Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Karabük 1995 yılında il statüsüne yükseltilmiştir. 2020 itibariyle 250 bin nüfusa sahip olan bu şehir, Karadeniz bölgesinin en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisi olarak gösteriliyor. Her bir köşesinde ayrı bir güzelliğin yer aldığı Karabük hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Temel geçim kaynağı sanayi, tarım ve hayvancılık olan Karabük son zamanlarda hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilmekte. Bu yazımız içerisinde sizlere Karabük Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalışacağız. Bu liste sayesinde Karabük'ün bilinmeyen, çok fazla gidilmeyen yerlerini size sunmaya çalışacağız.

Tokatlı Kanyonu

Karabük Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında Tokatlı Kanyonu yer alıyor. Kent merkezine bağlı Tokatlı Köyünde yer alan bu kanyon gezip görebileceğiniz en güzel doğal güzelliklerden birisidir. Kanyona girmek için 3 TL karşılığında bilet almanız gerekiyor. İçeri girdiğinizde yeryüzünden bir cennet, bir güzelliğin sizi karşıladığını göreceksiniz.

Belirli bir süre ilerledikten sonra kanyon tam bitti derken yeni bir ayrıntıya rastlıyorsunuz. Güzergah boyunca dinlenme yerlerinin de olması gezintinin daha keyifli hale gelmesini sağlıyor. Kanyonun bir ucundan diğer ucuna gitmek oldukça uzun sürecektir. Güzergahın Eski Çarşıya kadar gittiğini duymak sizi biraz korkutabilir. Ancak yolun birinde bir bölümünden sonra ufak ücretler ödeyerek ata binebilir, yolun devamını at ile seyahat ederek tamamlayabilirsiniz.

Birçok kişi Tokatlı Kanyona girdikten sonra çıkmak istemiyor. Her bir noktasında fotoğraf çekilmek, her bir bölümünü detaylı bir şekilde incelemek istiyor. Her yanı ormanlarla kaplı olan Tokatlı Kanyon'da akan soğuk sudan bir yudum içmek sizi ölümsüz hale getirebilir. Ancak her güzel şeyin sonu olduğu gibi buraya girişinde bir sonu olacaktır. Her defasında Karabük'e getirecek olan bu güzelliği görmeden asla şehirden ayrılmayın.

Kristal Teras

Karabük'ün gezilecek yerleri çoğunlukla Safranbolu ilçesinde yer almaktadır. Safranbolu'da yer alan Kristal Teras yerden 80 metre yükseklikte yer almaktadır. Tokatlı Kanyonu'nu ayaklarınızın altına seren bu terasta heyecan seviyeniz en üst noktaya çıkabilir.

Ziyaretçiler Kristal Terasa genellikle fotoğraf çekmek için çıkmaktadır. Bütünü ile camdan oluşan teras bölüm sizi korkutabilir. Ancak; cam tabanın 75 ton ağırlık kaldırabilecek güçte olduğunu söyleyebiliriz. Zaten yetkililer aynı anda en fazla 30 kişinin terasa çıkmasına izin veriyor.

Yükseklik korkunuz varsa Kristal Terasa çıkmadan önce bir kez daha düşünmenizi isteriz. Normalde yüksek bir yere çıktığınızda manzarayı görmemek için eğilir ya da ayaklarınızın ucuna, beton kısma bakmak isterseniz. Kristal terasta böyle bir şansınız yoktur. Terasın her yanı camdan yapıldığı için tüm kanyon, tüm vadi ayaklarınızın altında olacaktır.

İncekaya Su Kemeri

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan İncekaya Su Kemeri, bölgenin eskiden kalma bir yerleşim yerine sahip olduğunun göstergesidir. Tokatlı Kanyonu'nun sol tarafında yer alan bu kemerin toplamda 116 metre uzunluğa sahip olduğunu görüyoruz. İçerisinde Toplamda 6 Kemer bulunan bu muhteşem yapı, geçmişte bölge ihtiyacını karşılayacak büyük bir potansiyele sahipti.

Bulak Mencilis Mağarası

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yer alan Bulak Mağarası, kentin en yoğun ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Bulak Mağarası aynı zamanda bugüne kadar ülkemizi keşfedilmiş en uzun mağaralarından birisidir. Uzunluğu 6,5 kilometreyi geçen mağaranın sadece 400 metrelik bölümü ziyarete açık durumdadır. Mağaraya giriş yapmak isteyen ziyaretçilerin öncelikle 150 basamaktan oluşan bir merdiven tırmanışı yapmaları gerekiyor.

Bulak Mağarası'na girdiğinizde sizleri 1,5 milyon yıl önce oluşmuş olan dikit ve sarkıtlar karşılayacaktır. Mağara içerisinde aynı zamanda yeraltı nehir ve gölleri, şelale gibi doğal güzellikler de bulunmaktadır. Mağara içerisinde şelale sesi eşliğinde yürümek sizlerde ayrı bir duygu oluşturacaktır. Karabük'e kadar gelmişken kesinlikle bu mağaralara uğramanızı öneriyoruz.

Kaymakamlar Gezi Evi

Karabük Gezilecek Yerler listesinde yer alan Kaymakamlar Gezi Evi Safranbolu'da yer almaktadır. Safranbolu'nun göz bebeklerinden birisi olan bu ev Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir. Koruma altında olan Kaymakamlar Gezi Evi toplamda 3 kattan oluşmaktadır. 7 odaya sahip olan bu konağın her bir köşesinde ayrı bir mimari güzelliğin ve ince işçiliğin bulunduğunu göreceksiniz. Yıllar içerisinde birçok kaymakamın görev yaptığı bu eve girişler 3 TL'dir. Müze olarak kullanılan yapı da geçmişe ait birçok etnograf eserin sergilendiğini de görebilirsiniz.

Cinci Hanı ve Hamamı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yer alan Cici Han'ı ve Hamamı; 1645 yılında Cinci Hoca olarak adlandırılan Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımı üzerinden yıllar geçmiş olsa da hamamın hala aktif bir şekilde hizmet vermeye devam ettiğini söyleyebiliriz.

Safranbolu bir dönemlerin en aktif ticaret kentlerinden birisiydi. Bölgeye gelen tüccarların konaklaması için inşa edilen Cinci Hanı zaman içerisinde harap hale gelmiştir. Ancak; Karabük Belediyesi tarafından başlatılan restore çalışmaları ile Han eski görünüm ve ihtişamına kavuşmuştur. Günümüzde 63 odaya sahip 2 katlı otel olarak kullanılan Cinci Han'ı kesinlikle gezi listenize eklemenizi istiyorum.

Yörük Köyü

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Yörük Köyü, ilçe merkezine sadece 20 kilometre uzaklıktadır. Köy içerisinde girdiğinizde sizleri küçük bir Safranbolu karşılayacaktır. Yörük Köyü'nün birebir Safranbolu Eski Çarşı konsepti ile oluşturulduğunu görüyoruz.

Yörük Köyü 300 yıl önce oluşturulmuş bir köydür. Geçmiş 300 yıl olsa da içerisindeki birçok evin yıkılıp harabe hale geldiğini görüyoruz. Yıkık dökük olsa da her bir köşesinin ayrı bir tarihi özelliğe sahip olmasından dolayı burayı da gezi listenize eklemenizi istiyoruz.

Safranbolu Evleri

Dünyaca ünlü Safranbolu Evleri Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yer almaktadır. Her evin kendine özel bir hikayesi, anısı ve geçmişi bulunmaktadır. En yeni denilecek evin dahi 250 yaşında olduğu belirtilmektedir. Bazı evler zamanla tahrip olma derecesine gelsene koruma altında oldukları için sürekli restorasyon gördüklerini söyleyebiliriz. Safranbolu içerisinde 2,000'den fazla geleneksel evin bulunduğu söyleniyor.

2,000 evin 800 tanesi kültür Varlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Evlerin bulunduğu bölgeye gittiğinizde ince işçilikle yapılmış harika mimari özelliklere sahip olan bu evleri göreceksiniz. Safranbolu gezdikten sonra Eski Çarşı bölümüne de gidebilir, orada yer alan tarihi Safranbolu Evlerini de görebilirsiniz.

Karabük Saat Kulesi

Karabük kent merkezinde yer alan saat kulesinin Türkiye'de bulunan diğer saat kulelerine nazaran önemli bir farkı bulunmaktadır. Karabük'te yer alan saat kulesi Londra'da özel sipariş olarak inşa edilmiştir. 1987 yılında Karabük'e getirilen saat kulesi, Kardemir'in 50. kuruluş yılı şerefine dikilmiştir. Oldukça güzel bir mimariye sahip olan saat kulesini kesinlikle görmenizi öneririz.

Hadrianapolis Antik Kenti

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Karabük Gezi Rehberi listesinde olmasını istememizin nedeni buranın kısmı bir Zeugma Müzesi olma özelliğinden dolayıdır. 2005 yılında keşfedilmiş olan Hadrianapolis Antik Kenti ilçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıktadır.

Üzerindeki kazı çalışmalarının tam anlamı ile bitmediğinden dolayı bu bölgenin reklamı tam olarak yapılamıyor. Kazı çalışmaları bittiğinde eminiz ki Zeugma kadar popüler bir bölge meydana gelecektir. Kazı yapılan bölgenin zarar görmemesi için yetkililer tarafından üzerinden örtüldüğünü dahi göreceksiniz.

Hadrianapolis Antik Kentinde yapılan kazı çalışmalarında çok fazla sütun başlıkları, mermer sütunlar, sur, kilise, su sarnıçları, Roma Hamamı, kaya mezarlar, tünel, gözyaşı şişeleri, erzak ve şarap mahzenleri çıkarılmıştır. Aynı zamanda kazı çalışmaları sırasında keşfedilen bir kilise burayı önemli bir merkez haline getirecektir. Kilisenin zemini mozaiklerden yapılmış kuş ve hayvan resimleri ile doludur. Aynı zamanda burada bir darphanenin de bulunduğu rivayet edilmektedir. Ancak yapılan kazı çalışmaları sırasında darphaneye dair herhangi bir iz henüz bulunamamıştır.

Hıdırlık Tepesi

Safranbolu bölgesine gelen ilk Türklerin Hıdırlık Tepesine yerleşik köy kurduğu rivayet edilir. Yerleşimden sonra yağmur duasına çıkan Türkler, dua ile beraber Hıdırellez etkinliklerini de düzenlermiş. Turistler tarafından oldukça fazla ziyaret edilen Hıdırlık Tepesine çıkış Safranbolu'nun hem girişinden hem de çıkışından sağlanabiliyor. Hıdırlık tepesine çıkan kişiler Safranbolu manzarasını izlerken güzel demlenmiş çaydan birer yudum içebilirler. Hem dinlenmek hem de şehir manzarasını görmek için buradan daha iyi bir seçenek bulunmamaktadır.

Safranbolu Kent Tarih Müzesi

Karabük'te görmenizi istediğimiz bir diğer yer ise Kent Tarih Müzesidir. 1904 yılında dönemin Kaymakamı Ahmet Paşa halkın desteğini alarak bu yapıyı, Kent Tarih Müzesini inşa ettirmiştir. Kastamonu Valisi Enes Paşa'da müzenin yapımına büyük oranda destek olmuş, maddi ve manevi gerek olanları göndermiştir.

Safranbolu Eski Çarşı

Karabük Gezilecek Yerler listemizin en özel bölümü Safranbolu Eski Çarşıdır. Bugüne kadar tarihi dokusunu asla kaybetmeyen bu çarşıyı gezerken yok olmaya yüz tutmuş birçok el sanatını da göreceksiniz. Arnavut kaldırımlar eşliğinde gezeceğiniz çarşı sevdiklerinize hediyeler alacağınız dükkanlarla doludur.Bu seyahatiniz sırasında Safranbolu'nun çifte kavrulmuş lokumların tadına bakmadan asla geri dönmeyin. Eski Çarşıya kadar gelmişken hediyelik eşya almadan asla geri dönmeyin. Eski çarşıya gezerken Japon turistler ile de karşılaşacaksınız :) Bölgeyi onlarla keşfetmek sizler için oldukça güzel bir deneyim olacaktır.

İzzet Mehmet Paşa Cami

Karabük'ün en büyük camilerinden birisi olan İzzet Mehmet Paşa Camii, şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından birisidir. 1700'lü yılların sonunda inşa edilen cami mimari güzelliğini bu zamana kadar korumayı başarmıştır. Çok başarılı tadilatlar gören caminin orijinalliğini kaybetmediğini görüyoruz. Genellikle birçok kişi cami ile beraber caminin bahçesini de görmek istemektedir. Yaz ayları ile beraber serinlemek, dinlenmek için kullanılan cami bahçesinin renk renk çiçeklerle dolu olduğunu görüyoruz.

Safranbolu Saat Kulesi

Karabük merkezde olduğu gibi Safranbolu ilçe merkezinde de bir saat kulesi bulunmaktadır. Safranbolu Saat Kulesi'nin 1797 yılında inşa edildiği belirtiliyor. Sultan III. Selim'e sadrazamlık yapan İzzet Mehmet Paşa'nın talimatları ile inşa edilen Saat Kulesi'nin toplam yüksekliği 20 metredir. Kesme taştan inşa edilmiş olan Saat Kulesi'nin kare planlı olduğunu görüyoruz.

Kasım Sipahioğlu Konağı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde görülmeye değer birçok tarihi konak olduğunu söyleyebiliriz. Bu konaklar içerisinde yer alan Kasım Sipahioğlu Konağı Safranbolu ilçe merkezine sadece 11 kilometre uzaklıktadır. 300 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan bu konak, ilk görüşte birçok kişiyi etkilemektedir. Konak içerisinde yaşayan Filiz teyzenin konaktaki dördüncü kuşak olduğunu görüyoruz. Konağı ziyaret eden kişilere konakla ilgili tüm ayrıntılar anlatan Filiz teyze misafirperverliği ile gönüllerde taht kuruyor. Karabük'e kadar gelmişken doğa harikası bu tarihi konağı kesinlikle görmenizi öneririz.

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Köprülü Mehmet Paşa Cami, Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yer almaktadır. Cami, Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından olan Köprülü Mehmet Paşa'nın şahsi serveti ve isteği doğrultusunda inşa edilmiştir.

Şeker Kanyonu

Karabük'ün Yenice ilçesinde bulunan bu kanyon, şehre gelen herkes tarafından muhakkak görülmesi gerekmektedir. Karabük Gezi Rehberi listelerine dahil olması ile beraber çok fazla ziyaretçi alan kanyon her geçen gün daha da özelleştirilmektedir. Toplam uzunluğu 6,5 kilometre olan Şeker Kanyonun sadece ilk 2 kilometrelik parkuru araç ile gidilebilmektedir. Geri Kalan 4,5 kilometrelik parkur için tırmanmak, yürümek hatta yüzmek gerekmektedir. İlk etapta 100 metre ile başlayan yükseklik ilerledikçe 250 metreye kadar çıkabilmektedir. Ziyaretçiler genellikle Şeker Kanyonu'nda çadırlı kamp, dağcılık, canyoning, kaya tırmanışı, rafting başta olmak üzere birçok spor ve etkinlik ile vaktini geçirmektedir.

Eğriova Göleti

Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek tepesine tırmanmak ister misiniz? Eğriova Gölet'i, Keltepe bölgesinde yer alan suni bir göldür. Uzunluğu 1 kilometreyi geçmeyen gölün derinliği ise sadece 7 metredir. Ormanlıklar içerisinde yer alan Eğriova Göleti'nin etrafında yürüyüşler yapabilir, kamp severlere ayrılan bölgede çadır kurma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Baklabostan Şelalesi

Karabük Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Baklabostan Şelalesi yer alıyor. Genellikle bölge halkı tarafından hafta sonu eğlenceleri ve piknik için tercih edilen bu şelalede doğa ile baş başa kalabilirsiniz. Güzel bir gün geçirmek, yaz ayını doğayı tanımakla geçirmek istiyorsanız buranın oldukça iddialı olduğunu göreceksiniz.

Karabük Gezilecek Yerler | Karabük’te Gezilecek 20 Yer!