Karadeniz 8350 km uzunluğundaki kıyı şeridiyle Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesi konumundadır. İklim olarak turizme oldukça elverişlidir. Mevsimler arasında yüksek sıcaklık farkı görülmediğinden Karadeniz kamp alanları, deniz turizmi açısından uygun bir bölgedir. Karadeniz Bölgesi’nin tarihi çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Yazılı kaynaklarda ilk geçen adı “Ahşena”dır. Daha sonraları Yunan mitolojisindeki Gaia’nın oğlu, Nereus’un babası olan deniz tanrısı “Pontus”un adını almıştır ve bu şekilde anılmaya başlamıştır. Orta Çağ dönemindeki Arap kaynaklarında bu denizden; “Bizans Denizi”, “Trabzon Denizi”, “Pontus Denizi” ve “Slav Denizi” olarak bahsedilmektedir.
Karadeniz’in suyu tuzludur ve tuzluluk oranı ise yüzde 2 civarındadır. MÖ 6000 yılına kadar tatlı su gölü olarak varlığını sürdürmüştür. Bu tarihten sonra ise tuzlu bir su olmuştur. Karadeniz’e açık havzası olan birçok ırmak vardır. Dinyeper, Dinyester, Kuban Nehri, Tuna Nehri ve Don Nehri Karadeniz’e dökülmektedir. Tuna Nehri tek başına her yıl 200 km küp suyu Karadeniz’e taşımaktadır. Türkiye’den ise Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya Nehri ve Çoruh Nehri dökülmektedir.
İklim olarak Türkiye’nin en özgün bölgelerinden bir tanesidir. Her mevsimin yağışlı geçmesi Karadeniz’in en tipik özelliğidir. En fazla yağışı sonbaharda alırken en az yağışı ise ilkbaharda alır. Yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkı en az Karadeniz’de görülür. Bunun sebebi bölgenin oldukça nemli olmasıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13 – 15 arasında seyretmektedir. Bitki örtüsünün büyük bir çoğunluğu ormanlardan oluşmaktadır. Bu nedenle de kamp turizmi için oldukça elverişli bir ortamı vardır. Ayrıca Karadeniz havasının sağlığa da çok iyi geldiği söyleniyor. Oksijen dolu, temiz orman havasını içinize çekerek güzel bir tatil yapabilirsiniz.
Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Artvin
Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarındadır. Yemyeşil doğası, zengin yaban hayatı ve fauna çeşitliliği ile ülkemizin en bakir natürel güzellikleri arasındadır. Bu kamp alanı Artvin şehir merkezine 55, Borçka ilçe merkezine ise 25 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu alan 2002 senesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğal sit alanı kabul edilerek koruma altına alınmıştır. Ulaşımı çok kolay değildir ama bu durum Borçka Karagöl’ün bakir kalmasına vesile olmuştur. Kısıtlı ulaşım olanakları sebebiyle bölgede insan tahribatı çok hissedilmemektedir. Karagöl, deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte yer almaktadır. 19. Yüzyılın başlarında bölgede şiddetli bir toprak kayması yaşanmış ve bu sayede Karagöl oluşmuştur.
Borçka Tabiat Parkı 368 hektar büyüklüğüne sahip bir bölgede yer almaktadır. Alanın tamamı orman bitki örtüsüyle örtülüdür. Bu sayede doğa ile iç içe, bol oksijenli bir ortamda kamp yapmayı seven gezginlerin odak noktası haline gelmiştir. İklim özellikleri ile ülkemizin en benzersiz bölgelerinden biridir. Karagöl’ün yağmur ormanları ekosistemi mikroklima bir alandır. Bu nedenle de ayrı bir konuma sahiptir. Yılın her dönemi yoğun yağış altındadır. Yoğun yağış sebebiyle de parkta çok sayıda ağaç ve bitki çeşidi bulunmaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde rengarenk bir görüntü hakimdir. Bu yönüyle de doğa fotoğrafçılarının çok sevdiği yerler arasındadır.
Konaklama ve Kamp
Borçka Karagöl Tabiat Parkı’na ait herhangi konaklama bir konaklama seçeneği yer almıyor. Çadırınızla gelerek göl çevresinde kamp yapabilirsiniz. Eğer çadırda kalmak istemezseniz Karakgöl’e 5-10 km uzaklıkta birkaç pansiyon tarzı konaklama yerleri mevcuttur. Ancak gerçek bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız kesinlikle çadırınızı yanınızda getirmeli ve göl kenarında konaklamalısınız. Göl kenarında kamp yapmak için özel alanlar mevcuttur. Bütün kampçılar burada toplanıp kamp yapıyorlar. Bu yer göle sıfır bir noktada yer aldığından sabah gözlerinizi açar açmaz muhteşem bir manzarayla karşılaşacaksınız. Girişte ise bir restoran bulunuyor. Yemeklerinizi buradan temin edebilir ya da yanınızda yemeklerinizi getirebilirsiniz.
Borçka Gölü üzerinde sandal gezileri düzenlenmektedir. Bu gezilere katılabilir ya da kendi sandalınızı kiralayıp göle açılabilirsiniz. Göl çevresinde yürüyüş yapabileceğiniz birçok parkur da mevcuttur. Özellikle sabahları bu parkurlarda yürüyebilir ve çevrenin doğal güzelliklerini fotoğraflayabilirsiniz. Burası çok yağış alan bir bölge olduğundan yanınızda mutlaka yağmurluk bulunmalıdır. Ayrıca geceleri için de yanınıza mat ve uyku tulumu almayı da unutmamalısınız.
Ücretler
Giriş ücretleri;
- Araba 9 TL, Motosiklet 9 TL, Minibüs 25 TL.
- Otopark ücretsiz olup ayrıca ücret vermeye gerek yoktur.
- Giriş çıkış saatleri için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
- Kamp ücreti çadır başı tahsil edilmekte olup 20 TL’dir.
Ayder Yaylası, Rize
Karadeniz’in en popüler, en sevilen bölgelerinden biri kesinlikle Ayder Yaylası’dır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası ilçe merkezine 19 km uzaklıkta yer alır. Yaylanın yüksekliği ise deniz seviyesinden 1350 metredir. Oldukça tepede yer alan bu yaylanın kendisine hayran bırakan bir manzarası vardır. Burası yazın ayrı kışın ayrı güzel bir yerdir. Yaylanın büyük bir kısmı kayın ormanları ve ladinlerle kaplıdır. Ülkemizde yayla denince akla ilk gelen yerlerinden biri olmasıyla sebebiyle de yaylada kamp yapmayı seven kesimin oldukça ilgi odağı konumundadır. Yüksekliği, fauna çeşitliliği ve endemik bitki türleriyle Ayder Yaylası ülkemizin nadir güzelliklerinden biridir. Özellikle de balı ile ünlenmiş bir bölgedir.
Ayder Yaylası’nın suyu da oldukça meşhurdur. Suyu hem oldukça lezzetli hem de buz gibidir. Başlı başına doğa harikası bir yerdir. Her adım başı eşsiz bir manzarası vardır. Hem tarihi geçmişi hem de doğal güzellikleri ile kendisinden sıkça bahsettiren Ayder Yaylası içerisinde şelale, göl ve mağaralar bulunmaktadır. Ayrıca yaylada yılın bazı dönemlerinde şenlikler de düzenlenmektedir. Müzikleriyle, yemekleriyle ve kültürel değerleriyle oldukça ilgi çekici olmaktadır. 90’lı yılların başında turizme açılan Ayder Yaylası’na yerli halk büyük ilgi gösterse de Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi akın etmektedir. Zamanla milli park statüsüne de kavuşarak bölgenin en meşhur turizm ve eğlence merkezi haline geldi.
Ayder Yaylası şenliklerine bireysel olarak katılabileceğiniz gibi gezi turları ile de katılabilirsiniz. Eğer kamp yapmak için gelecekseniz kamp tarihinizi şenlik zamanına denk getirebilirsiniz. Bu sayede hem kamp turizmi hem de kültür turizmini bir arada yaşamış olacaksınız. Ocak ayında yapılan Kardan Adam festivali oldukça meşhurdur. Ocak ayında karlarla örtülü yayla, harika bir manzara oluşturmaktadır. Okulların tatil olduğu bir döneme denk gelmesi sebebiyle de oldukça kalabalık olmaktadır. Haziranın ortasında ise Ayder Yayla Şenliği düzenlenmektedir. Şenlik kapsamında konserler verilmektedir. Ayrıca yörenin kendine özgü yemekleri de tanıtılmaktadır. Yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Rize’nin bazı şenlik tarihleri;
- Rize Çay ve Turizm Festivali: Temmuz’un son haftası
- Rize Yaz Spor Şenliği: 26 Temmuz – 1 Ağustos
- Uluslararası Dağcılık Şenliği: Temmuz’un son haftası
- Çamlıhemşin Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali: Haziran’ın ikinci haftası
*Bölgede yapılan şenlikler bu şekilde olup tarihleri hava şartlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu nedenle gitmeden önce teyit etmenizde fayda var.
Ayder Yaylası kamp yapmak için mükemmel bir alandır. Ücretsiz bir şekilde kamp yapabileceğiniz alanlar olduğu gibi kamp tesisleri de yer almaktadır. Buradaki en meşhur kamp alanı Ayder Camping’tir. Burada kamp yapacak olursanız birçok olanağa sahip olursunuz. Duş, tuvalet, yemek, alışveriş gibi ihtiyaçlarınızı bu tesisten rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Çadırlara kadar elektrik çekilemese de alanda elektrik bulunmaktadır. Ayder Camping’te konaklama ücreti kişi başı 20 TL’dir. Kendi çadırınızı getirebileceğiniz gibi tesisin sunduğu çadır, bungalov evleri de tercih edebilirsiniz. Ancak yine de Ayder Yaylası’na kadar gelmişken burada doğayla iç içe, kendi imkanlarınızla kamp yapmanızı tavsiye ederiz.
Ayder Yaylası’nda kamp yapmak isterseniz pek çok düzlük alan mevcuttur. Buraya çadırınızı getirerek güzel bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Tuvalet, elektrik gibi ihtiyaçlarınızı alandan direkt olarak karşılayamasanız da çevrede birkaç işletme mevcuttur. İhtiyaçlarınızı buralardan giderebilirsiniz. Ayrıca yaylada yöre halkı da oldukça yoğun bir şekilde görülmektedir. Yöre halkı bazı dönemlerde ticari amaçlı çadırlar kurmaktadır. Buralardan da ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Köy de zaten oldukça yakın bir mesafede bulunmaktadır. İhtiyaçlarınız için köye de inebilirsiniz. Eğer olanaklarım bol olsun, rahat bir kamp yapayım diyorsanız çevrede birkaç tesis bulunmaktadır. Buraları da tercih edebilirsiniz. Ayder Yaylası’nda kendi olanaklarınızla kamp yapmak tamamen ücretsizdir. Çadırınızı getirip direkt kamp yapmaya başlayabilirsiniz.
Ayder Yaylası’nda kamp yaparken birçok yeri de gezebilirsiniz. Yayla civarında pek çok gezip görülecek yer mevcuttur. Gelintülü Şelalesi tam bir doğa harikasıdır. Ayder Yaylası’na kadar gelip de burayı görmeden dönmemelisiniz. Palovit Şelalesi de Ayder’de yer alan bir diğer şelaledir. Metre yükseklikten dökülen su çok güzel bir görüntü oluşturmuştur. Hem sesi hem de verdiği serinlik hissi ile görülesi yerlerden biridir. Son olarak ise Tar Şelalesi’ni görebilirsiniz. Bu şelale ülkemizin en yüksek şelalelerinden biridir. Yaklaşık 250 m yükseklikten dökülmektedir. Bu çevrede çok güzel konaklama, yemek yeme yerleri de mevcuttur. İlçe merkezinden ise sadece 2 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Martı Kamping – Karavan, Sinop
Martı Kamping – Karavan, Karadeniz’in incisi olan Sinop şehrinde bulunmaktadır. Akliman mevkiinde yer alan kamp alanı şehir merkezine 7 km, havalimanına 1 km, Hamsilos Koyu’na ise 4 km uzaklıkta yer almaktadır. Kamp alanı 30 bin metrekare büyüklüğüne sahiptir. Kamp alanı içerisinde pek çok olanak mevcuttur. Öncelikle belirtmeliyiz ki kamp alanı denize sıfır bir noktada yer alıyor. Bunaltıcı yaz sıcaklarında bile denizden kıyıya doğru esen rüzgâr sayesinde alanda güzel bir hava hâkim oluyor. Denizi ise birden derinleşmiyor, kıyıdan itibaren yavaşça derinleşiyor. Bu nedenle de çocuklar ve amatör yüzücüler için oldukça ideal bir denizi var. Bu özellikleriyle Akliman Sahili, birçok ziyaretçinin tercih sebebi olarak ilk sırada yer alıyor.
Kamp Olanakları
- Kamp alanında birçok konaklama olanağı vardır. Karavan, çadır, bungalov ya da ağaç evler… Hangisinde dilerseniz orada konaklayabilirsiniz.
- Kendi karavanınızla konaklamak isterseniz; 1 Nisan 2020 – 1 Ekim 2020 tarihleri arasında burayı ziyaret edebilirsiniz. Karavanla konaklama hizmet fiyatlamasına birçok hizmet dahildir.
- Kendi çadırınızda konaklamak isterseniz burayı yine 1 Nisan 2020 – 1 Ekim 2020 tarihleri arasında ziyaret etmelisiniz. Çadır ya da karavanda konaklama yaparken kamp alanında yer alan; buzdolabı, mutfak, elektrik, WC, duş, şezlong, ütü, hamak, güvenlik hizmetleri, piknik alanı gibi hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Eğer çadır büyüklüğü 6 metrekareden büyükse kamp alanına gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırıp çadır boyutu hakkında bilgilendiriniz.
- Tüm konaklama seçeneklerinde kahvaltı dahildir. Kahvaltı saat 8.30 – 11.00 aralığındadır. 9.00 – 11.00 aralığında çaylar ücretsizdir.
- Alanda dinlenme terası bulunmaktadır.
- Araçlarınızı bırakabileceğiniz otopark mevcuttur.
- Çocuklarınızın keyifli vakit geçirebileceği oyun parkı yer almaktadır.
Konaklama Fiyatları
2 kişilik kiralık çadır;
- Hafta içi ve pazar günleri: 150 TL
- Cuma – Cumartesi: 200 TL
- Bayram Tatilleri: 250 TL
Kendi çadırınız ile;
- Hafta içi ve pazar günleri: 65 TL
- Cuma – Cumartesi: 75 TL
- Bayram Tatilleri: 100 TL
Kendi karavanınız ile;
- Hafta içi ve pazar günleri: 65 TL
- Cuma – Cumartesi: 75 TL
- Bayram Tatilleri: 100 TL
Ağaç evlerde konaklama;
- Hafta içi ve pazar günleri: 250 TL
- Cuma – Cumartesi: 300 TL
- Bayram Tatilleri: 350 TL
Bungalovlarda konaklama;
- Hafta içi ve pazar günleri: 350 TL
- Cuma – Cumartesi: 400 TL
- Bayram Tatilleri: 450 TL
Hıdırnebi Yaylası, Trabzon
Trabzon’un köftesiyle meşhur olan ilçesi Akçaabat’ta yer alan Hıdırnebi Yaylası deniz seviyesinden 1742 m yükseklikte yer almaktadır. Bu kadar yüksekte yer alması aslında onun doğal bir seyir terası görevi üstlenmesine sebep oluyor. Bu tepeden rahatlıkla Trabzon manzarasını seyredebilirsiniz. Özellikle gündoğumu ve günbatımlarında manzaranın güzelliği katlanmaktadır. Bu yayla; kamp, konaklama aktiviteleri dışında şenlikleri ile de bilinmektedir. Her yıl 13 Temmuz’da başlayan şenlikler 20 Temmuz’da sona eriyor. Akçaabat’ta bir hayli ilgi odağı olan Hıdırnebi Yayla Şenlikleri, son dönemlerde Akçaabat Belediyesi’nin düzenlediği Akçaabat Uluslararası Müzik ve Halkoyunları Festivali – Geleneksel Hıdırnebi Yayla Şenliği adı altında da gerçekleşiyor. Oldukça renkli geçen şenlikleri kaçırmak istemezseniz kamp tarihinizi bu döneme denk getirebilirsiniz.
Hıdırnebi Yaylası’nın kamp alanı düzlük ve yemyeşildir. Hıdırnebi Gölü’ne oldukça yakın bir konumda yer alır. Bu alana çadırınız ile birlikte geldiğinizde ücretsiz bir şekilde kamp yapabilirsiniz. Bu muhteşem doğanın, havanın tadını çıkarabilmek için burada en az 1 gece konaklamalısınız. Rakım bir hayli yüksek olduğundan özellikle geceleri hava oldukça soğumaktadır. Buraya gelirken tedarikli gelmenizde yarar var. Ayrıca sis de yoğun bir şekilde hissedilmektedir ancak görsellik açısından ayrı bir güzellik de katmaktadır. Yine de sis olmasın istiyorsanız hava durumunu kontrol edip gelmelisiniz. Kamp yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz yiyecek, içecek gibi gereksinimler için çevrede birkaç yer mevcuttur. Eğer şenlik dönemi giderseniz kamp alanında birçok ticaret amaçlı çadır kurulacaktır. İhtiyacınız olabilecek her şeyi buralardan karşılayabilirsiniz. Hatta Karadeniz yöresine özgü yemekleri de tadabilirsiniz.
Kamp alanında küçük çapta yapabileceğiniz birçok etkinlik vardır. Özellikle kamp ateşi ya da mangal ateşi yakabiliyorsunuz. Bunun için hiçbir kısıtlama söz konusu değil. Yanınızda mangal malzemeleriniz olursa burada kendi yemeğinizi kendiniz pişirebilir ve kamp ateşi çevresinde sevdiklerinizle güzel sohbetler edebilirsiniz. Buna ek olarak yaylada yürüyüş yapabilecek güzel alanlar da vardır. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, çevrenin eşsiz manzarasını fotoğraflayabilirsiniz. Eğer yanınızda olta getirirseniz gölde balık tutmayı da deneyebilirsiniz. Burayı ziyaret etmek için en uygun zaman genellikle temmuz ayıdır. Burada çok güzel, sorunsuz ve unutulmaz bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız temmuz ayı için plan yapmalısınız. Ancak kış aylarında da eşsiz bir manzarası vardır.
Konaklama Seçenekleri ve Kamp Olanakları
- Hıdırnebi Gölü çevresinde konaklayabileceğiniz birkaç ahşap ev mevcuttur. Fiyatlar sezona göre değişmektedir.
- Yaylada ve göl çevresinde çadır kampı yapabileceğiniz pek çok alan mevcuttur.
- Kamp alanında kamp süreniz boyunca ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler mevcuttur. Restoran, kafe, otopark ve çocuk alanı gibi olanaklar yer almaktadır.
- WC, elektrik, temiz su gibi ihtiyaçlarınızı yayladan direkt karşılayamasanız da çevrede yer alan market, bakkal tarzı iş yerlerini kullanabilirsiniz.
- Ahşap evlerde konaklamak isterseniz içerisinde pek çok olanak mevcuttur, köye inmenize gerek kalmayacaktır.
- Çadır konaklama ücretsizdir. Çadırınızı alıp direkt kamp yapmaya başlayabilirsiniz.
Ünye Çınarsuyu Kamping, Ordu
Ordu’nun Ünye ilçesi sınırlarında bulunan Çınarsuyu Kamping, Karadeniz’in doğa harikası yerlerinden biridir. Hem kamp yeri hem de mesire alanı olması sebebiyle oldukça çok tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Buraya kamp severlerin dışında günübirlik ziyaretçiler de yoğun ilgi göstermektedir. Eşsiz doğası, tertemiz plajı ve olanakları ile kamp için oldukça ideal bir alandır. Kamp alanı içerisinde konaklama seçenekleri yeterli düzeydedir. Kendi çadırınız ya da karavanınız ile buraya gelerek harika bir kamp tatili yapabilirsiniz. Çadır ve karavan kamp yerleri denize oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Bu sayede denize gitmek için ayrıca bir zahmete katlanmanıza gerek olmayacak ve de güzel bir manzara karşısında güne uyanacaksınız.
Çınarsuyu Kamping’te yalnızca karavan ve çadır konaklama seçeneği bulunmamaktadır. Dilerseniz alan içerisinde yer alan kır evlerini de tercih edebilirsiniz. Ancak gerçek bir kamp deneyimi için burada mutlaka çadır ya da karavan kampı yapmanızı tavsiye ederiz. Pandemi döneminden önce çadır kiralama olanakları mevcuttu. Ancak pandemi döneminden bu yana bu hizmet askıya alınmıştır. Bu nedenle kendi çadırınız ve karavanınızla gelmeniz gerekmektedir. Pandemi öncesinde 6 adet farklı büyüklüklerde çadır ev ve 3 adet asma çadır kampçıların hizmetine sunulmaktaydı. Yine de daha detaylı bir bilgi için, tesisi aramanızda fayda olacaktır. Rezervasyon ve bilgi için numara aşağıda yer almaktadır.
Burası aile ile kamp yapmak için son derece uygun bir yer. Zaten burayı tercih eden ziyaretçilerin neredeyse tamamı ailelerden oluşmaktadır. Eğer ailenizle keyifli vakit geçirebileceğiniz, nezih bir kamp alanı bulma niyetindeyseniz listenize mutlaka burayı da eklemelisiniz. Çınarsuyu Kamping’in işletmecileri son derece ilgili ve çözüm odaklı kişiler. Yaşadığınız herhangi bir sıkıntı durumunda mutlaka sorunu çabuk bir şekilde halledeceklerdir. Kamp alanı içerisinde pek çok olanak mevcut halde. Zaten alanın merkeze yakın olması, denize sıfır bir noktada olması, orman havasının son derece hissedilir olması ziyaretçileri buraya çeken en temel unsurlardır.
Kamp ve Konaklama Olanakları
- Kamp alanında, su temin edebileceğiniz birkaç çeşme mevcuttur.
- Çocuklarınızın eğlenebileceği oyun alanları yer almaktadır.
- Kamp alanının pek çok noktasında ahşap serenderler yer almaktadır.
- Mesire alanında mangal yerleri, sandalyeler ve masalar bulunmaktadır.
- Ortak kullanıma sunulmuş buzdolapları mevcuttur.
- Yemek hazırlayabileceğiniz ya da bulaşıklarınızı yıkayabileceğiniz mutfak bulunmaktadır.
- Kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur.
- Yemek yiyebileceğiniz güzel bir restoranı vardır.
- Sahile oldukça yakındır ve plajı da oldukça güzeldir.
- 7 – 24 sıcak su akan duşlar mevcuttur.
- Elektrik bulunmaktadır. Yanınızda getireceğiniz ara kablo ile çadırınıza kadar çekebilirsiniz.
- Çadırınızın yanında mangal, semaver, kamp ateşi yakabilirsiniz.
- Çadırda konaklamak istemezseniz kır evlerinde konaklayabilirsiniz.
- Araçlarınız için ücretsiz bir otopark mevcuttur.
- Masa oyunları oynayabileceğiniz alanlar vardır. Oyunları tesisten temin edebiliyorsunuz.
Ücretler
- Şahıs 5 TL, indirimli şahıs 2,5 TL (günübirlikçiler için)
- Bisiklet 5 TL, motosiklet 10 TL
- Otomobil 15 TL
- Minibüs 45 TL
- Çadır konaklama 40 TL (günlük – kişi başı)
- Karavan konaklama 30 TL (günlük – kişi başı)
- 3 yataklı kır evi 230 TL (günlük)
- 4 yataklı kır evi 270 TL (günlük)
- 5 yataklı kır evi 430 TL (günlük)
*Fiyatlar sezona göre değişiklik gösterebilir. Kesin bilgi ve rezervasyon için: 0532 739 63 59
Karavan Parkı, Samsun
Karavan Parkı, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen bir tesistir. Yeşil ve mavinin buluştuğu, eşsiz manzarasıyla bu kamp alanı henüz bu sene hizmete açıldı. Pandemi dönemi dahi olsa kamp severler tarafından büyük bir ilgiyle karşılaştı. Karavan Parkı, Doğu Park alanına oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Bu alanda 25 adet karavan kapasitesi bulunmaktadır. Karavanların bulunduğu yerlerde çadır ve piknik alanı da yer alıyor. Çadır ve karavanlarda konaklayan ziyaretçilere, tesis tarafından pek çok olanak da sağlanıyor.
Karavan Parkı yılın 12 ayı kesintisiz bir şekilde hizmet vermektedir. Yazın bir hayli yoğunluk yaşansa da ilkbahar ve sonbahar aylarında daha güzel bir ortama sahiptir. Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer almasından dolayı günübirlik ziyaretçilerin de ilgisine maruz kalıyor. Tramvay durağına sadece 100 metre, şehir merkezine ise 3 km uzaklıkta bulunan kamp alanına ulaşım görüldüğü gibi oldukça kolay. Ayrıca kamp alanında sunulan olanakların da elverişli oluşu buraya gösterilen ilginin bir sebebi durumunda. Kamp alanında engelliler için rehabilitasyon merkezi de bulunmaktadır. Eğer aile üyeleri arasında engelli bir birey mevcutsa onun için güzel, eğlenceli vakit geçirebileceği bir ortam mevcuttur. Kamp alanında gördüğünüz gibi her şey düşünülmüş. Size kalan tek şey, buraya gelip harika bir kamp deneyimi yaşamak.
Kamp Olanakları
- Kamp alanında çadır ve karavan konaklama olanakları mevcuttur. Dilediğiniz şekilde konaklayabilirsiniz.
- Kamp alanının birçok noktasında tuvaletler ve lavabolar bulunmaktadır. Gün içerisinde pek çok kez temizlendiğinden hijyeniktir.
- 7 – 24 sıcak sulu duşlar mevcuttur.
- Elektrik bulunmaktadır. Yanınızda getireceğiniz ara kablo sayesinde çadırınıza kadar elektriği çekebilirsiniz.
- Kamp alanının güvenlik hizmeti bulunmaktadır. Bu nedenle son derece güvenilir bir ortamı vardır.
- Kamp alanında AquaPark mevcuttur. Burası belediyeye aittir. Belirli bir ücret karşılığında kullanabilirsiniz.
- Plaj voleybolu alanı mevcuttur.
- Ortak kullanıma sunulmuş buzdolapları yer almaktadır.
- Atakum Sahili, alana oldukça yakındır. Biraz yürüyerek sahile ulaşabilirsiniz.
Ücretler
- Çadır konaklama: 40 TL (çadır başı / günlük) *Eğer, 2 kişiden fazla ise 2 kişi üzeri kişi başı ekstra 10 TL ödemektedir.
- Karavan konaklama ücreti 55 TL
- 7 yaşa kadar ücret alınmaktadır.
- Otopark günlük 5 TL
- AquaPark; yetişkin için 40 TL, 10 – 15 yaş aralığı için 15 TL, 0 – 8 yaş arası ücretsiz. (Salı, Perşembe, cumartesi yalnızca kadınlara özel, diğer günler karma.)
Borabay Gölü Kamp Alanı, Amasya
Borabay Gölü, Amasya’nın Taşova ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 25 km uzaklıkta bulup doğal bir heyelan set gölüdür. Gölün rakımı 1030 metre olup en derin noktası 36 metre olarak ölçülmüştür. Bir doğa harikası olan bu göl doğa yürüyüşleri ve kamp alanı için çok güzel bir yerdir. Kamp için birçok konaklama seçeneği mevcuttur. 9 adet bungalov ev, çadır alanları mevcuttur. Sunduğu olanaklar bakımından hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı konumundadır. Bu göl bir vadide yer alır. Gölün etrafında kayın, sarıçam, kestane ve sedir ağaçlarından oluşmuş çeşitli ağaçlar yer almaktadır. Ağaç çeşitliliğin fazla olmasından kaynaklı zümrüt yeşili bir görünüm hakimdir.
Borabay Gölü’nde yalnızca kamp değil birçok aktivite yapabilirsiniz. Göl üzerinde kayıkla tur atabilirsiniz. Yürüyüş patikalarında doğa yürüyüşleri yapabilir ve orman havasını içinize çekebilirsiniz. Göl etrafındaki ormanlık alanlarda çadırınızı da kurabilirsiniz. Hem işletmenin bulunduğu bölge hem de gölün kenarı çadır için oldukça elverişli yerlerdir. Karar tamamen size kalmıştır. Ayrıca Borabay Gölü çevresinde piknik yerleri de mevcuttur. Bu nedenle günübirlik ziyaretçileri de ağırlamaktadır. Buraya gelerek birkaç gün kalıp kamp yapabileceğiniz gibi hafta sonu ailenizi alıp güzel bir piknik de yapabilirsiniz. Hafta sonları kalabalık olsa da yine de huzurlu bir ortamı vardır.
Borabay Gölü Konaklama
Borabay Gölü’nde konaklama çeşitleri olarak; çadır, karavan ve bungalov evler vardır. Çadırda konaklama niyetindeyseniz çadırınızı yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Tesisin çadır kiralama hizmeti bulunmamaktadır. Çadırda konaklamak istemezseniz de bungalov evleri tercih edebilirsiniz. Göle oldukça yakın bir noktada çok sayıda bungalov evler bulunmaktadır. Evler kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır; eski ve yeni olarak. Yeni tip bungalov evler 60 metrekare büyüklüğünde olup 2+1’dir. İçerisinde bir çift kişilik, bir de tek kişilik yatak bulunmaktadır. Oturma odasında koltuklar yer almaktadır. Mutfağında ise pek çok olanak mevcuttur. Eski tip bungalov evler ise 30 metrekare büyüklüğünde olup tek odadan oluşmaktadır.
Kamp Olanakları ve Ücret
- Alışveriş yapabileceğiniz bakkal tarzı yerler mevcuttur.
- Restoranlar bulunmaktadır.
- WC, duş gibi olanaklar mevcuttur.
- Dinlenme tesisleri bulunmaktadır.
- Çadır ücreti 30 TL (günlük)
- Eski tip bungalov evler gecelik 80 TL
- Yeni tip göle yakın 2+1 bungalov evler gecelik 120 TL
- Tabiat parkına araçla giriş 9 TL
- Şahıs 4,5 TL
Yakamoz Camping, Bartın
Yakamoz Camping Amasra’nın Çakraz Sahili’nde bulunmaktadır. Amasra ilçesine 15 km, Bartın şehir merkezine ise 25 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ulaşım açısından oldukça uygun bir konumda yer alır. Denize sıfır bir konumda yer alan kamp alanı geniş bir düzlük ve ormanlık alan içerisindedir. Bu kamp alanında birçok konaklama seçeneği mevcuttur. Burada çadır ve karavan konaklama seçenekleri mevcuttur. Dilerseniz kendi çadırınızı getirip konaklayabilir, dilerseniz de tesisin çadır konaklama hizmetinden faydalanabilirsiniz. Bu seçenekler dışında Yakamoz Camping’te konaklayabileceğiniz bungalov ev tarzı bir olanak bulunmamaktadır.
Yakamoz Camping denize sıfır bir nokta bulunmaktadır. 1 dakika kadar yürüyerek sahile ulaşabilirsiniz. Denizi genellikle dalgasızdır. Eğer kamp alanım denize çok yakın olsun diyenlerdenseniz burası tam size göre. Ancak tesisin şezlong ve şemsiye gibi hizmeti mevcut değildir. Bunun için ekstra bir maliyete katlanmak zorundasınız. Burayı ziyaret eden kesim genellikle ailelerden oluşmaktadır. Bu nedenle huzurlu ve sakin bir havası vardır. Kamp keyfinizi bölecek bir durumla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Ayrıca çevrede çok güzel gezilecek yerler mevcuttur. Sabah saatlerinde keyifli bir yürüyüş yapabilir ve birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Kamp Olanakları
- Kamp alanı içerisinden 7 – 24 sıcak su olanağı mevcuttur.
- Kamp alanın birçok noktasında tuvalet ve lavabolar bulunmaktadır.
- Kablosuz internet bağlantısı bulunmaktadır.
- Elektrik bulunmaktadır. Dilerseniz yanınızda ara kablo getirerek çadırınıza çekebilirsiniz.
- Ortak kullanıma sunulmuş buzdolabı bulunmaktadır.
- Yemek hazırlayıp bulaşıklarınızı yıkayabileceğiniz mini bir mutfak mevcuttur.
- Yemeklerinizi kendiniz hazırlamak istemezseniz yemek yiyebileceğiniz küçük bir restoranı mevcuttur.
- Kamp alanının çevresinde birçok market, büfe bulunmaktadır.
- Kamp alanına ait bir otopark mevcuttur.
- Bahçe ve dinlenme alanları yer almaktadır.
- Yürüyüş parkurları bulunmaktadır.
Ücretler ve Ulaşım
- Kendi çadırınızla konaklamak isterseniz günlük 75 TL
- Tesisin çadır konaklama imkanından yararlanmak isterseniz günlük 125 TL
Amasra’dan yola çıkıp Kurucaşile istikametinde devam etmelisiniz. Daha sonra Çakrazşeyhler Köyü’ne gelecek ve buradan Yakamoz Balık Evi tabelasını göreceksiniz. Bu tabelayı takip ederek kamp alanına ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ayrıca Amasra ilçe otogarından Çakrazşeyhler Köyü’ne toplu taşımalar da ulaşım sağlamaktadır. Köy merkezinde inip yaklaşık 5 dakika yürüyerek kamp alanına ulaşabilirsiniz.
Taşgölü Doğal Yaşam ve Kamp Alanı, Zonguldak
Taşgölü Doğal Yaşam ve Kamp Alanı, Ereğli ilçesinin Gökçeler Köyü’nde 53 dönüm arazi üzerine kurulmuş bir kamp alanıdır. Taş Gölü Camping işletmesine bağlı bir alandır. Zonguldak’ın en güzel kamp yerlerinden bir tanesidir. İşletmede birçok olanak mevcuttur. Burada şehrin kalabalığından ve karmaşasından uzaklaşıp harika bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Doğası oldukça ferah bir kamp alanıdır. Yürüyüş yerleri bakımından oldukça elverişlidir. Günün her saatinde keyifli doğa yürüyüşlerine çıkabilir, çevrenin doğal güzelliklerini çekebilirsiniz. Ayrıca kamp alanı içerisinde birkaç tane küçük gölet de bulunmaktadır. Dilerseniz bu göllerde yüzebilirsiniz.
Kamp alanı yeşil ve düzlük bir alandan oluşmaktadır. Saha içerisinde birçok spor alanı da mevcuttur. Bu alanlarda voleybol, futbol vb. sporlar yapılabilir. Sadece kamp alanı olarak değil birçok aktivite bakımından da elverişli bir yerdir. Kamp alanında sevdiklerinizle toplanıp kamp ateşi yakabilir, şarkılar söyleyebilirsiniz. Ancak kamp ateşi yalnızca işletmenin verdiği varillerin içerisinde yakılıyor. Yerde kamp ateşi yakamıyorsunuz. Varilleri yoğun dönemde bulmak zor olduğundan alana orman şöminesi alarak da gidebilirsiniz. Bu sayede daha kolay bir şekilde mangal ya da kamp ateşi yakabileceksiniz. Ayrıca işletme çevresinde birçok koy bulunmaktadır. Çavuşağzı Koyu, Kireçlik Koyu ya da Alacaağzı Koyu’nda tekne turlarına katılabilir ya da denize girebilirsiniz.
Kamp Alanı Olanakları ve Ücret
- Taşgölü Doğal Yaşam ve Kamp Alanı ücretsiz bir kamp alanı değildir. Burada konaklamak için 20 TL gibi bir kamp ücreti ödemeniz gerekmektedir.
- Kamp alanında şebeke çoğu noktada çekiyor. Çadırınızı kurmadan önce şebekenin çektiği bir nokta olmasına özen göstermelisiniz.
- Kamp alanına gelmeden önce ilçe merkezinde büyük zincir marketler bulunmaktadır. Buradan ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz.
- Kamp alanında çeşme ve içme suları mevcuttur. Su sıkıntısı yaşamayacaksınız.
- Kamp alanında birçok noktada tuvalet, lavabo ve duşlar bulunmaktadır.
- Araç ile kamp alanına gelebilirsiniz. Aracınızı park edebileceğiniz büyük alanlar mevcuttur.
- Kamp alanın 4 koruyucu köpek bulunmaktadır. Kamp yeri ormanlık bir alan olduğundan arazi tellerle çevrili değildir. Güvenliğinizi köpek dostlarımız sağlayacaktır. Nöbet tutma konusunda son derece başarılılar.
- Kendi yemeğinizi kendiniz pişirebileceğiniz gibi tesisin olanaklarından da faydalanabilirsiniz. Hatta vejetaryenlere göre menüler bile düşünülmüş.
- Kamp alanının büyük bir bölümü açık bir arazi olsa da kapalı yerler de mevcuttur.
- Evcil hayvanlar için pek uygun bir alan değildir.
Yenice Kent Ormanı, Karabük
Yenice Kent Ormanı, Karabük’ün Yenice ilçesinde bulunmaktadır. Yenice ilçesine 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Dünya Koruma Vakfı tarafından (WWF) acil korunması gereken 100 sıcak noktadan biri ilan edilmiştir. Orman içerisinde bitki ve hayvan çeşitliliği son derece yüksektir. Ayrıca orman içerisinde pek çok bölgede parkurlar bulunmaktadır. 2009 senesinde Karabük Valiliği ve Yenice Kaymakamlığı tarafından bölgeye 21 parkur kazandırılmıştır. Bu parkurların toplam uzunluğu 210 km’den oluşmaktadır. Eğer doğa sporlarını seviyorsanız kesinlikle bu orman alanı tam size göre.
Yenice Kent Ormanı kamp için birçok olanak sunmaktadır. Güzel bir kamp deneyimi için Karabük’te gidebileceğiniz en güzel alanların başında gelmektedir. Yalnızca kamp alanı açısından değil piknik yerleri, dinlenme alanı, doğal güzellikleri ve yürüyüş parkurları açısından da tercih edilesi bir yerdir. Batı Karadeniz’de bulunmasından dolayı genellikle bol yağış alır. Bu sebeple de oksijeni çok boldur. İçerisindeki Yenice Irmağı görsellik açısından harikadır. Irmak kenarında da kampınızı yapabilir, bu harika doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Kamp Olanakları
Yenice Kent Ormanı içerisinde ücretli ve ücretsiz pek çok kamp alanı bulunmaktadır. Eğer ücretsiz bir şekilde konaklamak isterseniz ırmak kenarında ya da ormanın herhangi bir noktasında çadırınızı kurabilirsiniz. Kamp alanı içerisinde pek çok noktada tuvalet, çeşme ve piknik alanları mevcuttur. Piknik yerlerinde yemeklerinizi yapabilir ve sevdiklerinizle bu güzel ortamın keyfini çıkarabilirsiniz. Piknik alanında yer alan taş ocaklarda yemeklerinizi de pişirebilirsiniz.
Karadeniz’de Gezilecek Yerler
Sümela Manastırı, Trabzon
Trabzon, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kültürel ve tarihi yönden ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden bir tanesidir. Bu duruma en iyi örnek ise Sümela (Meryem Ana) Manastırı olacaktır. Sümela Manastırı, Maçka ilçesinde bulunmaktadır. Trabzon’un simge yerlerinden biridir. Altındere Köyü’nün Karadağ eteklerinde sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. 300 metre yükseklikte yer almaktadır. Önceleri burası kaya mağarasıymış zamanla da Meryem Ana anısına küçük bir kilise yapılmış. Bizans İmparatorluğu zamanında Hristiyanlık yasak olduğu için Sümela Manastırı böylesi yüksek bir yere yapılmıştır. Rahipler korktukları için ibadet yerlerini dağın yüksek yamaçlarını seçmişlerdir.
Bazı rivayetlere göre ise manastırın bu kadar yüksek yere kurulmasının sebebi, rahiplerin maneviyat hissini daha iyi yaşamaları için gözden uzak yerleri ibadet yeri olarak seçmesiymiş. Sümela Manastırı’nın birçok bölümü 18. yüzyılın sonlarına doğru değiştirilmiş, restore edilmiştir. Manastırın duvarları el işçiliğiyle yapılan freskler ile doludur. Bu freskler Hz. İsa’nın hayatını sembolize edecek şekilde yapılmıştır. Ancak günümüzde bu söz konusu freskler biraz tahrip olmuş durumda. 19. yüzyılda ise tekrar restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. Geçtiğimiz günlerde 15 Ağustos’ta yıllar sonra manastır ibadete açılmıştır. Trabzon’a kadar gidip de Trabzon’un simgesi olan manastırı görmeden dönmemelisiniz.
Abant Gölü, Bolu
Abant Gölü, Bolu’nun Mudurnu ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Her mevsimde ayrı bir güzelliği vardır. Kış aylarında karla birlikte ağaçlar ve göl bembeyaz bir örtüyle kaplanır. Bahar aylarında ise yemyeşil doğasıyla harika bir kamp deneyimi yaşamanızı sağlar. Turizm açısından, doğal güzellikleri açısından oldukça meşhur bir yerdir. Öyle ki 70’li yıllarda birçok Yeşilçam filmi burada çekilmiştir. 1150 hektarlık alanıyla 1988 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Göl çevresi asfalttan oluşması sebebiyle yürüyüşler için idealdir. Burada yıl içerisinde pek çok kamp sever kamp yapmaktadır. Kampın yanı sıra tabiat parkı içerisinde piknik alanları bulunmaktadır. Bu alanlara günübirlik olarak gelen ziyaretçiler piknik de yapmaktadır. Abant’a ilçe merkezinden kalkan dolmuşlarla rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Otomobil giriş ücreti 15 TL, yaya girişi 5 TL’dir.
Etnografya Müzesi, Sinop
Etnografya Müzesi, Sinop’un merkez mahallesi olan Kefevi’de yer almaktadır. Müze 3 katlı olup eski konak özelliklerini yansıtmaktadır. Konağın sahibi Aslan Torun, konağı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlamıştır. Konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildikten sonra Sinop’un sosyo – kültürel yapısını yansıtması amacıyla müze olarak kullanıma sunulmuştur. Müze içerisinde Sinop halkının geleneksel yaşamını yansıtan odalar bulunmaktadır. Odalarda; halı, kilim, ahşap dolap ve yataklar bulunmakla birlikte yöre halkına özgü giysiler de yer almaktadır. Ayrıca bir de mutfak bulunmaktadır. Mutfakta ise çeşitli mutfak gereçleri sergilenmektedir. Müzeye giriş ücreti 5 TL’dir. Müzekart sahipleri, konağı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirler.
Görüldüğü gibi Karadeniz ülkemizin doğal güzellikler açısından cennet şeklinde nitelenebilecek bölgelerinden bir tanedir. Karadeniz kamp alanları ve gezilecek yerleri bakımından oldukça özel bir bölgedir. Eğer Karadeniz'e yolunuz düşerse, mutlaka sizler için hazırladığımız bu yazıyı göz önünde bulundurarak rotanızı oluşturun.