Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Ordu, Karadeniz Bölgesinin en güzel şehirlerinden birisidir. Ormanları, dağları, şelaleleri, yayları ile doğal bir oluşum olduğunu bir kez daha gösteren Ordu, Karadeniz turlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. 2019 yılında 771,932 nüfusa sahip olan Ordu, her yıl aldığı nüfuslar ile büyümeye devam ediyor. Bu yazımız içerisinde sizlere Ordu Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalıştık. Bu liste, Karadeniz turunuz sırasında rehber olup seyahatinizi daha kolay hale getirecektir.

Perşembe Yaylası

Ordu’nun benzersiz bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getirmiştik. Dünya mirası olan bu yaylalar insnalığın korumak zorunda olduğu en büyük zenginliklerindendir. Ordu’nun Aybastı ilçesinde bulunan Perşembe Yaylası, bölgenin en çok ziyaretçi alan yaylalarından birisidir.

Perşembe Yaylası, 1991 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile turizm bölgesi ilan edilmiştir. Yayla içerisinde piknik yapmak, dinlenmek için birçok alan bulunuyor. Bunun yanında yamaç paraşütü, safari ve ekstrem sporlar yapılabilecek birçok alan bulunduğunu göreceksiniz. Perşembe yaylasının yanı sıra Çambaşı Yaylası, Korgan Yaylası, Keyfalan Yaylası ve Argın Yaylasını da ziyaret etmenizi öneririz.

Yasoburnu Yarımadası

Ordu’nun Perşembe ilçesinde yer alan Yasburnu Yarımadası, gün doğumunu ve gün batımını izlemek için en iyi lokasyondur. Burasının aynı zamanda dünyaca ünlü bir özelliği daha bulunmaktadır. Hristiyanlar için oldukça kutsal kabul edilen Yasonburnu Kilisesi tam olarak bu yarımada içerisinde yer almaktadır.

Boztepe

Ordu kent merkezinden teleferik ile çıkabileceğiniz Boztepe, denizden yaklaşık olarak 450 metre yükseklikte yer almaktadır. Ordu Gezilecek Yerler listelerinin tamamında yer alan Boztepe, muhteşem bir Ordu manzarasına sahiptir. Boztepe’ye çıktıktan sonra karşınıza çıkacak olan restoran ve çay bhaçeleri, manzara seyri sırasında sizlere lezzetli çay ve kahveler sunmaktadır.

Bolaman Kalesi

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Bolaman Kasabasında yer alan Bolaman Kalesi, bölgenin en meşhur tarihi yapılarından birisidir. Bu muhteşem kalenin Pontus Rumları tarafından yapıldığını görüyoruz. Kale içerisinde 200 yıl önce kalede yaşamış olan Hazinedar ailesi tarafından yapılmış ahşap evler olduğunu görüyoruz.

Bolaman Kalesi, Karadeniz Bölgesinin en güzel, en özgün mimarilerinden birisidir. Kale içerisinde bulunan aile konağı 1980 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından restore edilmek istendi. Ancak üniversite gerekli çalışmaları uzun süre yapamayınca Kültür Bakanlığı devreye girerek restorasyonu bitirmeye çalıştı. Şu an atıl durumda olan kalenin restorasyon çalışmaları bütünü ile durmuştur.

Taşbaşı Kilisesi

Ordu Gezilecek Yerler listesinin hem doğa hem de tarihi güzellikler ile dolu olduğunu göreceksiniz. Ordu kent merkezinde yer alan Taşbaşı Kilisesi, bölgede yer alan kiliselere nazaran oldukça yenidir. Oldukça görkemli olan kilisenin 1853 yılında inşa edildiğini görüyoruz. Yapının gönümüzde Kültür Bakanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından İl Kültür Merkez Binası olarak kullanıldığını görüyoruz.

Gölköy Kalesi

UNESCO, 1997 yılında Gölköy Kalesini dünya antik eserler listesine dahil etmiştir. Gölköy ilçesinin Kale mahallesinde bulunan bu kalenin oldukça geniş, ihtişamlı bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kale aktif olarak kullanıldığı dönemde bölgeyi savunmak ve gözetlemek üzere inşa edildiğini görüyoruz.

Ünye Kalesi

2,500yıllık geçmişe sahip olan bu kale Ordu’nun Ünye ilçesinde yer almaktadır. İlçe’nin ismi bu kaleden gelmektedir. Kalenin II. Mitradates tarafından yaptırılan kale 2006 yılında Ordu Belediyesi tarafından temizlenip restore edilmiştir.

Hoynat Adası

Ordu’nun Perşembe ilçesinde yer alan Hoynat Adası, şehrin en büyük tarihi oluşumlarından birisidir. Ada genel olarak karabatak ve martı kuşlarının yaşam bölgesidir. Ayrıca Hoynat Adası, tepeli karabatak kuşlarının ülkemizde yaşam gösterdiği tek topraktır.

Ulugöl

Ordu bölgesinin en büyük göllerinden olan Ulugöl, denizden 1,500 metre yüksekliktedir. Doğa içerisinde, yemyeşil ağaçların arasında gezmek istiyorsanız Ulugöl’ü ziyaret edebilirsiniz. Ulugöl’ün etrafında herhangi bir şekilde yerleşim biriminin olmadığını görüyoruz. Özellikle sonbahar ayında buraya gelirseniz kızıl bir görüntü sizleri bekleyecektir.

Genelde çadırlı kamp tatili yapmak isteyen kişilerin ziyaret ettiği Ulugöl, doğada huzurlu dolu vakit geçirmek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Bölgenin saf oksijen ile dolu olduğunu görüyoruz. İlk başlarda baş ağrısı, baş dönmesi yaşamanız tamamen oksijenden kaynaklıdır.

Çiseli Şelalesi

Dünyaca ünlü Çişeli Şelalesi, Ordu’nun en çok ziyaret alan yerlerindendir. Şelaleyi ziyarete geldiğinizde şelale dibinde bulunan taşlardan suya balıklama atlayışlarda bulunabilirsiniz. Resimlerde şelalenin küçük, derin olmadığı görülebilir. Ancak şelalenin döküldüğü göletin oldukça derin olduğunu görebilirsiniz.

Asarkaya Kent Ormanı

Fatsa - Ünye yolu üzerinde yer alan Asarkaya Kent Ormanı, Ordu’ya kadar gelmişken görmeniz gereken doğa güzelliklerinden birisidir. Yaz aylarında bölgeye gelen birçok kişinin uğrak noktalarından birisi olan orman, piknik yapımına da uygundur. Dikkatli olacak şekilde mangal yakmanız durumunda bu ortamda lezzetli ve huzurlu bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Topçam Barajı

Melet Irmağı üzerinde olan Topçam Barajı, Ordu’nun enerji ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Yapımına 1998 yılında başlanmış olan barajın inşaatı hala bitmiş değildir. Ancak su tutmaya başlamış olan barajın oldukça güzel bir manzarası bulunmaktadır.

Kurul Kalesi

Ordu kent merkezine 13 kilometre uzaklıkta olan Kurul Kalesi, Bayadı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölü tarafından yapılan incelemelerde kale alanının I. Dereceden Sit alanı olmasına karar verilmiştir. Yapılan kazılar sırasında 2,100 yıl önce yapıldığı düşünülen Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulunmuştur. Mermerden yapılmış olan bu heykel Ordu Müzesinde sergilenmektedir. Kurul Kalesinde aynı zamanda mükemmel bir Ordu manzarası bulunmaktadır.

Uzundere Şelalesi

Uzundere Şelalesi, Ordu’nun Aybastı ilçesinde yer almaktadır. Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden birisi olan şelale 105 metreden aşağıya dökülmektedir. Aybastı Belediyesinin uzun uğraşlar sonucu turizme kazandırdığı bu şelalenin oldukça güzel bir manzarası bulunmaktadır. Orman içi patikadan biraz yürüyerek şelalenin aktığı yere girebilirsiniz.

Yaşayan Kültürel Miraslar Müzesi

Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan Yaşayan Kültürel Miraslar Müzesi, son yılların en çok ziyaret edilen müzelerinden birisidir. Geçmiş dönemlere dair birçok ipucunun yer aldığı bu interaktif müzede unutulmaya yüz tutmuş birçok el sanatının sergilendiğini görüyoruz. Aynı zamanda müze bahçesinde yer alan özel bölümde geleneksel oyunları yeniden deneme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri

Ordu Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri yer alıyor. Burada birbirinden farklı özelliklere sahip atlara binerek güzel bir çevre gezintisi başlatabilirsiniz. Aynı zamanda Karadeniz yöresine ait zipline ile çiftliğin bir bölümünden diğer bölüme hızlı bir şekilde geçebilirsiniz.

Ordu Gezilecek Yerler | Muş’ta Gezilecek 16 Yer!