Son birkaç yıldır gezginlerin gözdesinde olan Kars, Doğu Ekspresi ile hak ettiği turistik değeri görmeye başlamıştır. 2019 yılında yapılan nüfus sayımına göre285 bin nüfusa sahip olan Kars, maalesef ki göç vermeye devam etmektedir. Gezginlerin 25,5 saat tren yolculuğu yaparak Kars’a gelmeleri ve burada video çekmeleri birçok kişi harekete geçirmiştir. Son zamanlarda birçok kişi Ankara’da trene binerek 25,5 saat yol kat ederek Kars’a gitmektedir. Genelde kış ayında tercih edilen bu seyahat sırasında doğa güzelliklerine şahit olan yolcular, gelmişken Kars’ı da gezmek istiyor. Bu yazımız içerisinde sizlere Kars Gezilecek Yerler Listesi oluşturmaya çalıştık. Unutmadan; kış ayında Kars’a gelecekseniz çok kalın, sıkı sıkı giyinmenizi öneririz. Bu bölgede olan kış sizin tahmin ettiğinizin kat ve kat üstündedir.
Tigran Honents Kilisesi
Kars Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında Tigran Honents Kilisesi yer almakta. Rivayete göre Tanrı’nın lütfu ile Ani şehri beyi tarafından 1215 yılında inşa edilen bu kilise, 750 küsur yıllık geçmişine rağmen ayakta kalmayı başarmış olan kilise, her yıl binlerce yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Gazi Ahmet Muhtar Konağı
-
Gazi Ahmet Muhtar Konağı
Kars merkezde, Ortakapı Mahallesinde yer alan Gazi Ahmet Muhtar Konağı, 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. Osmanlı – Rus savaşı (93 Harbi) sırasında Gazi Ahmet Muhtar tarafından karargah evi olarak kullanılmasından dolayı bu ismi alan konak, günümüzde birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 2001 yılında restore edilen konak, galeri olarak hizmet vermektedir.
Büyük Katedral
Kars’ı ziyaret eden kişiler tarafından merak edilen bir diğer Büyük Katedral’dir. Yapımına 990 yılında başlanan Katedral oldukça uzun bir süre aktif olarak kullanıldı. Günümüzde sadece ziyarete açık olan katedral bütün heybetini korumayı başarmıştır.
Katerina Köşkü
1896 yılında inşa edilen Katerina Köşkü Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yer almaktadır. Sarıkamış’a geldiğinizde tüm ihtişamı ile sizi karşılayacak olan bu köşk bütünü ile ağaçtan yapılmıştır. Köşkün yapımında hiçbir şekilde çivi kullanılmamıştır. Bu özelliğini hala korumakta olan köşkün bakım ve onarım çalışmaları sırasında da çivi kullanılmamaktadır.
Sarıkamış Kayak Merkezi
Kars’da bulunan iki kayak merkezinden birisi olan Sarıkamış Kayak Merkezi, kış ayının gelmesi ile beraber bölge halkının akınına uğramaktadır. 750 kişilik bir teleski tesisi bulunan kayak merkezinde teleskilerin 845 metrelik bir alan içerisinde döndüğünü söyleyebilirim. Konaklama konusunda birçok tesisin yer aldığı kayak merkezinde kayak malzemesi kiralayabileceğiniz mağazalar da bulunuyor.
İnkaya Micingirt Kalesi
1232 yılında inşa edildiği bilinen İnkaya Micingirt Kalesi, Kars’ın en eski fakat sağlamlığını korumaya başarmış en güçlü yapılarından birisidir. Saltuklu Sultanı Sultan Mansur Ergin tarafından inşa edilen bu kalenin oldukça sarp bir bölgede olduğunu görüyoruz. Dikdörtgen bir şekilde inşa edilen kale Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde aktif olarak kullanılmıştır. Ancak günümüzde kalenin harabe olduğunu görüyoruz. Osmanlı – Rus savaşı sırasında bu kalenin de ağır hasar aldığını tahmin ediyoruz.
Kars Müzesi
Kent merkezinde yer alan Kars Müzesi, 1981 yılında ziyarete açılmıştır. Müzeyi ziyaret eden kişiler başta taş eserler olmak üzere etnografik ve arkeolojik birçok eserin sergilendiğini görebilirler.
Kurbanağa Mağarası
Denizden 2,000 metre yükseklikte olan bu mağara yeni keşfedilen yerlerden birisidir. 11,50 m derinliğe ve 8,5 metre genişliğe sahip olan bu mağara ilk insanlara dair izler barındırmaktadır. Mağara içerisine girdiğinizde duvarda birçok resmin yer aldığını göreceksiniz. Bu duvar resimleri başta Paleotik devir olmak üzere Tunç devrine aittir. Duvarlarda yer alan resimlerde çanak ve çömlek yapımının anlatıldığını ve avlanma malzemelerine dair çizimler yer aldığını göreceksiniz.
Cıbıltepe Kayak Merkezi
Kars ve çevre illerde bulunan birçok kişi, kış ayının gelmesi ile beraber eğlence için Cıbıltepe Kayak Merkezine çıkmaktadır. Doğu Eksperi ile Kars’a gelen kişiler genellikle seyahatlerini kış aylarında yapmaktadırlar. Kars’a kadar gelmişken aynı günde dönmeyin, birkaç gün kalarak bölgenin güzelliklerini görmeye çalışın. Cıbıltepe Kayak Merkezi, çamlarla kaplı muhteşem doğası ile ruhunuzu dinlendirecektir. Kent merkezine 55 kilometre uzaklıkta olan kayak merkezinde toplamda 5 adet pist bulunuyor. Kısıtlı sayıda olsa da konaklama konusunda da sizlere yardımcı olacak yerler bulunmaktadır.
Taş Köprü
Kars Çayı üzerinde yer alan Taş Köprü, tarihi bir geçmişe sahip olmasından dolayı görülmeye değerdir. Üç kemere sahip olan bu köprü Sultan III. Murat tarafından Lala Mustafa Paşa’ya yaptırılmıştır. Köprü günümüzde taşı geçişinde hala aktif olarak kullanılmaktadır.
Ani Harabeleri
-
Ani Harabeleri
Kars Gezilecek Yerler listesi hazırlayıp Ani Harabelerini eklemeseydik sanırım bizi eleştiri yağmuruna tutabilirdiniz J Genelde Doğu Ekspresi ile gelen kişiler aynı gün dönmek zorunda oldukları için çok kısıtlı bir süreye sahip oluyorlar. Her ne olursa olsun buraya kadar gelmişken Ani Harabelerini görmeden kesinlikle dönmeyin. Kent merkezine 42 kilometre uzaklıkta olan Ani Harabeleri, aktif olarak kullanıldığı dönemde devasa bir saray olma özelliğine sahipti. Pakranduni Hanedanlığı tarafından başkent olan bölgede hükümdarların yaşadığı bir yer olma özelliğine sahiptir. Günümüzde yapıdan kalma çok az yer olduğunu görüyoruz.