Türk milletinin bağımsızlığını kazandığı, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yer Samsun’dur. Tüm sürecin başlangıcı olan Samsun tarih boyunca her daim önemli bir şehir olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele için çıktığı yolda ilk olarak Samsun’a uğramıştır. Kurtuluş Savaşı öncesi hazırlıkların yapıldığı Samsun’da birçok tarihi ve doğa güzellikler bulabilirsiniz. Aynı zamanda tarım ve sanayi şehri olan Samsun’un 1,4 milyon nüfusu bulunmaktadır. Bu yazımız içerisinde Karadeniz turu yapan kişiler için Samsun Gezilecek Yerler listesi hazırlamak istedik.

Bandırma Vapuru (Milli Mücadele Açık Hava Müzesi)

Mustafa Kemal Atatürk, kurmayları ile beraber 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapurunu kullanarak İstanbul’dan Samsun’a geldi. Samsun’un Canik ilçesinde Bandırma Plajına indiğinizde bu vapurun birebir kopyasını göreceksiniz.

İlk olarak 2003 yılında Bandırma Vapur Müzesi olarak ziyaretçi kabulüne başlayan gemi 2005 yılında büyük bir yenileme çalışmasına girdi. 2008 yılında biten çalışmalar sonrasında müze “Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi” olarak ziyaretçi kabulüne başladı. Gemi içerisinde 300 parçalık seramik bir kabartma bulunuyor. Bu kabartma İzmir’in kurtuluşunu betimlemekte olup Türkiye’nin en uzun kabartması olarak gösterilmekte.

Bandırma Vapuru tamamen aslına uygun olacak şekilde dekor edilmiştir. Vapurun bir duvarı üzerinde Kurtuluş Savaşı sırasında şehit düşmüş 1200 askerin ismi yer almaktadır.

  • Adres: Belediye Evleri, 55080 Canik/Samsun
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 17:00
  • Giriş Ücreti: Tam 2 TL, Öğrenci 1 TL

Amisos Tepesi

Samsun tarihine baktığımızda şehrin eskiden Amisos olarak adlandırıldığını görüyoruz. Şehre ismini veren Amisos Tepesinin geçmişi M.Ö 3. yüzyıla kadar dayandığı biliniyor. Bu tepelerin keşfi ise günümüze yakın bir tarih olan 1995’dir. Amisos Tepelerine çıktığınızda oldukça güzel bir manzara sizi bekliyor. 3 TL vererek bineceğiniz kısa teleferik sizi bu tepeye kolayca çıkaracaktır. Amisos Tepesine çıktığınızda burada Helenistik döneme ait 2 adet mezar göreceksiniz. Mezarların Pontus Krallığında görev almış 2 üst düzey yöneticiye ait olduğu düşünülmektedir.

Tarihi bir yer olduğu bilinmeyen dönemde bu tepe Baruthane Tepesi olarak adlandırılıyordu. Bölge üzerinde 2008 yılında başlatılan kazı çalışmaları sonrasında Amisos Tepesinin turizme kazandırılmasına karar verildi. Bu bölgeden çıkarılan eserleri görmek için Arkeoloji ve Etnografya Müzesini ziyaret edebilirsiniz.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

19 Mayıs 1981 yılında kurulan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde Samsun ve çevre illerde çıkartılan arkeolojik eserler sergileniyor. Müzeyi ziyaret ettiğinizde Kalkolitik, Tunç, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler göreceksiniz.

Önceden eski fuar alanı içerisinde, eski bir binada ziyaretçi kabul eden müze, geçtiğimiz günlerde yeni valilik binasının yanında yapılan yeni binasına taşındı. Müze içerisinde özel bölümde yukarıda bahsettiğimiz Amisos Tepesi kazı çalışmalarından çıkartılan hazineler sergileniyor. Müze pazartesi hariç olacak şekilde haftanın 6 günü hizmet veriyor.

  • Adres: Kale Mahallesi, 19 Mayıs Blv. No:5, 55030 İlkadım/Samsun
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 17:00
  • Giriş Ücreti: 5 TL

Gazi Müzesi

Samsun Gezilecek Yerler listenize bir tarihi mekan daha ekliyorum. Gazi müzesi, Cumhuriyet tarihini canlı canlı görmek isteyen kişiler için tasarlanmış oldukça özel bir müze. Müze binası Jean Lonnis Mantika tarafından 1902 yılında inşa ettirilmiştir. Bir süre otel olarak hizmet veren yapı 1940 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

1940 yılından bu yana Gazi müzesi olarak adlandırılan müze Pazartesi hariç haftanın 6 günü 17:00’a kadar hizmet veriyor. Müzeye 0nuncu yıl marşının orijinali, Atatürk’e ait fotoğraflar ve bazı kişisel eşyalar, Bandırma Vapurunun maketi yer alıyor.

Büyük Camii

İlki Hıdır bey tarafından 1300 yılında inşa ettirilen Büyük Cami, 1869 yılında meydana gelen yangın sonucunda bütünü ile yıkılmıştır. Daha sonra Batumlu Hacı Ali bey camini aynı yerden yeniden inşa edilmesini istiyor. 1884 yılında yeniden inşa ettirilen Büyük Cami, Samsun’un en büyük camisidir. Ahşap mimarisi ile ön plana çıkan cami, ziyaretçilerden de tam not almayı başarmış durumda.

Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Karadeniz bölgesinin en kalabalık, en büyük kayak merkezlerinden birisi de Ladik Akdağ Kayak Merkezidir. Birbirinden farklı zorluk derecelerine sahip pistlerin yer aldığı kayak merkezinde profesyonel kişilerden ders alabilir, ilk kayak deneyimini yaşayabilirsiniz. Rahat, risksiz bir ortama sahip olan Ladik Akdağ Kayak Merkezinde her çeşitli döneminde sayısız etkinlikler de düzenleniyor. Kayak merkezinin adının geldiği Ladik Gölü ise kayak merkezinin her yerinden görülebiliyor.

Ladik Akdağ Kayak Merkezinin 1500 metre uzunluğa sahip telesiyeji bulunmaktadır. Kayak merkezinin içerisinde aynı zamanda çok iyi bir şekilde hizmet sunan konaklama merkezleri de bulunmaktadır.

Amazon Köyü

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi önderliğinde kurulan Amazon Köyü, Samsun’un en değişik köyü olarak karşımıza çıkıyor. Amisos Tepesinin tam da karşısında yer alan köy içerisinde Amazon kadınlarının günlük yaşamları kesitler halinde sunulmuştur. Aynı zamanda 20’den fazla Amazon balmumu heykeli bulunan köyde Amazon insanların günlük yaşamda kullanmış oldukları eşyaların bir kısmı sergileniyor.

Ladik Gölü

İçerisinde yüzen adacıkların bulunduğu Ladik Gölü, tüm dünyaca bilinen ünlü bir göldür. Etrafında bol miktarda orman ve dağın bulunduğu göl, manzarası sayesinde ziyaretçi çekmektedir. Genel olarak huzur bulmak, doğa ile iç içe olmak isteyen kişiler Samsun Gezilecek Yerler listesine burayı da dahil etmelidir.

Ladik Gölüne geldiğinizde eğer yanınızda olta varsa olta balıkçılığı da yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra sörf, su kayağı başta olmak üzere birçok su sporunu oldukça kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Göl içerisinde aynı zamanda birçok balık ve kuş türünün bulunduğunu söyleyebiliriz.

Kent Müzesi

Samsun Kent Müzesi, şehir merkezinde yer almakta olup içerisinde çok fazla eser yer almaktadır. 2013 yılında ziyarete açılan müzede Samsun yöresine ait sosyal, kültürel, tarihi, coğrafi, kültürel, ekonomik yapısına uygun eserler yer almaktadır. Aynı zamanda müze içerisinde çocuklar için öğretici faaliyetler bulunan eğitim ve sergi çalışmaları da bulunmaktadır.

Samsun kent müzesi aynı zamanda “Tarihi Kentler Birliği” tarafından sunulan jüri ödülünü kazanmıştır. Müzenin kullanıldığı yapı 1928 yılında inşa edilmiştir. Müze olmadan önce Samsun – Sivas Demiryolu İnşaat ve İşletme İdaresi ve Devlet Demiryolu şirketinin lojman binası olduğunu bildiriliyor.

Sevgi Gölü ve Hayvanat Bahçesi

Sevgi Gölü ve Hayvanat Bahçesi, Samsun’un sahil yolu üzerinde yer alan bir merkezidir. Büyük bir dinlenme merkezi olan hayvanat bahçesi, günün her saatinde yoğun ilgi görmektedir. Sevgi Gölü daha sonradan oluşturulmuş suni bir göldür. Gölün çevresinde yürüyüş yapabileceğiniz birçok parkur, gezi alanları bulunmaktadır. Yürüyüş sonrasında dinlenebileceğiniz birçok dinlenme alanı ve kafeterya ayrıca olarak misafirlerin hizmetine sunulmaktadır.

Sevgi Gölü ile neredeyse bir arada olan Hayvanat Bahçesi, Samsun Büyükşehir Belediyesinin en büyük projelerinden birisidir. 15,000 metrekarelik alan üzerine kurumuş olan hayvanat bahçesi 2005 yılında ziyarete açılmıştır. İçerisinde 45’den fazla türün yer aldığı hayvanat bahçesi özellikle çocukların dikkatini çekmekte.

Tekkeköy Mağaraları

Tekkeköy Mağaralarının geçmişi yontma taş devrine kadar girmektedir. Bölgede yapılan kazılarda Frig, Hitit, Anadolu medeniyetlerine ait izler görünmekte. Tekkeköy Mağaraları Karadeniz Bölgesinin en eski yerleşim bölgesidir. 96 bin metrekare olan mağaraların çok az bir kısmı ziyaret edilmektedir. Bölgede bulunan Rum evlerden biri 2014 yılında restore edilerek Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze evine dönüştürülmüştür. Tekkeköy Mağaraları aynı zamanda Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi olma özelliğine sahiptir.

Atatürk Anıtı (Onur Anıtı)

Atatürk Parkı içerisinde yer alan Atatürk Anıtı, Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Avustralya’nın en ünlü heykel tıraşı Heinrich Krippel’e yaptırılan heykelin boyu 475 metredir. Heykel 1931 yılında bugünkü yerine dikilmiştir. Samsun’un şehir simgelerinden birisi Atatürk Anıtı üzerinde oldukça kıymetli kabartmalarda bulunmaktadır. Bu anıt aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışını da temsil etmektedir.

İlk Adım Anıtı

Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a indiğinde ayak bastığı ilk yere bu heykel dikilmiştir. İskelenin hemen önünde olan İlk Adım Anıtı, tarih seven kişiler tarafından çok fazla ziyaret ediliyor. Samsun Gezilecek Yerler listelerinde yer alan ilk Adım Anıtı, şehrin sembollerinden birisi haline gelmiştir.

Atatürk’ün 100. Doğum yılına özel yaptırılan İlk Adım Anıtı Atatürk Bulvarı üzerinde hemen iskelenin önünde yer alıyor. Anıtın tasarımı tamamen mimar Seçin Viter’e aittir.

Kabaceviz Şelaleleri

Sakarya’nın Tekkeköy ilçesinde yer alan Kabaceviz Şelalesi, tabiatın en güzel sırlarını barındırmaktadır. Kent merkezine 32 kilometre uzaklıkta olan bu şelaleyi Mayıs ile Ekim ayları arasında ziyaret edebilirsiniz. Bu dönem içerisinde dağcılık ve trekking faaliyetlerinin yaygın olduğunu, bölgede turizmin giderek arttığını söyleyebiliriz.

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

Gürcistandan göçen halk ve din adamların isteği sonucunda V. Murat Mater Dolorosa Katololik Kilisesini 1885 yılında yaptırmıştır. Yapımı 40 yıl süren kilise günümüzde çok fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kilisenin içerisine girdiğinizde duvarlarındaki freskler sizleri dahi etkileyecektir.

Alaçam Mübadele Müzesi

Tematik bir yapı üzerine inşa edilen Alaçam Mübadele Müzesi, günümüzde çok farklı amaçlar ile kullanılmaktadır. İçerisinde etnografı birçok eserin yer aldığı müze 2012 yılında baştan sonra yeniden revize edilmiştir. Müze binası yapıldığı günde bu yana başta kamu binası olmak üzere birçok farklı amaç ile kullanılmıştır.

Atatürk Evi

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yer alan Atatürk Evi, 2006 yılından bu yana ziyaretçi kabul etmektedir. Atatürk evi aslında Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evin bir kopyasıdır. İçerisi tamamen Selanik’te bulunan ev ile kopya olacak şekilde dizayn edilmiştir. Atatürk evi içerisinde Atatürk’e ait birçok eşya bulunmaktadır.

Doğu Park

Doğu Park, Samsun’un hemen doğu bölümünde denize çok yakın kısmında bulunmaktadır. Samsun halkının hafta sonu sakin geçirmek için geldiği Doğu Park alanında aynı zamanda büyük bir fuar alanı bulunmaktadır. İçerisinde amfi tiyatro, koşu alanları ve bisiklet yollarının bulunduğu Doğu Park stresten uzaklaşmak için en doğru yerdir.

Göğceli Camii

Göğceli Cami 1200’lü yılların hemen başında döneminde Selçuklu Sultanı, Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından inşa ettirilmiştir. Çok eski mimariye sahip olan Göğceli Camiyi ziyaret ettiğinizde Allah süslemeleri ve Hz. Muhammed’in mühür süslemelerinin çok fazla öne çıktığını göreceksiniz. Samsun’a kadar gelmişken bu camiyi kesinlikle ziyaret ediniz.

Gökgöl Camii

Samsun’un tarihini yansıtan eserlerden bir diğeri de Gökgöl Camii’dir. Oldukça geniş bir avlu ve bahçeye sahip olan Gökgöl Camii’nin 18. Yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Tamamen ahşap malzemelerden yapılmış olan bu caminin çok ayrı bir güzelliği bulunuyor.

Teleferik Tesisleri

Samsun Büyükşehir Belediyesine ait Sumulaş A.Ş. tarafından işletilen Teleferik Tesisleri, 320 metre uzunluğa sahip 2 duraktan oluşmaktadır. 10:00 – 23:00 saatleri arasında açık olan Teleferik Tesislerinde biniş 1 TL’dir. Amonos tepelerine varan bir parkur sizleri beklemektedir.

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Kızılırmak nehrinin en uzun fakat bir o kadar da dar kanyonu olan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu Sakarya Gezilecek Yerler listenizde kesinlikle yer almalıdır. Kanyon; akarsuların zamanla toprağı aşındırması sonucunda oluşmuştur. 2 kilometre uzunluğunda olan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu internetin yaygınlaşması ile beraber ilgi görmeye başlamıştır. Buraya gelen kişiler genel olarak sosyal medya görselleri çekmek için gelmektedir.

Bayraktepe Tabiat Parkı

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde gerçekten çok fazla gezip görülecek yer bulunmakta. 2015 yılında tescil edilerek açılan Bayraktepe Tabiat Parkı, bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi olmuştur. İçerisinde birçok açık hava kır lokantaları barındıran tabiat parkı aynı zamanda koşu ve yürüyüş yolları ve piknik alanları ile de ön plana çıkmaktadır. Tabiat parkına girmek için yetişkinlerin 4, öğrencilerin 2 TL kişi başı ücret ödemesi gerekmektedir.

Lerdüge Tümülüsleri

Lerdürge Köyü içerisinde yer alan Lerdürge Tümülüsleri Havza’nın 20 kilometre kadar doğusunda yer almaktadır. Bölgede son yıllarda çok fazla arkeolojik kazı çalışması düzenlenmiştir. Yapılan kazılarda bu bölgenin M.Ö 100 ile 200’lü yıllarda kullanıldığı tespit edilmiştir.

Canik Oyuncak Müzesi

Samsun Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Canik Oyuncak Müzesi yer almaktadır. 2017 yılında Canik belediyesinin önderliğinde açılmış olan bu oyunca müzesinde 1,000’den fazla oyuncak sergilenmektedir. 18. Ve 19. Yüzyılda kullanılmış olan oyuncakların yer aldığı müze her yaştan her kesme hitap etmektedir. Samsun’un Canik ilçesinde bulunan bu oyuncak müzesi Türkiye’nin en büyük, Dünyanın ise en büyük üçüncü oyuncak müzesidir. Müzeye giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Samsun Gezilecek Yerler | Samsun’da Gezilecek 25 Yer!