İç Anadolu Bölgesinde yer alan Niğde, 2019 itibari ile 365,000 nüfusa sahiptir. Patesi ile meşhur olan şehir genel olarak tarım ile geçimini sürdürmektedir. Tarihin en eski dönemlerinden beri yerleşim yeri olarak kullanılan bu bölgede birçok arkeolojik kalıntı bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu yazımız içerisinde sizlere Niğde Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalışacağız.
Göllüdağ Ören Yeri
Niğde’nin en eşsiz bölgelerinden birisi de Göllüdağ Ören Yeri’dir. Kömürcü Köy yakınlarında bulunan bu ören yeri geçmişte aktif olarak faaliyet gösteren bir yanardağmış. Hem güzel bir doğa gezisi hem de keşif dolu bir seyahat arayışınız varsa sizleri buraya, Göllüdağ Ören Yerine davet ediyoruz.
Ören Yerine trmandan önce suyunuzu, atıştırmalıklarınızı bol bol almanızı öneririz. Aksi halde tırmanışa başladıktan sonra karşınıza ne bir işletme ne de market çıkacaktır. Atacağınız her adımda çevre ve doğanın güzelliklerine şahit olacaksınız.
Tyana Ören Yeri
Niğde’nin Bor ilçesinde yer alan Tyana Ören Yeri, Kemer Hisar kasabasının hemen girişinde bulunuyor. Ören yeri zamanla meydana gelen toprak kaymaları sonucunda kasabanın altında kalmıştır. Kasabayı gezerken dahi birçok bölümünde antik kente dair birkaç parça eser, heykel bulabilmek mümkündür. Tyana Ören Yeri üzerine yapılan arkeolojik ve bilimsel kazılarda birçok heykel ortaya çıkarılmıştır. Çıkan eserlerin bir kısmı Niğde Müesinde sergilenmektedir.
Çinili Göl
Bolkar Dağı eteklerinde, denizden 2,600 metre yükseklikte yer alan Çinili Köşk, Niğde’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Gölü ziyaret ettiğinizde konumunden ötürü buzullarla kaplı olduğunu göreceksiniz.
Niğde Kalesi
Olduça ski dönemde inşa edilen Niğde Kale’nin yapılış tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak; tahminler kalenin Selçuklu Döneminde, I. Alaeddin Keykubat tarafından kalenin inşa edildiğini göstermektedir. 1740 yılında Osmanlı Sadrazamlarından İshak Paşa kaleyi bütünü ile onararak günümüze kadar ulaşmasına yardımcı olmuştur.
Niğde önemli bir merkez olmasından dolayı tarih boyunca birçok saldırıya maruz kalmıştır. Bu saldırılar Niğde Kalesinin de büyük hasarlar almasına neden olmuştır. Niğde Belediyesi tarafından koruma altına alınan kale, gün içerisinde birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Cımbar Vadisi
Niğde’ye gelen ziyaretçilere çok özel bir yer sunacağız. Özellikle tırmanış sporlarına ilgi duyan kişiler tarafından ziyaret edilen Cımbar Vadisi, birçok etkinlik ve organizasyona ev sahipliği yapmaktadır. Doğa sporlarına ve dağcılığa merakınız varsa Niğde’ye geldiğinizde Cımbar Vadisine de uğramanızı öneririz.
Kayardı Bağları
Kayardı Bağları, Niğde’nin en özel en önemli yerlerinden birisidir. Yeşilliklerle dolu olan bu alana Niğde halkının akın ettiğini söyleyebiliriz. Şehirden uzaklaşmak, temiz havayı içine çekmek istiyorsanız sizler de buraya gelebilirsiniz. Hem Niğde’nin hem de Türkiye’nin akciğerleri olan Kayardı Bağlarına sahip çıkmamız gerekmektedir. Son yıllarda bilinçsiz yapılan gezilerden ötürü buranın da kirletildiğini görmekteyiz.
Roma Havuzu
Niğde’nin Bahçeli ilçesinde yer alan Roma Havuzu, Roma Döneminden günümüze kadar ulaşan bölgedeki tek havuzdur. Yeraltından, kaynaktan çıkan sular burada havuda toplanarak su kemerleri aracılığı ile Tyana ören yerine taşınırmış. Niğde - Kayseri karayolunda, yolun hemen 1 kilometre solunda yer alan Roma Havuzunun bir önemi daha vardır. Rivayete göre Kleopatra’nın burada, bu havuzda yüzdüğü belirtilmektedir.
Gümüşler Manastırı
Niğde’nin Gümüşler Kasabasında yer alan Gümüşler Manastırı, Orta Çağ’a ait en büyük kalıntılar arasında gösteriliyor. Kapadokya bölgesinde yer alan manastırın çok iyi bir şekilde korunduğu görülmüştür. Manastır oldukça büyük kayanın içine oyularak yapılmıştır. Kapadokya bölgesinde de buna benzer kayalıklar içerisine oluşturulmuş birçok kilise bulunmaktadır.
Kapadokya bölgesinin en görkemli manastırlarından birisi olan Gümüşler Manasıtırı 11. ve 12. Yüzyıllarda aktif olarak kullanılmıştır. Nevşehir’i, Kapadokya bölgesini ziyaret eden birçok kişi Niğde’ye bu manastırı ziyarete gelmektedir. Bu nedenle Gümüşler Manastır’ını kesin olarak listenize ekleyin.
Köşk Höyük
Yukarıda belirtmiş olduğumuz Roma Havuzunun hemen doğusunda yer alan Köşk Höyük, kayalıklarla dolu bir yamaç üzerinde bulunmuştur. 1981 yılından bu yana bölgede Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji bölümünün kazı çalışması yürüttüğünü görüyoruz. Bu bölgede çıkarılan eserler Niğde Müzesinde sergilenmektedir. Köş Höyüğün de içerisinde bulunduğu Bor ovasında yerleşik hayatın M.Ö. 6050 – 4911 yılları arasında başladığını görüyoruz.
Köşk Höyük 5 tabakadan oluşan bir yerleşim yeridir. Yerleşim biriminin ilk 4 tabakası neolitik döneme, son tabakası ise erken kalkoitik döneme aittir. En ince ayrıntısına kadar düşünülen bu mini şehir, bölgedeki ilk yaşamı gözler önüne sermektedir. Hatta İç Anadolu Bölgesindeki birçok şehre yerleşim buradan göç eden insanlarla oluştuğu belirtilmektedir.
Aleaddin Cami
1223 yılında dönemin Niğde sancak beyi Ziynettin Beşare tarafından yaptırılan bu caminin kitabesi günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Cami üzerinde yapılan başarılı restorasyon çalışmaları sayesinde yapı günümüzekadar korumayı başarmıştır. Cami hakkında çok fazla kişi oldukça değişik hikayeler anlatmaktadır.
Karatlı Kuş Kayası ve Kaya Mezarları
Niğde merkeze bağlı Karatlı kasabasında yer alan Karatlı Kuş Kayası ve Kaya Mezarları bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. İçerisinde 15 adet kaya mezarın yer aldığı bu bölge oldukça eskibir dönemde keşfedilmiş olmasına rağmen maalesef değerlendirilmemiştir. Ancak son dönemlerde bölgeye olan ilginin biraz arttığını söyleyebiliriz.
Göltepe Kestel Ören Yeri
Kestel Maden Ocağı, tarihin en eski maden ocaklarından birisi olarak gösteriliyor. Tunç Çağı döneminde, M.Ö 3200 ile 2000 yılları arasında kullanılan bu maden aynı zamanda cevher işleme tesisine de sahipti. Madenden çıkarılan taneler kalay cevheri haline getirmeden önce ilkel yöntemler ile işleniyordu. Göltepe Kestel Ören Yerini ziyaret ettiğinizde Eski Tunç döneminde kullanılan, cevher zenginleştirme aletleri bulunmuştur. Yapacağınız seyahat sırasında bu aletlerden bir kaçını görme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Constantinus Ve Helena Kilisesi
Niğde knet merkezinde, Kayseri karayolu üzerinde yer alan bu kilise yine bölgedeki tarihi ve eski yaşamı gözler önüne sermektedir. Constantinus Ve Helena Kilisesinin hangi tarihlerde yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak çok eski bir oluşum olmasına karşın kalıntıların günümüze kadar geldiği görülüyor. 3 bölümde oluşan klisenin her katı koruma altına alınıp ziyaretçileri kontrollü bir şekilde içeri alındığını söyleyebiliriz.
Niğde Müzesi
Niğde Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Niğde müzesi yer almaktadır. Kent merkezinde yer alan müzenin 3 bölümü bulunmaktadır. Modern konferans ve sergi salonu, büyük teşhir bölümleri bulunan Niğde Müzesi, Orta Anadolu’nun en eski en önemli müzelerinden birisidir. Bu müzede Anadolu’da yaşamış olan her medeniyete dair izler bulabilirsiniz.