Kayısısı ile meşhur olan Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. 2019 yılında yapılan nüfus sayımına göre 800,000 nüfusa sahip olan şehir, Türkiye’nin en kalabalık 29. şehridir. İlk olarak Hitit döneminde yerleşime açılan Malatya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarih boyunca birçok kez yıkılan şehir, pes etmeden yeniden kurulmuş, yeniden yerleşime kazandırılmıştır. Bu yazımız içerisinde Doğu Anadolu gezi projesi olan kişiler için alatya Gezilecek Yerler yazısı hazırlamaya çalıştık. Kentte uğrayıp görmeniz gereken yerleri liste halinde sizlere sunduk.
Günpınar Şelalesi
Malatya Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında Günpınar Şelalesi yer almaktadır. Darende ilçe sınırları içerisinde yer alan Günpınar Şelalesi, oldukça yüksek bir tepeden düşen suların esintisi ile doludur. Doğanın belki de en eşsiz doğal güzelliklerinden birisi de bu şelaledir. Gezi listelerinin ilk sırasında yer alan şelale, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmeye başlandı. Şelale’nin çevresinde bulunan kafeteryada oturabilir, su sesleri eşliğinde güzel bir çay içebilirsiniz.
Tohma Kanyonu
6 yıl kadar kapalı kaldıktan sonra geçtiğimiz yıl hizmete açılan Tohma Kanyonu, Malatya’nın en güzel doğa güzelliklerinden birisidir. Darende bölgesini ziyarete gittiğinizde doğanın en güzel bu harikasını görmeden asla dönmeyiniz. Kanyon hen yerli hem de yabancı ziyaretçilerin gözdesi haline gelmeyi başarmış durumda.
Orduzu
Malatya bölgesinde gidebileceğiniz en güzel mesire yerlerinden birisi de Orduzu’dur. Malatya halkının serinlemek, piknik yapmak için geldiği Orduzu’nun etrafı bütünü ile çam ağaçları ile çevrilidir. Aynı zamanda mesire yerinin tam da ortasında küçük bir gölet bulunmaktadır. Malatya Büyükşehir Belediyesi dönem dönem buraya tatlı su balığı da eklemektedir.
Levent Vadisi
Levent Vadisi sizlere doğanın bir başka yüzünü göstermektedir. Birbirinden farklı boyutlarda yer alan mağaralar, ilginç yüzey şekilleri ve bol miktarda uçurumları ile keşfetmeye doyamayacağınız bu vadi son zamanlarda giderek popüler hale geldi. Instagram fenomenleri tarafından paylaşılan fotoğraflar ile daha fazla gündeme gelen vadide bol bol fotoğraf çekebileceğiniz birçok yer bulunuyor.
Karakaya Barajı
Karakaya Barajı sayesinde Malatya bölgesinin tarımsal sulama sorunu çözülmüş, enerji ihtiyacı büyük oranda karşılanmıştır. Ziyaretçilerin de gözdesi olmaya başlayan baraj, konaklama seçeneklerinin de merkezi olmaya başlamıştır. Malatya’ya gelen ziyaretçiler genel olarak konaklama olarak bu bölgedeki otelleri tercih etmektedir. Karakaya barajı içerisinde bulunan balık yetiştiriciliği sayesinde baraja geldiğinizde taze tutulmuş balık da yiyebilirsiniz.
Arslantepe Höyüğü
-
Arslantepe Höyüğü
Malatya Gezilecek Yerler listenize çok özel bir parça eklemek istiyoruz. Malatya geziniz içerisine Arslantepe Höyüğünü eklemenizi istiyoruz. Açık Hava Müzesi olma özelliği taşıyan bu höyüğün kazı çalışmalarına 1932 yılında başlanmıştır. 1960 yılında yapılan kazı çalışmalarında birçok önemli esere rastlandığını ve elde edilen eserlerin müzelere taşındığını söyleyebiliriz. Höyükten çıkarılan 2 büyük aslan bugün Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir. M.Ö 3,600’lü yıllara dayanan yerleşim geçmişi, buranın ne kadar önemli bir yer olduğunu göstermektedir.
Somuncu Baba Türbesi
Somuncu Baba Türbesi, yapısal özellikleri ile birçok kişiyi kendisine hayran bırakmakta. Mimari özellikleri kusursuz bir şekilde planlanan Somuncu Baba TÜrbesi, doğal güzelliklerle birleşmesi ile beraber turistik bir merkez haline gelmiştir. Malatya’ya uğradığınızda en azından buraya da kısa süreli de olsa uğramanızı tavsiye ederiz.
Malatya Alışveriş Merkezi
Malatya kent merkezi içerisinde yer alan Malatya Alışveriş Merkezi, şehir merkezinde vakit geçirmek için oldukça ideal. İçerisinde uluslararası birçok giyim markasının yer aldığı alışveriş merkezinde hem yöresel hem de popüler restoran ve kafeteryalar bulunuyor. Alışveriş konusunda oldukça başarılı olan alışveriş merkezi içerisinde aynı zamanda çocukların vakit geçirebileceği, oyunlar oynayabileceği alanlar da bulunuyor.
Yeşilyurt
Yeşilyurt, Malatya’nın 13 ilçesinden birisidir. Bir ilçenin neden bu listede yer aldığını sorguluyor olabilirsiniz. Ancak; Yeşilyurt’a giriş yaptığınızda buranın sıradan bir ilçe olmadığını göreceksiniz. İlçe bütünü ile doğal güzellik abidesi olarak karşımıza çıkıyor. Doğal güzellikler arasında yer alan bu ilçede bol bol yürüyüş yapmalı, kamp kurarak doğal güzelliklerin farkına varmanızı öneririm.
Beşkonaklar Etnografya Müzesi
-
Beşkonaklar Etnografya Müzesi
Malatya kent merkezinde, sinema caddesi üzerinde yer alan Beşkonaklar Etnografya Müzesini kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz. Yakın bir zamanda açılmış olan müze içerisinde Malatya yöresine ait birçok yöresel eşya, araç ve gereç ile beraber kıyafetlerin sergilendiğini göreceksiniz. Müzeye girdikten sonra ahşap bir merdiven sizi üst katlara doğru çıkaracaktır. Üst kata çıktığınızda eski yüzükler, cep saatleri, tesbihler, kazanlar ve aydınlatma ürünlerinin sizileri karşıladığını göreceksiniz.
Yusuf Paşa Bedesteni
Osmanlı Kapalı Çarşı mimarisi ile inşa edilen Yusuf Paşa Bedesteni, Malatya’nın gözde turistik yerlerinden birisidir. Dikdörtgen yapı ile inşa edilen bedestenin moloz ve kesme taş ile inşa edildiğini görüyoruz. Gelecek nesillerin de bu güzel yapıyı görebilmeleri için çalışmalara başlayan Malatya Büyükşehir Belediyesi, Yusuf Paşa Bedestenini ilk olarak 1997 yılında detaylı bir şekilde temizlemiştir. Akabinde 2005 yılında başlayan restorasyon çalışmaları ile de sağlamlaştırmış, güçlendirmiştir.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Standart Osmanlı Kervansaray mimarisi ile inşa edilen Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Malatya’nın en çok ziyaret edilen yerlerindendir. IV. Murad döneminde yaşamış olan Silahtar Mustafa Paşa, bölgede kendi adı ile bir kervansaray yapılmasını istemiştir. 12 adet iç odaya sahip olan Kervansarayın dış bölümünde birçok dükkan bulunmaktaydı. Kervansarayın içerisinde bir adet havuz ve bir adet de hancı odasının bulunduğunu görüyoruz. Han’ın birçok bölümü hala ayakta kalmayı başarmıştır.
Malatya Atatürk Evi
Malatya halkının Eski Halkevi olarak da bildiği Atatürk Evi, 1981 yılında ziyarete açılmıştır. Atatürk, Malatya’ya geldiğinde ilk olarak bu evde konaklamıştır. Atatürk Evini ziyaret ettiğinizde Atatürk’ün bu ev içerisinde kullanmış olduğu masa, sehpa ve koltuğun yer aldığını göreceksiniz. Atatürk Evi içerisinde biraz daha ilerlediğinizde Atatürk tarafından kaleme alınan eserlerin sergilendiğini göreceksiniz.
Abdurrahman-ı Erzincani Camii
Malatya’nın Darende ilçesinde yer alan Abdurrahman-ı Erzincani Cami, modern cami stilinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Camiyi ziyaret ettiğinizde yapının bütünü ile kesme taş ile inşa edildiğini görebilirsiniz. Mimari özellikleri ele alındığında yapının oldukça muazzam bir inşa planına sahip olduğunu göreceksiniz.
Battalgazi Ulu Camii
-
Battalgazi Ulu Camii
Malatya Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Battalgazi Ulu Camii yer almaktadır. 1220’li yıllarda I. Alaaddin Keykubat döneminde yapılan caminin mimari dönemin en büyük isimlerinden birisi olan Yakub Bin Ebubekir’dir. Caminin iç ve dış bölümünde yer alan hatlar tek tek el işçiliği ile yapıldığını görüyoruz. 800 yıl boyunca ayakta kalmayı başarmış olan Ulu Camii, tarih boyunca gördüğü bakım ve onarım çalışmaları sırasında orjinalliğinden uzaklaştığı görülmüştür.