Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Kütahya, İç Batı Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. 13 ilçeye sahip olan Kütahya’nın 2020 yılı verilerine göre 579,257 nüfusu bulunmaktadır. Türkiye’nin el sanatları merkezi olan Kütahya seramik ve çini eserleri ile ismini tüm dünyaya pazarlamaktadır. Aynı zamanda termal kaynakları bakımından da başarılı olan şehir, sağlık turizmi açısından çok fazla ziyaret edilmektedir. 

Müzeleri, kaplıcaları, sanat merkezleri, tarihi yerleri ve ormanları ile Kütahya Gezilecek Yerler listesinin dolu dolu olduğunu göreceksiniz. Evliya Çelebi’nin de doğum yeri olan Kütahya, Seyahatname içerisinde de bol miktarda yer almaktadır. Gezi rehberine göz atmak isterseniz;

Domaniç Ormanları

Kütahya Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında Domaniç Ormanları yer almaktadır. Türkiye’nin en gizli doğal güzelliklerinden birisi olan DOmaniç Ormanları, endemik birçok bitkiye sahiptir. Sadece bu ormanda görebileceğiniz bitkiler, seyahatiniz sırasında gözünüze çarpacaktır. Kamp yapımına da uygun olan Domaniç Ormanları, şehrin gürültüsü ve stresinden uzaklaşmak isteyen kişilere kapısını sonuna kadar açmaktadır.

Zafertepe Anıtı

Kütahya, Milli Mücadelenin en yoğun geçtiği yerlerden birisidir. 26 Ağustos tarihinde başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün ne kadar kıymetli olduğunu göstermekte. Bağımsızlık içinv erdiğimiz binlerce şehiti asla unutamayız! Kurtuluş Savaşı sırasında şehit olan askerlerin anısına 1972 yılında inşa edilen Zafer Tepe Anıtını kesinlikle görmelisiniz.

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya’nın insanlık tarihindeki yeri oldukça esidir. Efes Antik Kentine oldukça yakın bir bölümde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Kütahya kent merkezine 57 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Antik şehrin ismi mitolojide su perisi olarak adlandırılan Erato ile mitolojinin önemli isimlerinden birisi olan Efsanevi Kral Arkas’ın birleşimi ile ortaya çıkan Azan’dan gelmektedir. 

Aizanoi Antik Kentinin geçmişine baktığımızda bu yerleşim yerinin Frigya’nın ana yerleşim yerlerinden birisi olduğunu görüyoruz. M.Ö 3,000 yılında aktif olarak kullanılan şehirde hala sağlam yapıtlar görebilmek mümkündür. Antik Kent içerisinde yapılan kazılarda devasa bir lahit çıkarılmıştır. Lahit, Kütahya Müzesi içerisinde sergilenmektedir.

Dönenler Mevlevihanesi

Kütahya’da, Mevlevi kültürüne ait yapı taşlarından birisi bulunmaktadır. Dönenler Mevlevihanesi, Mevlevi kültürünün üçüncü merkezlerinden birisidir. Hem dış mimarisi hem de iç mimarisi özel olarak tasarlanan Mevlevihane günümüzde daha çok ziyaret amacı ile kullanılmaktadır. Kütahya’ya kadar geldiğinizde burayı görmeden kesinlikle memleketinize dönüş yapmayın.

Kütahya Saat Kulesi

Kütahya şehir simgelerinden birisi olan Kütahya Saat Kulesi, şehrin tam merkezi noktasında yer almaktadır. Oldukça kolay ulaşılabilir olmasından dolayı ziyaret etmenizi önerdiğimiz saat kulesi tamamen iki katlı bir yapıdan oluşmaktadır.

Kütahya Kalesi

Kütahya Kalesi, bölgede çok eski dönemlerden bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan Hisar Tepesinde yer almaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de gördüğümüz üzere kale 3 bölümden oluşmakta olup  70 burca sahipmiş. Ancak günümüze kadar birçok kez yıkılma tehlikesi geçirdiğini söyleyebiliriz.

Kütahya Kalesinin 3 bölümden oluştuğunu dile getirmiştik. Kale-i Sagir, Kale-i Bala ve Dış Sur bölümünden oluşan kalede başta Roma ve Bizans dönemi olmak üzere Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı dönemine ait izler görülmektedir. Kalede hiçbir şekilde kitabe yer almadığı için tam olarak hangi dönemde yapıldığı bilinmemektedir. 

Sera Kütahya AVM

Kütahya’nın ilk alışveriş merkezi olan Sera Kütahya AVM, ziyaretçilerine kapılarını 2012 yılında açmıştır. İçerisinde 150 kadar mağaza, fast food zincirleri, restoran ve içecek dükkanlarının yer aldığı Sera Park, sinema ve eğlence merkezleri ile Kütahya’da hoş vakit geçirebileceğiniz güzel yerlerden birisidir.

Kütahya Çinili Cami

Hem Türkiye’de Hem de Dünya’da eşi ve benzeri olmayan bir camiyi sizlere sunmak istiyoruz. Görenlerde büyük hayranlıklar uyandıran Kütahya Çinili Cami, iç ve dış mimarisi ile büyük ve benzersiz bir yapı olduğunu gösteriyor.

Kütahya Çini Müzesi

Kütahya bildiğiniz üzere çinileri ile ünlü bir şehrimizdir. Kent merkezinde bulunan Çini Müzesi, bu alanda açılan ilk müzedir. Kütahya Gezilecek Yerler listeniz içerisinde yer alması gereken bu müzede 14. yüzyıldan günümüze kadar yapılan oldukça özel çini eserler sergilenmektedir.

Mızık Çamı

Kütahya’nın Domaniç ilçesinde yer alan Mızık Çamı, tarihi geçmişe sahip olan oldukça önemli bir ağaçtır. Rivayete göre Osmanlı Devleti’nin kurucu Osman Bey’in bebekliği bu bölgede geçmiştir. Ninesi Hayme Ana, Osman Bey’i bu ağacın dallarına kurduğu salıncakta uyuturmuş. Bununla beraber Hayma Ana’nın torunları Orhan Bey’i de yine bu çamda hazırladığı salıncakta ninni söyleyerek uyuttuğu rivayet edilir. Hayme Ana'nın Osman ve Orhan Beyleri avuttuğu bu ağaca Mızık Çamı veya Beşik Çamı adı verilmiştir. Bölge halkı tarafından oldukça kutsal olarak görülen bu ağaca asla zarar verilmemiştir. Bin yaşından fazla olan ağaç 1980 yılında tüm yaşamsal fonksiyonlarını yitirmiştir. 1988 yılında bölgede meydana gelen tufanda ise köklerinden ayrılarak yıkılmıştır. Günümüzde ziyaret edilebilmesi için özel olarak koruma altında tutulmaktadır.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Gezilecek Yerler listesi daha da uzayı gider, merak etmeyin. Kent merkezinde yer alan Kütahya Arkeoloji Müzesine de bir uğrayın. İçerisinde yer alan eserler ile gerçekten görülmeye değer bir müze olduğunu göstermektedir. Müze binası olarak kullanılan yapı 1314 yılında Germiyan Beyi Umur Bin Savcı tarafından medrese olarak kullanılması için inşa ettirilmiştir.

Medrese olarak kullanıldığı dönemde ismi Savcı Medresesi olan yapı, oldukça uzun bir süre ilim ve bilim merkezi olarak kullanılmıştır. 1965 yılında genel bir bakım ve onarımdan geçen yapı müzeye dönüştürülmüştür. Başta Kalkolitik döneme ait eserlerin yerleştirilmeye başlandığı Kütahya Müzesinde Paleolitik Dönem, Eski Tunç Devri, Hitit, Helenistik, Frig, Roma, Bizans Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yüzlerce, binlerce eser bulunmaktadır. Müze içerisindeki en önemli eser ise Aizanoi Antik Kent kazıları sırasında çıkarılan Amazon Lahittir. Müze 1999 yılında bir bakım ve onarım çalışması görmüş ve yeniden faaliyete açılmıştır.

Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşını ve Milli Mücadeleyi iliklerinize kadar yaşamak istiyorsanız sizleri de Kütahya’da bulunan Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesine bekleriz. Her Türk evladının görmesi gereken bu müze 1997 yılında ziyarete açılmıştır. Müze; Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı özel bir müze olarak faaliyete geçmiştir. İçerisinde Kurtuluş Savaşı dönemine ait savaşta kullanılan kılıç ve silahlar, özel fotoğraflar, araç ve gereçler, oldukça özel belgeler sergilenmektedir. Müze içerisinde toplam 140 adet özel eser bulunmaktadır.

Dumlupınar Şehitliği

Kurtuluş Savaşı’nın, Milli Mücadele’nin sembollerinden birisi olan Dumlupınar Şehitliği bizlere özgürlüğümüzün hangi şartlar ile meydana geldiğini gösteriyor. 26 Ağustos 1922 yılında Afyonkarahisar’da başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Milli Mücadele başlamış, düşman kuvvetleri İzmir’den denize dökülmüştür. Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos 1922’de işe tam da şehitliğin bulunduğu bu mevkide zafer ile sonuçlanmıştır.

Dumlupınar’ın ölümsüz olması için harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dumlupınar Zaferi'nin 70. yılında bu bölgeye bir şehitlik yapılmasına karar verir. Şehitlik içerisine 500 sembolik şehit asker mezarı ve kitabeleri, Milisler Anıtı ve Üç Komutan Anıtı dikilmesine karar verilir. Yolunuz bu bölgeye düşmesi durumunda kesin olarak uğramanızı istediğimiz şehitlikte aynı zamanda bir Mehmetçik Anıtı, Şehit Baba ve Oğul Anıtı ve bir de namazgah bulunmaktadır.

Dereli Kaplıcaları

Kütahya aynı zamanda termal şehirlerimizden birisidir. Emet bölgesinde çıkan zengin mineralli suyun turizme kazandırılması için çalışma başlatılmıştı. 2012 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararınca bölgenin bütünü ile termal turizm merkezi olmasına karar verilmiştir. Dereli Kaplıcaları son zamanlarda sağlık turizminin en gözde yerlerinden birisidir. Kemik erimesi, eklem romatizması, kas iltihabı, sinir hastalıkları, ruhsal bozukluk ve spor yaralanmaları gibi birçok fiziksel soruna iyi geldiği belirtilmektedir.

Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası

Kütahya Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası yer almaktadır. Banaz Çayı, Porsuk ve Gediz nehirlerinin tam kesişim noktasında yer alan Murat Dağı, İç Ege bölgesinin en yüksek dağı olma özelliği taşımaktadır. 2,312 metre yüksekliğe sahip olan Murat Dağı’nda 900’den fazla bitki türü bulunmaktadır. Yaz aylarında bile oldukça serin olan yayla, kamp yapımı için oldukça elverişlidir. 

Murat Dağı’nın zirvesine doğru çıktığınızda etrafınızda lale, orkide, çiğdem, nilüfer gibi ağaç ve bitkilerin dolmaya başlayacağı göreceksiniz. Aynı zamanda bu bölgenin suları da oldukça şifalıdır. Kaplıca bakımından da zengin olan bölgeye her yıl şifa bulmak için birçok kişi gelmekte. Kütahya gezinizde sizlere yardımcı olması için hazırladığımız bu liste, seyahatinizin daha planlı olmasını sağlayacaktır.

Kütahya Gezilecek Yerler | Kütahya’da Gezilecek 15 Yer!