Şehzadeler şehri olarak bilinen Manisa, Osmanlı Devletinin en önem verdiği sancaklarından birisiydi. Tarih boyunca hiçbir şekilde önemini kaybetmeyen Manisa’nın 17 ilçesi ve 1,440,611 nüfusu bulunmaktadır. Teknoloji ve üretimin merkezi olan bu şehrin dillere destan, tüm dünyaca meşhur mesir macunu bulunmaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleri oldukça fazla olan Manisa, Ege bölgesinde gezilip görülmeye değer bir şehir olduğunu göstermekte. Bu yazımız içerisinde sizlere Manisa Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalışacağız. Manisa’ya yolunuz düştüğünüzde görmenizi istediğimiz lokasyonlar;

Kurşunlu Kaplıcaları

Yeryüzündeki Yalancı Cennet olarak adlandırılan Kurşunlu Kaplıcaları, Bozdağ’ın oldukça yüksek bir bölümünde yer almaktadır. Tamamen açık bir alanda fokur fokur kaynayan suların bulunduğunu düşünün. Sahip olduğu görünümden dolayı Yalancı Cennet olarak adlandırılan kaplıca tamamen doğal güzellikler ile donatılmış durumda. Manisa Gezilecek Yerler listenize ilk olarak burayı eklemenizi istiyorum.

Sart Antik Kenti

Arkeolojik kazıların aktif bir şekilde devam ettiği Sart Antik Kentinde ziyaret kabul işlemlerine başlanmış durumda. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilen antik kentin içerisinde birçok bölümü gün yüzüne çıkarılmaya başlanmış durumda. Sart Antik Kenti içerisinde birçok dükkan, küçük kilise ve altın arıtma evlerinin bulunduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda Sinagog ve Artemis tapınağı da bulunan antik kent, ziyaretçilerin yoğun ilgisini kazanmış durumda.

Spil Dağı Milli Parkı

Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü çatısında olan Spil Dağı Milli Parkı, 1968 yılında bu yana milli park statüsü taşımaktadır. Dağı ziyaret ettiğinizde etrafında birçok dere yatağı ve vadinin bulunduğunu göreceksiniz. Ağırlıkla  ormanlıklarla dolu olan Spil Dağı, Manisa Lalesi gibi çok özel endemik bir bitki türüne sahiptir. Spil Dağı içerisinde yılkı başta olmak birçok yabani hayvanın da bulunduğunu göreceksiniz. Seyahatiniz sırasında eğer yanınızda çadır varsa burada bir gece kalmak dahi isteyebilirsiniz.

Manisa Kalesi

Manisa bölgesinde çok ama çok fazla tarihi kalıntı bulunmaktadır. Spil Dağı eteklerinde yer alan Manisa Kalesi, ziyaretçilerin çok çabuk dikkatini çekmektedir. Kale şu an için yıkılma durumundadır. Kalıntılar arasında birçok doğal güzelliklerle karşılaşabilir, ziyaretçilerin neden buraya geldiğini anlayabilirsiniz. Sandık Tepe üzerine kurulmuş olan kalenin manzarası da oldukça güzeldir. 

Kula Evleri

Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetini hissettiğimiz bu topraklarda Osmanlı dönemine ait birçok iz görebilirsiniz. Türk Evi olarak adlandırılan ahşap evler, Kula’nın en gözde turistik değerlerinden birisidir. Osmanlı dokusunun kaybedilmediği bu topraklarda iki katlı ahşap evlerin sayısı bir hayli fazladır. Yapılar mimari özellikleri ele alındığında bozulmamış gibi görünüyor. Ancak içleri ile ilgili birçok restorasyon çalışması yürütülerek eserlerin koruma altına alındığını söyleyebiliriz.

Manisa’nın Kula ilçesinde yer alan bu evler, kale içerisine özgü bir yerleşim yeridir. Kula Evleri, tamamen sıkışık bir düzende çekirdek görünüme sahip olmasından dolayı etrafında sanki bir kale bulunuyor hissi oluşturmaktadır. Her evin kendisine ait bir avlusu, sokağa bakan bir penceresinin de olması  mimari olarak oldukça özel bir özelliğinin bulunduğunu göstermektedir.

Ağlayan Kaya

Dünyaca popüler olan Ağlayan Kaya, Manisa’nın Çaybaşı mahallesinde yer almaktadır. Popülerliğinin yanı sıra kendisine özel bir efsanesinin olması, bu yapıyı ilgi çekici kılmıştır. Efsaneye göre; Spil Dağı eteklerinde yaşayan Tantalos, bir gün kızının doğum yaptığı haberini alır. Kızı Niobe aynı anda tam olarak 12 çocuk doğurmuştur. 12 çocuk doğurması ile ilgili sürekli övünen Niobe, bu özelliğini kullanmaya da çalışıyordu. Hatta mitolojik tanrı Zeus’un eşi Leto’nun 2 çocuk doğurması ile bile dalga geçiyordu. Tanrıça Leto bu durumdan dolayı çok sinirlenmiş ve çocukları tanrı Artemis ve Apollon’u çağırarak bu durumdan ötürü ceza vermelerini istemiştir.

Apollon ve Artemis, annelerinin isteklerini yerine getirmek için harekete geçmişlerdir. Oklarını hazırlayan iki kardeş Nione’den doğma 12 çocuğu okları ile öldürürler. Bu olaydan ötürü sakinliğini koruyamayan Niobe günlerce, aylarca çocukları peşinden ağlar. Tanrı Zeus Niobe’nin bu durumuna oldukça acımıştır. Birgün onu Spil Dağı eteklerine çağırmıştır. Yaşadığı acının sona ermesi için Niobeyi taşa çeviren Zeus, Ağlayan Kaya efsanesini ortaya çıkarmıştır.

Aigai

Herodot’un efsanelerini hiç okudunuz mu? Eğer cevabınız evet ise efsanelerin içerisinde sürekli olarak “On İki Aiol” kentinden bahsettiğini göreceksiniz. Manisa’nın merkezinde yer alan Köseler Köyündeki Aigai Herodot’un bahsetmiş olduğu On İki Aiol kentinden birisi de Aigai’dir. Antik Kenti ziyaret ettiğinizde çevresindeki surların hala ayakta olduğunu görebilirsiniz. Buna ek olarak stadyum, Agora, meclis binası ve tapınak gibi önemli yapıların da kalıntıları belirgin bir şekilde durmaktadır.

Muradiye Cami

Mimar Sinan’a ait projelerden birisi olan Muradiye Cami, Sultan III. Murad adına yapılmıştır.  Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mimar Mehmet Ağa tarafından yapılan cami, Osmanlı döneminin en görkemli camilerindedir. Yapı günümüzde hala sağlamlığını korumaktadır. İmarethane ve medrese gibi bölümler şu an için müze olarak hizmet vermektedir. Caminin ana kapısına baktığımızda kapısının sedef ve fildişi kakmalarla süslü olduğunu görebilirsiniz. Avlu’da yer alan büyük bölümde ise Mimar Sinan kütüphanesi yer almaktadır.

Manisa Yeni Han

Manisa’nın en çok turist alan yerlerinden birisi de Yeni Han’dır. Kent merkezinde bulunan Yeni Han’a kesinlikle uğramanızı öneriyoruz. Yöresel hediyelik eşya satışlarının bol miktarda bulunduğu handa oldukça lezzetli bir Türk kahvesi de içebilirsiniz. Han içerisinde yer alan dükkanlarda Manisa yöresine ait elbise, antik eşya, deri ürünler, taş oymalar satın alabilirsiniz. Gezi için hediyelik ne alacağım sorusu Yeni Han ile beraber tarihe karışacaktır. 

Sardes Antik Kenti

Manisa’nın Salihli ilçesine 7 kilometre uzaklıkta olan Sardes Antik Kenti, bölgedeki en çok ziyaretçi alan yerlerden bir diğeridir. Gediz Vadisi içerisinde, Bozdağ’ın eteklerinde yer alan Antik Kent, en aktif dönemini Lidyalılar Döneminde yaşamıştır. Arkeolojik kazı çalışmalarının ABD ile Türk ortaklığında yürütüldüğünü, kalıntılardan çıkan eserlerin müzelere gönderildiğini söyleyebiliriz. Yapılan kazı çalışmaları sırasında antik kentin birçok bölümü gün yüzüne çıkarılmış ve koruma altına alınmıştır.

Sultan Camii ve Külliyesi

Manisa kent merkezi içerisinde Sultan Cami ve Külliyesi, 1522 yılında yapılmıştır. Cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan adına yaptırılmıştır. Külliye şeklinde inşa edilen cami içerisinde medrese, imaret, hamam, hankah ve sıbyan mektebi bulunmaktadır. 2007 yılında büyük bir bakım ve onarım çalışması gören cami günümüzde hala ibadete açık durumdadır.

Kula Peri Bacaları

Türkiye’nin dört bir yanında Kapadokya benzeri peri bacaları bulabilmek mümkün. Sayısının az olmasından dolayı çok fazla ilgi görmeyen bu oluşumlar son zamanlarda bir hayli ön plana çıkmaya başladı. Hangi dönemde oluştuğu belli olmayan Kula Peri Bacaları için birçok iddia, gizem türetilmektedir. Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kula Peri Bacalarını tabiat parkı olarak ilan etmiş olup koruma altına almıştır.

Manisa’nın Kula ilçesine gelmişken peri bacalarını dönmeden asla dönmeyiniz. Kula bölgesinin etrafı volkanik özellik taşıyan jeolojik yapılarla çevrili olduğunu görüyoruz. Zamanla rüzgar, erozyon ve yağmur nedeni ile aşınan topraklar ortaya bu güzel peri bacalarının çıkmasını sağlamıştır. Ege bölgesinden bir çok ziyaretçi alan Kula, Kapadokya kadar olmasa da bir popülerliğe erişmiş durumda.

Divlit Yanardağı

Kula bölgesini yukarıda anlatırken volkanik hareketler bulunan jeolojik bir bölge olduğunu dile getirmiştik. Manisa Gezilecek  Yerler listenize her zaman göremeyeceğiniz bir doğal güzellik eklemenizi istiyoruz. 20,000 yıl önce kadar patlayan Divit Yanardağı ortaya oldukça güzel görüntüler sunmuştur. Yanardağdan çıkan lavlar 60 kilometrelik bir alana yayılmıştır. Lavların kuruması  ile beraber ortaya çıkan siyah renk kütlesi muazzam bir görsel oluşturmuştur. Yanardağ etrafında bulunan lavlar üzerinde enteresan görüntülerle de karşılaşabilirsiniz. 20,000 yıllık lavlar üzerinde ilkel insanlara ait ayak izleri görülmesi, bura ile ilgili değişik yorumlar yapılmasına neden olmuştur.

Sart Kaplıcaları

Jeoloji açısından zengin olan bu bölgede kaplıca olmadığını mı düşünüyorsunuz?  Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sart Kaplıcaları zengin, şifalı kaplıca sularının yanında şifalı çamur banyosu hizmeti de veriyor. Şifalı çamurlarında  baş ağrısı, romatizma ve defne gibi cilt hastalıkları bütünü ile iyileştiği belirtilmektedir. Günübirlik olarak gelindiği gibi konaklamalı olarak da tesise gelebilirsiniz.

Adala Kanyonu

Manisa Gezilecek Yerler Listemizin son sırasında Adala Kanyonu yer almaktadır. Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Adala Kanyonu, Gediz Nehri’nin kalbinde yer alıyor. Antik Çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan bu bölge, geçmişte aktif voktanik coğrafyaya sahipti. Gediz Nehrinin taşıdığı sular bu coğrafyada bereketli ve verimli toprakların oluşmasını sağlamıştır.

Manisa Gezilecek Yerler | Manisa’da Gezilecek 15 Yer!