Her çeşit dinden insanın bir araya geldiği, halkların ve kültürlerin başkenti olarak gösterilen Mardin, sosyal ve kültürel yapısı ile bambaşka bir şehir olduğunu gösteriyor. Her yıl Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden düzenlenen kültür turları sayesinde birçok kişi Mardin’i, Mardin halkını, Mardin mutfağını ve Mardin yöresini daha yakından tanıma fırsatına sahip olmuştur. Mardin Gezilecek Yerler listemiz bu bölgeye yapacağınız seyahatler için sizlere rehber olması için hazırlandı. İçerisinde yer alan tarihi ve doğa güzelliklerin tamamı, insanların ömründe en az 1 kere görmesi gereken özel yerleşim yerleridir.  

Mardin bölgenize düzenleyeceğiniz seyahatin oldukça rahat geçeceğini söyleyebiliriz. Bu bölgede yer alan gezilecek yerlerin hemen hemen tamamı dolmuş ile gidilebilecek kadar uzaklıktadır. Buna ek olarak taksi ve özel araç ile gezi yapma fırsatına da sahip olabilirsiniz. Seyahatiniz sırasında karnınız acıkacaktır. Mardin sokaklarında karşınıza çıkan sokak lezzetleri, Mardin’i daha yakından keşfetmenizi sağlayacaktır. 

Mardin Evleri 

Mardin Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında Mardin Evleri yer almaktadır. Tamamen taş işçiliğine sahip olan evler, yerleşim bölgesinin Orta Çağ’dan kaldığı hissi uyandırıyor. Geleneksel mimari ile tasarlanmış olan Mardin Evleri tüm dünyaca tanınmış, global bir üne sahiptir. 

Mardin Evlerinin hemen hemen tamı sarı kalker taşından yapılmıştır. Bu kalker taşlarının en büyük özelliği sıcağı iç kısmına yansıtmıyor olmasıdır. Taş kesme evlerin bir de süsleme sanatı ile zenginleştirilmesi yapıların tüm dünyaca tanınır olmasını sağlamıştır. 

Dara Mezopotamya Harabeleri

Mardin ile Nusaybin arasında yer alan Dara Mezopotamya Harabeleri, Oğuz Köyü içerisinde yer almaktadır.  Harabelerin adı dönemin Pers Kralı III. Dara’dan almıştır. Yerleşim bölgesinin M.Ö 530 yılında inşa edilmeye başlandığını ve 40 yılda tamamlandığını tahmin ediyoruz. Roma döneminde de aktif olarak kullanılan bu kentin gelişmesi hala devam etmiştir. Antik kent üzerinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda tiyatro, çarşı, su kuyusu, sarnıçlar, askeri amaçlı yapıların ortaya çıkarılmıştır. İpek Yolu üzerinde yer alan Dara Mezopotamya Harabeleri, hem ticari hem de dini konularda ön plana çıkmıştır. 

Deyrulzafaran Manastırı 

Mardin kent merkezinin 4 kilometre kadar doğusunda yer alan Deyrulzafaran Manastırı, bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Manastırın Süryaniler tarafından M.S 5. yüzyılda inşa edildiği ve bugüne kadar başarılı bir şekilde korunduğunu görüyoruz. Yüzyıllar boyunca aktif olarak kullanılan manastıra her yıl yeni bölümler eklenerek büyütülmüştür. Bugünki görünümünü 1932 yılında alan manastır, o dönemlerde Süryani Ortodoks patriklerinin ikamet ettiği yer haline gelmiştir. 

Deyrulzafaran Manastırını ziyaret ettiğinizde avluda 52 adet patriğin kabini göreceksiniz. Manastır inşa edilirken kullanılan mozaiklerin günümüzde hala sapsağlam olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda manastırın en büyük hazinesi olan Süryanice İncil’de manastır içerisinde oldukça özverili bir şekilde saklanmaktadır. 

Deyrulzafaran Manastırının 4 bölümden oluştuğunu görüyoruz. Kubbeli olarak adlandırılan Mor Hananyo bölümü, Meryem Ana Kilisesi, Aziz Evleri ve Güneş Tapınağı gibi bölümlerden oluşan manastır, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 

Savur Kapı Medresesi

Savur Kapı Medresesi, Mardin içerisindeki en eski ibadethanelerinden birisidir. Üzerinde kitabe yer almamasından dolayı kim tarafından ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Ancak; yapının mimari özelliklerine baktığımızda Artukoğlu mimarisinin yoğun olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu da Savur Kapı Medresesinin 13. ya da 14. Yüzyılda inşa ettirildiğini gösteriyor. Şu an bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan, kaderine terk edilmiş olan bu medreseyi son kez de olsa ziyaret etmeli, mimari güzelliklerine yakından şahit olmanızı isteriz.  

Sabancı Kent Müzesi

2009 yılında açılan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, şehir merkezinde ziyaret edebileceğiniz en güzel yerlerden birisidir. Müze olarak kullanılan yapı geçmişte Mardin Vergi Dairesi ve Süvari Kışlası olarak hizmet vermiştir.  Müzeyi ziyaret ettiğinizde içerisinde Mardin’in tarihi ve kültürel zenginliklerinin saklandığını göreceksiniz. Müzenin sonuna doğru ilerlediğinizde Dilek Sabancı Sanat Galerisini de ziyaret etmeyi unutmayınız. 

Mardin Kalesi

Mardin Gezilecek Yerler listemizin oldukça detaylı olduğunu göreceksiniz. Kartal Yuvası olarak bilinen Mardin Kalesi, bugün ki görünümünü 10. Yüzyılda almıştır. Hamdaniler tarafından oluşturulan bu görünüm korunmayı başarmıştır. 1,600 yaşında olan kale hem askeri hem de stratejik konumundan dolayı kullanılmıştır. Bu özelliklerinden dolayı birçok medeniyet Mardin Kalesine sahip olmak istemiştir. Tarihi parçaları kadar sahip olduğu manzara da sizi etkileyebilir. Mardin kalesine çıktığınızda oldukça güzel bir Mardin manzarası sizleri karşılayacaktır. 

Mardin Ulu Cami

Mardin kent merkezinde, çarşının hemen içerisinde yer alan ulu cami, Mardin’in en eski ibadethanelerinden birisidir. Ulu Camiyi ziyaret ettiğinizde içerisinde 16 adet kitabe olduğunu göreceksiniz. Ancak tüm kitabeleri incelediğimizde caminin kim tarafından hangi dönemde inşa edildiğini göremiyoruz. Cami ilk olarak 2 minareli olarak inşa edilmiş. Ancak; bu minarelerden birisi geçmişte maalesef yıkılmıştır. 

Akkoyunlular, Memluküler ve Osmanlılar hakimiyet sürdüğü Mardin topraklarında bu camiyi her zaman korumuş daha dayanıklı hale getirilmiştir. Sürekli bakım ve onarım çalışmalarına tabi olan cami en son ki görünümünü 1967 yılında almıştır. Caminin minaresine o dönemler 4 büyük mezhebi de ilgilendiren, cennetle müjdelendirilmiş olan 10 sahabenin ismi yazılmıştır. 

Mor Gabriel Manastırı 

Süryanilerin ana vatanı olarak kabul ettiği Tur Abidin Yaylasında yer alan Mor Gabriel Manastırı, Mardin’in en büyük dini merkezlerinden birisi olarak gösterilmekte Midyat ilçe sınırları içerisinde yer alan manastırın 397 yılında inşa edildiğini görüyoruz.  Her yıl Süryani toplulukları bu yapı içerisine yenilerini eklemiştir. Oldukça kapsamlı bir hale gelen manastır Süryaniler için her zaman önemli olmuştur. Hatta Süryaniler burayı kendileri için “İkinci Kudüs” olarak görmüştür. Bizans ve Roma dönemimde buraya oldukça fazla bağışlar yapıldığını görüyorruz. 

Gelüşke Hanı

Mardin Gezilecek Yerler listesinin ağırlıkla tarihi yerler ile dolu dolduğunu göreceksiniz. Yapıların tamamı el işçiliği ile yapılmış olup mimari özellikleri ile ön plana çıkması bu kadar fazla ziayretçi almalarına olanak sağlıyor. Mardin’de uğramanızı istediğimiz Gülüşke Hanı, bambaşka yapısı ve renk renk bitkilerle dolu görünümüyle ziyaret edilebilir bir yer olduğunu gösteriyor. 

Kasımiye Medresesi

Mardin Gezi rehberi listenizde yer almasını istediğim Kasımiye Medresesinin oldukça değişik bir hikayeye sahip olduğunu görüyoruz. Artuklular döneminde yapımına başlanan Medrese Moğol saldırılarından dolayı bir türlü tamamlanamamıştır. 15. Yüzyıla gelindiğinde Akkolyunlu hükümdarı Kasım İbn Cihangir medresenin bir an önce tamamlanmasını istemiştir. Medrese tamamlandığında Artuklu taş işçiliğinin ve mimarisinin çok güzel bir şekilde ortaya çıktığı görülmüştür.  

İçerisinde El Cezire Sanat Müzesinin de yer aldığı Kasımiye Medresesi’nin avlusunda oldukça kötü bir olay yaşanmıştır. Bu bilim, eğitim ve dini merkezin avlusunda Kasım Paşa’nın kız kardeşi öldürülmüştür. Kasım paşa bu olay sonrasında kardeşinin kanlı gömleğini medrese duvarlarına asmıştır. Günümüzde bu duvarlara su döküldüğünde gömlekten akan kanların görülebilir olduğu rivayet edilmektedir. 

Zinciriye Medresesi

Mardin Gezilecek Yerler listemiz içerisinde yer alan Zinciriye Medresesi 1385 yılında inşa edilmiştir. İki katlı olan medresenin iki adet de avlusu bulunmaktadır. Bölgeyi istila etmek isteyen Moğol ordusunun burada hapsedildiğini belirten bölge halkı, medreseyi bugüne kadar koruma altına almayı başarmıştır.  Bulunduğu bölge sayesinde rasathane olarak da kullanılan medresede görülmeye değecek birçok detay yer alıyor. 

Mardin Müzesi

Mardin tarih boyunca Asurlular başta olmak üzere birçok medeniyetin sahip olmak istediği çok özel bir şehirdi. Bu nedenle kent içerisinde her devletin izlerini taşıyan eserler görebilirsiniz. Mardin Müzesi bu eserlerin bir arada bulduğu oldukça özel bir yerdir. 1942 yılında kurulan Mardin Müzesi hem arkeolojik eserlere hem de etnografya eserlerini bir arada barındırmaktadır. 1995 yılına kadar aynı binada bulunan müze daha sonra kendisine özel olarak tasarlanan yapıya taşınmıştır. Müzeyi ziyaret ettiğiniz zaman tarihi birçok eserin yanında Mardin yöresine ait birçok yöresel ürünle karşılaşacaksınız. 

Kırklar Kilisesi

Kırklar Kilisesi 569 yılında Süryaniler tarafından inşa ettirilmiş önemli bir dini yapıdır. 12. Yüzyılda camiye dönüştürülmüş olan yapının birçok bölümünde değişiklikler yapılmıştır. Hala yabancı turistler tarafından ziyaret edilen yapı, kutsal değer taşımaya devam ediyor. 

Kırklar isminin nereden geldiğini de merak edebilirsiniz. Kilisenin ismi 3. yüzyılda Hristiyanlar üzerine büyük baskı kuran Roma İmparatorluğu lideri Dokios’a isyan eden 40 askerden gelmektedir. Dinlerini korumak için isyan eden bu 40 asker imparator tarafından Sivas'ta bulunan bir buz gölüne sürülmüştür. Burada donarak şehit olan askerlerin unutulmamasını isteyen din adamları, askerlerin kemiklerini toplayarak bu kilisenin avlusuna defnetmişlerdir 

1170 yılında getirilen şehit askerlerin kemikleri, Kırklar Kilisesi avlusuna gömülmüştür. 1,500 yıllık kök perdelerin yer aldığı kilisenin avlu bölümünde yer alan çan kulelerin ve duvarların ince taş işçiliğine sahip olduğunu görebilirsiniz. 

Altunboğa Medresesi

Altunboğa Medresesi, Mardin’de önemini yitirmiş, yok olmaya yüz tutmuş eserler arasına girmiştir. 1364 yılında Melik Mansur Ahmet Küçük tarafından inşa ettirilen Medrese bakımsızlıktan dolayı harap hale gelmiştir. Medresenin bulunduğu alana geldiğinizde ayakta kalmayı başaran tek yapının çeşme olduğunu göreceksiniz. Bölgede yapılan çalışmalarda medresenin oldukça büyük alan üzerine kurulduğunu ve aktif olarak kullanıldığı görülmüştür. 

Şehidiye Camii

Mardin içerisindeki tarihi ve eski yapıların sonu bitmiyor! 1214 yılında inşa ettirilen Şehidiye Camii, bölgenin en görkemli ibadethanelerinden birisidir. Melik Mansur Nasreddin Aslan tarafından yaptırılmış olan cami tarihte birçok kez büyük bakım ve onarım çalışması görmüştür. Her çalışmada bünyesine yeni parçaların eklendiği caminin ilk halinden oldukça fazla uzaklaşmıştır. Ama hala o görkemli ve mimari güzelliğini korumaya devam etmektedir. 

Revaklı Çarşı

Mardin Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Revaklı Çarşı yer almaktadır. Revaklı Çarşı, Mardin’den dönmeden önce uğramanızı istediğimiz en son nokta. İçerisinde Mardin yöresine ait yöresel ürünlerin satıldığı bu çarşıda oldukça özel hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. 

Mardin Gezilecek Yerler | Mardin’de Gezilecek 15 Yer!