400 bine yaklaşan nüfusu ve 19 ilçesi ile Karadeniz Bölgesinde yer alan Kastamonu, turizm açısından oldukça önemli değerlere sahiptir. Antik dönemden bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan bu bölgede her yıl çok fazla arkeolojik kalıntı bulunmaktadır. Mutfağı, yöresel lezzetleri, el sanatları ile ön plana çıkan Kastamonu, dünyanın en iyi sarımsağının çıktığı topraklara sahiptir. Bu yazımız içerisinde sizlere Kastamonu gezilecek yerler listesi oluşturmaya çalışacağız. Karadeniz turu sırasında bu liste oldukça işinize yarayacaktır.

Gideros Koyu

Kastamonu gezisine ilk olarak Gideros Koyundan başlamanızı öneriyoruz. Bölgeye giderken sizleri ilk olarak Gideros Kalesi karşılayacaktır. Kaleye doğru gitmeye başladığınızda koy sizi yavaş yavaş selamlamaya başlayacaktır. Çok fazla keşfedilmemiş olan bu koy bakir güzelliklerini tek tek size sunmaya başlayacaktır. Sakin ve sessi bir denizin yanı sıra yemyeşil bir doğa ve masmavi bir gökyüzü.. Buradan emin ol ayrılmak istemeyeceksiniz.

Ilıca Şelaleleri

Gideros Koyu’nun etkisi devam ederken sizleri Ilıca Şelalerine doğru yönlendirmek isteriz. Şelale ile ilgili yapılan paylaşımların artması ile beraber ziyaretçi sayısında büyük bir artış meydana geldiğini söyleyebiliriz. Doğal güzellikler arasında kaybolurken nerde kalacağım diye düşünmeyin. Ilıca Şelalesi etrafında ziyaretçiler için birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır.

Valla Kanyonu

Kastamonu Gezilecek Yerler listenizde Valla Kanyonu yoksa o listeyi yırtın ve yenisini oluşturun! Bu konuda çok ısrarcı olduğumuzu söyleyebilirim. Kastamonu’da belki de en güzel manzarayı görebileceğiniz yer alan Valla Kanyonu sizlere doğanın güzelliklerini tek tek sunuyor. Hatta Kastamonu ziyaretiniz sırasında konaklama tercihinizi Valla Kanyonu yakınında bulunan yerlerden yana kullanabilirsiniz.

Yeşilliklerle dolu bir doğa, şelale sesleri, kuş cıvıltıları, tertemiz hava ruhunuzu ve bedeninizi adeta arındırıp rahatlayacak. Stresten uzaklaşmak istiyorsanız biraz önce de belirttiğimiz gibi gezi rehberi listenize Valla Kanyonunu kesinlikle eklemenizi istiyoruz.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu için bir tarihi miras olan kale tahminen 12. Yüzyılda inşa edilmiştir. Türkler tarafından o dönemde başlatılan akınların önüne geçmek için Kommenler Hanedanlığı tarafından yaptırılan kalenin birçok bölümü ayaktadır.

Kaleyi teknik olarak incelediğimizde yapı türünün Orta Çağ’ın son dönemlerindeki Bizans ürünü olduğunu görüyoruz. Bu döneme kadar gelen bölümlerinde ise beylikler dönemindeki bakım ve onarım çalışmalarının eseri olduğunu söyleyebiliriz. Kale en son 2015 yılında bakım ve onarım çalışması görmüştür.

İstiklal Yolu

Kastamonu’da bulunan bu yürüyüş yolunun oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Oldukça güzel bir manzaraya sahip olan yürüyüş yolunu bahar aylarında ziyaret ettiğinizde çiçek bahçeleri ve meyve ağaçları ile dolu olduğunu görebilirsiniz. İstiklal Yolu; Kurtuluş Savaşı döneminde askerlerin sevkiyatı için kullanılmış, üzerinde kahraman Mehmetçiğin kanları bulunan kutsal bir yoldur.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

https://www.youtube.com/watch?v=ajIerpO7K30

Kastamonu’nun yerleşim geçmişinin oldukça eski olduğunu bu müzeden görebiliriz. Kastamonu Arkeoloji Müzesini ziyaret ettiğinizde içinde Hellen, Frig, Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait birçok eser görebilirsiniz. Müze, kent merkezinde hemen Cumhuriyet Caddesinde yer almaktadır.

Başta Kastamonu olmak üzere Çankırı ve çevre illerde yapılan arkeolojik kazılardan çıkartılan eserler doğrudan Kastamonu Müzesine getirilmektedir. Aynı zamanda Atatürk’ün Kastamonu ziyareti sırasında kullanmış olduğu eserler de müze içerisinde sergilenmektedir.

Lahit, pişirilmiş topraklar, mezar taşları, cam eserler, heykeller müzenin koleksiyonlarından birisidir. Merkezi bir konumda olmasından dolayı ulaşım oldukça kolaydır. Bundan dolayı kesinlikle müzeye uğramanızı öneririz.

Cem Sultan Bedesteni

Fatih Sultan Mehmet’in şehzadelerinden Cem Sultan Kastamonu Sancak Beyliği yapmıştır. 1469 yılında yaptırılan bu bedesten 1800’lü yıllarda yangın felaketi yaşamıştır. Yeniden onarılan bedesten 1970’li yıllarda yine büyük bir yangın yaşamıştır. 2005 yılında bütünü ile baştan sona tadilat gören bedesten şu an için restoran olarak hizmet vermektedir.

Kurşunlu Hanı

Fatih Sultan Mehmet’in dayısı, Candaroğulları Beyliğinin hükümdarı Kemalettin İsmail Bey tarafından yaptırılan Kurşunlu Hanı, şehirde görmeniz gereken en önemli yapılardan birisidir. Yapımına 1443 yılında başlanan han, 18 yılda tamamlanarak hizmete açılmıştır. Aktif olarak kullanıldığı dönemde bölgenin en büyük be en aktif ticaret merkezlerinden birisi olarak gösterilmektedir.

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi

2008 yılında ziyarete açılan Mimar Vedat Kültür ve Sanat Evi, ziyaretçileri adeta geçmişe doğru götürüyor. Kültür ve Sanat Merkezi içerisine doğru girdiğinizde Cumhuriyet Evi, Dantel Müzesi, Şapka Müzesi, Bebek Evi, Atatürk Sergi Salonu, Resim Galerisi gibi ayrıntıların bulunduğunu görebilirsiniz.

Mantar Mağarası

20 metreye kadar tavan yüksekliği bulunan Mantar Mağarası, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Mağara içerisine girdikten sonra 30 metre kadar ilerleyin. Akabinde 4 metre uzunluğa sahip şekli mantara benzeyen bir kalker kültesi bulunduğunu göreceksiniz. İşte mağara ismi buradan, kalker kütlesinden gelmektedir.

Ilgaz Dağları Milli Parkı

Kastamonu – Çankırı arasında yer alan Ilgaz Dağları Milli Parkı bozulmamış bir güzelliğe sahiptir. Turizm potansiyeli her zaman üst noktada olan bu milli park daha çok kış turizmi sırasında tercih edilmektedir. Kışın Kastamonu’ya yolunuz düştüğünde kayak takımı ayarlayıp Ilgaz Dağına çıkmanızı öneririz.

Kastamonu Gezilecek Yerler | Kastamonu’da Gezilecek 11 Yer!