Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Rize’nin 2019 yılı itibari ile 350,000 nüfusu bulunmaktadır. Yemyeşil alanları ve bol miktardaki oksijeni ile insanların gönlünde taht kuran bu şehir, Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesidir. Aldığı yağıştan ötürü Rize Türkiye’nin en nemli şehirlerinden birisi olarak gösterilmektedir. Bu yazımız içerisinde sizlere Rize Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalışacağız. Karadeniz turuna çıktığınızda sizleri bambaşka bir coğrafyanın karşılayacağından emin olunuz.

Rize’ye ilk giriş yaptığınızda bile burnunuza temiz oksijen ve çay kokusu gelecektir. Dünyanın en çok çay tüketen ülkesi olan Türkiye’nin çay üretimi Rize’den karşılanmaktadır. Çay ana gelir kaynağı olsa da bu şehirde ağırlıkla hayvancılık da yapılmaktadır. Rize’ye kadar gelmişken kavurmalı pide ve diğer yöresel lezzetlerin tadına bakınız. Yazımızın son bölümünde Rize yöresel lezzetleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Rize Kalesi

Şehir merkezi içerisinde yer alan Rize Kalesi, denizden birkaç kilometre yüksekte yer almaktadır. Kaleye çıktığınızda tüm Rize ayaklarınız altında olacaktır. Aynı zamanda kalede bulunan işletmelerden muhteşem Rize kahvaltısı hizmeti de alabilirsiniz. Manzaraya karşı kahvaltı gerçekten güne başlamak için iyi bir tercih olacaktır.

Ziraat Botanik Bahçesi

Rize seyahatim sırasında benim de uğradığım Ziraat Botanik Bahçesi belki de bu zamana kadar içtiğim en lezzetli çayın bulunduğu yerdir. Kent merkezinin biraz dışarısında yer alan Botanik bahçede ufak bir çay bahçesi sizi karşılayacaktır. Her daim taze olan çaylardan kendinize bir demlik söyleyebilir, manzaraya karşı içebilirsiniz. Aynı zamanda yöresel ürünler satın alabileceğini birçok hediyelik eşya merkezi çıkışta sizleri beklemektedir.

Şahin Tepesi

Rize Gezilecek Yerler listesinin ağırlıkla doğa güzelliklerinden oluştuğunu söyleyebiliriz. Eşsiz bir deniz manzarasının bulunduğu bu tepede Rize’nin en meşhur yöresel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Yemekten sonra içeceğiniz kahve tüm yorgunluğunuzu üzerinizden atabilir. Rize’nin en lezzetli yöresel yemeği Mıhlama için en doğru tercihin Şahin Tepesi olduğunu söyleyebiliriz.

5 öncesi ile günümüz arasında çok büyük farklar olduğunu söyleyebilirim. 5 yıl önce fiyatlar oldukça ekonomik iken günümüzde bölgeye oluşan talep nedeni ile fiyatların uçtuğunu söyleyebiliriz. Burada yiyeceğiniz yemek ile boğaz manzaralı bir restoranda yiyeceğiniz yemek aynı fiyatlara mal olmaktadır.

Rize Müzesi

Rize kent merkezi içerisinde yer alan Rize Müzesi, bölgenin en zengin müzelerinden birisidir. İçerisinde 100’e yakın arkeolojik eserin yer aldığı bu müzede 600’den fazla tarihi sikke yer alıyor. Bunun yanında 1,000 adet etnograf eserin yer aldığı bu müzenin zengin bir sergi türü bulunuyor. Aynı zamanda Rize müzesi içerisinde el yazması eserler tarihi yapıtlar bulunmaktadır.

Tarihi Rize Çarşısı

Kuyumcular sokağı olarak da bilinen Tarihi Rize Çarşısı, Rize’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. İçerisinde yüzlerce dükkanın yer aldığı bu çarşıda hediyelik eşyalar başta olmak üzere elektronik eşyaya kadar her kategoriden ürün satan yer bulabilmek mümkündür. Yakın bir tarihte restore edilen çarşı başta sona şemsiyeler ile süslenerek daha renkli hale getirilmiştir.

Fırtına Deresi

Rize denilince akla ilk gelen şeylerden birisi de Fırtına Deresidir. Genellikle sosyal medyadan görmeye alışık olduğumuz Fırtına Deresi, Çamlıhemşin yolu üzerinde yer almaktadır. Üzerinde birçok tarihi köprünün yer aldığı Fırtına Deresi üzerinde birçok etkinlik düzenlenmektedir. Rafting ve Zepline gibi aktivitelerin yapıldığı fırtına deresinde aynı zamanda çok güzel fotoğraflar çekinebilirsiniz. Rafting yapmak isterseniz kişi başı 100 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekecektir. Karadeniz yöresine özgü Zepline biniş ücreti ise kişi başı 30 TL’dir.

Zil Kalesi

Zil Kalesinin yapılış tarihi tam olarak belli değildir. Sislerle dolu bir dağın eteklerinde olan Zil Kalesi, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktadır. Rize bölgesinin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi olan Zil Kalesin sadece tırmanış noktasına kadar kişisel araçlarınız ile gidebilirsiniz. Belirli bir yerden sonra ya yürümeli ya da Zil Kalesine giden toplı taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

Ayder Yaylası

Ayder Yaylasının ünü tüm dünyaca bilinmektedir. Türkiye’de Ayder Yaylasının ismini duymayan birisi bulunmamaktadır. Karadeniz bölgesinin en meşhur yaylarından birisi olan Ayder Yaylası Çamlıhemşin bölgesinde yer almaktadır. Bölge Halılar tarafından 1300’lü yılların ortasında keşfedilmiştir. Günümüzde devlet kontrolü ile açılan imarlar sayesinde konaklama merkezleri açılmış, birçok otel ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Ayder Yaylasında yöresel ürünlerin tadına bakabilir, kamp merkezilerinde çadırınızı kurup konaklayabilir, Teleferiğe binebilirsiniz. Belirli aralıklarla düzenlenen festivallere katılım sağlayıp sabahlara kadar eğlenebilirsiniz.

2020 için şöyle bir güncelleme eklemek istiyorum. Ayder Yaylası 5 yıl ya da 10 yıl önceki gibi değil. Günümüzde bu bölgenin tamamen turizm ve maddiyat üzerine kurulu olduğunu söyleyebiliriz. Eğer para harcarsanız eğlenirsiniz. Ekonomik, cadir tatili vs. düşünüyorsanız maalesef burada size yer olmadığını söyleyebiliriz.

Elevit Yaylası

Rize’li olup gurbette yaşayan kişiler, memlekete tatile geldiklerinde en çok burayı ziyaret etmektedirler. Geleneksel mimari ile inşa edilen Elevit Yaylası aslında horonları ile de ünlüdür. Her yıl Ağustos ayında düzenlenen etkinlikler ile yaylanın dolup taştığını görebilirsiniz. Elevit Yaylasında başta yaban keçisi olmak üzere Karadeniz bölgesine özgü birçok yabani hayvan da yetişmektedir.

Pokut Yaylası

Pokut Yaylasının da sosyal medyada oldukça meşhur olduğunu söyleyebiliriz. Sisler arasında muazzam bir manzaraya sahip olan Pokut Yaylasında muhteşem bir kahvaltı yapma fırsatına sahip olabilirsiniz. Yaylada kahvaltı yapılabilecek nokta sayısı oldukça fazladır. Sal Yaylasına 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde olan Pokut Yaylasında oldukça güzel yürüyüş parkurları bulunmakta. Pokut Yaylasında genel olarak mısır ekmeği, mıhlama gibi yöreye özgü birçok lezzet sunulmaktadır.

Pokut Yaylası denizden oldukça yüksek bir mesafede yer almaktadır. Yaz ayında olsanız bile buranın esintili, serin lduğunu göreceksiniz. Bu nedenle yanınıza uzun kollu bir şey almadan asla yaylaya çıkmayın. Eğer kendiniz yaylaya çıkacaksanız aracınızın altı yüksek olmalı. Yoksa yollar aracınızın pert olmasına neden olabilir.

Sal Yaylası

Pokut Yaylasına 15 dakika kadar uzaklıkta olan Sal Yaylası yaz aylarında en az Pokut kadar ziyaretçi almaktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu yaylada Karadeniz’in klasik, yöresel evleri bulunmaktadır. Aynı Pokut Yaylası gibi de Sal Yaylasının da yaz aylarında serin, soğuk olduğunu söyleyebiliriz.

Gito Yaylası

Karadeniz Bölgesinin yaylaları ile meşhur olduğunu biliyorsunuz. Bölgede görülmeye değer birçok yayla olduğunu seyahatiniz sırasında göreceksiniz. Gito yaylasının oldukça etkili, muazzam bir manzarası olduğunu söyleyebiliriz. Zil Kalesine 17 kilometre uzaklıkta olan Gito Yaylası, ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıktadır.

Badara Yaylası

Badara Yaylasına çıktığınızda neredeyse bulutlara dokunabildiğinizi göreceksiniz. 1860 metre rakıma sahip olan Badara Yaylasında tertemiz bir hava bulunduğunu göreceksiniz. Genelde günübirlik turlar için tercih edilen bu yaylada yapay bir adet göl bulunuyor. Eğer yanınızda profesyonel fotoğraf makinesi varsa değmeyin keyfinize! Burada oldukça etkileyici manzara fotoğrafları çekeceğinize emin olabilirsiniz.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kaçkar Dağları; Rize’den Artvin’in Hopa ilçesine kadar uzanan sıra dağların genel adıdır. İçerisinde birçok yayla bulunan Kaçkar Dağlarında sayısız orman, nehir ve göl bulunduğunu göreceksiniz. Yılın her döneminde dağcılar tarafından ziyaret edilen bu milli park temiz hava ve temiz oksijen solumak isteyenler için en doğru tercihtir.

Yedigöller

Kaçkar Dağlarının güneybatı bölümüne doğru ilerlediğinizde Yedigöller ile karşılaşacaksınız. Genellikle Kaçkar Dağları Milli Parkını gezen birçok kişi yollarını Yedigöllere çevirmektedir. 3050 rakıma sahip olan Yedigöller içerisinde birçok krater gölü bulunmaktadır.

Kıble Dağı Camii

Muhteşem manzaraya sahip olan Kıble Dağı Camii, Rize Gezilecek Yerler listenizin ilk sırasında yer almalıdır. 1130 rakıma sahip Kıble Dağı’nın yamacında bulunan bu cami hem konumu hem de manzarasından ötürü dikkatleri üzerine çekiyor.

Anzer Yaylası

Dünyanın en değerli en pahalı balı Rize’de, Ayder Yaylasında yetiştiğini biliyor musunuz? Anzer bütünü ile şifa kaynağı olup adını tüm dünyaya duyurmuş bir bölgedir. Son zamanlarda çok fazla ziyaretçi almaya başlayan yayla yavaş yavaş turizm noktası olmaya başlamış durumda.

Ovit Yaylası

İkizdere bölgesinde bulunan Ovit Yaylası, Rize’nin en çok ziyaretçi alan yaylarından birisidir. Yayla içerisinde akan su hem yaz hem de kış ayında dondurucu bir suya sahiptir. Her yıl yaylada düzenlenen Ovit Şenliklerine ülkenin dört bir yanından katılımcılar, ünlü isimler gelmektedir.

Ağaran Şelalesi

Rize’nin Çayeli bölgesine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Ağaran Şelalesi son zamanlarda çok fazla kişi tarafından ziyaret edilmeye başlanmıştır. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilen bu şelalede su 70 metreden aşağıya doğru dökülmektedir. Şelaleyi ziyaret eden kişiler güzel bir şekilde fotoğraf çekindikten sonra eğer yaz aylarında geldiler ise suya girme fırsatına sahip olabilirler.

Pileki Mağarası

Rize’nin İyidere ilçesinde yer alan Pileki Mağarası, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Çiftlik Köy sınırları içerisinde yer almaktadır. Mağaranın yapılış amacı aslında oldukça farklıdır. Bölgede yaşayan insanlar mısır ekmeği ve hamsili ekmek pişirmek için bu mağarayı yapmıştır.

Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı

Rize’nin Hemşin ilçesinin hemen çıkışında yer alan Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı, Rize’nin en muhteşem doğal güzelliklerinden birisidir. Rize Belediyesi tarafından buraya bir çevre düzenlemesi yapılmıştır. Bu kapsamda şelaleye doğal taş döşemesi eklemiş, bir köprü eklenmiş ve hoş bir görünüm ortaya çıkarılmıştır.

Rize Gezilecek Yerler | Rize’de Gezilecek 21 Yer!