Vize zorunluluğu olmadığı için yılın her dönemi Türkler tarafından ziyaret edilen Lviv en çok merak edilen şehirler arasında yer alıyor. Ukrayna’nın en çok ziyaret edilen şehri olan Lviv, Avrupa sınırı olmasından dolayı Sovyet etkisinden oldukça uzak kalmıştır. 

Orta Avrupa mimarisi, gastronomisi ve kültürüne hakim olan Lviv, ziyaretçilerine her anlamda yeni fırsatlar sunuyor. Kentin zengin tarihini ve mimarisi görmek istiyorsanız Lviv Gezilecek Yerler rehberimizi tüm ayrıntıları ile beraber uygulamanız gerekiyor. Rehberimiz Lviv içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz her ayrıntıya sahiptir. Lviv Gezi Rehberi, seyahat planı oluşturma konusunda işinize büyük oranda yansıyacaktır. 

Pazar Meydanı (Rynok Square) 

Lviv gezinize ilk olarak Pazar Meydanından başlamanızı istiyoruz. Özellikle bu şehre gelme amacınız tarihi dokuları görmek ise Pazar Meydanı’ndan alternatif başka bir yer yoktur.  

Prens I. Leo, 13. Yüzyılda Galiçya tahtına oturması ile beraber bu meydanın inşa edilmesine karar vermiştir. Tarihi meydan hem Ukrayna hem de Polonya tarihi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Şehrin en eski halini görmek, hareketli yapısını görmek istiyorsanız bu meydana uğramanızı öneriyoruz. 

13. Yüzyılda ilk inşa edildiği dönem Gotik mimari özelliklerine sahip olan Rynok Square, 16. Yüzyılda meydana gelen yangın sonrasında Rönesans stil ile yeniden inşa edilmiştir. Meydanda gezmeye başladığınızda aynı zamanda birçok heykel gözünüze çarpacaktır. 

DianaAdonis, Neptün ve Amphitria tasvirleri heykeller meydana renk, ışık katmaktadır. Meydana kadar gelmişken gezmeye Bandinelli, Latin Katedali ve b saraylarını ziyaret ederek devam edebilirsiniz. 

Meydan geziniz sırasında elbette yorulacak, karnınız acıkacaktır. Mola vermeye karar verdiğiniz an meydan etrafında bulunan birçok işletme size kucağını açacaktır. Meydan etrafında bulunan işletmelerde yeme ve içme konusunda birçok alternatifler bulunmaktadır.  

Belediye Binası ve Ratusha Kulesi 

Lviv tarih boyunca birçok kez yangın felaketi görmüştür. Şehir birçok kez yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Lviv Belediye Binası tarihte ilk olarak 1357 yılında ahşap malzemeler kullanılarak inşa edilmiştir. Batı bölümünde görülen bölümler ise 1491 ile 1504 yılları arasında inşa edilmiştir. 

Günümüzdeki görüm ise yapının 1827 yıllında başlatılan restorasyon çalışmaları ile kazandırılmıştır. 4 katlı olan belediye binasının restorasyon çalışması 1835 yılında sona ermiştir. Yapılan en son restorasyon çalışmalarında mimari stil olarak Viyana Klasik stili benimsenmiştir.  

Ukrayna’nın en yüksek yapısı olma özelliğine sahip olan Belediye Binası içerisinde aynı zamanda bir gözlem kulesi bulunmaktadır. 65 metre yüksekliğe sahip Ratusha Kulesi, Lviv manzarası izleyebileceğiniz en güzel yerlerden birisidir. Tüm şehri bu kuleden izlemek istiyorsanız öncelikle 350 adet ahşap merdiven çıkmanız gerekiyor. 

  • Ziyaret b: 09:00 – 21:00 
  • Giriş Ücreti: 20 UAH 

Opera Binası 

Lviv’in en büyük cazibe merkezi Opera Binası’dır. Barok ve Rönesans mimari stili ile tasarlanmış olan opera binası toplamda 1,100 kişiyi ağırlayabilecek kapasitededir. Poltva Nehri kıyısındaki bataklık alanın kuruması sonucuna yapımına 1897 yılında başlanan opera binası 1900 yılında ancak tamamlanabilmiştir. 

Mimar Zygmunt Gorgolewski tarafından tasarlanan Opera Binası içerisinde yıl içerisinde birçok opera ve bale gösterisi organize edilmektedir. Dış dekorasyonu kadar yapının iç dekorunun da büyüleyici olduğunu söyleyebiliriz.  

Rehberli turlardan paket satın alarak isterseniz Opera Binasını ziyaret edebilirsiniz. Ortalama olarak 1 saat süren bu turlar sırasında Opera Binasını bütünü ile gezebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken en azından bir opera ya da bale gösterisi izlemenizi öneriyoruz. 

  • Adres: Svobody Ave, 28, Lviv 
  • Web Sitesi: opera.lviv.ua/en/ 

Lychakiv Mezarlığı

1787 yılında İmparatorluk tarafından şehir merkezinde bulunan tüm mezarlıkların şehir dışına taşınmasına karar verilmiştir. Alınan karar sonucunda aynı tarihte inşa edilmeye başlanan Lychakiv MezarlığıLviv’de Nereye Gidilir listenizde kesinlikle yer almalıdır. 

Gotik tarza sahip olan mezarlık toplamda 42 hektarlık alan üzerine inşa edilmiştir. Mezarlığın tasarımı ise; Lviv Üniversitesi Botanik Bahçesi yönetici Karol Bauer tarafından yapılmıştır. 

Lychakiv Mezarlığı içerisinde 400 binden fazla mezar bulunmaktadır. Mezarlık içerisinde ülke tarihine damga vurmuş birçok önemli şahsın mezarı bulunmaktadır. General Roman AbrahamIvan Franko ve Zygmunt Gorgolewski mezarlıkta mezarları bulunan önemli isimlerden bazılarıdır. 

Mezarlık içerisinde aynı zamanda özel mekanlar da bulunuyor. 1863 Ocak Asileri Tepesi, Ukrayna Ulusal Ordusu AnıtıLviv’in Savunucuları Şehitliği gibi özel mekanları da ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

  • Adres: Mechnykova St, 33, Lviv 
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 20:00 
  • Giriş Ücreti: 25 UAH 

Potocki Sarayı (Potocki Palace)

Ukrayna Cumhurbaşkanı hizmetinde olan Potocki Sarayı 1880’li yıllarda inşa edilmiştir. Saray; Başbakan Alfred Jozef Potocki için özel olarak inşa edilmiştir. Saray inşa edilirken hiçbir masraftan kaçınılmamış, aksine kullanılan tüm parçalar özel olarak getirilmiştir. Sarayın tasarımında Fransız Mimar Louis Dauvergene tarafından tasarlanmış “Hotel Particulier”  tasarımı birebir kopyalanarak bu saray inşa edilmiştir. Bu nedenle bu sarayın “H” görünüme sahip olduğu görülmektedir. 

Lviv Gezip Görülmesi Gereken Yerler listelerinde yer alan bu saray içerisinde aynı zamanda Avrupa Sanat Müzesi ve Lviv Resim Galeri bulunmaktadır. Sadece bu müze ve resim galerisi için bile sarayı ziyaret etmek isteyebilirsiniz.  

Potocki Sarayı ana girişinde göreceğiniz Meryem Ana Heykeli 16. Yüzyıldan kalma bir eserdir. Her yıl çeşitli zamanlarda saray bahçesinde kitap forumu düzenleniyor.  

  • Adres: Mykoly Kopernyka Street, 15, Lviv 
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 18:00 
  • Giriş Ücreti: 30 UAH 
  • Web Sitesi: lvivgallery.org.ua/museums/palac-potockyh 

Lviv High Castle 

Rynok Meydanı’ndan 2 kilometre kadar uzaklaştığınızda Lviv High Castle sizi karşılayacaktır. Gün batımına doğru kaleye çıktığınızda harika şehir manzarası ile beraber muhteşem bir gün batımı sizi bekliyor olacaktır. 

High Castle, 413 metrelik tepe üzerine 1250 yılında inşa edilmiştir. Ağaçlarla kaplı olan tepenin zirvesine doğru çıkarken kaleye dair birçok kalıntıyı görme fırsatına sahip olabilirsiniz. 1704 yılında gerçekleşen İsveç saldırısında ağır hasar gören kale, kullanılamaz hale gelmiştir. 

Kalenin en tepe noktasına çıktığınızda 360 derecelik bir şehir manzarası sizleri beklemektedir. Gün batımına kadar yüzlerce insanın fotoğraf çektirmek için sıraya girdiği kalede fotoğraf çekinmeden asla aşağı inmeyin.  

Eczane Müzesi 

Eczane Müzesi 1966 yılında ziyarete açılmış oldukça güzel bir yerdir. Pazar Meydanı içerisinde ziyaret edebileceğini en güzel, en başarılı kültürel tesislerden birisi olduğunu söyleyebilirim. Müzenin bulunduğu binanın geçmişi aslında oldukça eski. Wilhelm Natorp adındaki askeri eczacı tarafından 1735 yılında kurulan eczane dükkanında faaliyet gösterilen bu müze aktif çalışma hayatına devam ediyor.

Müze içerisine girdiğinizde modern ilaçların satıldığı bir bölüm ve müze alanı sizleri karşılayacaktır. Müze içerisinde daha çok eski dönemlerden kalma eşyalar sergilenmektedir. Müze olarak kullanılan bölüm eczanenin giriş bölümünde bulunmaktadır. Müze bölümü gezerken dünyanın ilk gazyağı lamba modellerini görecek, tıbbi tedavi tanrısı Aesculapius ve kızı Hygeia tasvirli ilaç ölçekleri ile karşılaşacaksınız.

Eczane Müzesi içerisinde aynı zamanda hediyelik eşya satın alabileceğiniz bir bölüm bulunuyor. Bu bölümde Demir şarabı adı verilen ürünü satın alabilirsiniz. Hediyelik eşyaların satıldığı bölümde aynı zamanda eskiden satılacak malzemelerin depolandığı, ilaç yapımında kullanılan malzeme ve ekipmanların sergilendiği bir bölüm de bulunuyor.

  • Adres: Stavropihiiska Street, 3, Lviv 
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 17:00 
  • Giriş Ücreti: 15 UAH 
  • Web Sitesi: lvivpharmacy.org.ua 

Dominikan Katedrali ve Manastırı

Pazar Meydanı’na oldukça yakın bir mesafede bulunan Dominikan Katedrali ve Manastırı, Lviv’in en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Katedral, Ukrayna Prensi Lev Danylovych tarafından eşi Macaristan Prensesi Constance isteği doğrultusunda inşa edilmiştir.

13. yüzyılda inşa edilmiş olan Katedral tarih boyunca birkaç kez yangın felaketi geçirmiştir. Günümüzdeki görünüm ise 1749 ile 1761 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında meydana getirilmiştir.

Lviv Gezilecek Yerler listelerinde yer alan Katedral şehrin en eski yerlerinden birisidir. Yapı, 1970 yılından bu yana Lviv Din Tarih Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Barok mimarisinin çok iyi örneklerinin bulunduğu katedrali gezdikten sonra meydana doğru yürümeye başlayabilirsiniz. Doğuya doğru yürümeye başladığınızda Ukrayna’ya matbaayı getirmiş, 16. Yüzyılın en önemli isimlerinden birisi olan Keşiş Federov heykelini görebilirsiniz.

  • Adres: Muzeina Square, 1, Lviv 

Lviv Ermeni Katedrali (Armenian Cathedral of Lviv) 

Pazar Meydanı’nda bulunan bir diğer tarihi yapı ise Lviv Ermeni Katedrali’dir. Geçmişi 14. Yüzyıla kadar dayanan bu yapı aslında Ermeni bir tüccar tarafından küçük kilise olarak yaptırılmıştır. 1363 yılında inşa edilmeye başlanan kilise ancak 1370 yılında tamamlanabilmiştir.

Katedral inşa edilirken Kars’ta bulunan Ani Harabeleri örnek alınmıştır. 1527 yılında meydana gelen yangın, katedralin bütünü ile hasar görmesine neden olmuştur. 1630 yılında başlatılan yenileme çalışmaları sırasında kilise hem yenilenmiş hem de genişletilmiştir.

Armenian Cathedral of Lviv oldukça zarif bir mimariye sahiptir. Kafkas esintileri bulunan katedrali gezdikten sonra karnınız acıkırsa arka bölümde bulunan avludaki restoranda karnınızı doyurabilirsiniz.

Kilisenin arka avlusu 17. Yüzyılın sonunda inşa ettirilmiştir. Başpiskopos Hunaniyan tarafından inşa ettirilen avlu aslında Ermeni etkinliklerinin yapılabilmesi için tasarlanmıştır.

  • Adres: Virmenska St, 7/13, Lviv 

Virmenska Caddesi

Lviv Gezi Rehberi listemizin 10. Durağında Virmenska Caddesi yer alıyor. Lviv’de yaşayan Ermeni halkının günlük yaşamları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu caddeye uğramanızı öneriyoruz.

Sokağın geçmişi aslında 13. Yüzyıla dayanıyor. Moğol İstilası nedeni ile anavatanlarını terk etmek durumunda kalan Ermenilerin bir bölümü kendilerini buraya atmıştır. Lviv’de kendi kültürleri ile yaşamak durumunda kalan Ermeniler kısa sürede bölgeyi değiştirip güzelleştirmiştir.

Kısa sürede kendilerini sanat ve ticarette ön plana çıkan Ermeniler Virmenska Caddesini deyim yerindeyse Ermeği Sokağı haline getirmiştir.  Geçmişte nasılsa günümüzde de aynı olan bu cadde de el işçiliği ürünleri satan dükkanlar, sanat galerileri ve birçok mağaza yer alıyor.

Virmenska Caddesine girdiğinizde birbirinden renkli evler sizi bekliyor olacaktır. Özellikle Green Sofa ve Dzyga sanat galerilerini gezip mini caz konserlerine katılmanızı öneririz.

Kornyakt Sarayı (Italian Courtyard) 

Lviv’de bulunan Rönesans stili 16. Yüzyılda meydana gelen büyük yangın sonucunda oluşmaya başlamıştır. Mimar Pietero Barbon tarafından 1580 yılında inşa edilen Korniakt Sarayı Rönesans stilinin Lviv’deki en güzel örneklerinden birisidir.

Sarayın meydana bakan bölümüne dikkatli baktığınızda sarayın en fazla 3 pencereli odalardan oluştuğunu görebilirsiniz. Sarayı yaptıran kişi ise şehrin en zengin iş insanlarından birisi olan Consantine Kornyakt’tır.

Sarayın en ilginç ve en çok ziyaret edilen bölümü ise İtalyan Avlusu olduğunu söyleyebiliriz. Meydanı ziyaret ettiğinizde 1586 yılında yaptırılmış olan Utanç Sütunu kalıntılarını ve birebir replikasını görme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Sarayın iç kısmını ziyaret ederken bir bölüme daha uğramanızı istiyoruz. 1893 yılında ziyarete açılan Lviv Tarih Müzesi ziyaret etmeden kesinlikle dönmeyiniz.

  • Adres: Rynok Square, 6, Lviv 
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 17.30 
  • Giriş Ücreti: 2 UAH 
  • Web Sitesi: lvivpharmacy.org.ua 

Boim Şapeli (Boim Chapel)

Latin Katedralini ziyaret ettikten sonra Boim Şapelini ziyaret etmenizi öneriyoruz. 1609 ile 1615 yıllar arasında inşa edilmiş olan bu şapel George Boim tarafından yaptırılmıştır. Macar asıllı tüccar George Boim aslında şarap ticareti ile ilgileniyordu. Elde ettiği servet sonrasında kendisi ve ailesinin ebedi istirahatgahı olarak bu yapıyı yaptırmıştır.

Tarihi yapının tasarımı Andrzej Bemer’e aittir. Rönesans stili ile tasarlanan bu yapının elbette ilham alındığı bir şapel bulunuyor. Krakow’da bulunan Wawel Katedrali içerisindeki Sigismund Şapelinden ilham alınarak yapı tasarlanmıştır.

Boim Şapelini ziyaret ettiğinizde şapelin duvarında dini temalı birçok oyma kabartma ve oyma heykel bulunduğunu göreceksiniz. Heykeller içerisindeki en dikkat çekeni ise Hz. İsa’nın bir elini başının üzerine götürüp üzüntülü bir şekilde oturduğu heykeldir. Hz. İsa’nın yanı sıra İncil kabartmaları da bulunmaktadır.

  • Adres: Katedralna Square, 1, Lviv 
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 18:00 
  • Giriş Ücreti: 30 UAH 

Lviv Çikolata Fabrikası (Lviv Chocolate Factory) 

Lviv Gezilecek Yerler listesinde oldukça otantik yerler olduğundan bahsetmiştik. Orta Çağ’dan bu yana Lviv en güzel ve en lezzetli şekerli ürünlerin üretildiği yer haline gelmiştir. 19. Yüzyıla geldiğimizde Lviv Avrupa’nın en lezzetli atıştırmalıklarını yapan yer haline gelmiştir. Lviv’de tatlı denildiği zaman akla ilk olarak Lviv Çikolata Fabrikası gelmektedir.

İçerisinde çikolataya dair tüm eğitimlerin verildiği bu fabrikada 39 farklı el yapımı çikolata ürünü bulunuyor. Fabrikayı gezmeye başladığınızda ilk katın imalat bölümü olduğunu göreceksiniz. Cam arkasından deneyimli ustalar tarafından el yapımı çikolataların nasıl hazırlandığını izleyebilirsiniz.

İkinci ve üçüncü katta ise imalat bölümünden çıkan ürünlerin satışı yapılmaktadır. Ama misafirler genelde birinci katta sıcak sıcak çıkmış ürünlerden satın almayı tercih ediyor.

Çikolata fabrikasından taze, el yapımı çikolata satın almak istiyorsanız ikinci katta bulunan marketten satın almanızı öneririz. İşletmenin son katında ise daha üzerinizdeki yorgunluğu üzerinizden atabileceğiniz kahve içme bölümü bulunuyor.

  • Adres: Serbska St, 3, Lviv 
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 20:00 
  • Web Sitesi: chocolate.lviv.ua/en/ 

Lviv Kahve Üreticisi (Lviv Coffee Manufacture)

2012 yılında hizmete açıla Lviv Kahve Üreticisi, şehirde uğrayabileceğiniz en güzel işletmelerde birisidir.

Old Town olarak adlandırılan bölgede yer alan işletme, Lviv halkına eski kahve kültürünü yeniden aşılamaya çalışıyor. Kahve kültürünün oldukça eskilere dayandığını, bu nedenle çok lezzetli kahvelerin satıldığını söyleyebiliriz.

2012 yılında hizmete açılan işletmenin ilk katında aynı Çikolata Fabrikasında bulunan imalat bölümü bulunuyor. Eğer yıl içerisinde düzenlenen eğitimlerden birisine katılırsanız buradan sertifikalı kahve uzmanı olarak ayrılabilirsiniz.

İmalathane bölümünü ziyaret ettikten sonra kahve satışının yapıldığı hediyelik eşya kısmına geçebilirsiniz. Burada ister kahve içer isterseniz paket kahve satın alabilirsiniz.

  • Adres: Rynok Square, 10, Lviv 
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 00:00 

Shevchenka Avenue

Lviv’de Nereye Gidilir? sorusuna verilebilecek en güzel yanıtlardan birisi de Shevchenka Avenue olacaktır. Filarmoni orkestrası yakınlarında bulunan bu bulvarın etrafında birbirinden güzel binalar, yemek ve içme merkezleri bulunuyor.

Bulvarı baştan sona yürümek ortalama 10 dakika sürmektedir. Araç trafiğine açık olan yol gün içerisinde oldukça hareketlidir. Bulvarın ağaçlarla çevrili olan orta bölümü ise tam soluklanmak içindir.

Lviv’in en lüks, en popüler caddelerinden birisi olarak gösterilen Shevchenka Avenue bulvarında Türk kahvaltısı yapabilmeniz mümkündür. Glory Café adı verilen mekan güne iyi başlamanız konusunda çok başarılıdır. Bulvara kadar gelmişken Shecchenko Bilim Topluluğu kitapçısına da kesinlkle uğrayın.

Bayağı vaktinizi alacak bu bulvarda karnınız acıkırsa ekonomik fiyatlarla çözüm sunan Puzata Hata’da yemek yemenizi öneririz. Oldukça güzel lezzetler sunan bu işletmenin Veronica tatlısı oldukça meşhurdur.

Bernardine Kilisesi

Lviv Gezip Görülmesi Gereken Yerler içerisinde yer alan Bernardine Kilisesi 17. Yüzyılda inşa edilmiştir. Daha önce bulunduğu yerde aynı isimle manastır bulunan kilise, 17. Yüzyılda İtalyan ve Flmenek karışımı bir tasarımla yeniden inşa edilmiştir.

Kilisenin ilk inşa edildiği dönemde bu bölge şehir dışında kalıyordu. Bu nedenle kilisenin güney ve doğu duvarları savunma amaçlı bölümlerle donatılmıştır. 1733 yılında kilisenin büyütülmesi istenmiş, çan kulesi olmayan kiliseye çan kulesi eklenmiştir.

Kilisenin ön bölümüne Aziz John tasvir edilmiş, birçok heykel bahçeye yerleştirilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Rusya’dan gelen istek doğrultusunda Katolik Kilisesi kapatılmıştır. 1991 yılına kadar kapalı kalan kilise büyük bir restorasyon çalışması sonrasında yeniden ibadete açılmıştır.

Kilisenin yeniden ibadete açılması ile beraber hemen hemen her gün ayin ve çeşitli vaftiz törenleri düzenleniyor. Kiliseden çıkarken Hlyniany Kapısını kesinlikle görmenizi istiyorum

Kayıp Oyuncaklar Müzesi (Yard of Lost Toys)

High Castle’dan çıkıp aşağı doğru inmeye başladığınızda sağ tarafta kayıp Oyuncaklar Müzesi olduğunu göreceksiniz. Vasily Petrovcih adında bir kişi, evinin yakınında 2 oyuncak bulması ile beraber bu müzenin temellerini atmıştır.

Petrovich, sokakta bulduğuoyuncakları sahipleri gelip alsın diye apartmanın ortak bahçesine koymuştur. Zamanla buradaki koleksiyon genişlemiş, kayıp oyuncak bulan herkes oyuncakları buraya getirip müzenin büyümesine katkı sağlamıştır.

Müzenin kuruluşu üzerinden 20 yıl geçmiştir. Müze içerisinde yüzlerce oyuncak, peluşlar, müzik aletleri, bebekler, bisiklet ve figür bulunduran müze her geçen gün daha da büyümeye devam etmektedir. Müze içerisindeki eşyalar belirli kategori ve temaya göre gruplandırılmıştır.

Müze içerisinde gruplandırma olması kaybolan oyuncakların da kolay bir şekilde tespit edilmesine olanak sağlıyor. Örneğin 1 yıl ara ile müzeyi ziyaret ettiğinizde bir yıl önceki gidişinizdeki oyuncakların olmadığını göreceksiniz. Oyuncaklarını alan, yeni kaybolan oyuncakların eklenmesi ile beraber müze büyük değişimlere tabii olmaktadır.

  • Adres: Knyazia Lva Street, 3, Lviv 

Museum of Folk Architecture and Rural Life

1971 yılında kurulan Museum of Folk Architecture and Rural Life hafta sonu kaçamağı yapılabilecek en güzel yerler arasında gösteriliyor. Yemyeşil alan içerisinde faaliyetlerini yürüten açık hava müzesi, Ukrayna’nın ahşap işçiliğinde ne kadar gelişmiş olduğunu gözler önüne seriyor. Müze aynı zamanda kırsal yaşama dair birçok bilgiyi de ziyaretçilerine aktarıyor.

Kiev’de bulunan Pyrohovo Müzesi elbette bu müzeden kat ve kat daha kapsamlı bir müzedir. Lviv’de inşa edilmiş olan birçok ahşap eser daha sonrasında buraya getirilerek sergiye sunulmaktadır.

Museum of Folk Architecture and Rural Life açık hava müzesini ziyaret ettiğinizde birbirinden güzel evler, kiliseler, yel değirmenleri, okul ve sokaklardan oluşan bir bölge sizi karşılayacaktır. Aynı zamanda el sanatları ile uğraşan ustaların ahşap tezgahları da burada sergilenmektedir.

  • Adres: Chernecha Hora Street, 1, Lviv 
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 18:00 
  • Giriş Ücreti: 30 UAH 
  • Web Sitesi: lvivskansen.org 

St. George Katedrali

St. George Katedral 1744 ile 1760 yılları arasında inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. Kent merkezinden çıkıp tren istasyonuna doğru ilerlediğinizde katedrali tüm ihtişamı ile beraber görebileceksiniz. Yapının inşası sırasında Rokoko ve Barok mimarisinin karışımı kullanılmıştır. Bu da yapının atmosferine büyük oranda etki etmiştir.

Heykeltıraş Johann Georg Pinsel ve Mimar Bernard Meretyn tarafından tasarlanmış olan katedral hem batı hem de klasik Ukrayna mimarisine sahiptir. İnşaatın tamamlanması ile beraber ortaya çıkan tasarıma mimar bile şaşırmıştır.

Katedral içerisine girdiğinizde Ejderha Avcısı adı ile anılan Aziz George’un heykeli sizleri karşılayacaktır. Katedral içerisinde aynı zamanda Meryem Ana’ya ait olduğu ifade edilen ikonalarda bulunmaktadır. St. George Katedrali içerisinde aynı zamanda Lviv’de görev yapmış çok ünlü dini adamların mezarları da bulunmaktadır.

  • Adres: Ploshcha Svyatoho Yura, 5, Lviv 

Ivan Franko Parkı

Lviv Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Ivan Franko Parkı yer almaktadır. Krushelnytskoi ile Lystopadovoho sokakları arasında ter alan bu park, sadece Lviv’in değil, tüm Ukrayna’nın en eski parklarından birisidir.

Kutsal Roma İmparatoru II. Joseph, 18. Yüzyılın sonuna doğru bu parkın inşa edilmesini istemiştir. Park inşa edilmeden önce park mülkiyeti Civitlere aitmiş. Bu nedenle yerel halk burayı Cizvit Bahçeleri olarak anmaktadır.

İmparator, Lviv’de bulunan dini topluluklara ait alanların yeniden düzenlenmesini istemiştir. Bu bağlamda bir lokanta işletmecisi Johann Höcht tarafından 1799 yılında kiralanan bölgede ilk etapta Fransız stili bir tesis kurulmuştur.

1855 yılına gelindiğinde ise Karl Bauer alanı yeşil alan olarak tasarlamış ve günümüzdeki görünümü meydana getirmiştir. İçerisinde 50 farklı ağaç türü bulunan parkta biraz dinlenmek üzerinizdeki yorgunluğu ve stresi atacaktır.

Lviv Gezilecek Yerler listemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Seyahat rehberi oluştururken bu listenin oldukça işinize yaradığını göreceksiniz. Lviv yazımız bütünü ile bir rehber olacaktır. Bu nedenle birçok detay yazımızın devamında sizleri bekliyor olacaktır.

Lviv’de Nerede Kalınır? Lviv Otel Tavsiyesi 

Lviv Gezilecek Yerler listemiz sona erdiğine göre artık diğer detaylara geçmek istiyoruz. Lviv’de Nerede Kalınır? Konusunda araştırma yapan kişilere bu bölümde otel tavsiyesinde bulunmaya çalışacağız. 

Çikolata, bira ve kahve üretimi ile ön plana çıkan Lviv yılın her dönemi ziyaretçi almaktadır. Vize istemediği için pasaport ya da yeni kimlik ile girilebilen bu şehir Türkler tarafından da çok fazla ziyaret ediliyor. Lviv’de konaklama ayarlayacak kişiler, tercihlerini Rynok MeydanıSvobody Bulvarı ve Çevresi, Tren İstasyonu ve Çevresinde bulunan otellerden yana kullanabilirler. Lviv Otel Tavsiyesi konusundaki önerilerimiz ise; 

3 Yıldızlı Otel Önerisi: Rynok Meydanı bölgesinde bulunan On The Square Guesthouse ve Danylo Inn otellerinde, Svobody Bulvarı ve Çevresi bölgesinde bulunan Jam Hotel Hnatyuka otelinde, Tren İstasyonu ve Çevresi bölgesinde bulunan Nota Bene Hotel otelinde konaklayabilirsiniz. Booking üzerinden 8,5 puan ve üzeri değerlendirmeye sahip olan bu oteller hem temiz hem de konforlu olmaları ile tanınıyor. Oteller ile ilgili yorum ve değerlendirmelere Booking sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz. 

4 Yıldızlı Otel Önerisi: Rynok Meydanı bölgesinde bulunan Reikartz Medievale Lviv otelinde, Svobody Bulvarı ve Çevresi bölgesinde bulunan PANORAMA Lviv Hotel ve Astoria Hotel otellerinde, Tren İstasyonu ve Çevresi bölgesinde bulunan Premier Hotel Dnister otellerinde konaklayabilirsiniz. Booking üzerinden oteller ile ilgili değerlendirmelere baktığınızda 5 yıldızlı hizmet ve konfor sunulduğunu göreceksiniz. 

5 Yıldızlı Otel Önerisi: Rynok Meydanı bölgesinde bulunan Leopolis Hotel otelinde, Svobody Bulvarı ve Çevresi bölgesinde bulunan Grand Hotel Lviv Luxury & Spa otelinde konaklayabilirsiniz. Booking üzerinden 9 puan üstü derecelendirmeye sahip olan bu oteller, hem lüks hem de konforlu hizmet vermektedirler. 

Lviv’de Ne Yapılır? & Lviv’de Yapılacak Şeyler

Lviv, Ukrayna’nın en fazla ziyaret edilen turistik şehirlerinden birisidir. Polonya ile kara sınırına sahip olan bu şehir, Avrupai esintilere sahip olması ile ön plana çıkıyor. Türkiye’den aktarmasız uçuşların olmasından dolayı birçok kişi Lviv’de Ne Yapılır? Hakkında araştırmalar yapıyor. 

II. Dünya Savaşının yıkıcı etkisinin hissedildiği Lviv’de birçok yapılacak etkinlik ve aktivite bulunmaktadır. Hem ucuz hem de ekonomik olan bu şehirde bir hafta tatil yapmak gerçekten iyi gelecektir. Lviv’de Yapılacak Şeyler üzerine oluşturduğumuz detaylı liste; 

Rynok Square’den Kuş Bakışı Şehir Merkezini Seyredin 

Lviv’de Ne Yapılır konusundaki ilk maddemiz Rynok Square olacaktır. Tarihi meydan şehrin Old Town adı verilen bölgesinde yer almaktadır. Eğer yürümeyi seviyorsanız meydanı birkaç saat içerisinde dolaşabilirsiniz. İsterseniz düşük ücretler ödeyerek mini trenler ile meydan turu da yapabiliyorsunuz. 

Meydanda bulunan belediye binası Lviv şehrini kuşbaşı olarak izleyebileceğiniz nadir yerler arasındadır. Belediye binasından şehri kuşbaşı olarak seyretmek için 20 Grivna gibi küçük bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Buradan şehri en doğal, en saf ve ve en canlı şekilde görebilirsiniz. 

Pravda Beer Theatre’da Bir Şeyler İçin

Lviv’e giden her insanın muhakkak Pravda Beer Theatre’ya uğramaktadır. Kendi birasını kendi üreten bu işletme bira konusunda oldukça çeşitliliğe sahiptir. Mekana girdiğiniz zaman sizleri ilk olarak bira tankları karşılamaktadır. Bu tanklar işletmenin üretime başlamış olduğu ilk tanklar olarak gösteriliyor. Mekanın ilk katı aynı zamanda işletmenin hediyelik ürünler sattığı bir mekandır. 

Pravda Beer Theatre içerisinde işlemeye ait tişört, rozet, çorap, çanta gibi Lviv hatırası ürünler satın alabilirsiniz. İkinci kata çıktığınızda ise canlı orkestra eşliğinde oturma bölümleri sizleri karşılayacaktır. Her akşam 19:00 ile 21:00 arasında canlı müzik dinletisi olmaktadır.  

Italian Courtyard’da bir Mola Verin 

Lviv turunuz sırasında yorulup dinlenmek isteyeceksiniz. Eğer bahar ayında Lviv’e geldiyseniz Italian Courtyard’da dinlenmenizi öneririz. İtalyan mimar tarafından yapılmış olan bu avluya girmek için 2 Grivna ödemeniz yeterli olacaktır. 

Opera House’da Bir Tur Atın 

Lviv’de Ne Yapılır? Listeniz çok zengin olacaktır, merak etmeyin 😊 Şehrin simgelerinden birisi olan Opera Binası Lviv’in övünç kaynaklarından birisidir. Bilet satın alarak içerisini gezmenizi eğer vaktiniz varsa burada bir gösteri, opera oyunu izlemenizi öneriyoruz. 

Opera House giriş ve gösteri biletleri internet üzerinden satılmaktadır. Her gün gösteri olmadığını, internet adresi üzerinden gösteri yapılan günleri takip etmenizi öneririz. Bizim ülkemizde opera lüks olabilir ancak bu ülkede operanın lüks olmadığını bilmeniz gerekiyor. Dünyanın en lüks opera binasında gösteri izlemenin ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. 

Virmenska Sokağında Gezintiye Çıkın

Ermeni Sokağı olarak da bilinen Virmenska b keyifle dolaşabileceğiniz oldukça güzel bir yerdir. Sokak içerisinde yorulduğunuzda dinlenebileceğiniz birkaç kafe ile beraber küçük bir Ermeni Kilisesi bulunuyor. Kilise dışarıdan bakıldığında küçük olabilir ancak içinin şatafatlı olduğunu görebilirsiniz. 

Potocki Sarayı’nın Farklı Mimarisi İle Büyülenin 

Lviv ‘de Fransız esintisi de görebilmek mümkündür. Fransız mimari sanatı ile inşa edilmiş olan Potocki Sarayı, Potocki Ailesi tarafından yaptırılmıştır. Kent merkezine 25 dakika yürüyüş mesafesinde olan saray oldukça farklı bir mimariye sahiptir. 3 bölümden oluşan sarayı dilediğiniz gibi gezebilmeniz mümkündür. Saray içerisinde aynı zamanda Lviv Art Gallery sanat merkezi de bulunuyor. 

Lychakiv Mezarlığı’nda Açık Hava Müzesinin Tadını Çıkarın

Lviv’de Ne Yapılır listenize mezarlık eklemenin garip olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak Lychakiv Mezarlığının sıradan bir mezarlık olmadığını bilmeniz gerekiyor. 1787 yılından bu yana ziyaret edilen bu mezarlık açık hava müzesine dönüştürülmüş durumda. 

Akşamları da ziyaret edilebilen Lychakiv Mezarlığını gündüz gezmenizi öneriyoruz. Gündüz açık hava müzesine girdiğinizde istediğini gibi fotoğraflar çekebilirsiniz. Akşamları ise açık hava müzesinin biraz ürkütücü olduğunu söylesek yanılmış olmayız. 

Ivan Franko Parkı’nda Yeşilliğe Doyun

Güneşli bir zamanda Lviv’i ziyaret ettiyseniz Ivan Franko parkına kesinlikle öneririz. Park girişinde birçok seyyardan kahve satın alıp kahve içerek yürüyebilirsiniz. Yürüyüş yaptıktan sora çimlere oturup dinlenmek ruhunuzu dinlendirecektir.  

Boim Şapeli ve Latin Katedrali’ni Görmeden Dönmeyin 

Katedraller Bölgesi içerisinde yer alan Boim Şapeli, UNESCO’nun Dünya Mirasları listesine girmiş oldukça önemli bir eserdir. 1600 yılında inşa edilmiş olan şapelin dış görünümü oldukça etkileyicidir. Rehberleri turlara katılarak şapel hakkındaki hikayeleri dinleyebilirsiniz. 

Belediye binasından baktığınızda kentte dikkatinizi çekecek ilk bina Latin Katedrali olacaktır. Şehrin en büyük en önemli ve en görkemli yapısı olan bu katedrali gezmek tamamen ücretsizdir. Bu yapılar hala ayakta iken görmek son derece önemlidir. 

Konsept Mekanlara Uğramadan Dönmeyin 

Lviv’de Ne Yapılır? Konusundaki son önerimiz ise konsept mekanlar üzerine olacaktır. Bu mekanlardan bazıları; 

Kryjivka Cafe: Bu kafe aslında savaş zamanı Ukraynalı askerler tarafından kullanılmış bir sığınaktır. Günümüzde restore edilerek restorana çevrilmiş olan kafenin girişinde sizlerden parola istenecektir. Eğer ”Slavi Ukraini” yanıtını vermezseniz içeriye giremezsiniz. Parolayı doğru bir şekilde söyledikten sonra ilk olarak ücretsiz ballı votka servisi yapılmaktadır. 

Lviv Coffee Manufacture: Lviv’de kahve içerebileceğiniz en güzel mekanlardan birisi de burasıdır. Konsept mekan olan Lviv Coffee Manufacture girişinde her müşteriye birer kasket vererek madene indiriliyor. Burada kahve yapılışına hakim olduktan sonra tren rayları üzerine atılmış masalarda oturarak kahve içme fırsatına sahip olabilirsiniz. 

Lviv Handmade Chocolate: Çikolatanın nasıl yapıldığını öğrenmek isteyen kişileri bu konsept mekana davet ediyoruz. 3 kattan oluşan bu konsept mekanda ilk kat çikolata imalatına ayrılmıştır. İkinci katta çikolata satışı yapılan binada üçüncü kat ise sıcak çikolata içmek isteyen kişilere ayrılmıştır. 

Gas Lamp: Gas Lamp konsept mekanı Lviv’de ziyaret edebileceğiniz en güzel mekanlardan birisidir. Gas lambasının mucidi anısına hayata geçirilen bu konsept mekanda her yerin gaz lambaları ile dolu olduğunu göreceksiniz. İster kahve ister alkollü içecek. Ne içeceğine kendiniz karar verebilirsiniz. 

House of Legends: Oldukça tatlı bir mekan olan House of Legends dışarıdan bakıldığında ejderha resimleri ile dolu bir yer olduğunu göreceksiniz. 3 kattan oluşan bu konsept mekanda kahvenin her versiyonu bulunmaktadır.  Lviv’e kadar gelmişken bu mekanda kahve içmenizi öneririz. 

Lviv’den Ne Alınır? Lviv Alışveriş Rehberi 

Sovyet döneminden kalma tarihi yapıların yer aldığı Lviv aynı zamanda yemyeşil parkları ile de meşhur olan bir yerdir. Büyülü bir şehir olmasından dolayı her yıl milyonlarca misafir ağırlayan bu şehir için alışveriş rehberi de oluşturmak istedik. 

Avrupa’yı gezdiyseniz Lviv’in diğer Avrupa şehirlerine nazaran alışveriş konusunda biraz zayıf kalmıştır. Ancak merak etmeyin, Lviv’de alışveriş yapıp satın alabileceğiniz birçok ürün bulunuyor. Alışveriş konusundaki bilgiler; 

Lviv Alışveriş Rehberi Genel Bilgiler 

Lviv Alışveriş Rehberi konusuna geçmeden önce size bazı konular hakkında bilgi vermek istiyoruz. Birazdan vereceğimiz bilgiler alışveriş sırasında işinize oldukça fazla yarayacaktır. 

Para Birimi: Ukrayna resmi para birimi Ukrayna Grivnası (UAH) Lviv’in de para birimidir. Türk Lirası karşısında değersiz olan UAH, ekonomik seyahat ve alışveriş deneyimi elde edilmesini sağlıyor. 

Döviz Bozdurma: Lviv içerisinde döviz bozan birçok işletme bulunuyor. Havalimanı’ndan çıktıktan sonra şehir merkezine kadar yolda birçok döviz merkezi ile karşılaşacaksınız. Ancak ülkede Türk Lirası üzerinden işlem yapılmıyor. Sadece Dolar ve Euro yerel para birimine çevriliyor. Bu nedenle yola çıkmadan önce Türkiye’deyken birikiminizi Dolar ve Euro’ya çevirmenizi öneririz. 

Eğer bizlere soracak olursanız paranızın tamamını banka hesabınıza yüklemenizi, Lviv’e indikten sonra gördüğünüz ilk ATM’den Grivna cinsinden para çekmenizi öneririz. Döviz büroları üzerinden bozum yapmak büyük oranda zarar etmenize neden olabilir. 

KDV Muafiyeti (Tax Free): Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler, AB üyesi ülkelerinde alışveriş yapmaları durumunda ödedikleri KDV ücretlerini geri alabilirler. Satın aldığımız ürün ya da ürünlerin faturalarını doldurduğunuz forum ile beraber Tax Free ofislerine götürmeniz durumunda ödediğiniz KDV ücretlerini geri alabilirsiniz. 

Mağaza Açılış ve Kapanış Saatleri: Lviv kent merkezinde bulunan mağazalar 09:00 ile 20:00 saatleri arasında açıktır. Alışveriş merkezlerinde bulunan mağazalar ise aynı bizlerde olduğu gibi 10:00 ile 22:00 arasında açıktırlar. Şehir içerisinde bulunan pazar vb. Yerer ise yazın 20:00’a kadar, kış ayında ise 17:00’a kadar açıktırlar. Elbette kent içerisinde haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren işletmeler de bulunmaktadır. 

Lviv Alışveriş Merkezleri 

Lviv’de alışveriş yapabilecek sokak pazarları, hareketli caddeler ve birçok mağazası bulunmaktadır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere bu şehirde alışveriş konusunda diğer Avrupa şehirlerine nazaran biraz zayıftır. Lviv’de bulunan alışveriş merkezleri; 

Opera Passage: Lviv Opera Binasının hemen yanında yer alan bu AVM, ismini elbette opera binasından almaktadır. İçerisinde hazır giyimden kozmetiğe, mücevherden ayakkabıya dünyanın önde gelen markalarını barındıran AVM şehirde vakit geçirebileceğiniz en iyi yerler arasında. Opera Passage’nin yer aldığı bina tarihi olmasından ötürü UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. 

Magnus: 1912 yılında tasarlanan tarihi bina içerisinde yer alan Magnus, ziyaret edebileceğiniz bir diğer alışveriş merkezidir. İçerisinde birbirinden güzel lüks mağazalar bulunan Magnus’ın teras katına çıktığınızda harika bir Lviv manzarası sizi bekliyor olacaktır. 

Roksolana: Şehir merkezinde bulunan bir diğer AVM ise Roksolana’dır. Merkezi konuma oldukça yakın olmasından dolayı günün her saati gidip keyifle alışveriş yapabilirsiniz. 

Lviv’den Ne Alınır? 

Lviv’den Ne Alınır? Listesi oluşturuyorsanız maalesef listenizin çok kısa olacağını söyleyebiliriz. Lviv’e özgü sadece birkaç seçenek bulunacağından ötürü alternatif ürünlere yönelmeniz gerekecektir. Lviv’e özgü olan tek hediyelik ürünün yöresel vyshyvanka tekstil ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Ukrayna kültürüne ait olan bu tekstil ürünü genellikle tişört ya da gömlek olarak satılıyor. 

Lviv’den dönerken alabileceğiniz alternatif ürünler ise; kupa, bez çanta, magnet, süs eşyaları olabilir. Sevdiğiniz insanlar ya da kendiniz için alabileceğiniz bu ürünler ile gezinizi ölümsüz hale getirebilirsiniz. 

Lviv’de Ne Yenir? 

Rehberimizin yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz.  Son bölümde ise Lviv’de Ne Yenir? Üzerine bilgi vermeye çalışacağız. Son zamanlarda giderek artan turizm yoğunluğu, şehrin lezzet yönünden de gelişmesine katkı sağlamıştır. Lviv’e kadar gitmişken denemenizi istediğimiz lezzetlerden bazıları; 

Pampushky 

Lviv yerel halkının belki de en çok tükettiği yerel tatlılardan birisi de Pampushky’di. Gül reçeli ve haşhaş tohumunun harmanlanarak hamur içerisine doldurulur. Yağda kızartılan bu lezzet pudra şekeri ile servis edilmektedir. 

Paska

Paskalya Çöreği anlamına gelen Paska daha çok Paskalya dönemi tercih edilmektedir. Ancak Lviv’in dört bir yanında Paska yiyebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır. Ukrayna’da yerel halk genelde günlük ekmek olarak Paska’da tüketmektedir.

Krep

Lviv’de Ne Yenir?  Listenizde krepler yoksa kesinlikle ilave etmenizi öneririz. Şehirde birbirinden güzel lezzetli yüzlerce krep türü olduğunu göreceksiniz. Ukrayna; aklına gelen her malzemeden krep yapıp yorumlayabilme yeteneğine sahiptir. 

Lviv’de kreplerin tuzlu versiyonlarını da göreceksiniz. Mlyntisi adı verilen bu krepler genellikle lor peynirli, lahanalı ya da et içerikli olmaktadır. Nalysnyky versiyonları ise daha çok reçel ile tüketilen versiyonlardır. 

Banosh

Ukrayna’dan çıkan bu lezzet kısa süre içerisinde Avrupa’da da oldukça yaygın hale gelmiştir. Lviv’den ayrılmadan önce tüketmeniz gereken besinler içerisinde Banosh kesinlikle yer almalıdır.

Evde genellikle erkekler tarafından açık havada pişirilen Banosh; ekşi krema ve mısır unu karışımı ile yapılmaktadır. Karışım hazırlandıktan sonra lahana ve et konulmaktadır. 

Holubtsi

Bizim geleneksel lahana dolmamıza oldukça benzeyen Holubtsi aynı bizdeki gibi lahana yapraklarına pirinç ve et doldurularak hazırlanmaktadır. Domates sosu ve zeytinyağı ile pişirilen bu yemek daha sonrasında ekşi krema ile tüketilmektedir.

Pyrizhky

Hamur işlerinin Lviv’de oldukça yaygın olduğunu göreceksiniz. Fırınlanmış poğaça anlamına gelen Pyrizhky, içinde zengin malzemeler barındırmaktadır. Yumurta, ciğer, et, pirinç, lahana, soğan hatta vişne dahi bulunduğunu görebilirsiniz. 

Deruny 

Lviv’de Türk esintileri görebilmek mümkündür. Bizdeki mücverin patates ile hazırlanmış versiyonu olan Deruny şehirde oldukça yaygın tüketilen bir yiyecektir. Eğer farklı lezzetler tanımaya açık birisiyseniz bu yiyecek tam da sizlere göre. Her yemekte olduğu gibi Deruny yanında da ekşi krema servis edilmektedir.

Kruchenyky 

Lviv’de lezzetli yemek yiyecekseniz tercihiniz Kruchenyky üzerine olmalıdır. Bu yiyecek domuz ya da sığır etinin iyice dövülmesinin ardından soğan, mantar, peynir, havuç gibi malzemeler ile sarılarak hazırlanmaktadır.

Kiev Tavuğu 

Kotleta Po-Kyivsky olarak da bilinen bu yiyeceğin Lviv’de birçok versiyonu bulunmaktadır. Panelenmiş olarak hazırlanan tavuk içerisinde tereyağı ve dereotu doldurulmaktadır. Oldukça güzel olan bu lezzetin tadına kesinlikle bakmalısınız. 

Varenyky

Bizdeki mantıya oldukça benzeyen Varenyky, mantıdan aslında biraz farklıdır. Yarım ay şeklinde kesilmiş olan hamur içerisine patates, soğan, lahana, et, vişne konularak hazırlanmaktadır. Lviv’de aklınıza gelebilecek her yerde satılan bu lezzet üzerine ekşi krema dökülerek servis edilmektedir. 

Borshch

 

Lviv’de Ne Yenir? Üzerine son yemeğimiz ise Borshch adı verilen çorbadır. Bölgedeki en meşhur yemeklerden birisi olan Borshch lezzetli olması ile ön plana çıkıyor. Temelde sebze çorbası olsa da balıklı, etli versiyonları bulunmaktadır. 

Sebzeli versiyonları içerisinde patates, soğan, domates, lahana, pancar gibi sebzeler bulunmaktadır. Kırmızıya benzer bir renge sahip olan bu yemek hem göze hem de mideye hitap etmektedir. 

Birazcık uzun olmuş olabilir 😊 Lviv Gezilecek b rehberimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Rehberimizde atladığımız, unuttuğumuz yerler elbette olabilir. Aşağıda bulunan yorum bölümü üzerinden bizlere ulaşıp eksiklikleri dile getirebilirsiniz. 

Lviv Gezilecek Yerler: Lviv’de Gezilecek 20 Yer