşacaksanız bol miktarda almanızı öneririz.

Ajvar

Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden birisi olan Ajvar, hediyelik olarak yanınızda getirebileceğiniz en güzel ürünlerden birisidir. Közlenmiş biber ve patlıcan ile hazırlanan bu kahvaltılık sos, Saraybosna’da çok yaygın tüketilmektedir. Eğer lezzeti damak tadınıza uygunsa dönerken hediyelik olarak Ajvar alabilirsiniz.

Bal

Saraybosna’da arı yetiştiriciliği oldukça popülerdir. Bosna Hersek’in genelinde oldukça lezzetli, sağlıklı ballar geleneksel yöntemler ile üretilmektedir. Çam ya da çiçek balı ayrımı olmasının istediğiniz tür balın en kaliteli halini satın alabilir, sevdiklerinize hediyelik olarak sunabilirsiniz.

Saraybosna’da Nereden Alışveriş Yapılır?

Saraybosna’da alışveriş yapacağınız yerler “cadde, alışveriş merkezi ve Pazar” olmak üzere 3 sınıfa ayrılmıştır. Alışveriş yapacağınızı yeri belirleme konusunda ihtiyaçlarınızın ön planda olduğunu göreceksiniz. Her ürünün satıldığı yerin farklı olduğunu göreceksiniz.

Ufak tefek basit ürünler satın alacaksanız Başçarşı ve Ferhadija Caddesi tam da sizlere göredir. Bu caddelerde bulunan ara sokaklara giriş yaptığınızda ayakkabıdan çantaya, butik mağazalardan tasarım mağazalarına her telden ürünün satıldığını göreceksiniz. Saraybosna’da Nereden Alışveriş Yapılır? Konusundaki diğer detaylar;

BBI Alışveriş ve Yaşam Merkezi

Saraybosna’da Alışveriş denilince akla ilk gelen yerlerden birisi de BBI Alışveriş ve Yaşam Merkezidir. Kent merkezinde yer alan bu AVM içerisinde ofisler, mağazalar, restoran ve kafeler bulunmaktadır. Eğer teknolojik ürün ihtiyacınız varsa bu alışveriş merkezinden alışveriş yapabilirsiniz.

  • Adres: Trg djece Sarajeva 1, Sarajevo

Grand Centar

Grand Centar, Saraybosna’da bulunan en güzel alışveriş merkezlerinden birisidir. İçerisinde teknoloji mağazaları, beyaz eşya dükkanları, butik mağaza ve restoranların bulunduğu alışveriş merkezi, birçok ürün satışı gerçekleştirmektedir.

  • Adres: Butmirska Cesta 14

İmportanne Alışveriş ve Yaşam Merkezi

İmportanne Alışveriş ve Yaşam Merkezi; içerisinde çok uluslu şirketler barındıran yaşam merkezidir. Mimarisinin dikkat çekici olmasından dolayı bu yer listemiz içerisinde yer almaktadır.

  • Adres: Zmaja od Bosne 7-7A, Sarajevo

Otoka Alışveriş ve Yaşam Merkezi

Saraybosna Alışveriş Rehberi yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Saraybosna’da en sıra dışı ürünler burada yani Otoka Alışveriş Merkezi içerisinde satılmaktadır. Antika ürünler, eskimiş eşyalar, ilk basım kitaplar, kişiye özel tasarımlar hep bu alışveriş merkezi içerisinde satılmaktadır.

  • Adres: Gradačačka 1, Sarajevo

Saraybosna ile ilgili alışveriş bölümü nihayet sona ermiştir. Saraybosna’da alışveriş yapacak kişiler için rehberimiz içerisinde ihtiyacınız olan her türlü bilgi bulunmaktadır. Saraybosna dönüşü elinizin asla boş olmaması gerektiğini, sevdikleriniz ve yakınlarınıza hediyelik ürünler almanızı öneriyoruz.

Saraybosna’da Ne Yenir? Saraybosna Yöresel Yemekleri

Saraybosna mutfağı yemek konusunda Balkanların en meşhur şehirlerinden birisidir. Tarihi, komşuları ve coğrafi konumundan ötürü mutfağı sürekli çeşitlenen Saraybosna’da bizlere dair izler de bulabilmeniz mümkündür.

Birbirinden güzel sebzeler, et, etli sulu yemekler, hamur işleri, börekler ve birbirinden güzel tatlıların yer aldığı Saraybosna mutfağında çorbanı önemli bir yere sahip olduğunu göreceksiniz. Saraybosna halkı yemeklere aynı bizim gibi çorba ile başlamaktadır. İşkembe ve tarhana çorbası özellikle çok fazla tüketilmektedir. Daha fazla uzatmadan Saraybosna’da Ne Yenir? Listemize geçmek istiyoruz.

Begova Supa

Saraybosna’da Ne Yenir? Listemize çorba ile başlamak istiyoruz. Tavuk suyu içerisine havuç, patates, bezelye ve bamyanın eklendiği bu çorbada didiklenmiş tavuk eti de görebilmeniz mümkündür. Begova Supa oldukça hafif olmasından dolayı tüketenleri asla rahatsız etmemektedir.

Sarajevska Supa

Çorba kültürünün Saraybosna’da yaygın olduğunu göreceksiniz. Kuzu ya da dana etinin haşlandığı su içerisine soğan, havuç, maydanoz ve didiklenmiş et parçaları eklenmesi ile beraber Sarajeskava Supa çorbası ortaya çıkmaktadır.

Cevapi

Balkan şehirlerinde popüler olan yemekler içerisinde Cevapi alıyor. Saraybosna’da Ne Yenir?Listenizde yer alan bu yemeğin kıyması da zırhla ya da elde çekiliyor. İçerisine sadece tuz ve soğan eklenen kıyma parmak biçiminde şekillendirip kömür ateşinde pişirilmektedir. Kendisine has özel bir ekmeğe sahip olan Cevapi, bazen Ajvar ile servis edilmektedir.

Pljeskavica

Saraybosna’da köfte kültürünün oldukça yaygın olduğunu göreceksiniz. Bıçak kıyması ya da zırhtan geçirilen kıymaya sadece soğan ve tuz ilave edilmektedir. Yuvarlak, büyükçe hazırlanan köfteler dışarıdan bakıldığında hamburger köftesine benzemektedir. Mangalda pişirilen Plijeskavica daha çok lahana turşusu ve özel soslarla servis edilmektedir.   

Mostar Köfte

Kömür ateşinde pişirilen Mostar Köfte aslında Plejeskavica ile hazırlanmaktadır. Pleskavica köftesinin içerisine kaşar peyniri, kuru et konularak hazırlanan bu köfte, kömür ateşinde pişirilmesinden ötürü oldukça lezzetli hale gelmektedir.

Briyan

Kuzu veya dana etinin Saraybosna’da çok yaygın tüketildiğini söyleyebiliriz. Briyan kemikli kuzu etinin güzelce haşlanması ile hazırlanan bir yemektir. Güzelce haşlanan kuzu eti içerisine daha sonradan domates, soğan, çeşitli baharat karşımı ve pirinçten hazırlanan iç pilav doldurulmaktadır. Bakır tepside kısık ateşte pişirilen Briyan özellikle her bayram sabahı muhakkak tüketilmektedir.

Grah

Saraybosna’da Ne Yenir? Listenize yine bizlerden bir lezzet eklemek istiyoruz. Grah bizdeki kuru fasulye yemeğine oldukça fazla benzemektedir. Grah’ın elbette birtakım farklılıkları bulunmaktadır. Örneğin salça ve soğan çok az konulurken toz biber ve kırmızı biber bol oranda eklenir. Güveçte kısık ateşte pişen yemeğin suyu genelde çok az olmaktadır. En son içerisine tercih edilirse mangalda pişmiş köfte veya kuru et ilave edilebilir.

Bosanski Lonac

Kuzu ya da dana eti ile hazırlanan Bosanski Lonac yahnisi Saraybosna’da çok yaygın tüketilmektedir. İçerisinde lahana, havuç ve patates bulunan bu yemeğin tadına aşık olacaksınız

Filovana Paprika

Saraybosna Yöresel Yemekleriiçerisinde Filovana Paprika yemeğinin oldukça ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Pirinç, kıyma, soğan ve maydanozun harç haline getirilmesi ile hazırlanan biber dolmasının tadı oldukça tanıdık gelecektir. Servis genelde patates püresi veya yoğurt ile yapılmaktadır.

Dolma Sahan

Etli yaprak sarması, etli soğan sarması ve biber dolmasının aynı tencerede sulu bir şekilde pişirildiğini hayal edin. Tüm dolma lezzetlerinin birbiri ile harmanlandığı bu lezzete aşık olacaksınız. Dolma Sahan Saraybosna’nın en lezzetli yemeklerinden birisidir.

Burek (Boşnak Böreği)

Burek ya da bir diğer ismiyle Boşnak Böreği Saraybosna’da en çok tüketilen besinler arasında yer alıyor. Bakır tepside kömür ateşinde yapılanı orijinali olan Boşnak böreği; peynirli, ıspanaklı, kıymalı, pırasalı olarak hazırlanmaktadır. Porsiyonu oldukça doyurucu olan Boşnak böreğini ülkemize döndükten sonra çok arayacaksınız.

Polenta

Kahvaltıda tüketilebilen lezzetlerden bir diğeri ise Polenta yemeğidir. Kačamak olarak da bilinen bu lezzet kaynayan su içerisine yavaş yavaş mısır unu eklenmesi ile hazırlanmaktadır. Mısır unu eklenmesi ile beraber sürekli karıştırılan bu ürün macun kıvamında servis edilmektedir. Polenta servis edilmeden önce üzerine kızgın terayağı dökülmektedir. Aksi halde beklenilen lezzetin alınması mümkün değildir.

Palacinka

Akıtma veya krepe benzeyen Palancinka; yağ, süt, un ve yumurta ile hazırlanmaktadır. Elde edilen sıvı hamur tava veya saçta pişirilmektedir. İçerisine ıspanak, peynir ya da reçel sürülen bu lezzet, kahvaltıların vazgeçilmezidir.

Soka

Saraybosna’da Ne Yenir? Listemizdeki bir diğer yiyecek Soka turşusudur. Kalın kabuğa sahip yeşil biberin süzme yoğurt ya da bal ile doldurulması ile hazırlanan bu turşu daha çok kahvaltıda tüketilmektedir.

Ajvar

Tüm Balkan ülkelerinde yaygın olan bir diğer lezzet ise Ajvar sosudur. Kırmızı biber ile hazırlanan bu sos içerisinde genelde patlıcan bulunmaktadır. Kahvaltıda ekmek üzerine sürülerek tüketildiği gibi salatalar üzerine ilave edilerek de tüketilmektedir.

Proshuta

Kuru et olarak da bilinen Proshuta, kırmızı etin meşe odunu üzerinde tuzlanarak tütsülenmesi ile hazırlanmaktadır.

Kobasice

Saraybosna’da tüketebileceğiniz lezzetlerden bir diğeri de kobasice’dir. Boşnak sucuğu anlamına gelen kobasice, dana etinden hazırlanmasından dolayı oldukça lezzetlidir.

Trileçe

Ülkemizde de oldukça popüler hale gelen trileçe Saraybosna mutfağında oldukça fazla tüketilmektedir. Eğer farklı lezzetler arıyorsanız bu tatlının tam da size göre olduğunu göreceksiniz.

Kaymaçina

Saraybosna’da Ne Yenir? Denildiğinde akla ilk gelen tatlılardan birisi de kaymaçina tatlısıdır. Yumurta, süt ve şekerin bir kapta iyice çırpıldıktan sonra fırında pişirilmesi ile ortaya çıkan bu tatlı, ülke genelinde sevilerek tüketilmektedir.

Dudove

Boşnak Şekerparesi olarak da bilinen Dudove yoğurt, un, yumurta ile hazırlanmaktadır. Minik minik parçalara ayrılan hamur fırında pişirilerek dudove haline getirilmektedir. Üzerine şerbet dökülmesi ile beraber bu lezzet ortaya çıkmaktadır.

Baklava

Osmanlı’nın Saraybosna mutfağına etkisi oldukça fazladır. Baklava genelde cevizle hazırlanmaktadır. Öyle ki bazı yerlerde Türkiye’den bile daha lezzetli ürünler hazırlandığını görebilirsiniz.

Tufahija

Saraybosna’da Ne Yenir? Listemizin sonunda oldukça lezzetli bir tatlı yer alıyor. Saraybosna’ya özgü olmayan bu lezzet hemen hemen tüm Balkan ülkelerinde popülerdir.  Tufahija; orta boyutta bir elmanın içi oyulmuş, içinin ceviz ve tarçınla doldurulduğunu düşünün. Üzerinde de krema bulunan bu tatlının oldukça lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Saraybosna Gezilecek Yerler listemizin mutlu mesut sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sayfalar dolusu olan bu rehber seyahat planı yaparken büyük oranda işinize yarayacaktır. Eğer yeterli olmadığını düşündüğünüz bir yer varsa aşağıda bulunan yorum bölümü üzerinden bizlere eksik ya da hatalı olan bölümleri ulaştırabilirsiniz.

Saraybosna Gezilecek Yerler: Saraybosna’da Gezilecek 20 Yer