Orta Anadolu Bölgesinde yer alan Kırıkkale, Doğu ile Güneydoğu Anadolu’nun kavşak noktalarından birisidir. Başkent Ankara'ya da komşu olan şehir, zengin ve kültürel bir geçişe sahiptir. Son yıllarda birçok ziyaretçi alan Kırıkkale, turizm yönünden gelişmeye devam ediyor. Bu yazımız içerisinde sizlere Kırıkkale Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalıştık.

Sulu Mağara

Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde yer alan Sulu Mağara, bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden sadece bir tanesidir. Son yıllarda giderek ilgi gören mağara, yapılan çalışmalar ile beraber daha düzenli hale gelmiştir. Kırıkkale Gezilecek Yerler listelerinde bir numaraya yükselen Sulu Mağara, fosil bir oluşumdur. Mağaranın hem doğal hem de yarı doğal olma özelliğine sahip olduğunu görüyoruz.

Hasandede Camii ve Türbesi

Kırıkkale kent merkezinde yer alan Hasandede Camii ve Türbesi, şehre 12 kilometre uzaklıktadır. Buraya geldiğinizde birbirinden ayrı ama bitişik bir cami ve türbe göreceksiniz. Türbe kısmında 2 adet türbe bulunduğunu göreceksiniz. Bu türbelerden ilki Hasandede’ye ait olduğu düşünülürken diğer türbe içerisinde oğlu Şeyh Halil İbrahim ve Şey Mustafa ile beraber kızı Ümmühan Ana yattığı görülmektedir. Hasandede Camisinin 1605 yılında tamamlanıp ibadete açıldığını görüyoruz.

Hasandede Caminin kare planlı bir cami olduğunu görüyoruz. Kap kalın duvarlara sahip olan bu caminin tamamen kesme taştan inşa edildiğini görüyoruz. Gövdesi tuğladan inşa edilmiş olan cami, Kırıkkale’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi olduğunu görüyoruz.

Ceritkale Kaya Mezarları

Kırıkkale merkeze 9 kilometre kadar uzaklıkta yer alan Çeritkale Köyünde yer alan Kaya Mezarları, oldukça kolay bulunabilecek bir yerdedir. Kaya mezarları üzerinde yapılan çalışmalarda bu mağaraların Demir Çağında aktif olarak kullanıldığı görülmüştür. Bu nedenle buranın oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Silah Sanayi Müzesi

Kırıkkale Gezilecek Yerler listenizde yer almasını istediğimiz bir diğer yer ise Silah Sanayi Müzesidir. Kırıkkale kent merkezinde yer alan bu müze ilk olarak 1990 yılında ziyarete açılmıştır. 1993 yılında müzenin genişletilme çalışması başlatılmıştır. İçerisinde 300 adet eserin yer aldığı bu müzeye daha sonrasında yeni eserler de eklenmiştir. İstanbul, Tophane silah fabrikasından getirilen eserler ile beraber II. Dünya Savaşından kalma eserlerinde eklenmesi ile beraber müze amacına uygun bir hale gelmiştir.

Çeşnigir Köprüsü

Selçuklu Döneminde inşa edilen Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesinde yer almaktadır. 13. Yüzyılda yapıldığı düşünülen köprü hakkında çok net bilgi bulunmamaktadır. Kayıtlarda bu köprü ile ilgili tek bir veri bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferine çıkacakken köprüyü onarmıştır. Köprü 1998 yılına kadar araç girişine açıktı. Ancak Kapulukaya Barajının yapılması ile beraber köprüye araç giriş ve çıkışı tamamen yasaklanmıştır.

Karaahmetli Tabiat Parkı

Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesinde yer alan Karaahmetli Tabiat Parkı Çevre ve Orman Bakanlığı’nın talimatı ile Sit alanına dönüştürülmüştür. İçerisinde birçok doğa güzelliği barındıran Tabiat Parkında ufak bir gölde de bulunmaktadır. Kırıkkale halkı genelde hafta sonu vakit geçirmek, aileleri ile piknik yapıp eğlenmek için buraya gelmektedir.

Konak

Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesinde yer alan Konak, zemin dahil olmak üzere toplam 2 katlı bir yapıdır. Giriş katına baktığımızda yapının mozaik taş dolgulu ama bir o kadar da düzgün olmayan taşlardan yapıldığını göreceksiniz. Üst katın ise tamamen ahşap, örgülü ve kerpiçten yapıldığını göreceksiniz. Yapı tescilli bir yapı olup korunabilmesi için restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.

Ballı Camii ve Türbesi

Kırıkkale kent merkezine 21 kilometre uzaklıktaki Ballışeyh ilçesinde yer alan bu caminin 1121 yılında inşa edildiği düşünülüyor. 12. Yüzyıl mimari özelliklerini taşıyan bu caminin kim tarafından inşa edildiği ise bilinmiyor. Caminin tavanına baktığımızda tavan bölümündeki ahşap işçiliğinin kusursuz olduğunu görüyoruz

Tarihi Evler

Kırıkkale’de tarihin çok eskilere kadar gittiğini görebilirsiniz. Kırıkkale’de göreceğiniz Tarihi Evlerin geçmişi 1500’lü yıllara kadar dayandığını söyleyebiliriz. Tarihi Evlerin tamamı Kültür Varlığı tarafından tescillenmiş olup koruma altına alınmışlardır. Tarihi Evler, 2 katlı olup tamamen ahşap olarak inşa edilmişlerdir. Mimarı bakımından oldukça güzel korunan bu evlerin Ankara’da bulunan sivil mimari örneklerine de benzediğini söyleyebiliriz.

Koçubaba Camii ve Türbesi

Kırıkkale Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Koçubaba Camii ve Türbesi yer almaktadır. Cami ve Türbe üzerinde yapılan çalışmalarda yapıların 15. Yüzyıl eseri olduğunu söyleyebiliriz. Cami bölümünün sonradan yeniden inşa edildiğini, türbe bölümünün ise özgünlüğünü kaybederek sürekli tadilat gördüğünü söyleyebiliriz. Türbe bölümünde Alevilerin Şeyhi olan Koçumbaba’nın mezarı bulunuyor.

Kırıkkale Gezilecek Yerler | Kırıkkale’de Gezilecek 10 Yer!