Türkiye'nin 80. ili olan Osmaniye, 1996 yılında il statüsüne yükseltilmiştir. Adana'dan ayrılarak 7 ilçe ile il olan Osmaniye tarihin en eski dönemlerinden bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Birazdan göreceğiniz üzere Osmaniye'nin hem tarihi hem de doğal güzellikleri bulunduğunu göreceksiniz. Adana, Osmaniye taraflarına kadar gelmişken kesinlikle bir gezi turuna çıkmanızı öneririz. Sizlere kolaylık olması açısından hazırladığımız Osmaniye Gezilecek Yerler rehberi tüm süreçte size yardımcı olacaktır. Şimdiden hem keyifli okumalar hem de keyifli gezmeler :)

Karaçay Şelalesi ve Mesire Yeri

Osmaniye kent merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Karaçay Şelalesi ve Mesire Yeri Osmaniye Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor. Adeta saklı bir cennet olan bu mesire yeri yaz ayı ile beraber dolup taşıyor. Bölge halkının sıklıkla geldi mesire yeri şehirden uzaklaşmak için doğru yerlerden sadece bir tanesidir.

Mesire yerine gelip biraz ilerledikten sonra 30 metre yükseklikten akan bir şelalenin sesleri sizi karşılayacaktır. Öyle bir an gelecek ki şelaleden akan suyun vücudunuzda dolaştığını hissedeceksiniz. Karaçay Şelalesi bölgenin en güzel oluşumlarından birisidir. Şelalenin karşısına geçip izlemeye başladığınızda doğanın aslında ne kadar kusursuz ve bütün olduğunun farkına varıyorsunuz. Hatta yaz sıcağını dahi unutup manzaranın büyüsüne kapılabiliyorsunuz.

Karaçay Şelalesini gezerken vücudunuzun enerji ile dolduğunu fark edeceksiniz. Şelale kısmı bittiğinde ise sizi mesire alanı karşılayacaktır. Hafta içi ya da hafta sonu ayrımı olmaksızın tüm Osmaniye'nin burada olduğunu göreceksiniz. Mangalınızı yakabilir keyifle yedikten sonra semaverden doldurduğunuz çayınızdan bir yudum alabilirsiniz. Sabah erken saatlerde geldiğiniz mesire alanında akşamın geç saatlerine kadar eğlenebilir, doğayı tanıma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Ala Cami

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yer alan Ala Caminin çok eskilere dayanan bir hikayesi bulunmaktadır. Yapı M.S 70'lerde Roma tarafından manastır olarak inşa edilmiştir. Oldukça uzun yıllar manastır olarak kullanılan yapı 1480 yılında camiye dönüştürülmüştür. Bölgeyi hakimiyeti altına alan Dulkadiroğulları manastırın camiye dönüştürülmesini isteyerek bölgede İslamiyeti yaymaya çalışmıştır.

Bazı nedenlerden dolayı Kadirli ilçesi boşalınca camide kaderine terk edilmiştir. Bu süre zarfı içerisinde büyük tahribat gören cami 1865 yılında restore edilerek eski görünümüne kavuşturulmuştur. Bu restorasyon sırasında camiye "Ala Cami" ismi verilmiştir.

2005 yılında Osmaniye Belediyesi büyük bir ödenek ayırarak caminin yeniden restore edilmesini istemiştir. 2007 yılında tamamlanan restorasyon ile beraber cami hem ibadete hem de turizme açılmıştır.

Toprakkale Kalesi

Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde bulunan bu kale kent merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Toprakkale ilçesi aynı zamanda Osmaniye - Adana ile Hatay'ın tam merkezinde, kavşak noktasında yer almaktadır.

Kalenin kim tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmiyor. Ancak; yapılış tarihi M.Ö 2000'li yılları göstermektedir. Kalenin yapılış amacı Çukurova ile Suriye arasındaki yolu kontrol etmektir. Dikkat ederseniz kale Çukurovaya tam hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır. Harun Reşit Bey, kaleyi restore ederek uzun yıllar kullanılmasının önünü açmıştır.

Dikdörtgen plana sahip olan Toprakkale Kalesi Osmanlı döneminde iken "Kınık Kalesi" adını almıştır. 12 burçlu olan kale Toprakkale ilçesinin her yerinden görülebilmektedir.

Haruniye Kaplıcası

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde yer alan Haruniye Kaplıcası, sağlık turizminin yapılabileceği en iyi yerlerden birisidir. Düziçi ilçesine 22 kilometre uzaklıkta olan kaplıcaların oldukça güzel bir manzarası bulunmaktadır. Aynı zamanda kaplıcada çıkan suyu ruhsal yönden yaşanılan sıkıntılara da iyi geldiği belirtilmektedir.

Önceden Haruniye Kaplıcası sadece yaz aylarında hizmet veriyordu. Kaplıcaya olan ilginin artması ile beraber tesisin 12 Ay 115 yatağı ile beraber hizmet vermesine karar verildi. Su yıl boyunca standart 32 dereceye sahiptir. Kaplıca suyunun içerisinden kalsiyum, sülfat, magnezyum, sülfür, bikarbonat gibi elementler bulunmaktadır.

Haruniye Kaplıcasının aynı zamanda radyoaktif özellikler taşıdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle kaplıca suyunun daha çok tedavi edici olarak kullanıldığı görüyoruz. Kaplıca suyu başta romatizma olmak üzere deri rahatsızlıkları, sinirsel rahatsızlıklar, kadın hastalıkları ve ruhsal sorunlara iyi gelmektedir.

Son zamanlarda birçok kişi buradaki suyun beslenme bozukluklarına da iyi geldiğini tespit etmiştir.Safra kesesi, karaciğer, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı alternatif tedavi arayan kişiler Haruniye Kaplıcalarına gelebilirler.

Osmaniye Kent Müzesi

Osmaniye’de Gezilecek Yerler dediğimizde Kent Müzesinin ilk sıralarda yer aldığını göreceksiniz. Müze binası 1950 ile 1960’lı yıllarda Çamlık Tesisleri olarak kullanılıyordu. Sonrasında alınan karar ile beraber müzeye dönüştürülmesi istendi. Müzenin girişinde Hitit Dönemini simgeleyen 2 adet dev aslan heykeli yer alıyor. Müzeye girip biraz ilerledikten sonra ise gücün simgelerinden birisi olan 2 Koç Boynuzu sizlere selam verecektir.

Müzenin içerisine girdiğinizde Osmaniye’nin yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarını göreceksiniz. Aynı zamanda şipşak fotoğraf çekimi, terzi atölyesi ve arasta çarşısı da sizleri karşışayacaktır. Osmaniye’nin tüm tarih ve kütürel özelliklerini gösteren bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Kastabala Şehri

Osmaniye kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan Bahçe Köyünün içerisinde bulunan Kastabala Şehri, bölgenin yine en çok ilgi gören yerlerinden birisidir. Bugüne kadar çok iyi bir şekilde korunmuş olan antik şehrin durumu oldukça iyidir. Kastabala Şehrine girdiğinizde sizleri öncelikle 5,000 kişilik bir antik tiyatro ve sütunlarla dolu bir cadde karşılayacaktır.

Kastabala Şehrinde yapılan kazı çalışmaları sırasında aynı zamanda hamam, mezarlar ve kilise de çıkarılmıştır. Osmaniye için oldukça önemli bir yere sahip olan bu antik şehir, bölge turizmini hareketlendirme konusunda oldukça başarılıdır.

Almanpınar Yaylası

Osmaniye’nin Hasanbeyli ilçesinde yer alan bu yayla, Osmaniye gezi Rehberi listenize kesinlikle dahil olmalıdır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta olan bu yaylaya ulaşım oldukça kolaydır. Asfalt yola sahip olmasından dolayı araçlar kolay bir şekilde buraya gelebiliyor. Eğer yazın gelirseniz yaylanın tıklım tıklım dolu olduğunu göreceksiniz. Günü birlik dışında birçok ziyaretçinin kamplı konaklama dahi yaptığını göreceksiniz.

Yaz ayı ile beraber güzelliklerle dolmaya başlayan Almapınar Yaylası şehirden uzaklaşmak için en uygun mekanlardan birisidir. Sadece Osmaniye değil, Adana bölgesinden dahi buraya gelenler olmaktadır. Suyu soğuk, yeşilliklerle dolu bir ortam olan Almapınar Yaylası, ilk görüşte birçok kişiyi şaşırtmaktadır.

Diğer yaylaların aksine burası biraz daha gelişmiştir. Almanpınar Yaylasına çıktığınızda fırın, bakkal, lokanta ve kır kahvesi gibi işletmelerin bulunduğunu göreceksiniz. Kamp yapacaksanız sadece temel eşyalarınızı yanınıza almanız yeterlidir.

Berke Barajı

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde bulunan Berka Barajı, Düdüklü Dağı eteklerinde bulunan Ceyhan Nehri için oluşturulmuştır. Yapımına 1999 yılında başlanan barajın açılışı 2002 yılında gerçekleşmiştir. Bu barajın bir özelliği daha bulunmaktadır. Şu an için inşası biten barajlar içerisinde 201 metre yüksekliği Türkiye’nin en yüksek barajının burası olduğunu söyleyebiliriz. Berke Barajı 201 metre yüksekliği ile dünyada 16. büyük barajdır.

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Osmaniye Gezilecek Yerler listenize doğal bir güzellik ekliyoruz. Osmaniye kent merkezine 10 kilometre kadar uzaklıkta olan Kırmıtlı Kuş Cennetini kesinlikle görmeye davet ediyoruz. Kastabala Vadisi içerisinde yer alan bu bölge birçok kuşun yaşam yeridir. Sayısız kuş türüne ev sahipliği yapan Kırmıtlu Kuş Cennetinde nesli tükenmek üzere olan kuşlar da bulunuyor. Şu an için 10 kadar nesli tükenmekte olan kuş türü burada çoğaltılarak koruma altına alınmıştır.

Biyolojik çeşitlilik bakımından Kırmıtlu Kuş Cennetinin oldukça iyi bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. Sadece Osmaniye değil tüm bölge için önemli olan kuş cennetini korumalı, temiz tutmalı ve kuşların yaşayacağı halde bırakmalısınız. Sahip olduğu manzara, coğrafyadan dolayı buraya kesinlikle gelmenizi tavsiye ederiz. Kuş sesleri eşliğinde yürümek, doğa ile baş başaka kalmak ruhunuzu birçok yönteme göre daha fazla dinlendirecektir.

Eğer sonbahar gibi Kırmıtlı Kuş Cennetine gelirseniz sizleri harika bir göçmen kuş dalgası karşılayacaktır. Kuşlara ev sahipliği yapan bu bölge aynı zamanda göçmen kuşların göç güzergahı üzerinde yer almaktadır. Oksijen oranı oldukça yüksek olan bölgede daha öne görmediğiniz birçok kuş türü ile tanışacak, onların doğal yaşamlarının nasıl olduğunu gözlemleyebileceksiniz.

Kastabala Antik Kenti

Osmaniye Gezi Rehberi listelerinde yeni yeni yer edinmeye başlayan Kastabala Antik Kenti, Osmaniye kent merkezine 12 kilometre uzaklıktadır. 2009 yılında bölgede yürütülen kazı çalışmaları sırasında keşfedilen antik kent bölgenin tarihini değiştirebilecek güce sahiptir. Çok fazla kalıntı çıkarılan Kastabala Antik Kentinde eserlerin bir çoğu Milattan Önceki dönemlere aittir. Roma Dönemine ait eserlerin de yer aldığı antik kente kesinlikle uğrayıp görmenizi tavsiye ederiz.

Sabun Çayı Şelaleleri

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer alan Sabun Çayı bölgede gezilmeye değer ender güzelliklerden birisidir. Şelaleye ulaşmak için öncelikle Düdül Dağına tırmanmanız gerekecektir. Hatta James Bond, bir filminin sahnesini bu dağda, bu şelalede çekmiştir. 11 metre yükseklikten aşağıya doğru akan suyun vermiş olduğu keyfi başka hiçbir yerde bulamayabilirsiniz.

Maksutoğlu Yaylası

Osmaniye’nin en çok ziyaret edilen ilçesi Kadir’lidir. Kadirli ilçe sınırları içerisinde yer alan Maksutoğlu Yaylası bölgenin en renkli yerlerinden birisidir. Kadirli’ye 45 kilometre uzaklıkta olan bu yaylada bol miktarda kırmızı renkli evler göreceksiniz. Yeşillikler içerisinde yer alan yaylada yer alan bu evlerde konaklayabilir, manzaranın eşliğinde güzel bir kahvaltı yapabilme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Aslandağ Tarihi Milli Parkı

Osmaniye Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Aslandağ Tarihi Milli Parkı yer alıyor. Kadirli ilçe sınırları içerisinde yer alan bu milli park aslında bir açık hava müzesidir. Bölge M.Ö 8. yüzyılda Adana ve çevresinde hüküm sürmüş olan Hitit Kralı Asativatas emri ile yaptırılmıştır. Kuzeyden gelebilecek saldırılara karşı yaptırılmış olan bu kalenin eski ismi Asativitas’dır. Hititlerden sonra bölgeye giren Asurlular burayı darma dağan edince bölge harabe duruma gelmiştir.

Aslandağ Tarihi Milli Parkında ilk kazı çalışmaları 1946 yılında başlamıştır. Kazı çalışmaları sırasında birçok tarihi eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Kalıntı şeklinde çıkarılan eserler içerisinde en önemli olanın Aslan Başlı Heykel olduğunu görüyoruz. İşte bu nedenle bölge Aslandağ Tarihi Milli Parkı olarak adlandırılmıştır. Bölgede çıkarılan eserler Osmaniye Kapalı Müzesine götürülmek istenmiş. Ancak çıkarılan eserlerin sayısı çok fazla olmasından dolayı milli park çerisine bir açık hava müesi inşa edilmiştir. Bu nedenle bu milli parkı kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.

Osmaniye Gezilecek Yerler | Osmaniye’de Gezilecek 15 Yer!