Kültür, sanat ve ticaretin merkezi olan Karaman, M.Ö 8000 yılından bu yana yerleşim merkezidir. 250 binden fazla nüfusa sahip olan Karaman’da sayısız yeraltı şehri, inanç merkezleri, doğal güzellikler ve mağaralar bulabilmek mümkündür. 7,000 yıllık bir kültürel geçmişe sahip olan bu şehirde gezip görülecek birçok yer, birçok detay bulunuyor. Bu yazımız içerisinde sizlere Karaman Gezilecek Yerler listesi sunmaya çalışacağız.

Ermenek Kalesi

Karaman'ın Ermenek ilçesinde yer alan bu kale aynı zamanda Firan Kalesi olarak da tanınmaktadır. Ermenek’in kuzeyinde, kayalık bir bölgenin tepesine inşa edilen kalenin hangi dönemde kim tarafından yaptırıldığı maalesef belirli değildir. Osmanlı, yıkılışına kadar bu kaleyi korumuş, aktif olarak kullanmıştır. Ancak son dönemlerinde kalenin daha çok zindan olarak değerlendirildiğini görüyoruz.

Mennan Kalesi

Yine Karaman’ın Ermenek ilçesinde yer alan bu kale, kim tarafından hangi tarihte yapıldığı bilinmeyen bir oluşumdur. Kale, Ermenek Suyu ile Erik Deresinin birleştiği yere yakın bir tepe üzerindedir. Kaleyi ziyaret ettiğinizde içerisinde birçok kalıntılının bulunduğunu göreceksiniz.

Taşkale

Karaman’ın ilçeleri arasında yer alan Taşkele bütünü ile ziyaret edilip görülecek bir güzelliğe sahiptir. Daha öncesinde bölge halkı burayı Kızıllar olarak biliyor, bu şekilde tarif ediyordu. Buradaki yerleşim Karaman’ın en esk yerleşim alanlarından birisidir. Taşkale içerisine girdiğinizde 7,000 yıl önce bölgede yaşamış insanlara ait olan birçok mağaraya rastlayabilirsiniz.

Manazan Mağaraları

Taşkale’ye gittiğinizde nereye gideceğinizi bilmiyor musunuz? Sizleri ilk olarak Manazan mağaralarına Davet ediliyoruz. Yüksekçe bir kaya kütlesinin insan eli ile oyularak oluşturulan bu mağaranın toplamda 5 kattan oluştuğunu görüyoruz. İnsanların bir arada yaşayabileceği bir mesken olan Manazan Mağarasında ilk 2 katın hücre şeklinde birçok odadan oluştuğu görülüyor. Son üç kat ise sırası ile Kumkale, At Meydanı, Ölüler meydanı olarak adlandırılıyor. Üst katlara girilmek istendiğinde bacaların ve çok dar koridorların sizleri karşıladığını göreceksiniz. Yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında ilk 2 kat içerisinde de birçok mezar ve şapel tespit edilmiştir. En üst kat olan Ölüler Meydanı içerisinde aşırı fazla ceset parçası tespit edilmiştir.

Karadağ

Karaman ile Konya arasında bulunan Karadağ, aktifliğini kaybetmiş, sönmüş bir yanardağdır. Karaman kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan Karadağ’da zirve yükseklik 2,271 metre olarak ölçülmüştür. Karadağ tarih boyunca birçok kez faaliyete geçip püskürmüştür. Dağa çıkarken birçok noktada 150 metre çapa kadar ulaşmış kraterler göreceksiniz.

Başdağ Kalesi

Karaman’ın Kılbasan içesinde bulunan Başdağ Kalesi, iki tepe arasına çok önemli bir lokasyona inşa edilmiştir. Sekizgenli olacak şekilde inşa edilen kalenin hem Roma hem de Bizans döneminde aktif olarak kullanıldığını görüyoruz.

Binbir Kilise

7000 yıllık geçmişe sahip olan Karaman’da İslamiyet öncesinde de aktif bir yaşam bulunuyordu. Binbir Kilise aslında arkasında büyük bir gizem barındırmaktadır. Bu yapının dağ eteklerinde yer almasından dolayı etrafında gizli bir yerleşim yeri olduğu düşünülüyor. Etrafında aynı zamanda manastır, kilise, şapel, mezar, askeri yapı ve çeşitli konutların bulunduğu kilisenin hangi dönemde inşa edildiği maalesef bilinmiyor. Koruma altına alınmış olan Binbir Kilise üzerinde ara ara arkeolojik çalışmalar devam ediyor.

Karaman Kalesi

Karaman gezilecek Yerler listesine Karaman Kalesini eklemeyeceğimizi mi düşündünüz? Anadolu Selçuklu Devleti tarafından 12. Yüzyılda inşa edilmiş olan bu kalenin iç içe geçmiş şekilde 3 surdan oluştuğunu görüyoruz. Bugüne kadar sadece iç kalenin sağlam aldığını, dış kaleye ait birçok izin yerle bir olduğunu görüyoruz. Ziyaretiniz sırasında yinede birçok güzellik ve detay ile karşılaşacaksınız.

Gödet Saklı Cennet ve Kaya Kilise Mağaraları

Karaman merkeze bağlı Güldere Köyünde bulunan bu merkez, Karaman’ın en saklı doğal güzelliklerinden birisidir. Günümüzde kalıntı halde olan Gödet Saklı Cennet ve Kaya Kilise Mağaraları, kalıntıları ile dahi ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Bir nevi saklı bir cennet olan mağaralarda yerli ve yabancı birçok turiste rastlayabilirsiniz.

Yunus Emre Camii ve Tekkesi

Karaman kent merkezinde yer alan Yunus Emre Camii ve Tekkesi, 14. Yüzyıldan bu yana şehrin en gözde ibadet ve dini merkezlerinden birisidir. Cami ve türbe bölümü incelendiğinde yapıların bütünü ile kesme taştan inşa edildiğini görüyoruz. Tekke kısmına girdiğimizde ise buranın korunmadığını, harabe hale gelmiş bir bölümün sizi karşıladığını göreceksiniz. Mihrabı kitabeli olup çok başarılı bir şekilde süslendiğini görüyoruz. Rivayete göre bu caminin türbesinde hem Yunus Emre hem de hocası olan Tabduk Emre Hazretlerinin kabri bulunmaktadır.

Nuhpaşa Cami

1596 yılında Nuhpaşa tarafından yaptırılan Nuhpaşa Cami, tek minareli yapısı ile bizlere Osmanlı’nın farklı bir mimari yönünü göstermektedir. Cami içerisine girdiğinizde özellikle tavan bölümünde çok güzel ve zarif oyma süslemelerin bulunduğunu göreceksiniz.

Hacı Beyler Cami

Karaman Gezilecek Yerler konusunda sizlere çok detaylı bir sunum hazırlamaya çalışıyoruz. Karamanoğlu Emir Seyfettin Bey taradından yaptırılmış olan bu cami şehrin simgelerinden birisidir. 1356 yılında inşa edilmiş olan caminin günümüze kadar ulaşmasındaki sır mimarın ustalığında saklıdır.

Hartapus Anıtı

Karaman kent merkezine bağlı Süleymanhacı Köyünde yer alan Hartapus Anıtı, geçmişte aktif olarak kullanılmış bir kaleye ait kalıntı olduğu düşünülüyor. Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışması sırasında Hititlere ait birçok kutsal alan, hiyeroglif kitabeler keşfedilmiştir. Hatta düz, büyük bir kaya üzerinde bizzat Hitit Kralı Hartapus’a ait olan bir teknik ile işletmiş rölyefi bulunmaktadır. Aynı zamanda çeşitli motiflerin de bulunduğu Hartapus Anıtının tarihte çok önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz.

Aktekke Valide Sultan Cami

Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey, Karaman kent merkezine Mevlana’nın annesi Mümine Hatun adına bu camiyi 1370 yılında taptırmıştır. Karaman halkı yapıyı daha çok Mevlevi Türbesi ya da Mader-i Mevlana Türbe ve Camisi olarak da bilmektedir. Cami içerisinde Mevlana Celaddin Rumi’nin annesi başta olmak üzere çocukları hatta eşine ait türbeler bulunmaktadır.

Karaman Ulu Cami

Karamanoğlu Mehmet Bey, 1302 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesine bir cami yapılmasını istemiştir. Karaman Ulu Cami adı verilen bu caminin özellikle mihrap bölümüne dikkat çekildiğini görüyoruz. Ceviz ağacından yapılma olan mihrap süslemeleri ile de ön plana çıkmaktadır.

İncesu Mağarası

Taşkale ilçesinde bulunan mağaraların sayısı gerçekten çok fazladır. Taşkale ilçesine 9 kilometre kadar uzaklıkta yer alan İncesu Mağarası toplamda 1356 metre uzunluğa sahiptir. Tamamen doğal şartlarla oluşan İncesu Mağarasının gerçekten uzun olduğunu göreceksiniz. Mağara içerisine girdiğinizde tamamen doğal şartlar ile oluşmuş sarkıtlar, dikit ve travertenlerin bulunduğunu göreceksiniz. İncesu Mağarasının çevresinde aynı zamanda kaya sığınaklarda bulunmaktadır. Roma döneminde kullanılan bu sığınaklarda çok eski dönemlerdeki yerleşimlere ait izler görebilirsiniz.

Tartan Konağı

Karaman Gezilecek Yerler listenize bir de tarihi yapı eklemek istiyoruz. İki katlı olarak inşa edilen Tartan Konağının her katı aynı plana sahiptir. Düz çatıya sahip olan konağın orta sofalı bir plana sahip olduğu görülmektedir. Konak, Karaman’ın en köklü ailelerinden birisine aittir. 19. Yüzyıla ait mimari özellikler taşıyan bu konakta Karaman’a ait birçok kültürel değerler görebilirsiniz.

Hatuniye Medresesi

Sultan I. Murat Han’ın kızlarından ve aynı zamanda Karamanoğlu Alaeddin Bey’in kızı Nefise Sultan tarafından 1381 yılında inşa ettirilen bu medrese, Karamanoğlu döneminin en güzel mimari örneklerinden birisidir. Medresenin tamamen klasik tarzda inşa edildiğini görüyoruz.

Karamanoğlu İmareti ve Türbesi

Karamanoğlu İmareti ve Türbesi, Karaman’ın Ermenek ilçesinde yer almaktadır. Ermenek’e bağlı Balkusan köyünde yer alan bu ibadethanenin Karamanoğlu Beyliğinin ilk eserlerinden birisidir. İmaret ve türbe tamamen kesme taştan yapılmıştır. Türbe ve namazgah bölümü ise imarethaneden ayrılmıştır. Namazgah bölümünün ise yıkılmış durumda olduğunu görüyoruz.

Alahan Manastırı

Karaman ile Mut karayolu arasında yer alan Alahan Manastırı, Toros Dağları üzerinde yer almaktadır. 1,200 rakımlı tepe üzerinde yer alan manastır tarihte çok önemli bir yere sahiptir. İsa’nın havarilerinden olan Tarsus’lu Pavlus, Barnaber, Hristiyanlığı yaymak için çıktıkları bu yolculukta Alahan Manastırında kalmışlardır. M.S 41 yılda yapılan bu yolculuklar sırasında Hristiyanlık resmi bir din değildi. Bu nedenle insanlardan uzak bölgelerde tapınaklar inşa edilerek din yaşanmaya çalışıyordu. Manastır elbette bugüne kadar sağlam bir şekilde gelmemiştir. İlk başta yıkılmış olan manastır yerine daha sonrasında, 5. yüzyılda yeniden manastır inşa edilmiştir.

Bizans İmparatorluğunun finansmanlısında 5. yüzyılda yeniden inşa edilen Alahan Manastırının tam olarak inşa tarihi bilinmemektedir. En parlak dönemlerini bu zamanlarda yaşayan Manastır, 7. yüzyılda başlayan Arap akınları ile beraber popülerliğini kaybetmiştir. Evliya Çelebi, Anadolu’yu gezmek için çıktığı yolda bu manastıra da uğramıştır. Seyahatname adlı eserinde bu manastırdan bahsederken tap taze, fırından yeni çıkmış ifadeleri kullanmaktadır.

Karaman Gezilecek Yerler | Karaman’da Gezilecek 20 Yer!