Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük şehri olan Konya, dini turizmin ağır bastığı şehirlerimizdendir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist Konya’ya Mevlana hazretlerini ziyaret etmek, dergahında dua etmek için gelmektedir. Konya genel olarak camileri, yeşil alanları, müzeleri ve gölleri ile meşhur bir şehrimizdir.
Tarih boyunca hep önemli olan Konya birçok önemli ismin yaşadığı bir şehir olmuştur. Mevlana bunların en büyük örneğidir. Ayrıca mizah ustası Nasreddin Hoca’nın da Konya’da yaşadığı rivayet edilmektedir. Gez dünyayı gör Konya’yı teriminden yola çıkarak bu yazımız içerisinde sizlere Konya Gezilecek Yerler listesi sunmaya çalışacağız.
Mevlana Türbesi
Mevlana, sözleri ve yaşamı ile insanlık tarihine ışık tutmuş kişilerden birisidir. Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri, Konya’da kurduğu dergah ile birçok ehil insanının gönlüne dokunmuştur. 1926 yılında Mevlana Türbesine dönüştürülen dergah, bu tarihten beri insanlar tarafından ziyaret edilmektedir.
Yıl boyunca dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlayan Mevlana Türbesi, birlik ve beraberliği temsil ediyor. Mevlana’nın kurduğu dergah hem Selçuklu hem de Osmanlı dönemine ait izler taşıyor. Osmanlı döneminde birçok padişah Mevlana dergahına yardımlarda bulunarak büyümesini sağlamıştır.
Aziziye Camisi
Konya’da ziyaret edebileceğiniz cami sayısı oldukça fazladır. Çarşı’da bulunan Aziziye Camisi, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Konya’yı ziyarete gelen birçok kişi lokasyonlarına burayı da eklemektedir.
Alaeddin Türbesi
Konya’yı ziyaret ettiğinizde şehir içerisinde yüksekçe bir tepe olduğunu göreceksiniz. Selçuklu’da yer alan Alaeddin Tepesi, tarihin en eski dönemlerinden beri yerleşim birimi olarak kullanılmış bir tepedir. Helen, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan izler taşıyan bu tepede Alaeddin Cami bulunuyor.
Şehir merkezinde olmasından dolayı günün herhangi bir saatinde buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Konya halkı genel olarak buraya piknik yapmak, güneşin yakıcılığından korunmak için gelmektedir. Konya’ya kadar gelmişken Alaeddin Tepesine de çıkabilir, Alaeddin Türbesini ziyaret ederek dua okuyabilirsiniz.
Karatay Medresesi
Konya Gezilecek Yerler listelerinde olan bir diğer yer ise Karatay Medresesidir. Selçuklu Döneminde inşa edilen bu medrese günümüzde Çini Eserler Müzesi olarak kullanılıyor. Selçuklu taş işçiliğinin en gözde ürünlerinden birisi olan Karatay Medresesi, iç detayları ile ön plana çıkıyor. Medresenin içinde oldukça güzel kabartma ve çiniler bulunuyor.
İnce Minareli Medrese
Hem Osmanlı hem de Selçuklu döneminde aktif olarak kullanılan Konya’da sayısız eser bulunmaktadır. Selçuklu mahallesine girdiğinizde Alaeddin Tepesinin hemen batısında İnce Minerali Medresenin yer aldığını göreceksiniz. 1264 yılında hadis ve ilim öğretmek üzere inşa edilen bu medrese çok uzun yıllar kullanılmıştır. Medrese Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus’un vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmıştır.
İnce Minerali Medrese Selçuklu Döneminin en güzel taş işçilik mimari örneğidir. Tamamen taş işçiliği ile yapılmış olan Taçkapı’yı kesinlikle öneririz. Yapıldığı günden beri ayakta olan bu kapı 1936 yılında bakım ve onarıma alınmıştır. 1956 yılında “Taş ve Ahşap Eserler Müzesi” olarak yeniden ziyarete açılan kapı her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Selimiye Camii
Konya kent merkezinde yer alan Selimiye Cami’nin inşaatına Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile başlanmıştır. Kanuni’nin vefatından sonra tahta geçen oğlu II. Selim, inşaatı tamamlayıp camiye Selimiye Cami, bir diğer adı ile Sultan Selim Cami adını vermiştir.
Selimiye Cami ile ilgili söylentilere göre caminin Mimar Sinan tarafından yapıldığı rivayet edilmektedir. Tek şerefeye sahip olan caminin 2 adet minaresi bulunmaktadır. Kesme taş işçiliğine sahip olan yapı, Konya’da görülmesi gereken eşsiz eserler arasında yer alıyor. Osmanlı döneminin en güzel eserlerinden birisi olan Selimiye Caminin ulaşımı oldukça rahat olup mimarili işçiliğili ile ön plandadır.
Konya Atatürk Evi Müzesi
Konya Atatürk Evi Müzesi olarak kullanılan yapı, 1928 yılında Konya halkı tarafından Atatürk’e armağan edilmiştir. İki katlı olan evin günümüzde müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Atatürk Evi Müzesini ziyaret ettiğinizde içerisinde Atatürk’ün kişisel eşyalarının yer aldığını göreceksiniz. Buna ek olarak müze içerisinde Atatürk dönemine ait birçok belge, gazete kupürleri ve fotoğrafların yer aldığını göreceksiniz. Konya Atatürk Evi Müzesi Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü mesai saatleri içerisinde açıktır.
Meram Bağları
-
Meram Bağları
Konya’nın Meram ilçesinde yer alan Meram Bağları, doğa güzellikleri ile adından sıklıkla söz ettiriyor. Yazın en sıcak günlerinde buraya gelen Konya halkı suyum eşliğinde serin bir ortamda vakit geçiriyor. Etrafında bulunan çamlardan dolayı çam kokusunun yoğun olduğu bölgede bol miktarda akarsu, mesire ve restoranların bulunduğunu göreceksiniz. Meram Bağlarının Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bile geçtiğini göreceksiniz. Bölge son zamanlarda yabancı turistler tarafından da sıklıkla ziyaret edilmeye başlanmıştır.
Sille Köyü
Tarih severlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden birisi de Sille Köyüdür. 6,000 yıllık geçmişe sahip olan bu köyün her bir noktasında ayrı bir tarihi güzelliğin yer aldığını göreceksiniz. Sille Köyünün dünya çapında bir tanınırlığı da bulunmaktadır. Dünyanın en eski kilise ve manastırı Ak Manastır burada yer almaktadır.
Sille Köyü hem İpek Yolu hem de Baharat Yolu üzerinde yer almaktadır. Bizans döneminde de aktif olarak kullanan köyde eski dönemlere ait birçok yapı bulunmaktadır. Burayı sıradan, kendi köyleriniz ile karıştırmayın. Bazı şehirlerden daha fazla ziyaretçinin buraya geldiğini görebilirsiniz.
Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarları
Konya kent merkezine 34 kilometre uzaklıkta yer alan Kilistra Antik kenti ve Kaya Mezarları, Konya’nın Kapadokya bölgesi olarak gösterilmekte. Kayalıklar içerisine oyulmuş evlerden oyulan bu bölgede ibadet yerler ve sarnıçlar vs tamamen kayalıklar içerisine oyularak inşa edilmiştir. Bu nedenle bu bölgeyi kesinlikle gezilecek yerler listenize dahil etmenizi öneririz.
Frig döneminde aktif olarak kullanılan Kilistra Antik Kenti, dönemin en görkemli şehirlerinden birisi idi. Hatta Frig krallarına ait kaya mezarlar dahi bu şehir içerisinde yer almaktadır. Alan içerisinde arkeolojik kazıların hala devam ettiğini, hala açılmayı bekleyen birçok höyüğün bulunduğunu söyleyebiliriz.
Nasreddin Hoca Türbesi
Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunan Nasreddin Hoca Türbesinin oldukça eski dönemlerde yapıldığı düşünülüyor. Tarih boyunca sayısız onarımlar geçiren türbenin 12 adet köşesi ve külahlı çatısı bulunduğunu görüyoruz. Yapının oldukça eski olduğunu, bugün ki görünümün zaman içerisinde yapılan bakımlarla kazandığını zaten söylemiştik.
Türbenin eski halinden geriye sadece mermer sanduka ve sandukanın başucunda tersten yazılmış ölüm tarihinin yer aldığını görüyoruz. Bir de mizah ve filozof ustası Nasreddin Hocayı temsil eden simgelerin yer aldığı mezar taşı, onun burada yattığını gösteriyor. Oldukça güzel bir görsele sahip olan bu türbeyi kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.
Karapınar Çölü
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Karapınar Çölü Konya kent merkezine 95 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Oldukça eşsiz bir coğrafyaya sahip olan bu bölge aynı zamanda Türkiye’nin tek çölüdür. Konya’nın Karapınar ilçesinde yer alan Karapınar Çölü’nü kesinlikle gezilecek yerler listenize eklemenizi öneriyoruz.
Türkiye’nin tek çölü olan Karapınar Çölü, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alınmıştır. İçerisinde Krater Gölünün yer aldığı çölde özel yürüyüş parkurları da bulunuyor. Doğa güzelliklerinin ön plana çıktığı Karapınar Çölü yılın her dönemi ziyaret edilebiliyor.
Akşehir Gölü
Konya’da en çok ziyaret edilen yerler arasında Akşehir Gölü’nün de yer almaya başladığını görüyoruz. Konya’nın Akşehir ilçesinde yer alan bu müzenin oldukça etkileyici bir görseli bulunuyor. Göl içerisinde balık avcılığının aktif olarak yapıldığını söyleyebiliriz. Akşehir Gölü etrafında bulunan otellerde konaklayabilir, bu bölgede düzenlenen etkinliklere katılım sağlayabilirsiniz.
Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Konya Gezilecek Yerler listenize çok özel bir lokasyon ekliyoruz. Mizah denilince akla gelen ilk isimlerden birisi de Nasreddin Hoca’dır. Konya’da yaşayıp öldüğü rivayet edilen Nasreddin Hoca, kentin sembollerinden birisi haline gelmiştir. Akşehir’de yer alan Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1992 yılından bu yana ziyaretçi kabulü yapıyor.
Müzenin bulunduğu yapının inşaatına Ermeni ustalar tarafından başlanmıştır. İnşaatın devamını getirilmeyince Türk ustalar devreye girmiş ve yapının bitirilerek teslimatı sağlanmıştır. Müze kart ile giriş yapacağınız bu yapının ilk katı depo olarak kullanılmaktadır. İkinci katta ise arkeolojik olarak sıralanmış Nasreddin Hoca eserlerini göreceksiniz. Üçüncü katta ise Akşehir kültürüne ait etnografya bölümü sizleri karşılayacaktır.
Beyşehir Gölü Milli Parkı
Türkiye’nin n büyük üçüncü göl olan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en zengin Milli Parkıdır. Doğa fotoğrafı çekmek isteyen kişilerin ağırlıkla geldiği bu milli park içerisinde irili ufaklı 33 adet ada bulunuyor. Tam bir doğa harikası olan Beyşehir Gölü Milli Parkının hala keşfedilmeye değer birçok noktasının bulunduğunu söyleyebiliriz.
Yerköprü Şelalesi
Yerköprü Şelalesi’nin bulunduğu ortam ve coğrafya sizleri büyüleyecektir. Yerköprü Şelalesine geldiğinizde sizleri görsel bir şov bekleyecektir. Göksu Nehri üzerinde yer alan yerköprü Şelalesi, 20 metreden aşağıya doğru dökülmektedir. Şelalenin tam döküldüğü yerde güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
İnbaşı Mağarası
-
İnbaşı Mağarası
Konya Gezilecek Yerler listemizin son sırasında İnbaşı Mağarası yer alıyor. Yılın 12 ayı ziyaret edilebilen bir ortama sahip olan İnbaşı Mağarası, her yaştan kişilerin gezebileceği bir mağaradır. İnbaşı Mağarasını gezdikten sonra mağara önünde bulunan mesire alanında piknik yapabilirsiniz.
İnbaşı Mağarasının suyu her zaman buz gibidir. Özellikle yaz aylarında buraya geldiğinizde soğuk su sizi öyle bir rahatlatacak ki ayrılmak bile istemeyeceksiniz. Bu nedenle İnbaşı Mağarasını listemizin son sırasına eklemeyi uygun gördük.