Son 15 yılın en popüler yaz merkezlerinden birisi olan Alaçatı, anlatılanlar kadarı ile tam bir masal kasabası olarak görünüyor. Arnavut kaldırımları, cumbalı taş evleri ve çiçeklerle dolu sokakları ile bizi bambaşka ülkelere doğru taşımaktadır.
Alaçatı'nın tadını çıkarmak istiyorsan hem sessiz hem de sakin bir dönem seçmen gerekiyor. Ancak biraz önce de belirttiğim üzere son 15 yıldır popüler olan bu bölge hemen hemen tüm mevsimlerde ziyaretçi akınına uğrayabiliyor. Bu yazı içerisinde sizlere Alaçatı ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntılar hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Alaçatı'ya Nasıl Gidilir?
Kalabalıktan hoşlanan birisi değilsen en ideal dönemin Eylül ortası olduğunu söyleyebilirim. Bu dönemde çok fazla tatilci olmayacağı için Alaçatı'nın keyifli yönü ile tatil yapabilirsin. Bunun dışında her yıl Nisan ayında düzenlenen ot festivalinde de bu bölgeye gelebilirsin. İzmir şehir merkezinden araç ile ortalama 45 dakika içerisinde Alaçatı'ya ulaşabilirsin. Bunun haricinde 20 dakikada bir olarak geçen toplu taşıma araçları ile de Alaçatı'ya gidebilirsin. Toplu taşıma ücreti bu yıl 35 TL olarak tahsil edilmekte.
Alaçatı Gezilecek Yerler
Rüzgarlı bir denize sahip olan Alaçatı, her yıl sörf seven binlerce kişi tarafından ziyaret edilmekte. Bu bölgenin keşfinin de yine sörf sayesinde olduğunu, bölgeye ilk gelen kişilerin Alaçatı'nın güzelliklerini keşfettiğini görebiliriz. Egenin kalbi olarak gösterilen Alaçatı'da neler yapılır, nereler gezilir sorunun yanıtını oldukça uzun bir liste ile sunmaya çalışacağım.
Alaçatı Yel Değirmeni
Ege bölgesine ilk kez geliyorsan öncelikle çok yorulacağının sinyalini verebilirim. Oldukça uzun bir yoldan geldikten sonra yatacak halin yok. Eğer tatil senin için sadece deniz ve kumdan ibaret değilse gezmeye de pay ayıracağını bilmelisin. Alaçatı bölgesine gelir gelmez uğraman gereken ilk yer Alaçatı yel değirmeni olmalıdır. Yılın 12 ayı rüzgarlı olan Alaçatı içerisinde onlarca yel değirmeni görebilirsin. Bu değirmenlerden bazıları 500 bazıları ise 1,000 yıllık geçmişe sahiptir.
Güzel ve yorucu geçen bir günün ardından gün batımını da izlemek isteyebilirsin. Hemen merkezde, tepede yer alan yel değirmeninde manzaraya karşı gün batımını izleyebilirsin. Bu yel değirmenlerinin bazıları elektrik üretimi için de kullanılmaktadır.
Alaçatı Evleri
Alaçatı 150 yıllık geçmişi ile taş evlere sahip tatlı bir Ege kasabasıdır. Cumhuriyet döneminden önce bölgede Rumların kalmıştır. Rumlar tarafından yapılan taş evler günümüze kadar ulaşmayı başararak bölgenin dikkat çekmesini sağlamıştır. Belki de seni bu bölgeye aşık edecek etmenlerden biri de bu evler olacaktır?
Isı yalıtımı konusunda oldukça başarılı olan bu evler, bölgenin tarihi dokusunu korumak adına tescillendirilmiştir. Taş evler ile beraber Alaçatı sokaklarında Arnavut kaldırımları bulabilir, kendinizi bir Avrupa sokağında gibi hissedebilirsiniz. Bütçe konusunda korkun yoksa tatilini Alaçatı evlerinde yapmanı öneririm. Konaklama konusunda bu bölüme ayrıyeten geleceğiz.
Kemalpaşa Caddesi
Alaçatı'da ne yapacağım diye düşünmene hiç gerek yok. Bölge turizme yeni kazandırılmış olsa da tarihi ve doğa güzelliklerinin bir hayli fazla olduğunu görebilirsin. En ufak boşlukta bile uğraman gereken bu sokakta tüm popüler eğlence mekanları, restoranlar ve butik dükkanlarına ulaşabilirsin. Her alandaki ihtiyacı karşılayabilen bu cadde küçük ve dar gibi görünse de saatlerce kaybolmanıza olanak sağlayabilir.
Kemalpaşa caddesi yaz sezonunda sabahları oldukça sessiz olabiliyor. Ancak saatler ilerlemeye başladığında caddenin oldukça kalabalıklaştığını görebilirsin. Ege bölgesine ve Alaçatı'ya has lezzetler denemek istiyorsan uğraman gereken ilk rota Kemalpaşa Caddesi olmalıdır.
Alaçatı Sokakları
Alaçatı evlerini de anlatırken belirttiğim üzere bu kasabanın tüm sokakları neredeyse Arnavut kaldırımları ile donatılmıştır. Begonvil kokularına sahip olan sokaklar arasında dolaşarak iyi bir gün geçirebilirsin. Butik dükkanlar arasında tatlı alışverişler yapabilir, hafif rüzgar eşliğinde güzel bir yürüyüş yapabilirsin. Her zaman denize girip güneşlenmek olmaz. Tatillerin de farklı bir yönü de bulunulan bölgeyi gezip keşfetmektir. Alaçatı sokakları, iyi bir gün geçirmek için ideal bir seçenek olacaktır.
Alaçatı Port
Bir tatili tatlı kılan en büyük etmenlerden birisi de denizdir. Koca bir yıl deniz ve kumla buluşmanın hayali ile kavrulduğunun farkındayım. Tatlı bir Ege tatilinde tarihi ve doğa gezisine ayırdığın zamanın bir kısmını denize de ayırabilirsin. Alaçatı Port, sörf merkezlerine yakın olması ve birbirinden ünlü deniz restoranlarına yakın olmasından dolayı önerimiz içerisinde yer alıyor.
Beach Clup sonrasında vakit geçirmek için arayış içerisine girdiğin an buraya yönelebilirsin. Hemen hemen tüm konaklama merkezlerine yakın olan Alaçatı Port, akşam yemeği yemek için en ideal konumlardan birisidir. Aynı zamanda yemek sonrası burada kalırsan gece hayatının da ne kadar renkli olduğunu söyleyebilirim.
Pazaryeri Camii
1874 yılında Ayios Kostantines Kilisesi olarak yapılan bu merkez, sonradan yapılan düzenlemeler ile beraber Pazaryeri Camii adını almıştır. Alaçatı Sakarya Sokak içerisinde yer alan bu caminin çok özel bir özelliği bulunuyor. Kiliseden camiye dönüştürülürken neredeyse hiç değiştirilmeyen bu camide namaz kılan kişiler kilise döneminden kalma ikona ve diğer işlemeleri görebilir. Kısa süreli tatilinde bile en azından 10 dakika uğrayıp gezebilirsin.
Hacı Memiş Sokağı
Kalabalıktan sıkıldığın için tatile çıktığını biliyorum. Merak etme, huzur için geldiğin Alaçatı'da sana uygun birçok nokta bulunmaktadır. Turistik olmayan Hacı Memiş Sokağı daha çok yerel halkın yaşadığı evlerden oluşuyor. Sessiz ve tamamen gürültüsüz bir ortam bu sokaktaki yapıların daha çok ahşap olduğunu görmektesin. Hacı Memiş Sokağında gece kulübü bulamazsın. Ancak yerel halk tarafından hazırlanan el yapımı ürünlerin satıldığı hediyelik eşya dükkanları ve küçük restoranlar yer almaktadır.
Alaçatı Pazarı
Alaçatı'ya gidip de pazarına uğramadan dönenleri dövüyorlar diye bir duyum aldık. Cumartesi günü kurulan Alaçatı Pazarı içerisinde bölgeye ait ot ürünlerinden satın alabilir, gerçek doğal ürünlerin tadına bakabilirsin. Alaçatı pazarı içerisinde tamamen doğal ve taze sebze ve meyve, baharatlar satın alabilir, memleketine götürebilirsin.
Alaçatı aslında tarihi bir güzelliğe de ev sahipliği yapıyor. İlk kez 6,000 yıl önce keşfedilen sakız ağacı Alaçatı'nın mutfak ve pazarını bütünü ile değiştirmiş durumda. Sakızdan yapılan muhallebi, gözleme, tatlı ve tuzlu yiyeceklerin kesinlikle tadına bakın.
Alaçatı Meydanı
Ege'nin kalbi Alaçatı ise Alaçatı'nın kalbide kasanın tam ortasında bulunan meydandır. Meydanı basit bir yer olarak asla görme. Gittiğinde karşılaşacağın şeyler hakkında şok olmanı istemem. 50 yıldan fazla geçmişe sahip olan Alaçatı Meydanı daha çok akşam 19:00 itibari ile kalabalıklaşıyor. Bölgenin en ünlü restoran, hediyelik eşya ve kafelerin burada yer alması kalabalık olmasında büyük bir etmendir. Meydan içerisinde bulunan küçük sokaklarda birçok ünlü isme rastlayabilir, ufak sohbetler yapabilirsin.
Aya Yorgi Koyu
Alaçatı denildiğinde herkesin aklına Aya Yorgi Koyu gelmektedir. Bölge genelde sert esen rüzgarları ile ünlüdür. Ancak; bu koy rüzgardan korunmuş olması ile ön plana çıkıyor. Oldukça güzel bir görünüme sahip olan bu koy tam da sana göre. Suyu sıcak, sessiz ama bir o kadar da kalabalık. Sayısız beach clup'ın yer aldığı bu koyda her türlü eğlenceye rastlayabilmek mümkün. Koyda günün her saati denize girebilmek mümkün.
Alaçatı'da aç kalacak değilsin merak etme. Pastane kültürü ülkemizde yavaş yavaş yok olmaya başlasa da bu geleneği hala sürdüren yerler bulunmakta. 1941 yılında Hasan Usta tarafından açılan İmren Pastanesi lezzetleri başını döndürebilir. Geleneksel olarak bilinen tüm Türk tatlılarını, sütlü tatlılar ve kurabiyeler tüketebilirsin. Aynı zamanda helva, sakızlı ürünler, macun ve sayısız reçel çeşidi de bulunuyor. Alaçatı gezilecek yerler listesi oluşturuyorsan İmren Pastanesi kesinlikle listende olması gerekiyor.
Delikli Koyu
Ovacık ile Alaçatı'nın tam orta bölümünde yer alan bu koy beyaz kayaları ile seni adeta büyüleyebilir. Alaçatı'nın gürültüsünden, sesinden, hareketli yaşamından kurtulmak istiyorsan tek başına buraya gelebilirsin. Koy içerisinde sadece çadır kuran gezginlere rastlayabilir, onarın maceralarını dinleyebilirsin. Gerçi bu yazıdan sonra bu koyun da istila edilebileceğini bilmelisin.
Yumru Koyu
Alaçatı gezilecek yerler listenin son sırasına Yumru Koyunu dahil edebilirsin. Rüzgar sörfü denildiğinde tüm dünyaca bilinen bu koyda her yıl Dünya Windsurf Şampiyonası düzenlenmektedir. Şampiyona dönemi dışında da hareketli olan bu koyda sayısız sörf okulu yer alıyor. Bu okullar yılın her dönemi sörf öğrenmek isteyen kişileri yetiştiriyor.
Alaçatı Festivalleri
Son 10 yıl içerisinde giderek popüler hale gelen Alaçatı'da uluslararası birçok etkinlik ve festival düzenleniyor. Tatil planlarını bu döneme ayarlamak isteyen kişilerdenseniz tarihleri hakkında bilgileri bu bölüm üzerinden öğrenebilirsiniz.
Rüzgar Sörfü Etkinliği
Alaçatı bölgesinin bu denli popüler olmasındaki etmenlerden birisi de rüzgar sörfüdür. Her yıl binlerce yabancı turistin geldiği bu etkinlik genel olarak Haziran ayının tam ortasında ve Ağustos ayının ortasında düzenlenmektedir. Bu 2 dönem rüzgar bakımından sörf yapımına en uygun dönemdir.
Ot Festivali
Artık bir gelenek haline gelen Alaçatı Ot Festivali her yıl Nisan ayında düzenlenmektedir. Tarıma elverişli en başarılı Ege toprakları arasında yer alan Alaçatı'da 300'den fazla ot türü yetiştirilmektedir. Bu festival, bölgeyi tanıtmak, ot ile yapılan ürünleri sergilemek için büyük bir fırsattır.
Alaçatı'da Ne Yenir?
Egenin kalbi olan Alaçatı'da kaldığın süre boyunca bölgeyi bütünü ile keşfetmek isteyebilirsin. Yöreye ait lezzetler keşfetmek tatilinin daha eğlenceli hale gelmesini sağlayabilir. Alaçatı'ya kadar gitmişken kesinlikle Kumru yemeden dönme. Fiyatları diğer şehirlerdeki gibi 15 ile 20 TL aralığında. Ancak lezzeti sanırım sadece bu bölgeye özel.
Alaçatı'ya kadar gelmişken midye yemeden dönülmez değil mi? Midyeci Seyfi Usta bu konuda bölgenin en iyi midyelerine sahip durumda. Burada yiyeceğiniz midyelerin lezzetini ömür boyunca unutamazsınız.
İmren Pastanesi ile ilgili bilgileri yukarıda dile getirmiştim. Alaçatı'da tadılması gereken lezzetler içerisinde bu pastaneye ait sakızlı muhallebi belki ilk sırada yer almalıdır. Sın olarak ise Alaçatı'nın en eski işletmelerinden ola Dutlu Kahvesinde bir yorgunluk kahvesi içebilirsin.
Alaçatı'da Konaklama
Alaçatı gezi rehberi yazımın son bölümünde konaklama ile ilgili detaylara geçeceğim. Yılın her döneminde gelebileceğin Alaçatı'da konaklama yapabileceğin 300'den fazla butik otel bulunuyor. Her bütçeye uygun konaklama merkezinin yer Alaçatı'da ulra lüks merkezler de bulunuyor. Alaçatı meydanda sıralanmış butik otellerin herhangi birisinde kalabilirsin. Bunun dışında bölgedeki en popüler merkezlerin; Alaçatı Casa Bella, Alaçatı Beach Resort & SPA, Alaçatı Cumbalı Konak, Afet Hanım Konağı, Alaçatı Kayezta Hotel olduğu görülüyor. Erken rezervasyon döneminde oldukça ekonomik fiyatlarla lüks otellerde güzel bir Alaçatı tatili yapabilirsin.